admiro Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Numer warki: 18 Nazwa: Belgilskie Pale Ale Styl: Belgilskie Pale Ale Wielkość warki: 25,50 L OG: 12,75 Blg Kolor: 17,6 EBC IBU: 24,1 IBU Składniki: 3,50 kg Pale Ale 1,00 kg Wiedeński 0,40 kg Caramunich 0,20 kg Biscuit 25,00 gm Challenger (60 min) 20,00 gm Fuggles (10 min) drożdże Irish Ale (Wyeast Labs #1084) starter 1,0L 48h (słoiczek 1/4) Zacieranie: 30 min Maltozowa 65,0 C 30 min Dekstrynowa 72,0 C 5 min Mash Out 77 C Woda/Słód = 4/1 Zamrożono po zagotowaniu 1 L rezerwy na następny starter ALE. Wydajność względem zasypu: 67% Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 85% Wydajność trochę wyższa os średniej, albo od rzadszego zacieru (wątpię) albo od wyższej temp. przerwy maltozowej. Czas 6:00 od początku śrutowania do końca sprzątania więc standard. Postanowiłem zoptymalizować trochę czas warzenia: słody na następną warkę (za tydzień) odważyłem i ześrutowałem, oraz zabutelkowałem Porażkowego Stouta podczas warzenia. Długości fermentacji będę liczył w pełnych tygodniach, żeby wszystkie przelewania i butelkowania robić przy okazji warzenia piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Szkockie Ale Przelane wczoraj na cichą po 9 dniach, FG 5,5 Blg czyli odfermentowało lekko głębiej niż zakładane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Numer warki: 19 Nazwa: Monachijskie Jasne Styl: 1D Munich Helles Wielkość warki: 27,80 L OG: 12,33 Blg Kolor: 7,5 EBC IBU: 16,3 IBU Składniki: 4,50 kg Pilzeński 0,40 kg Monachijski 0,20 kg Zakwaszający 16,00 gm Marynka (60 min) 25,00 gm Tettnang (15 min) drożdże Munich Lager (Wyeast Labs #2308) Starter 1L zdekantowany, słoik (1/5) Zacieranie: 30 min Maltozowa 65,0 C 30 min Dekstrynowa 72,0 C 5 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 4/1 Zamrożono po zagotowaniu 0,7 L rezerwy na następny starter. Wydajność względem zasypu: 68,7% Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 88,5% Wydajność wysoka, zakładana była niższa więc na koniec musiałem dolać wody. Czas 4:50 od początku wlewania wody do końca sprzątania W czasie warzenia zrobione dodatkowo: - ześrutowane słody na następną warkę Weizenbock a'la Piotruek - zabutelkowany Porter Bałtycki po 2 tyg cichej z 140 gm glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Numer warki: 20 Nazwa: Weizenbock wzorowany na recepturze Pioturka Styl: 15C Weizenbock Wielkość warki: 24,00 L OG: 17,2 Blg Kolor: 27,6 EBC IBU: 26,1 IBU Składniki: 2,70 kg Pszeniczny 1,90 kg Pilzeński 1,60 kg Monachijski (17,0 EBC) 0,70 kg Caramunich Malt 0,30 kg Carapils? 0,20 kg Caraamber? 0,15 kg Melanoiden Malt 45,00 gm Lublin (60 min) drożdże Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) Starter 1L 48h z mrożonki od Pioturka Zacieranie: 60 min Kompromisowa 67,8 C 5 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 3,65/1 Zamrożono po zagotowaniu 1 L rezerwy na następny starter. Wydajność względem zasypu: 61% Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 73% Wydajność sporo niższa, spowodowana zacieraniem jednotemperaturowym (świadomy test dla pszenicznego) Czas 5:00 od początku wlewania wody do końca sprzątania W czasie warzenia zrobione dodatkowo: - zabutelkowany Strong Scotish Ale po 2 tyg cichej z 130 gm glukozy - Belgian Pale Ale przelane na cichą po 2 tyg burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Numer warki: 21 Nazwa: Munich Dunkel Styl: 4B Munich Dunkel Wielkość warki: 26,00 L OG: 12,4 Blg Kolor: 29,9 EBC IBU: 20,2 IBU Składniki: 4,50 kg Monachijski I 0,45 kg Carared 0,20 kg Melanoiden Malt 0,05 kg Carafa Special III 20,00 gm Marynka (60 min) 6,00 gm Tettnang (10 min) 15,00 gm Sybilla (10 min) drożdże Munich Lager (Wyeast Labs #2308) Starter 1L 48h Zacieranie: 30 min Maltozowa 64,0 C 50 min Dekstrynowa 72,0 C 5 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 5/1 Zamrożono po zagotowaniu 3x1 L rezerwy z cienkusza na następne startery (wysłodzone dodatkowo poza warką). Wydajność względem zasypu: 68% (wliczając 1L osadów i chmielu czyli metodą prawidłową) Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 83% Czas 5:30 od początku wlewania wody do końca sprzątania W czasie warzenia zrobione dodatkowo: - Monachijskie Jasne przelane na cichą po 2 tyg burzliwej - Wieizenbock przelane na cichą po 1 tyg burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Wprawiasz się kolego. Mój rekord to w 6h dwie warki i rozlew i przelew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Numer warki: 21Nazwa: Munich Dunkel Styl: 4B Munich Dunkel ............. Woda/Słód = 5/1 ............. Nie za dużo taj wody ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Widzę że kolega admiro warzy na konkurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Widzę że kolega admiro warzy na konkurs. Tak, zgłoszenie poszło do piwo.org, a po drugie w związku z tym, że tam będę wypadałoby coś przywieźć oczywiście. Co do 5/1 wody do słodu - ja testuję różne kombinacje zasypu i nie tylko, jak tylko mieście się w garze to OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Chyba mi się zestresowały drożdże w Munich Dunkel, temperatura w nieogrzewanej części garażu spadła wczoraj w nocy do 7-8°C i przeniosłem piwo standardowo do lodówki do 12°C, jednak do teraz fermentacja nie ruszyła (przy starterze z mieszadła pierwsze zapachy fermentacji były już po kilku h). Zadałem piwo gęstwą tych samych drożdży z Monachijskiego Jasnego przelewanego wczoraj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Gęstwa powinna startować jeszcze szybciej. Moje monachijskie już bulka (w 8°C) ale piany jeszcze nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 24 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Gęstwa powinna startować jeszcze szybciej. Moje monachijskie już bulka (w 8°C) ale piany jeszcze nie ma. Tzn. pierwotnie zadałem starterem, ale dzisiaj na wszelki wypadek z braku oznak fermentacji zadałem gęstwę. Ja oznaki fermentacji rozpoznaję przede wszystkim na "czuja" póki nie ma jednoznacznej pianki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 30 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2010 Numer warki: 22 Nazwa: Belgijskie Złotko Styl: 18A Belgian Blond Ale Wielkość warki: 25,50 L OG: 17,0 Blg Kolor: 11,7 EBC IBU: 24,9 IBU Składniki: 6,00 kg Pale Ale 0,20 kg Carapils 0,20 kg Carared 40,00 gm Goldings, East Kent (60 min) 30,00 gm Goldings, East Kent (10 min) 0,60 kg Glukoza drożdże Belgian Witbier (Wyeast Labs #3944) Starter 1L Zacieranie: 30 min Maltozowa 62,0 C 40 min Dekstrynowa 72,0 C 5 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 4,3/1 Zamrożono 1 L rezerwy z cienkusza na następne startery (wysłodzone dodatkowo poza warką). Wydajność względem zasypu: nie wyliczę z glukozą Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 80% Czas 6:00 od początku wlewania wody do końca sprzątania cool W czasie warzenia zrobione dodatkowo: - Belgijskie Pale ale zabutelkowane z 140 g glukozy - Weizenbock zabutelkowany z 177 g glukozy Z ciekawości sprawdziłem czas etapów warzenia: 8:00 początek, nalewanie wody 10:00 koniec zacierania 11:00 koniec wysładzania 12:00 brzeczka się zagotowała 13:10 koniec gotowania 13:25 koniec chłodzenia 25°C 14:00 koniec, posprzątane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 (edytowane) Numer warki: 23 Nazwa: Belgian Tripel Styl: 18C Belgian Tripel Wielkość warki: 23,00 L OG: 18,1 Blg Kolor: 9,6 EBC IBU: 34,9 IBU Składniki: 6,50 kg Pilzeński 0,10 kg Carared 35,00 gm Marynka (60 min) 30,00 gm Styrian Goldings (10 min) 0,70 kg Glukoza drożdże Belgian Witbier (Wyeast Labs #3944) trochę gęstwy z wierzchu poprzedniej warki + pojutrze dodatkowo zadany będzie zdekantowany starter 2L Zacieranie: 30 min Maltozowa 64,0 C 40 min Dekstrynowa 72,0 C 5 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 3,8/1 Zamrożono 4 L rezerwy z cienkusza 6,5°Blg na następne startery (wysłodzone dodatkowo poza warką). Wydajność względem zasypu: nie wyliczę z glukozą Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 72% Czas 6:00 od początku wlewania wody do końca sprzątania cool W czasie warzenia zrobione dodatkowo: - Monachijskie Ciemne przelane na cichą Ciekawostka z poprzedniej warki Belgijskie Złotko - drożdże Belgian Witbier faktycznie mają tendencję do wychodzenia z fermentatora , drożdże osiadają na wierzchu piwa. Natomiast gorzej, że po 7 dniach w 19°C odfermentowały tylko do 13°Blg, czytałem już, że fermentują wolno ale takiej przesady się nie spodziewałem. Piwko będzie musiało postać co najmniej miesiąc na burzliwej. Edytowane 6 Lutego 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) Numer warki: 24 Nazwa: Pils niemiecki Styl: 2A German pilsner Wielkość warki: 25,00 L OG: 12,0 Blg Kolor: 7,1 EBC IBU: 35,3 IBU Składniki: 5,00 kg Pilzeński 0,30 kg Carapils 35,00 gm Marynka (60 min) 30,00 gm Hallertauer (10 min) drożdże Munich Lager (Wyeast Labs #2308) gęstwa Zacieranie: 30 min Maltozowa 64,0 C 30 min Dekstrynowa 72,0 C 10 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 4,7/1 Zamrożono 2 L rezerwy z cienkusza na następne startery (wysłodzone dodatkowo poza warką). Wydajność względem zasypu: 62% Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 75% Czas 6:00 od początku wlewania wody do końca sprzątania cool W czasie warzenia zrobione dodatkowo: - Monachijskie Jasne zabutelkowana z 166g glukozy - zrobiłem drewniany stojak na śrutownik do sklepu, jeszcze raz trzeba będzie pomalować Belgijskie Złotko - drożdże Belgian Witbier po 14 dniach odfermentowały do 11°Blg :rolleyes: Ogólnie stwierdziłem, że nie walczę z natura, do końca zimy tylko lagery. Edytowane 13 Lutego 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Numer warki: 25 Nazwa: Ale pszeniczka Styl: 15A Weizen Wielkość warki: 28,00 L OG: 11,9 Blg Kolor: 7,8 EBC IBU: 12,9 IBU Składniki: 3,20 kg Pale Ale (5,9 EBC) 2,50 kg Pszeniczny (3,9 EBC) 26,00 gm Hallertauer (60 min) drożdże Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) Starter 1L 48h Zacieranie: 15 min Ferulikowa 44,0 C 30 min Maltozowa 62,0 C 30 min Dekstrynowa 72,0 C 5 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 3,5/1 Zamrożono 2 L rezerwy z warki. Wydajność względem zasypu: 63% Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 78% Czas 7:40 od początku wlewania wody do końca sprzątania, wszystko przez eksperymenty W czasie warzenia zrobione dodatkowo: - Monachijskie Jasne zabutelkowana z 166g glukozy Przetestowałem kociołek z Lidla który będzie służył przy pokazach, muszę odłączyć zabezpieczenie termiczne bo nie dał rady utrzymać gotowania przy 20L. Do kociołka zrobiłem filtrator z oploty, zamontowany do oryginalnego kranika, ale i kranik i oplot wywalam w cholerę, kran zbyt delikatny a oplot w porównaniu do mojego rurkowego to tragedia. Filtracja trwała chyba z 1,5h. Skończyło się na gotowaniu na dwa gary, bo w międzyczasie przepicia dostała grzałka zanurzeniowa, którą zawsze wspomagam gotowanie. Przy okazji posiadania dwóch garów przetestowałem wysładzanie ciągłe - nie zauważam różnicy w wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Skończyło się na gotowaniu na dwa gary, bo w międzyczasie przepicia dostała grzałka zanurzeniowa, którą zawsze wspomagam gotowanie. Admiro to Ty miałeś nasiąkać piwkiem a nie grzałka i mam nadzieję że jest pełnoletnia bo w innym przypadku dostaniesz wyrok za rozpijanie nieletnich :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Skończyło się na gotowaniu na dwa gary' date=' bo w międzyczasie przepicia dostała grzałka zanurzeniowa, którą zawsze wspomagam gotowanie.[/quote']Admiro to Ty miałeś nasiąkać piwkiem a nie grzałka i mam nadzieję że jest pełnoletnia bo w innym przypadku dostaniesz wyrok za rozpijanie nieletnich :) Freudowska pomyłka Ja właśnie w towarzystwie nasiąkam, największe wzięcie ma Strong Scotish Ale Wee Heavy, zdecydowanie najlepsze moje piwo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Skończyło się na gotowaniu na dwa gary' date=' bo w międzyczasie przepicia dostała grzałka zanurzeniowa' date=' którą zawsze wspomagam gotowanie.[/quote'']Admiro to Ty miałeś nasiąkać piwkiem a nie grzałka i mam nadzieję że jest pełnoletnia bo w innym przypadku dostaniesz wyrok za rozpijanie nieletnich :) Freudowska pomyłka Ja właśnie w towarzystwie nasiąkam, największe wzięcie ma Strong Scotish Ale Wee Heavy, zdecydowanie najlepsze moje piwo! No to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Cydr testowy Surowce: Sok jabłkowy z biedronki 100% 2x 1 Litr Część startera Irish Ale OG 12,5°Blg Po 12h ładna pianka Belgijskie Blond Ale po 4 tygodniach fermentacji zeszło do 6,5°Blg, czyli jeszcze tydzień i cicha, w smaku pyszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IndY Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Numer warki: 22Nazwa: Belgijskie Złotko Styl: 18A Belgian Blond Ale Wielkość warki: 25,50 L OG: 17,0 Blg Kolor: 11,7 EBC IBU: 24,9 IBU Składniki: 6,00 kg Pale Ale 0,20 kg Carapils 0,20 kg Carared 40,00 gm Goldings, East Kent (60 min) 30,00 gm Goldings, East Kent (10 min) 0,60 kg Glukoza drożdże Belgian Witbier (Wyeast Labs #3944) Starter 1L Hej! Mam takie pytanko: kiedy dodajesz glukozę? Jak ważyłem trippla cukier kandyzowany dodałem na 10 minut przed końcem gotowania. To tak samo z glukozą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 1 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Do gotowania, w dowolnym momencie, z reguły jak coś gotuję (np. brzeczkę na starter) to minimum 15 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 (edytowane) Trochę ruchu dzisiaj w browarze: Warka No 22 Belgijskie Złotko po 5 tygodniach burzliwej przelana na cichą, FG 5 Blg Warka No 23 Belgian Tripel po 4 tygodniach burzliwej odfermentowała do 9 Blg (z 18 Blg), no cóż jeszcze postoi. Z moich obserwacji wynika, że te cholery Belgian Wit ruszają się tylko powyżej 22°C, przy niższych ledwo co. Smak obu młodych piw na tych drożdżach przepyszny. Warka No 24 Pils niemiecki po 3 tygodniach burzliwej przelana na cichą, FG 3 Blg Warna No 25 Ale pszeniczka po 2 tygodniach burzliwej FG 2,9 Blg zabutelkowana z 211g glukozy sypanej bezpośrednio do butelek. Drożdże Stefany, Munich Lager i Irish Ale przygotowane do zamrożenia, gęstwa z gliceryną w proporcji z grubsza 3/2, zostawię je na kilka dni w lodówce i zamrożę. Edytowane 4 Marca 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Drożdże Stefany, Munich Lager i Irish Ale przygotowane do zamrożenia, gęstwa z gliceryną w proporcji z grubsza 3/2, zostawię je na kilka dni w lodówce i zamrożę. Jak już dodasz gliceryny, to od razu zamrażaj, ona szkodzi drożdzom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 (edytowane) Numer warki: 26 Nazwa: Trabant Styl: 2A German Pilsner (Pils) Wielkość warki: 27,50 L OG: 12,6 Blg Kolor: 7,1 EBC IBU: 27,4 IBU Składniki: 3,00 kg Pilzeński 1,90 kg Pale Ale 0,18 kg Carapils 0,04 kg Zakwaszający 30,00 gm Marynka (60 min) 25,00 gm Hallertauer (10 min) drożdże Bohemian Lager (Wyeast Labs #2124) Starter 1L zdenkantowany (od Pioturka) Zacieranie: Dekokcja dwuwarowa, a co Woda/Słód = 3/1 Zamrożono 1 L rezerwy wysłodzone poza warką. Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 90% dekokcja rządzi w wydajności Czas 6:10 od początku wlewania wody do końca sprzątania! Przy dekokcji 3 godzinnej czas super. Pobawiłem się w wysładzanie ciągłe, pod koniec 30 min wysładzania brzeczka w warzelnym miała już 97°C więc oszczędność czasu spora. W kociołku zastosowałem oczywiście filtrator z rurek miedzianych a oplot wywaliłem. Edytowane 6 Marca 2010 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się