sejler Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Witam wszystkich. Chcę uwarzyć piwo w zasypie i chmielone tak jak Pils. Nie mam możliwości lagerowania, więc mam pytanie czy użyć dolniaków, czy drożdży górnej fermentacji i zadbać o niską temperaturę fermentacji odpowiednią do danego szczepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Witaj. Użyj drożdży dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 A jaką temperaturę możesz zapewnić do fermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Witam wszystkich. Chcę uwarzyć piwo w zasypie i chmielone tak jak Pils. Nie mam możliwości lagerowania, więc mam pytanie czy użyć dolniaków, czy drożdży górnej fermentacji i zadbać o niską temperaturę fermentacji odpowiednią do danego szczepu. Mało kto dzisiaj leżakuje (lageruje) piwa, zbyt dużo z tym problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Mam w piwnicy od 10 do 15 st. C(w zależności od pomieszczenia). Jeśli lagowanie nie jest obowiązkowe zaryzykuje dolniaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Dolniaki najlepiej fermentować w temp. 8-10stC lagerowanie to inaczej leżakowanie i je przeprowadzamy w jak najniższej, bliskiej zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Pojedziesz w górnych temperaturach dolniaków , ale jak nie masz wyjścia ... Ja też jadę czasem na 12 - 13 st.C już drugi sezon . Piwa pijalne , więc nie ma co się tak przejmować jak nie masz ambicji wygrywania konkursów . Spróbuj też górniaków przy min. temperaturach dla danego szczepu . Ja zrobiłem belga świątecznego ok. 7 - 8 % alko na abbeyach przy 15 st. C i wyszło bardzo czyste , z niewyczuwalnym alko - także IMO to też dobry pomysł . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Spróbuj ewentualnie bardziej wszechstronnych drożdży, np. Mangrove Jack's M10 Workhorse - one powinny dać fajny, czysty profil w takich temperaturach. Mnie wydały na świat bardzo przyjemnego Koelsch'a i z pewnością jeszcze powtórzę to piwko, bo poszło w kilka tygodni Więcej info o MJ M10: http://www.piwo.org/topic/11103-mangrove-jacks-m10-workhorse-beer-yeast/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się