Nomad Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Witam. Mam pytanie dotyczące piwa z tematu. Kupiłem zestaw surowców i zrobiłem piwo. Oczywiście nie byłbym sobą i namieszalem:-) Oryginalny przepis brzmial: Skody - pszeniczny 2,5 kg, pilzenski 1,5 kg i prazona pszenica 0,3 kg Do tego chmiele Zythos 5g na poczatek gotowania Centennial 40g w 45 min Citra w 55 min Tyle z oryginalu. Ze swojej strony, zeby bylo ciekawiej dodalem podczas gotowania brzeczki: W 40 min gotowania 40g chmielu delta W 45 min gotowania 20g skorki pomaranczowej i 5g skorki cytryny Piwo wyszlo mocno goryczkowe, co chyba nie pasuje do American wheat... Pytanie czy za mocno poszalalem z iloscia chmielu na 20 litrowa warke czy cos raczej popsólem jesli chodzi o samo piwo. Jesli chodzi o zapach to piwo gotowe pachnie jakos1 ,iedzy pomelo a grapefruitem.. napewno cytrusowo. Z gory dzieki za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 czy za mocno poszalalem z iloscia chmielu na 20 litrowa warke czy cos raczej popsólem jesli chodzi o samo piwo drugiego nigdy nie można wykluczać, ale z chmielami to poszalałeś jak na to piwo. Jeśli dałeś cała skórkę z cytryny i pomarańczy to masz też goryczkę z albedo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Generalnie American Wheat jako styl jest mocno nudny i prawdopodobnie powstał żeby wcisnąć fanom International Lagera coś co ładnie pachnie, a jednocześnie będzie lekkie i łatwo przyswajalne, dlatego ma mieć niską goryczką . Ja bym się specjalnie nie przejmował ramami stylu Wrzuciłeś 80g chmielu na 15 minut gotowania, jak widać wystarczyło, żeby oddało dużo goryczy Skórka pomarańczowa też mogła swoje zrobić i dać odczucie goryczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Tak na szybko wyliczylem ze powinno Ci wyjsc z samego chmielu z 65 IBU. Oczywiscie plus to co skorki wniosa. Zakladam ze masz ok 12BLG. Ostatnio robilem podobna pszenice i celowalem w IBU = 52. I jest mocno goryczkowe... aczkolwiek mi to odpowiada. Przed chmieleniem proponuje to po prostu wyliczyc: http://www.brewersfr...ibu-calculator/ Edytowane 19 Stycznia 2015 przez Jacu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Cytryna i pomarancza byly suszone.. Wielkie dzieki za kalkulator:-) szczerze przyznam ze nieznalem jeszcze takiej opcji. Ta pszenica to moja 3 warka.. Póki co staram sie ogarnac co i jak z samym warzeniem. Wczesniej zrobilem kölscha i witbira. Póki co celuje w piwa prostsze jesli mozna tak okreslic. Ale tez nie mam ochoty na gotowce.. chce dodac troszke swoichwariactw. Piwo które wyszlo mi podchodzi, lecz żone wykreca:-D Swoja droga przy dodatkach typu skórki.. lepiej dawac suszone czy skrobac ze swierzych cytrusów? Nastepnym razem planuje zamienic susz na swierza skórke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 lepiej dawac suszone czy skrobac ze swierzych cytrusów lepiej skrobać (bez białego ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Pszenica amerykańska ma tylko ok 20-25 IBU i jest LEKKO chmielona pod koniec. Najczęstrzą pomyłką wsród polskich piwowarów jest próba zrobienia z tego IPA, a to ma być coś innego. Ma to być lekkie piwo na upalne dni i do jedzenia. Jeżeli uwarzysz ten styl jeszcze raz, to może najpierw posmakuj jakieś oryginały typu Bell’s Oberon albo Harpoon’s UFO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Też miałem problem z przechmielonym American Wheatem. Nie spijaj go na siłę. Mój sporo stracił na goryczce po paru miesiącach i ostatnie butelki, które piłem były dużo bardziej znośne. Miałem nachmielenie około 60 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Pszenica amerykańska ma tylko ok 20-25 IBU i jest LEKKO chmielona pod koniec. Najczęstrzą pomyłką wsród polskich piwowarów jest próba zrobienia z tego IPA Dyskutowano już o tym na forum dość mocno. Na Birofiliach w tej kategorii zwyciężyło piwo, które na aromat miało wrzucone 55g, a na zimno jeszcze 95g. Skoro sędziowie uznali takie piwo za najbardziej stylowe i najlepsze w tej kategorii, to nie ma się co dziwić, że wszyscy ładują tego chmielu pod korek. Tak samo będzie pewnie w tym roku. Już czuję co to będzie przy Imperial Red Ale -> Imperial Red IPA Receptura na zwycięskie American Wheat tutaj: http://www.wiki.piwo.org/American_Wheat,_Tomasz_Maci%C4%85g_%28pociag%29 FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Też miałem problem z przechmielonym American Wheatem. Nie spijaj go na siłę. Mój sporo stracił na goryczce po paru miesiącach i ostatnie butelki, które piłem były dużo bardziej znośne. Miałem nachmielenie około 60 IBU. Prawda. Już czuję że jest trochę mniej goryczki w porownaniu z próbą z przed 3 tygodni. A jak myslisz ile to piwko moze stac w temp ok 18 st? Hmm nigdy się nie zastanawialem nad pasteryzacja. Ale moze warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 ile to piwko moze stac w temp ok 18 st? aż się zepsuje a tak serio to długo, chyba, że je zainfekujesz. (kilka miesięcy, byle nie z drożdżami) nad pasteryzacja. Ale moze warto? IMO, nie warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 ile to piwko moze stac w temp ok 18 st? aż się zepsuje a tak serio to długo, chyba, że je zainfekujesz. (kilka miesięcy, byle nie z drożdżami) nad pasteryzacja. Ale moze warto? IMO, nie warto. No właśnie co z drozdzami.. bo to co po refermentacji na dnie butelki pozostaje czy jest niebezpieczne? Butelki zamkniete wiec nic z zewnatrz sie nie dostanie ale co z osadem..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 A co ma być z osadem? Osad jest i będzie. Jest on nieunikniony. Zawsze się coś go tam zgromadzi na dnie butelki. Jeśli wypijesz piwko w ciągu roku to nie masz co się martwić osadem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Generalnie American Wheat jako styl jest mocno nudny spróbuj zrobić to http://www.homebrewtalk.com/f12/bells-oberon-clone-31422/index2.html#post1392100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 A co ma być z osadem? Osad jest i będzie. Jest on nieunikniony. Zawsze się coś go tam zgromadzi na dnie butelki.Jeśli wypijesz piwko w ciągu roku to nie masz co się martwić osadem. Hi hi w ciagu roku:-) miesiaca nie starczy:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się