admiro Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 (edytowane) Wczorajsza zabawa: Numer warki: 87 Nazwa: Hop hops Styl: German Pilsner Wielkość warki: 60 L Gęstość: 12,6 Blg Barwa: 7,3 EBC Goryczka: 31,5 IBU Kalorie: 168 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński 12.00 kg Monachijski 0.50 kg Zakwaszający 0.05 kg Chmiele: Marynka 40 g 60 min Marynka 40 g 30 min Tradition 60 g 15 min drożdże Saflager W 34/70 Zacieranie: 40 min Maltozowa 63,0 °C 30 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 2,5/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 85% Edytowane 2 Czerwca 2014 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Numer warki: 88 Nazwa: Czarne Styl: Schwarcbier Wielkość warki: 60 L Gęstość: 12,8 Blg Barwa: 62 EBC Goryczka: 28 IBU Kalorie: 171 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński 7.40 kg Monachijski 2.25 kg Jęczmień 2.00 kg Crystal 150 0.90 kg Palony Żywiecki 0.50 kg (po oddzieleniu 50 g kamieni ) Barwiący Strzegom 0.40 kg Chmiele: Tradition 100 g 60 min Tradition 60 g 30 min Tradition 45 g 0 min drożdże Saflager W 34/70 Zacieranie: 40 min Maltozowa 63,0 °C 50 min Dekstrynowa 72,0 °C 5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C Gotowanie: 70 min Woda/Słód = 2,5/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 85% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Wraz z Bractwem Piwnym Krąg Lokalny Częstochowa rozpoczęliśmy comiesięczne warsztaty warzenia piwa pod nazwa "Rozpoznanie Bojem". Warzymy piwo grupą wspólnie ustalając recepturę i parametry z myślą wystawianiu piw w konkursach piwowarskich. Na następnych spotkaniach będzie degustacja naszego piwa, a następnie omówienie metryczek sędziowskich - czyli warzenie i ocena piwa w praktyce. Pierwsze spotkanie było wczoraj w Piwiarni Częstochowa, pod moją moderacją. Numer warki: 89 Nazwa: Rozpoznanie Bojem IRA Styl: Irish Red Ale (9D) Wielkość warki: 20,8 L Gęstość: 13,4 Blg Barwa: 33,5 EBC Goryczka: 24,6 IBU Kalorie: 180 kcal w małym piwie Składniki: Pale Ale 4.70 kg Caraarom 0.21 kg Crystal 150 0.21 kg Carared 0.10 kg Palony jęczmień 0,05 kg Chmiele: First Gold 28 g 60 min drożdże Coopers Ale Zacieranie: 60 min Kompromisowa 67,8 °C Gotowanie: 60 min Woda/Słód = 3,5/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 70% Edytowane 5 Czerwca 2014 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Wczoraj warzyliśmy kolejną warkę Rozpoznania Bojem - ilość współuczestników rośnie co mnie cieszy Numer warki: 90 Nazwa: Rozpoznanie Bojem Witbier Styl: Witbier (16A) Wielkość warki: 20,7 L Gęstość: 12,1 Blg Barwa: 8,5 EBC Goryczka: 15,0 IBU Kalorie: 161 kcal w małym piwie Składniki: Pilzneński 2.80 kg Pszenica niesłodowana 2.80 kg Crystal 50 0.10 kg Chmiele: Marynka 10 g 60 min Tradition 16 g 15 min Dodatki: Kolendra 5 g 15 min Curacao 15 g 15 min Kolendra 5 g 5 min Curacao 15 g 5 min Świeżo starta skórka pomarańczy z 1 szt 5 min drożdże S-33 Zacieranie: 70 min Kompromisowa 67,8 °C Gotowanie: 60 min Woda/Słód = 3,6/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 70% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 I kolejny razm już trzeci raz warzyliśmy wspólnie jako Rozpoznania Bojem https://www.facebook.com/rozpoznaniebojem Piwo będzie wysłane na Mikołajkowy Konkurs Piw Domowych. Numer warki: 91 Nazwa: Rozpoznanie Bojem Świąteczne Styl: Winter Specialty Spiced Beer (21B) Wielkość warki: 20,8 L Gęstość: 16 Blg Barwa: 63 EBC Goryczka: 28,0 IBU Kalorie: 218 kcal w małym piwie Składniki: Pale Ale 3.60 kg Wiedeński 2.10 kg Caraaroma 0.25 kg Special B 0.25 kg Palony Żywiecki 0.16 kg Barwiący Strzegom 0,05 kg Chmiele: Challenger 30 g 60 min First Gold 6 g 15 min Liberty 30 g 15 min Dodatki: Ziele angielskie 1 g 15 min Cynamon 8 g 15 min Goździk 5 g 15 min Anyż 4 g 15 min Imbir 2 g 15 min Kardamon 0,5 g 15 min Pieprz 0,5 g 15 min Kolendra 6 g 15 min Pomarańcza 1 szt 10 min Skórka świeżej pomarańczy 1 szt 10 min drożdże T-58 Zacieranie: Białkowa 52°C 10 min Maltozowa 62°C 30 min Dekstrynowa 72°C 30 min Wygrzewanie zacieru 75°C 5 min Gotowanie: 60 min Woda/Słód = 2,8/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 71% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Czwarte piwo Rozpoznania Bojem https://www.facebook...ozpoznaniebojem Piwo będzie wysłane na IV Szczeciński Konkurs Piw Domowych Numer warki: 92 Nazwa: Rozpoznanie Bojem Dyniowe Styl: Pumpkin Ale Wielkość warki: 20,8 L Gęstość: 13,2 Blg + to co dała dynia Barwa: 19 EBC Goryczka: 21,2 IBU Kalorie: 177 kcal w małym piwie Składniki: Pale Ale 2.80 kg Wiedeński 1.70 kg Crystal 50 0.45 kg Melanoidynowy 0.30 kg Dynia przesmażona z tajemniczym dodatkiem przypraw 4,2 kg Chmiele: Lubelski selekt 17 g 60 min Sybilla 23 g 5 min drożdże S-04 Zacieranie: Kompromisowa 66,7°C 10 min Wygrzewanie zacieru 75°C 5 min Gotowanie: 60 min Woda/Słód = 3/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: ciężko stwierdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Zacieranie: Kompromisowa 66,7°C 10 min Wygrzewanie zacieru 75°C 5 min I wyszła próba jodowa?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 I wyszła próba jodowa?? Stara gwardia nigdy o niej nie słyszała Ale faktycznie zacieranie trwało troszkę dłużej bo godzinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Piąte piwo Rozpoznania Bojem https://www.facebook...ozpoznaniebojem Numer warki: 93 Nazwa: Rozpoznanie Bojem V Porter Bałtycki Styl: Baltic Porter (12C) Wielkość warki: 19,2 L Gęstość: 21,1 Blg Barwa: 72 EBC Goryczka: 27 IBU Kalorie: 293 kcal w małym piwie Składniki: Monachijski Typ II 3.30 kg Pale Ale 1.87 kg Wiedeński 1.13 kg Crystal 150 0.40 kg Płatki owsiane 0.40 kg Special B 0.30 kg Melanoidynowy 0.25 kg Palony Żywiecki 0.20 kg Barwiący 50 g Chmiele: Lubelski selekt 25 g 60 min Lubelski selekt 10 g 15 min drożdże W34/70 Zacieranie: Maltozowa 62,0°C 25 min Dekstrynowa 72,0°C 35 min Wygrzewanie zacieru 75°C 5 min Gotowanie: 60 min Woda/Słód = 2,2/1 Wydajność efektywna w/g Brewtarget: około 70% Edytowane 13 Lutego 2015 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) W środę warzyliśmy szóste piwo Rozpoznania Bojemhttps://www.facebook...ozpoznaniebojemNumer warki: 94Nazwa: Rozpoznanie Bojem VI Rye IPAStyl: zmodyfikowana AIPAWielkość warki: 20,8 LGęstość: 17,4 BlgBarwa: 26 EBCGoryczka: 56 IBUKalorie: 237 kcal w małym piwieSkładniki:Pale Ale 4.40 kgŻytni 2.00 kgCrystal 150 0.50 kgChmiele:Tomahawk USA 33 g 60 minGalaxy AUS 20 g 5 minGalaxy AUS 30 g na zimno 7 dnidrożdże US-05Zacieranie:Kompromisowa 66,5°C 60 minWygrzewanie zacieru 75°C 5 minGotowanie: 60 minWoda/Słód = 3/1Wydajność efektywna w/g Brewtarget: około 70% Edytowane 27 Marca 2015 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Siódma warka Rozpoznania Bojem https://www.facebook...ozpoznaniebojem Gęstość zmierzona po warzeniu 7,5 Blg, piwo zatarte w wysokiej temperaturze w celu uzyskania jak najmniejszej ilości cukrów fermentowalnych, a większej pełni smakowej. Zobaczymy co pokaże odczyt po fermentacji Numer warki: 95Nazwa: Rozpoznanie Bojem VII NiskoalkoholoweStyl: baza Lite American LagerWielkość warki: 20,8 LGęstość: 7,5 BlgBarwa: 10 EBCGoryczka: 17 IBUKalorie: 98 kcal w małym piwieSkładniki:Pilzneński 2.30 kg Monachijski II 0.60 kgCrystal 50 0.10 kgChmiele:Amarillo 10 g 60 minCitra 9g 10 mindrożdże WB34/70Zacieranie:Kompromisowa 71°C 60 minWygrzewanie zacieru 75°C 5 minGotowanie: 60 minWoda/Słód = 3,5/1Wydajność efektywna w/g Brewtarget: około 70% Edytowane 27 Marca 2015 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 No 97 Rozpoznanie bojem IX Międzynarodowy Dzień Stoutu - Oatmeal Stout================================================================================Wielkość warki: 20,766 LObjętość gotowania: 23,605 LCzas gotowania: 60,000 minWydajność: 70%Gęstość początkowa: 13,2 PGęstość końcowa: 3,7 PZawartość alkoholu: 5,1%Goryczka: 30,1 IBU (Tinseth)Barwa: 29 SRM (Morey)Składniki fermentacji================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Pale Ale Słód 4,500 kg Tak Nie 80% 3 L Palony jęczmień Słód 200,000 g Tak Nie 65% 500 L Oats, Flaked Słód 400,000 g Tak Nie 80% 1 L Special B Malt Słód 300,000 g Tak Nie 65% 178 L Barwiący Strzegom Słód 50,000 g Tak Nie 65% 500 LWaga słodów: 5,450 kgChmiele================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Challenger (GB) 7,0% 40,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 30,1Drożdże================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok SafAle English Ale Ale Suche 23,659 mL BurzliwaZacieranie================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas Kompromisowa Infusion 16,200 L 75,227 C 67,800 C 60,000 min Final Batch Sparge Infusion 13,818 L 86,969 C 75,556 C 15,000 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 No 98 Belgian Pale Ale - Belgian Pale Ale================================================================================Wielkość warki: 39,916 LObjętość gotowania: 46,000 LCzas gotowania: 70,020 minWydajność: 85%Gęstość początkowa: 12,4 PGęstość końcowa: 3,1 PZawartość alkoholu: 5,0%Goryczka: 24,4 IBU (Tinseth)Barwa: 9 SRM (Morey)Składniki fermentacji================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Weyermann - Pilsner Malt Słód 5,000 kg Tak Nie 81% 2 L Crystal 50 Słód 600,000 g Tak Nie 74% 25 L Caramunich® TYPE II Słód 400,000 g Tak Nie 70% 60 L Słodownia Strzegom - monachijski II Słód 2,500 kg Tak Nie 79% 8 LWaga słodów: 8,500 kgChmiele================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Styrian Goldings 5,7% 20,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 6,2 Styrian Goldings 5,7% 40,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 2,5 Aurora (Super Styrian) 9,5% 30,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 15,6Drożdże================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok Wyeast - Belgian Abbey Ale Płynne 125,000 mL BurzliwaZacieranie================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas Białkowa Infusion 25,500 L 60,917 C 55,000 C 10,000 min Maltozowa Temperature --- --- 62,000 C 25,000 min Dekstrynowa Temperature --- --- 72,000 C 35,000 min Final Batch Sparge Infusion 29,723 L 84,250 C 75,600 C 15,000 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 No 99 Belgian Dubbel - Belgian Dubbel================================================================================Wielkość warki: 20,820 LObjętość gotowania: 23,659 LCzas gotowania: 70,000 minWydajność: 75%Gęstość początkowa: 16,2 PGęstość końcowa: 4,1 PZawartość alkoholu: 6,6%Goryczka: 21,8 IBU (Tinseth)Barwa: 14 SRM (Morey)Składniki fermentacji================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Special B Malt Słód 150,000 g Tak Nie 65% 178 L Sugar, Table (Sucrose) Cukier 250,000 g Nie Nie 100% 1 L Weyermann - Pilsner Malt Słód 4,500 kg Tak Nie 81% 2 L Słodownia Strzegom - monachijski II Słód 500,000 g Tak Nie 79% 8 L Caramunich® TYPE II Słód 300,000 g Tak Nie 70% 31 L Crystal 50 Słód 300,000 g Tak Nie 74% 25 L Candi Sugar, Amber Cukier 100,000 g Nie Nie 78% 75 LWaga słodów: 6,100 kgChmiele================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Styrian Goldings 5,7% 40,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 21,8Drożdże================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok Wyeast - Belgian Abbey Ale Płynne 125,000 mL BurzliwaZacieranie================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas Białkowa Infusion 15,525 L 59,859 C 55,000 C 10,000 min Maltozowa Temperature --- --- 62,000 C 30,000 min Dekstrynowa Temperature --- --- 72,000 C 30,000 min Final Batch Sparge Infusion 14,652 L 86,439 C 75,600 C 15,000 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 No i w końcu setna warka garażowego browaru No 100 Belgian Red Rye Strong Speciality Ale - Belgian Specialty Ale================================================================================Wielkość warki: 20,820 LObjętość gotowania: 23,659 LCzas gotowania: 60,000 minWydajność: 75%Gęstość początkowa: 18,4 PGęstość końcowa: 4,6 PZawartość alkoholu: 7,5%Goryczka: 36,4 IBU (Tinseth)Barwa: 20 SRM (Morey)Składniki fermentacji================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Weyermann - Pilsner Malt Słód 2,700 kg Tak Nie 81% 2 L Słodownia Strzegom - żytni Słód 2,000 kg Tak Nie 83% 5 L Słodownia Strzegom - monachijski II Słód 1,000 kg Tak Nie 79% 8 L Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony Słód 500,000 g Tak Nie 76% 20 L Special B Malt Słód 150,000 g Tak Nie 65% 178 L Słodownia Strzegom - karmelowy 600 Słód 150,000 g Tak Nie 69% 203 L Candi Sugar, Amber Cukier 150,000 g Nie Nie 78% 75 L Słodownia Strzegom - karmelowy żytni Słód 100,000 g Tak Nie 69% 69 L Słodownia Strzegom - pale ale Słód 400,000 g Tak Nie 79% 3 LWaga słodów: 7,150 kgChmiele================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Waimea (NZ) 17,3% 20,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 30,3 Waimea (NZ) 17,3% 20,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 6,0Drożdże================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok Wyeast - Belgian Abbey Ale Płynne 125,000 mL BurzliwaZacieranie================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas Białkowa Infusion 18,200 L 60,046 C 55,000 C 10,000 min Maltozowa Temperature --- --- 62,000 C 25,000 min Dekstrynowa Temperature --- --- 72,000 C 35,000 min Final Batch Sparge Infusion 13,459 L 89,965 C 75,600 C 15,000 min Swiaderny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 No i w końcu setna warka garażowego browaru Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 No i w końcu setna warka garażowego browaru Gratulacje! Ale co takie "skromne"? 18,4P? Jakbyś tak pociągnął gdzieś do 24blg to byłoby bardziej "specjality". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Brawo Andrzej. Gratulacje i powodzenia na kolejną setkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 No 101 Imbirowe Belgian Ale - Belgian Pale Ale (16B)================================================================================Wielkość warki 38,500 L Objętość do gotowania 44,585 L Czas gotowania 1,167 hr Wydajność 85% Gęstość początkowa 12,899 P Gęstość końcowa 3,331 P Alkohol (ABV) 5,3% Bitterness 28,4 IBU (Tinseth) Barwa 10,7 ebc (Morey) Składniki fermentacji================================================================================Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Słodownia Strzegom - pale ale Słód 5,000 kg Tak Nie 79% 5,5 ebc Słodownia Strzegom - pilzneński Słód 3,000 kg Tak Nie 80% 3,4 ebc Crystal 50 Słód 500,000 g Tak Nie 74% 50,0 ebc Waga słodów: 8,500 kgChmiele================================================================================Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Aurora (Super Styrian) 6,5% 12,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 4,8 Liberty (US) 4,7% 17,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 4,9 Waimea (NZ) 17,3% 15,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 15,9 Saaz (Czech Republic) 4,5% 20,000 g Gotowanie 15,000 min Granulat 2,7 Dodatki================================================================================Nazwa Typ Użycie Ilość Czas Coriander Seeds Przyprawa Boil 20,000 g 10,000 min Imbir Przyprawa Boil 150,000 g 10,000 min (świeży, obrany ze skórki, starty)Drożdze================================================================================Nazwa Typ Postać Ilość Krok Mangrove Jack's BELGIAN ALE M27 Ale Suche 10,00 g Fermentacja burzliwa Zacieranie================================================================================Nazwa Typ Ilość Temp. Target Czas Białkowa Infusion 25,500 L 60,917 C 55,000 C 10 min Maltozowa Temperature --- --- 62,000 C 40 min Dekstrynowa Temperature --- --- 72,000 C 30 min Final Batch Sparge Infusion 28,307 L 84,683 C 75,600 C 15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 No 102 Cydropiwo - bez stylu bazowegoWielkość warki 38,500 L Objętość do gotowania 41,375 L Czas gotowania 15,000 min Wydajność 85% Gęstość początkowa 12,394 P Gęstość końcowa 3,197 P Alkohol (ABV) 5,0% Bitterness 1 118,8 IBU (Tinseth) Barwa 21,2 ebc (Morey) Składniki fermentacjiNazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Sok jabłkowy Ekstrakt 15,000 kg Nie Tak 12% 3,0 ebc Jęczmień Słód 3,500 kg Tak Nie 61% 3,9 ebc Słodownia Strzegom - monachijski II Słód 1,000 kg Tak Nie 79% 16,0 ebc Słodownia Strzegom - pilzneński Słód 900,000 g Tak Nie 80% 3,4 ebc Crystal 50 Słód 500,000 g Tak Nie 74% 50,0 ebc Słodownia Strzegom - karmelowy 300 Słód 200,000 g Tak Nie 73% 200,0 ebc Słodownia Strzegom - karmelowy żytni Słód 200,000 g Tak Nie 69% 135,8 ebc ChmieleNazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać Saaz (Czech Republic) 4,5% 80,000 g Do zacierania 40,000 min Granulat DrożdzeNazwa Typ Postać Ilość Krok Mangrove Jack's BELGIAN ALE M27 Ale Suche 10,00 g Fermentacja burzliwa ZacieranieNazwa Typ Ilość Temp. Target Czas Kompromisowa Infusion 18,900 L 78,207 C 65,000 C 2 hr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 No 103 Vermont IPA - j.w.Wielkość warki 38,500 L Objętość do gotowania 44,584 L Czas gotowania 1,167 hr Wydajność 85% Gęstość początkowa 15,474 P Gęstość końcowa 4,342 P Alkohol (ABV) 6,3% Goryczka 50,7 IBU (Tinseth) Barwa 9,8 ebc (Morey) Składniki fermentacjiNazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Weyermann - Pale Ale Malt Słód 5,000 kg Tak Nie 85% 6,7 ebc Bruntal - Pilsner Malt Słód 4,500 kg Tak Nie 81% 4,7 ebc Płatki owsiane Słód 400,000 g Tak Nie 80% 2,0 ebc Waga słodów: 9,900 kgChmieleNazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Chinook 12,8% 50,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 35,6 Mosaic 11,7% 25,000 g Gotowanie 15,000 min Granulat 8,1 Cascade (US) 6,7% 50,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 3,7 Mosaic 11,7% 25,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 3,2 DrożdzeNazwa Typ Postać Ilość Krok SafAle English Ale Ale Suche 40,00 g Fermentacja burzliwa ZacieranieNazwa Typ Ilość Temp. Target Czas Maltozowa Infusion 25,740 L 69,979 C 62,000 C 35 min Dekstrynowa Temperature --- --- 72,000 C 30 min Wygrzew Temperature --- --- 75,600 C 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Łożesz ty, ale żeś się napisał. Obszerniej już się nie dało?;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Dane z beerxml? wyciągane z beersmith, czy innego programu? Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Brewtarget - kopiuj/wklej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) No 104 Pacyfik IPA - NZ IPA Wielkość warki 38,500 L Objętość do gotowania 44,584 L Czas gotowania 1,167 hr Wydajność 85% Gęstość początkowa 14,967 P Gęstość końcowa 4,194 P Alkohol (ABV) 6,1% Bitterness 62,1 IBU (Tinseth) Barwa 18,6 ebc (Morey) Składniki fermentacji Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Weyermann - Pale Ale Malt Słód 5,000 kg Tak Nie 85% 6,7 ebc Weyermann - Pilsner Malt Słód 4,000 kg Tak Nie 81% 4,7 ebc Crystal 150 Słód 300,000 g Tak Nie 78% 149,8 ebc Słodownia Strzegom - karmelowy 300 Słód 200,000 g Tak Nie 73% 200,0 ebc Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony Słód 100,000 g Tak Nie 76% 40,0 ebc Waga słodów: 9,600 kgChmieleNazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Pacific Gem (NZ) 15,3% 50,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 43,4 Rakau (NZ) 10,5% 45,000 g Gotowanie 15,000 min Granulat 13,3 Rakau (NZ) 10,5% 45,000 g Gotowanie 5,000 min Granulat 5,3 DrożdzeNazwa Typ Postać Ilość Krok SafAle English Ale Ale Suche 25,00 g Fermentacja burzliwa ZacieranieNazwa Typ Ilość Temp. Target Czas Kompromisowa Temperature 28,800 L 73,717 C 67,000 C 70 min Wygrzew Temperature -------- --------- 75,556 C 5 min Wysładzanie Infusion 27,500 L 94,273 C 75,556 C 15 min Edytowane 25 Lutego 2017 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się