Jump to content

Termometry ...


koka

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem po 3 brewkitach i wszystko ładnie udane i pijalne.

Wczoraj pierwszy raz uwarzyłem piwo w procesie zacierania.

Fialnie wszystko udane i ładnie bulgocze w ferm.

 

Ale miałem niezłe zawirowaniwa z termometrami i kontorlą temepratury w zacierze.

Posługiwąłem się nejpierw elektornicznym term. ze szpikulcem z CP. i o ile ładnie wskazywałm mi temperature gotowanej wody to po wsypaniu słodu zaczęły się skoki. Włożyłem głębiej 68C , podniesłem do góry 62C, zamieszałem 90C. I tak wkółko.

 

Zmieniłem termoemetr na sonde z miernika elektornicznego i tu podobnie chociaż nieco stabilniejsze temperatury.

Niestety nie miałem analogowego termometra aby sprawdzic jego działanie.

Jak Wy określacie ogólną temperature zacieru, ( głębiej płycej, z dala od palnika??)

Cyfrowo, analogowo ?

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Trzeba mieszać :) Wsypuesz słód i mieszasz, jednocześnie mierzysz temperaturę. W pewnym momencie temperatura się ustabilizuje.

Mam termometr z CP od jakichś 100 warek i nie narzekam ;)

Link to comment
Share on other sites

Doświadczenie mam niewielkie, ale moim zdaniem nie ma potrzeby komplikowania sobie życia i brania pomiaru z paru miejsc - nieważne w jakim miejscu robimy pomiar, ważne by w tym samym. Należy pamiętać o uprzednim wymieszaniu zacieru.

Link to comment
Share on other sites

to ja może podsumuję te podpowiedzi - wszak jesteśmy w piaskownicy.

jak będziesz mieszał w czasie grzania to będziesz miał w miarę stabilną temperaturę.

jak przestaniesz grzać możesz przestać mieszać. kontroluj temperaturę zawsze w tym samym punkcie (to najważniejsze) i najlepiej gdzieś w "środku" zacieru. cudów nie ma - w średnio zaizolowanym garnku nie będziesz miał "skupisk" niższych i wyższych temperatur.

Link to comment
Share on other sites

jak przestaniesz grzać możesz przestać mieszać

Chyba żę ma grzanie elektryczne. U mnie w lidlu potrafi 2 min po wyłączeniu grzałki jeszcze nieźle podgrzać zacier na spodzie gara.

Link to comment
Share on other sites

Dziękuje za odpowiedzi, w zasadzie to najbardziej mnie zdezorientował fakt bardzo dużych różnic w temperaturach i bałem się że takie chwilowe skupiska zakończą mi proces zacierania.Nie mam też wyczucia co do czasu "trzymania" temperatury przez zacier i garnek w przerwach.

Link to comment
Share on other sites

Ja mam niedobre doswiadczenie z elektronicznym. Potrafi miec wahania od 58 do 80 (!) w ciagu minuty. Standardowy zegarowy z sondą najlepszy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.