gorsky87 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, mam duży problem z ciemnymi piwami , generalnie po burzliwej fermentacji śmierdzą. Pierwsze moje śmierdzące piwo miało byc stoutem, bylo to jedno z pierwszych piw. Jako ze wczesniej robiłem witbira na drożdżach s 33 ktory był mega dobry, zostawiłem drozdze w gęstwie akurat tak sie stało ze do stauta musiałem je zaaplikować gdyż zgubiłem gdzies paczkę w drodze ze sklepu. Piwo ruszyło i fermentacja wygladała na całkiem ok, przy zlewaniu na cicha strasznie śmierdziało pomijając ten zapach w smaku ani kwaśne żadnych pleśni itp. Postanowiłem zostawić w fermentorze na kolejne 2tyg po tych tyg dalej śmierdziało, z ciekawości zostawiłem 10 flaszek do testów reszta poszła w kanał. Z tego co wtedy wyczytałem uznałem z mogły to byc nie odpowiednie ddrozdze plus moze zbyt wysoka temperatura, zakażenia jako tako nie wyczułem, wiec uznałem ze to chyba estry. Pozniej uważałem mega dobra ape na s04. Gęstwę z tego użyłem do zestawu english porter. Plus pilnowałem temperatury 16-18 stopni. 10 dni na burzliwej, zlalem na cicha i dalej ten sam śmierdzący zapach, chociaż juz nie tak poprzednie. Ciezko mi powiedzieć jaki to zapach. Od tego pierwszego piwa minęło ok 3 miesiące dzisiaj otworzyłem jedna butelkę, zapach jakby mniejszy, piana ładna kolor ładny, ale picie przez ten zapach i posmak to męczarnia. Napewno nie jest to zapach siarki, próbowałem podpiąć ten posmak/zapach do opisów z internetu, ale nie jestem niczego pewny, wystepuje tylko w ciemnych piwa, inne piwa ipa apa , witber, dunkel , wszystkie tego nie miały. Moze ktos ma jakis pomysł? Moze jak jakis znawca z wrocka? Moge podjechać z próbka i powie mi co to jest i jak tego uniknąć pozdrawiam Edytowane 20 Stycznia 2015 przez gorsky87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Problem może leżeć w gęstwach, jak świeże były? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorsky87 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Ok tygodnia czasu plukane kilka razy, wiec chyba ok. Przed zadaniem wąchałem nic złego nie wyczułem, a napewno nie było tego zapchu co w tych piwach. Moze następne ciemne uwaze na proszku, ale gęstwy s04 uzywałem tez do apa i wyszło super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Kiedyś skwasiłem milk stouta. Zapach był ohydny. Do dzisiaj czasami w ciemnych piwach wyczuwam jakby śladowe ilości tego zapachu, który przy kwasiurze był odurzający. Oczywiście teraz nie ma mowy o żadnej infekcji. Może to kwestia ciemnych/palonych słodów? Tak samo - przy jasnych piwach tego zapachu nie ma ani grama, robione na tych samych gęstwach. Ale niestety nie wiem, jak to wytłumaczyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorsky87 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 W kupnych piwach nie kojarzę tego zapachu, moze go nie ma albo był na tyle mały ze nie wyczuwalny. Dlatego stawiam na jakies estry ale żeby byly aż tak nieprzyjemne? . Jak następny stout ma mi tak wyjsć to szkoda zachodu ;p dlatego muszę poznać problem ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Ok tygodnia czasu plukane kilka razy, wiec chyba ok. Chyba jednak nie, skoro smród masz. Po co tyle płuczesz tak świeżą gęstwę? Nigdy ich nie płuczę, a używam nawet miesięcznych i jest wszystko dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Problem z wodą. Jasne ok a ciemne kulawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Może to połączenie jakiegoś składnika z twojej wody z palonym słodem? Spróbuj uwarzyć coś na wodzie ze sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorsky87 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Hmm ciezko powiedzieć następnym razem dam nowki drożdże, a jak to nie to to zmienię wodę i zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 to zmienię wodę i zobaczymy. a nie lepiej poszukać na mapie kogoś z okolicy i dać mu spróbować tego piwka i wtedy "zobaczyć". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Moze jak jakis znawca z wrocka? Przynieś próbki na szkółkę najbliższą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorsky87 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Moze jak jakis znawca z wrocka? Przynieś próbki na szkółkę najbliższą. Zapisałem się, ale piszę że jest lista już pełna może zwolni się miejsce to oczywiście wpadne to zmienię wodę i zobaczymy. a nie lepiej poszukać na mapie kogoś z okolicy i dać mu spróbować tego piwka i wtedy "zobaczyć". Powiem szczerze że wiekszość forum przeglądnełem na telefonie z racji tego, że czas na to mam raczej jak już prawie spie, teraz dopiero znalazłem troche czas i obczajam niektóre funkcję i możliwości które na telefonie średnio działaja Edytowane 20 Stycznia 2015 przez gorsky87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Nikt Ci nie zabroni wpaść do lokalu - w szkółce brać będą w pierwszej kolejności osoby zapisane, ale to nie jest tak że zajmujemy całość. Doświadczonych piwowarów będzie z pewnością więcej niż minimum do prowadzenia wykładu więc na ocenę spokojnie możesz liczyć, niejako równolegle do szkółki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się