thobeta Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Po pierwsze muszę kupić nalewak, myślałem o kraniku piknikowym z Browamatora:...słyszałem, że aby piwo nie pieniło się nadmiernie powinno być z 1.5 metra wężyka co najwyżej 3/16 cala (ok. 0.45 cm), czy to prawda? Moje doświadczenia z kegami są następujące. Dodam ze używam właśnie Kegi od Pepsi. 1. Zapomnij o kraniku z Browamatora ? musisz kupić profesjonalny kran ? koszt ok. 50zł 2. Do kranu koniecznie musisz dokupić szybko złączkę ok. 7zł oraz specjalny wąż ( to nie jest zwykły wężyk ) jest sztywny i nie wymaga żadnych zacisków ani opasek. 3. Średnica węża jaką nie kupisz będzie ok. byle to był wąż oryginalny do piwa ;-) 4. Potrzebujesz butli z CO2 cena w zależności od wielkości ja dałem 100zł + reduktor ok. 70zł i 50cm przewodu ciśnieniowego 5. Szybko złączki do Kega dostępne w Browamator cena 100zł kpl Koszt 327 + ok.20zł(wężyki opaski) = ok.350zł Co do refermentacji piwa w Kegach?ja gazuje sztucznie i mam dziwne wrażenie że nie było by aż takiego ciśnienia by wypchnąć całe piwo z Kega przy naturalnym sposobie. Najważniejsza jest temperatura. Jak udało mi się schłodzić piwo do ok. 6 -10C to nic się nie pieniło. najlepiej to rolbar sobie sprawić , co do długości to w serwisie schładzarek chciałem kupić 0,5m węża , a gościu mówi żebym zabrał 1,5m nie pytałem dlaczego teraz już wiem Hm...Chciałem zrobić profesjonalny rolbar. Kupiłem chłodziarkę przepływową i z tym momentem zaczęła się moja mordęga z tym sprzętem. Największą wadą tego urządzenia dla mnie był fakt ze po każdorazowym użyciu musiałem wszystko płukać. I to nie po łepkach tylko porządnie. Jeśli zostało choć trochę piwa w wymienniku po kilku dniach wszystko śmierdziało. Kran i przewody rozkręcone i wszystko za każdym razem do płukania. Porażka. To nie bar gdzie non stop piwo przelatuje i zawsze jest świeże. Sprzedałem chłodziarkę i właśnie robie tzw. Kegerator. Rewelacja, prostota i brak obsługi. To jest to co leniwe tygrysy lubią najbardziej. Jesli rolbar to tylko w formie kegeratora z przerobionej lodóweczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 1. Zapomnij o kraniku z Browamatora ? musisz kupić profesjonalny kran ? koszt ok. 50zł2. Do kranu koniecznie musisz dokupić szybko złączkę ok. 7zł oraz specjalny wąż ( to nie jest zwykły wężyk ) jest sztywny i nie wymaga żadnych zacisków ani opasek. 3. Średnica węża jaką nie kupisz będzie ok. byle to był wąż oryginalny do piwa ;-) 4. Potrzebujesz butli z CO2 cena w zależności od wielkości ja dałem 100zł + reduktor ok. 70zł i 50cm przewodu ciśnieniowego 5. Szybko złączki do Kega dostępne w Browamator cena 100zł kpl Gdzie to można kupić ? Butlę CO2 mam, szybkozłączki są w Browamatorze, widzę, że potrzebuję reduktor, wąż ciśnieniowy, nalewak i wężyk do piwa. Kranik piknikowy podobno jest potrzebny jak chce się napełniać butelki z kega, jak sobie z tym radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Kranik i Reduktor na allegro np. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=423551180 to są podwójne ty musisz upolować pojedynczy ja upolowalem nowy kranik i nowy reduktor za 120zł ale to jest szczęście polecam dwa sklepy - tutaj kupisz wszelakie węże specjalne przejściówki, złącza i cała resztę. www.ibcpolska.pl k. Wroclawia tutaj ja kupowałem z racji że mam prawie pod nosem byłem osobiscie maja wszystko od AdoZ www.inn.com.pl na śląsku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 (edytowane) Dziękuję thobeta, +1. EDIT: Jakby ktoś przy okazji zauważył dobry reduktor na allegro, proszę mi dać znać. Edytowane 3 Września 2008 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Coder, a jakie to są beczki, bo tylko wywiozłem, pepsi czy coca-cola, bo podobno są inne szybkozłączki czy coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 pepsi czy coca-cola, bo podobno są inne szybkozłączki tak na pewno są inne złączki o czym się sam przekonałem Łatwiej znaleźć do pepsi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Coder, a jakie to są beczki, bo tylko wywiozłem, pepsi czy coca-cola, bo podobno są inne szybkozłączki czy coś innego. Z tego co widzę na zdjęciach to wygląda raczej na pepsi, te od coli maja na złączkach takie małe wystające na boki bolce, których u mnie nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 (edytowane) EDIT: Jakby ktoś przy okazji zauważył dobry reduktor na allegro, proszę mi dać znać. Coder wejdź na : jest tu kranik ja kiedyś tę aukcje obserwowałem i z tego co wiem nie został sprzedany http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=397808182 tutaj facet ma reduktory i chyba jeszcze aktualne : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=396331197 Edytowane 7 Września 2008 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 Czy taki reduktor: http://www.allegro.pl/item444074924_reduktor_z_rotametrem_do_argonu_co2_mieszanki.html nadaje się do gazowania kegów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 Podobno nie nadaje się ...ale nie potrafię wytłumaczyć dlaczego. Może jest jakaś różnica ciśnień...nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 Nie nadaje się. W aukcji jest napisane : "stałe ciśnienie wylotowe 3 Bar na wyjściu reduktora" Takie reduktory robi firma www.bolid.pl. Koszt - ok. 120 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 (edytowane) A jak podłączy kran z wężem z piwa. Gdzie kupić jakąś przejściówkę ? (thobeta - ja kupiłem ten kran ) Edytowane 28 Września 2008 przez Kosa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 A jak podłączy kran z wężem z piwa. Gdzie kupić jakąś przejściówkę ?(thobeta - ja kupiłem ten kran ) Patrz post wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 A jak podłączy kran z wężem z piwa. Gdzie kupić jakąś przejściówkę ?(thobeta - ja kupiłem ten kran ) Firma IBC Polska lub inne z tej branży . Kupujesz szybkozłączke 5/8" na wąż, parę sekund i gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 Ja kupiłem w IBC zresztą wesoły mi doradził. Wszystko z wężem i szybko złączkami kosztowało mnie chyba z 20zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 29 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2008 A jak się chce u nich coś kupi to trzeba się z nimi skontaktować telefonicznie lub mailowo ? Bo nie widzę tam innej możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 30 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Dzwoń i zapytaj się czy Ci wyślą. Jeśli nie to pomogę Ci bo często koło nich przejeżdżam. Kupie Ci i wyśle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 To są te końcówki : ? końcówka wygięta lub prosta 7mm , kompletna. i do tego ten wąż: wąż 7 x 2,5mm miękki. Jaka długość jest mi potrzebna węża ? A może ktoś się orientuje w jakiej cenie mają kolumny pojedyncze i podwójne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Kosa nie mam pojęcia o jakie Ci chodzi. lepiej sam nie dedukuj tylko zapytaj się ich i wytłumacz im o co Ci chodzi. To są fachowcy na pewno Ci dobrze doradza. A węża musi być min. 1,5m. Kolumny u nich kosztują kupę kasy bo maja nowe. Odsyłam do allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 Słyszałem taką opinię, że w warunkach domowych, gdy pijemy 1-2 kufle na dzień jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest kranik piknikowy, bo mozna go razem z kegiem i wężykiem schować do lodówki i piwo się w nim nie psuje. Nalewaki, wieże itd. trzeba by po kazdym użyciu przepłukać. Czy to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 (edytowane) zakupiłem na allegro kega od coli 19l ale że trudno dostać głowice ( w tym kegu średnica 60 mm ) dokonałem małego tuningu Edytowane 3 Października 2008 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 (edytowane) i foto Edytowane 3 Października 2008 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 Słyszałem taką opinię, że w warunkach domowych, gdy pijemy 1-2 kufle na dzień jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest kranik piknikowy, bo mozna go razem z kegiem i wężykiem schować do lodówki i piwo się w nim nie psuje. Nalewaki, wieże itd. trzeba by po kazdym użyciu przepłukać. Czy to prawda? Nigdy nie zostawiaj kraniku polaczonego do KEG`u ,ponoc w dluzszym terminie moze zepsuc piwo w KEG`u. Ja za kazdym razem plucze kranik piknikowy pod bierzaca woda, zajmuje mi to moze 20 sekund. Dokladne umycie z 1 minute z rozkreceniem i skreceniem szybkozlaczki. Jakos niewyobrazam sobie czyszczenia wierzy i nalewaka za kazdym razem jak go bym uzyl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=423551180 to są podwójne ty musisz upolować pojedynczy te reduktory znowu są na allegro: http://www.allegro.pl/item450501807_reduktory_co2_do_nalewania_piwa_promocja_potrojne.html cena jest zachęcająca, ale co to znaczy, że jest podwójny - będę mógł gazować 2 kegi na raz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 3 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 Dzwoń i zapytaj się czy Ci wyślą. Jeśli nie to pomogę Ci bo często koło nich przejeżdżam. Kupie Ci i wyśle Zamówienie złożone. Towar zostanie do mnie wysłany. Bardzo Ci dziękuję za chęć pomocy, po raz kolejny. + dla Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi