koka Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Witam wszystkich serdecznie. Jestem po 3 brewkitach i wszystko ładnie udane i pijalne. Wczoraj pierwszy raz uwarzyłem piwo w procesie zacierania. Fialnie wszystko udane i ładnie bulgocze w ferm. Ale miałem niezłe zawirowaniwa z termometrami i kontorlą temepratury w zacierze. Posługiwąłem się nejpierw elektornicznym term. ze szpikulcem z CP. i o ile ładnie wskazywałm mi temperature gotowanej wody to po wsypaniu słodu zaczęły się skoki. Włożyłem głębiej 68C , podniesłem do góry 62C, zamieszałem 90C. I tak wkółko. Zmieniłem termoemetr na sonde z miernika elektornicznego i tu podobnie chociaż nieco stabilniejsze temperatury. Niestety nie miałem analogowego termometra aby sprawdzic jego działanie. Jak Wy określacie ogólną temperature zacieru, ( głębiej płycej, z dala od palnika??) Cyfrowo, analogowo ? Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Trzeba mieszać Wsypuesz słód i mieszasz, jednocześnie mierzysz temperaturę. W pewnym momencie temperatura się ustabilizuje. Mam termometr z CP od jakichś 100 warek i nie narzekam Link to comment Share on other sites More sharing options...
pedrix Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Doświadczenie mam niewielkie, ale moim zdaniem nie ma potrzeby komplikowania sobie życia i brania pomiaru z paru miejsc - nieważne w jakim miejscu robimy pomiar, ważne by w tym samym. Należy pamiętać o uprzednim wymieszaniu zacieru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 ten dynks pomaga w takich przypadkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Mieszać, mieszać, mieszać. Podczas grzania mieszać, po wyłączeniu palnika mieszać. Mieszać i mierzyć i tak przez godzinę Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Chyba że na lenia to 90 minut ;P Link to comment Share on other sites More sharing options...
pedrix Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Na lenia też trzeba sprawdzać temperaturę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 to ja może podsumuję te podpowiedzi - wszak jesteśmy w piaskownicy. jak będziesz mieszał w czasie grzania to będziesz miał w miarę stabilną temperaturę. jak przestaniesz grzać możesz przestać mieszać. kontroluj temperaturę zawsze w tym samym punkcie (to najważniejsze) i najlepiej gdzieś w "środku" zacieru. cudów nie ma - w średnio zaizolowanym garnku nie będziesz miał "skupisk" niższych i wyższych temperatur. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 jak przestaniesz grzać możesz przestać mieszać Chyba żę ma grzanie elektryczne. U mnie w lidlu potrafi 2 min po wyłączeniu grzałki jeszcze nieźle podgrzać zacier na spodzie gara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Po wyłączeniu gazu też jeszcze grzeje palnik. Także po wyłączeniu mieszamy ze dwie minuty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koka Posted January 19, 2015 Author Share Posted January 19, 2015 Dziękuje za odpowiedzi, w zasadzie to najbardziej mnie zdezorientował fakt bardzo dużych różnic w temperaturach i bałem się że takie chwilowe skupiska zakończą mi proces zacierania.Nie mam też wyczucia co do czasu "trzymania" temperatury przez zacier i garnek w przerwach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vami Posted January 19, 2015 Share Posted January 19, 2015 Ja mam niedobre doswiadczenie z elektronicznym. Potrafi miec wahania od 58 do 80 (!) w ciagu minuty. Standardowy zegarowy z sondą najlepszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now