koka Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Witam wszystkich serdecznie. Jestem po 3 brewkitach i wszystko ładnie udane i pijalne. Wczoraj pierwszy raz uwarzyłem piwo w procesie zacierania. Fialnie wszystko udane i ładnie bulgocze w ferm. Ale miałem niezłe zawirowaniwa z termometrami i kontorlą temepratury w zacierze. Posługiwąłem się nejpierw elektornicznym term. ze szpikulcem z CP. i o ile ładnie wskazywałm mi temperature gotowanej wody to po wsypaniu słodu zaczęły się skoki. Włożyłem głębiej 68C , podniesłem do góry 62C, zamieszałem 90C. I tak wkółko. Zmieniłem termoemetr na sonde z miernika elektornicznego i tu podobnie chociaż nieco stabilniejsze temperatury. Niestety nie miałem analogowego termometra aby sprawdzic jego działanie. Jak Wy określacie ogólną temperature zacieru, ( głębiej płycej, z dala od palnika??) Cyfrowo, analogowo ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Trzeba mieszać Wsypuesz słód i mieszasz, jednocześnie mierzysz temperaturę. W pewnym momencie temperatura się ustabilizuje. Mam termometr z CP od jakichś 100 warek i nie narzekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Doświadczenie mam niewielkie, ale moim zdaniem nie ma potrzeby komplikowania sobie życia i brania pomiaru z paru miejsc - nieważne w jakim miejscu robimy pomiar, ważne by w tym samym. Należy pamiętać o uprzednim wymieszaniu zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 ten dynks pomaga w takich przypadkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Mieszać, mieszać, mieszać. Podczas grzania mieszać, po wyłączeniu palnika mieszać. Mieszać i mierzyć i tak przez godzinę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Chyba że na lenia to 90 minut ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedrix Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Na lenia też trzeba sprawdzać temperaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 to ja może podsumuję te podpowiedzi - wszak jesteśmy w piaskownicy. jak będziesz mieszał w czasie grzania to będziesz miał w miarę stabilną temperaturę. jak przestaniesz grzać możesz przestać mieszać. kontroluj temperaturę zawsze w tym samym punkcie (to najważniejsze) i najlepiej gdzieś w "środku" zacieru. cudów nie ma - w średnio zaizolowanym garnku nie będziesz miał "skupisk" niższych i wyższych temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 jak przestaniesz grzać możesz przestać mieszać Chyba żę ma grzanie elektryczne. U mnie w lidlu potrafi 2 min po wyłączeniu grzałki jeszcze nieźle podgrzać zacier na spodzie gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Po wyłączeniu gazu też jeszcze grzeje palnik. Także po wyłączeniu mieszamy ze dwie minuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koka Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Dziękuje za odpowiedzi, w zasadzie to najbardziej mnie zdezorientował fakt bardzo dużych różnic w temperaturach i bałem się że takie chwilowe skupiska zakończą mi proces zacierania.Nie mam też wyczucia co do czasu "trzymania" temperatury przez zacier i garnek w przerwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Ja mam niedobre doswiadczenie z elektronicznym. Potrafi miec wahania od 58 do 80 (!) w ciagu minuty. Standardowy zegarowy z sondą najlepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się