Skocz do zawartości

Garażowe warzenie ADMIRO


admiro

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajsza zabawa:

 

Numer warki: 87

Nazwa: Hop hops

Styl: German Pilsner

 

Wielkość warki: 60 L

Gęstość: 12,6 Blg

Barwa: 7,3 EBC

Goryczka: 31,5 IBU

Kalorie: 168 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński 12.00 kg

Monachijski 0.50 kg

Zakwaszający 0.05 kg

 

Chmiele:

Marynka 40 g 60 min

Marynka 40 g 30 min

Tradition 60 g 15 min

 

drożdże Saflager W 34/70

 

Zacieranie:

40 min Maltozowa 63,0 °C

30 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 2,5/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 85%

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 88

Nazwa: Czarne

Styl: Schwarcbier

 

Wielkość warki: 60 L

Gęstość: 12,8 Blg

Barwa: 62 EBC

Goryczka: 28 IBU

Kalorie: 171 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński 7.40 kg

Monachijski 2.25 kg

Jęczmień 2.00 kg

Crystal 150 0.90 kg

Palony Żywiecki 0.50 kg (po oddzieleniu 50 g kamieni ;) )

Barwiący Strzegom 0.40 kg

 

Chmiele:

Tradition 100 g 60 min

Tradition 60 g 30 min

Tradition 45 g 0 min

 

drożdże Saflager W 34/70

 

Zacieranie:

40 min Maltozowa 63,0 °C

50 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 2,5/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 85%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wraz z Bractwem Piwnym Krąg Lokalny Częstochowa rozpoczęliśmy comiesięczne warsztaty warzenia piwa pod nazwa "Rozpoznanie Bojem".

Warzymy piwo grupą wspólnie ustalając recepturę i parametry z myślą wystawianiu piw w konkursach piwowarskich.

Na następnych spotkaniach będzie degustacja naszego piwa, a następnie omówienie metryczek sędziowskich - czyli warzenie i ocena piwa w praktyce.

 

Pierwsze spotkanie było wczoraj w Piwiarni Częstochowa, pod moją moderacją.

 

Numer warki: 89

Nazwa: Rozpoznanie Bojem IRA

Styl: Irish Red Ale (9D)

 

Wielkość warki: 20,8 L

Gęstość: 13,4 Blg

Barwa: 33,5 EBC

Goryczka: 24,6 IBU

Kalorie: 180 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pale Ale 4.70 kg

Caraarom 0.21 kg

Crystal 150 0.21 kg

Carared 0.10 kg

Palony jęczmień 0,05 kg

 

Chmiele:

First Gold 28 g 60 min

 

drożdże Coopers Ale

 

Zacieranie:

60 min Kompromisowa 67,8 °C

 

Gotowanie: 60 min

 

Woda/Słód = 3,5/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 70%

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Wczoraj warzyliśmy kolejną warkę Rozpoznania Bojem - ilość współuczestników rośnie co mnie cieszy :)

 

Numer warki: 90

Nazwa: Rozpoznanie Bojem Witbier

Styl: Witbier (16A)

 

Wielkość warki: 20,7 L

Gęstość: 12,1 Blg

Barwa: 8,5 EBC

Goryczka: 15,0 IBU

Kalorie: 161 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński 2.80 kg

Pszenica niesłodowana 2.80 kg

Crystal 50 0.10 kg

 

Chmiele:

Marynka 10 g 60 min

Tradition 16 g 15 min

 

Dodatki:

Kolendra 5 g 15 min

Curacao 15 g 15 min

Kolendra 5 g 5 min

Curacao 15 g 5 min

Świeżo starta skórka pomarańczy z 1 szt 5 min

 

drożdże S-33

 

Zacieranie:

70 min Kompromisowa 67,8 °C

 

Gotowanie: 60 min

 

Woda/Słód = 3,6/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 70%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

I kolejny razm już trzeci raz warzyliśmy wspólnie jako Rozpoznania Bojem https://www.facebook.com/rozpoznaniebojem

Piwo będzie wysłane na Mikołajkowy Konkurs Piw Domowych.

 

Numer warki: 91

Nazwa: Rozpoznanie Bojem Świąteczne

Styl: Winter Specialty Spiced Beer (21B)

 

Wielkość warki: 20,8 L

Gęstość: 16 Blg

Barwa: 63 EBC

Goryczka: 28,0 IBU

Kalorie: 218 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pale Ale 3.60 kg

Wiedeński 2.10 kg

Caraaroma 0.25 kg

Special B 0.25 kg

Palony Żywiecki 0.16 kg

Barwiący Strzegom 0,05 kg

 

Chmiele:

Challenger 30 g 60 min

First Gold 6 g 15 min

Liberty 30 g 15 min

 

Dodatki:

Ziele angielskie 1 g 15 min

Cynamon 8 g 15 min

Goździk 5 g 15 min

Anyż 4 g 15 min

Imbir 2 g 15 min

Kardamon 0,5 g 15 min

Pieprz 0,5 g 15 min

Kolendra 6 g 15 min

Pomarańcza 1 szt 10 min

Skórka świeżej pomarańczy 1 szt 10 min

 

drożdże T-58

 

Zacieranie:

Białkowa 52°C 10 min

Maltozowa 62°C 30 min

Dekstrynowa 72°C 30 min

Wygrzewanie zacieru 75°C 5 min

 

Gotowanie: 60 min

 

Woda/Słód = 2,8/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 71%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Czwarte piwo Rozpoznania Bojem https://www.facebook...ozpoznaniebojem

Piwo będzie wysłane na IV Szczeciński Konkurs Piw Domowych

 

Numer warki: 92

Nazwa: Rozpoznanie Bojem Dyniowe

Styl: Pumpkin Ale

 

Wielkość warki: 20,8 L

Gęstość: 13,2 Blg + to co dała dynia :)

Barwa: 19 EBC

Goryczka: 21,2 IBU

Kalorie: 177 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pale Ale 2.80 kg

Wiedeński 1.70 kg

Crystal 50 0.45 kg

Melanoidynowy 0.30 kg

Dynia przesmażona z tajemniczym dodatkiem przypraw 4,2 kg

 

Chmiele:

Lubelski selekt 17 g 60 min

Sybilla 23 g 5 min

 

drożdże S-04

 

Zacieranie:

Kompromisowa 66,7°C 10 min

Wygrzewanie zacieru 75°C 5 min

 

Gotowanie: 60 min

 

Woda/Słód = 3/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: ciężko stwierdzić :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Piąte piwo Rozpoznania Bojem https://www.facebook...ozpoznaniebojem

 

Numer warki: 93

Nazwa: Rozpoznanie Bojem V Porter Bałtycki

Styl: Baltic Porter (12C)

 

Wielkość warki: 19,2 L

Gęstość: 21,1 Blg

Barwa: 72 EBC

Goryczka: 27 IBU

Kalorie: 293 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Monachijski Typ II 3.30 kg

Pale Ale 1.87 kg

Wiedeński 1.13 kg

Crystal 150 0.40 kg

Płatki owsiane 0.40 kg

Special B 0.30 kg

Melanoidynowy 0.25 kg

Palony Żywiecki 0.20 kg

Barwiący 50 g

 

Chmiele:

Lubelski selekt 25 g 60 min

Lubelski selekt 10 g 15 min

 

drożdże W34/70

 

Zacieranie:

Maltozowa 62,0°C 25 min

Dekstrynowa 72,0°C 35 min

Wygrzewanie zacieru 75°C 5 min

 

Gotowanie: 60 min

 

Woda/Słód = 2,2/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: około 70%

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W środę warzyliśmy szóste piwo Rozpoznania Bojem
https://www.facebook...ozpoznaniebojem

Numer warki: 94
Nazwa
: Rozpoznanie Bojem VI Rye IPA
Styl: zmodyfikowana AIPA

Wielkość warki: 20,8 L
Gęstość: 17,4 Blg
Barwa: 26 EBC
Goryczka: 56 IBU
Kalorie: 237 kcal w małym piwie

Składniki:
Pale Ale 4.40 kg
Żytni 2.00 kg
Crystal 150 0.50 kg

Chmiele:
Tomahawk USA 33 g 60 min
Galaxy AUS 20 g 5 min
Galaxy AUS 30 g na zimno 7 dni

drożdże US-05

Zacieranie:
Kompromisowa 66,5°C 60 min
Wygrzewanie zacieru 75°C 5 min

Gotowanie: 60 min

Woda/Słód = 3/1

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: około 70%

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Siódma warka Rozpoznania Bojem :)
https://www.facebook...ozpoznaniebojem

 

Gęstość zmierzona po warzeniu 7,5 Blg, piwo zatarte w wysokiej temperaturze w celu uzyskania jak najmniejszej ilości cukrów fermentowalnych, a większej pełni smakowej. Zobaczymy co pokaże odczyt po fermentacji :)

 

Numer warki: 95
Nazwa
: Rozpoznanie Bojem VII Niskoalkoholowe
Styl: baza Lite American Lager

Wielkość warki: 20,8 L
Gęstość: 7,5 Blg
Barwa: 10 EBC
Goryczka: 17 IBU
Kalorie: 98 kcal w małym piwie

Składniki:
Pilzneński 2.30 kg

Monachijski II 0.60 kg
Crystal 50 0.10 kg

Chmiele:
Amarillo 10 g 60 min
Citra 9g 10 min

drożdże WB34/70

Zacieranie:
Kompromisowa 71°C 60 min
Wygrzewanie zacieru 75°C 5 min

Gotowanie: 60 min

Woda/Słód = 3,5/1

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: około 70%

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

No 97 Rozpoznanie bojem IX Międzynarodowy Dzień Stoutu - Oatmeal Stout
================================================================================
Wielkość warki: 20,766 L
Objętość gotowania: 23,605 L
Czas gotowania: 60,000 min
Wydajność: 70%
Gęstość początkowa: 13,2 P
Gęstość końcowa: 3,7 P
Zawartość alkoholu: 5,1%
Goryczka: 30,1 IBU (Tinseth)
Barwa: 29 SRM (Morey)

Składniki fermentacji
================================================================================
             Nazwa  Typ     Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa
          Pale Ale Słód  4,500 kg       Tak            Nie            80%   3 L
   Palony jęczmień Słód 200,000 g       Tak            Nie            65% 500 L
      Oats, Flaked Słód 400,000 g       Tak            Nie            80%   1 L
    Special B Malt Słód 300,000 g       Tak            Nie            65% 178 L
 Barwiący Strzegom Słód  50,000 g       Tak            Nie            65% 500 L
Waga słodów: 5,450 kg

Chmiele
================================================================================
           Nazwa Alfa    Ilość    Użycie       Czas   Postać  IBU
 Challenger (GB) 7,0% 40,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 30,1

Drożdże
================================================================================
              Nazwa Typ Postać     Ilość     Krok
 SafAle English Ale Ale  Suche 23,659 mL Burzliwa

Zacieranie
================================================================================
              Nazwa      Typ    Ilość Temperatura      Cel       Czas
       Kompromisowa Infusion 16,200 L    75,227 C 67,800 C 60,000 min
 Final Batch Sparge Infusion 13,818 L    86,969 C 75,556 C 15,000 min

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No 98 Belgian Pale Ale - Belgian Pale Ale
================================================================================
Wielkość warki: 39,916 L
Objętość gotowania: 46,000 L
Czas gotowania: 70,020 min
Wydajność: 85%
Gęstość początkowa: 12,4 P
Gęstość końcowa: 3,1 P
Zawartość alkoholu: 5,0%
Goryczka: 24,4 IBU (Tinseth)
Barwa: 9 SRM (Morey)

Składniki fermentacji
================================================================================
                               Nazwa  Typ     Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa
            Weyermann - Pilsner Malt Słód  5,000 kg       Tak            Nie            81%   2 L
                          Crystal 50 Słód 600,000 g       Tak            Nie            74%  25 L
                 Caramunich® TYPE II Słód 400,000 g       Tak            Nie            70%  60 L
 Słodownia Strzegom - monachijski II Słód  2,500 kg       Tak            Nie            79%   8 L
Waga słodów: 8,500 kg

Chmiele
================================================================================
                  Nazwa Alfa    Ilość    Użycie       Czas   Postać  IBU
       Styrian Goldings 5,7% 20,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat  6,2
       Styrian Goldings 5,7% 40,000 g Gotowanie  5,000 min Granulat  2,5
 Aurora (Super Styrian) 9,5% 30,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 15,6

Drożdże
================================================================================
                  Nazwa Typ Postać      Ilość     Krok
 Wyeast - Belgian Abbey Ale Płynne 125,000 mL Burzliwa

Zacieranie
================================================================================
              Nazwa         Typ    Ilość Temperatura      Cel       Czas
           Białkowa    Infusion 25,500 L    60,917 C 55,000 C 10,000 min
          Maltozowa Temperature      ---         --- 62,000 C 25,000 min
        Dekstrynowa Temperature      ---         --- 72,000 C 35,000 min
 Final Batch Sparge    Infusion 29,723 L    84,250 C 75,600 C 15,000 min

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No 99 Belgian Dubbel - Belgian Dubbel
================================================================================
Wielkość warki: 20,820 L
Objętość gotowania: 23,659 L
Czas gotowania: 70,000 min
Wydajność: 75%
Gęstość początkowa: 16,2 P
Gęstość końcowa: 4,1 P
Zawartość alkoholu: 6,6%
Goryczka: 21,8 IBU (Tinseth)
Barwa: 14 SRM (Morey)

Składniki fermentacji
================================================================================
                               Nazwa    Typ     Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa
                      Special B Malt   Słód 150,000 g       Tak            Nie            65% 178 L
              Sugar, Table (Sucrose) Cukier 250,000 g       Nie            Nie           100%   1 L
            Weyermann - Pilsner Malt   Słód  4,500 kg       Tak            Nie            81%   2 L
 Słodownia Strzegom - monachijski II   Słód 500,000 g       Tak            Nie            79%   8 L
                 Caramunich® TYPE II   Słód 300,000 g       Tak            Nie            70%  31 L
                          Crystal 50   Słód 300,000 g       Tak            Nie            74%  25 L
                  Candi Sugar, Amber Cukier 100,000 g       Nie            Nie            78%  75 L
Waga słodów: 6,100 kg

Chmiele
================================================================================
            Nazwa Alfa    Ilość    Użycie       Czas   Postać  IBU
 Styrian Goldings 5,7% 40,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 21,8

Drożdże
================================================================================
                  Nazwa Typ Postać      Ilość     Krok
 Wyeast - Belgian Abbey Ale Płynne 125,000 mL Burzliwa

Zacieranie
================================================================================
              Nazwa         Typ    Ilość Temperatura      Cel       Czas
           Białkowa    Infusion 15,525 L    59,859 C 55,000 C 10,000 min
          Maltozowa Temperature      ---         --- 62,000 C 30,000 min
        Dekstrynowa Temperature      ---         --- 72,000 C 30,000 min
 Final Batch Sparge    Infusion 14,652 L    86,439 C 75,600 C 15,000 min

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i w końcu setna warka garażowego browaru :beer::cool:

 

 

No 100 Belgian Red Rye Strong Speciality Ale - Belgian Specialty Ale
================================================================================
Wielkość warki: 20,820 L
Objętość gotowania: 23,659 L
Czas gotowania: 60,000 min
Wydajność: 75%
Gęstość początkowa: 18,4 P
Gęstość końcowa: 4,6 P
Zawartość alkoholu: 7,5%
Goryczka: 36,4 IBU (Tinseth)
Barwa: 20 SRM (Morey)

Składniki fermentacji
================================================================================
                                   Nazwa    Typ     Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa
                Weyermann - Pilsner Malt   Słód  2,700 kg       Tak            Nie            81%   2 L
              Słodownia Strzegom - żytni   Słód  2,000 kg       Tak            Nie            83%   5 L
     Słodownia Strzegom - monachijski II   Słód  1,000 kg       Tak            Nie            79%   8 L
 Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony   Słód 500,000 g       Tak            Nie            76%  20 L
                          Special B Malt   Słód 150,000 g       Tak            Nie            65% 178 L
      Słodownia Strzegom - karmelowy 600   Słód 150,000 g       Tak            Nie            69% 203 L
                      Candi Sugar, Amber Cukier 150,000 g       Nie            Nie            78%  75 L
    Słodownia Strzegom - karmelowy żytni   Słód 100,000 g       Tak            Nie            69%  69 L
           Słodownia Strzegom - pale ale   Słód 400,000 g       Tak            Nie            79%   3 L
Waga słodów: 7,150 kg

Chmiele
================================================================================
       Nazwa  Alfa    Ilość    Użycie       Czas   Postać  IBU
 Waimea (NZ) 17,3% 20,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 30,3
 Waimea (NZ) 17,3% 20,000 g Gotowanie  5,000 min Granulat  6,0

Drożdże
================================================================================
                  Nazwa Typ Postać      Ilość     Krok
 Wyeast - Belgian Abbey Ale Płynne 125,000 mL Burzliwa

Zacieranie
================================================================================
              Nazwa         Typ    Ilość Temperatura      Cel       Czas
           Białkowa    Infusion 18,200 L    60,046 C 55,000 C 10,000 min
          Maltozowa Temperature      ---         --- 62,000 C 25,000 min
        Dekstrynowa Temperature      ---         --- 72,000 C 35,000 min
 Final Batch Sparge    Infusion 13,459 L    89,965 C 75,600 C 15,000 min

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

No 101 Imbirowe Belgian Ale - Belgian Pale Ale (16B)
================================================================================
Wielkość warki         38,500 L            
Objętość do gotowania  44,585 L            
Czas gotowania         1,167 hr            
Wydajność              85%                 
Gęstość początkowa     12,899 P            
Gęstość końcowa        3,331 P             
Alkohol (ABV)          5,3%                
Bitterness             28,4 IBU (Tinseth)  
Barwa                  10,7 ebc (Morey)    

Składniki fermentacji
================================================================================
Nazwa                            Typ   Ilość      Zacierany  Dodawany późno  Ekstraktywność  Barwa     
Słodownia Strzegom - pale ale    Słód  5,000 kg   Tak        Nie             79%             5,5 ebc   
Słodownia Strzegom - pilzneński  Słód  3,000 kg   Tak        Nie             80%             3,4 ebc   
Crystal 50                       Słód  500,000 g  Tak        Nie             74%             50,0 ebc  
Waga słodów: 8,500 kg

Chmiele
================================================================================
Nazwa                   Alpha  Ilość     Użycie     Czas        Postać    IBU   
Aurora (Super Styrian)  6,5%   12,000 g  Gotowanie  1,000 hr    Granulat  4,8   
Liberty (US)            4,7%   17,000 g  Gotowanie  1,000 hr    Granulat  4,9   
Waimea (NZ)             17,3%  15,000 g  Gotowanie  1,000 hr    Granulat  15,9  
Saaz (Czech Republic)   4,5%   20,000 g  Gotowanie  15,000 min  Granulat  2,7   

Dodatki
================================================================================
Nazwa            Typ        Użycie  Ilość      Czas        
Coriander Seeds  Przyprawa  Boil    20,000 g   10,000 min  
Imbir            Przyprawa  Boil    150,000 g  10,000 min  (świeży, obrany ze skórki, starty)

Drożdze
================================================================================
Nazwa                            Typ  Postać  Ilość    Krok                  
Mangrove Jack's BELGIAN ALE M27  Ale  Suche   10,00 g  Fermentacja burzliwa  

Zacieranie
================================================================================
Nazwa               Typ          Ilość     Temp.     Target    Czas    
Białkowa            Infusion     25,500 L  60,917 C  55,000 C  10 min  
Maltozowa           Temperature  ---       ---       62,000 C  40 min  
Dekstrynowa         Temperature  ---       ---       72,000 C  30 min  
Final Batch Sparge  Infusion     28,307 L  84,683 C  75,600 C  15 min  

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

No 102 Cydropiwo - bez stylu bazowego

Wielkość warki         38,500 L               
Objętość do gotowania  41,375 L               
Czas gotowania         15,000 min             
Wydajność              85%                    
Gęstość początkowa     12,394 P               
Gęstość końcowa        3,197 P                
Alkohol (ABV)          5,0%                   
Bitterness             1 118,8 IBU (Tinseth)  
Barwa                  21,2 ebc (Morey)       

Składniki fermentacji
Nazwa                                 Typ       Ilość      Zacierany  Dodawany późno  Ekstraktywność  Barwa      
Sok jabłkowy                          Ekstrakt  15,000 kg  Nie        Tak             12%             3,0 ebc    
Jęczmień                              Słód      3,500 kg   Tak        Nie             61%             3,9 ebc    
Słodownia Strzegom - monachijski II   Słód      1,000 kg   Tak        Nie             79%             16,0 ebc   
Słodownia Strzegom - pilzneński       Słód      900,000 g  Tak        Nie             80%             3,4 ebc    
Crystal 50                            Słód      500,000 g  Tak        Nie             74%             50,0 ebc   
Słodownia Strzegom - karmelowy 300    Słód      200,000 g  Tak        Nie             73%             200,0 ebc  
Słodownia Strzegom - karmelowy żytni  Słód      200,000 g  Tak        Nie             69%             135,8 ebc 

Chmiele
Nazwa                  Alpha  Ilość     Użycie         Czas        Postać     
Saaz (Czech Republic)  4,5%   80,000 g  Do zacierania  40,000 min  Granulat 

Drożdze
Nazwa                            Typ  Postać  Ilość    Krok                  
Mangrove Jack's BELGIAN ALE M27  Ale  Suche   10,00 g  Fermentacja burzliwa  

Zacieranie
Nazwa               Typ       Ilość     Temp.     Target    Czas    
Kompromisowa        Infusion  18,900 L  78,207 C  65,000 C  2 hr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No 103 Vermont IPA - j.w.

Wielkość warki         38,500 L            
Objętość do gotowania  44,584 L            
Czas gotowania         1,167 hr            
Wydajność              85%                 
Gęstość początkowa     15,474 P            
Gęstość końcowa        4,342 P             
Alkohol (ABV)          6,3%                
Goryczka               50,7 IBU (Tinseth)  
Barwa                  9,8 ebc (Morey)     

Składniki fermentacji
Nazwa                      Typ   Ilość      Zacierany  Dodawany późno  Ekstraktywność  Barwa    
Weyermann - Pale Ale Malt  Słód  5,000 kg   Tak        Nie             85%             6,7 ebc  
Bruntal - Pilsner Malt     Słód  4,500 kg   Tak        Nie             81%             4,7 ebc  
Płatki owsiane             Słód  400,000 g  Tak        Nie             80%             2,0 ebc  
Waga słodów: 9,900 kg

Chmiele
Nazwa         Alpha  Ilość     Użycie     Czas        Postać    IBU   
Chinook       12,8%  50,000 g  Gotowanie  1,000 hr    Granulat  35,6  
Mosaic        11,7%  25,000 g  Gotowanie  15,000 min  Granulat  8,1   
Cascade (US)  6,7%   50,000 g  Gotowanie  5,000 min   Granulat  3,7   
Mosaic        11,7%  25,000 g  Gotowanie  5,000 min   Granulat  3,2   

Drożdze
Nazwa               Typ  Postać  Ilość    Krok                  
SafAle English Ale  Ale  Suche   40,00 g  Fermentacja burzliwa  

Zacieranie
Nazwa               Typ          Ilość     Temp.     Target    Czas    
Maltozowa           Infusion     25,740 L  69,979 C  62,000 C  35 min  
Dekstrynowa         Temperature  ---       ---       72,000 C  30 min  
Wygrzew             Temperature  ---       ---       75,600 C  5 min   

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No 104 Pacyfik IPA - NZ IPA

Wielkość warki         38,500 L            
Objętość do gotowania  44,584 L            
Czas gotowania         1,167 hr            
Wydajność              85%                 
Gęstość początkowa     14,967 P            
Gęstość końcowa        4,194 P             
Alkohol (ABV)          6,1%                
Bitterness             62,1 IBU (Tinseth)  
Barwa                  18,6 ebc (Morey)    

Składniki fermentacji

 

Nazwa                                    Typ   Ilość      Zacierany  Dodawany późno  Ekstraktywność  Barwa      
Weyermann - Pale Ale Malt                Słód  5,000 kg   Tak        Nie             85%             6,7 ebc    
Weyermann - Pilsner Malt                 Słód  4,000 kg   Tak        Nie             81%             4,7 ebc    
Crystal 150                              Słód  300,000 g  Tak        Nie             78%             149,8 ebc  
Słodownia Strzegom - karmelowy 300       Słód  200,000 g  Tak        Nie             73%             200,0 ebc  
Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony  Słód  100,000 g  Tak        Nie             76%             40,0 ebc   
Waga słodów: 9,600 kg

Chmiele
Nazwa             Alpha  Ilość     Użycie     Czas        Postać    IBU   
Pacific Gem (NZ)  15,3%  50,000 g  Gotowanie  1,000 hr    Granulat  43,4  
Rakau (NZ)        10,5%  45,000 g  Gotowanie  15,000 min  Granulat  13,3  
Rakau (NZ)        10,5%  45,000 g  Gotowanie  5,000 min   Granulat  5,3   

Drożdze
Nazwa               Typ  Postać  Ilość    Krok                  
SafAle English Ale  Ale  Suche   25,00 g  Fermentacja burzliwa  

Zacieranie
Nazwa               Typ         Ilość     Temp.      Target    Czas    
Kompromisowa        Temperature 28,800 L  73,717 C   67,000 C  70 min   
Wygrzew             Temperature --------  ---------  75,556 C  5 min  
Wysładzanie         Infusion    27,500 L  94,273 C   75,556 C  15 min  

 

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.