fiolka1305 Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Witam, Potrzebuje informacji na temat mikrobrowarów. Chodzi mi o konkretne ilosci produkowanego piwa zeby browar nazwac juz mikrobrowarem. Czy pod pojeciem mikrobrowaru mozemy okreslic tez np browar restauracyjny czy np. jest to inne okreslenie browaru rzemieslniczego. Bardzo prosze o odpowiedz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuwar71 Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Nie ma rozróżnienia w polskim prawie na browary rzemieślnicze. Otwierając mały browar musisz spełnić te same warunki co zakład w Warce. Jednakże produkując mniejsze ilości masz zniżkę na akcyzie. Pojawił się także zapis, całkiem niejasny, pozwalający na ominięcie dezycji środowiskowej. Szukaj w googlach, to nie boli, albo bezpośrednio w Ministerstwie Finansów, i w MŚ Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiolka1305 Posted January 20, 2015 Author Share Posted January 20, 2015 (edited) Szukalam w googlach ale z miezernym skutkiem... Bo mam za zadanie zrobic projekt takiego mikrobrowaru tylko tak mysle.. Bo nie jest okreslone czy to ma byc browar restauracyjny czy poprostu mniejszy browar gdzie produkcja bedzie mniejsza niz w przemysłowym ale piwo bedzie butelkowane itd. Ale chyba pojecia mikrobrowar odnosi sie do tego i do tego. Przynajmiej tak mi sie wydaje.. ; / wiec tu chyba ode mnie zalezy tylko czy wykorzystam jakąs gotowa instalacje powiedzmy do 1000hl i zrobie b. restauracyjny czy ten inny... no takie wlasnie dylematy mam Edited January 20, 2015 by fiolka1305 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Szukalam w googlach ale z miezernym skutkiem... Bo mam za zadanie zrobic projekt takiego mikrobrowaru tylko tak mysle.. Bo nie jest okreslone czy to ma byc browar restauracyjny czy poprostu mniejszy browar gdzie produkcja bedzie mniejsza niz w przemysłowym ale piwo bedzie butelkowane itd. Ale chyba pojecia mikrobrowar odnosi sie do tego i do tego. Przynajmiej tak mi sie wydaje.. ; / wiec tu chyba ode mnie zalezy tylko czy wykorzystam jakąs gotowa instalacje powiedzmy do 1000hl i zrobie b. restauracyjny czy ten inny... no takie wlasnie dylematy mam Robisz projekt browaru i nie wiesz czy to ma być browar restauracyjny, czy browar do produkcji piwa gdzie będzie piwo butelkowane ? Na twoim miejscu spotkałbym się z inwestorem, i omówił pewnie szczegóły. Skoro nie jesteś pewna, o co kaman. Obyś później nie miała czarnego kotka w worku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Możemy uznać, ze mikrobrowar ma warzelnię 5 do 20 hl. Poniżej tego to będzie nanobrowar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Jakie to studia? Budownictwo czy architektura? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiolka1305 Posted January 20, 2015 Author Share Posted January 20, 2015 Tu nie ma żadnego inwestora ... prace pisze o tym mam z góry dany temat, fundusz nieograniczony ;D czy moj projekt bedzie oplacalny czy nie to sie nie dowiem.. no moze jesli sama kiedys otworze musze zrobic wstepne kalkulacje rysunek tylko wlasnie nie wiem czy dobrze zrobilam... poszlam bardziej w strone browaru restauracyjnego gdzie piwo warzone jest na oczach klientow, reszta procesu odbywa sie w innym pomieszczeniu...produkcja 1000hl rocznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiolka1305 Posted January 20, 2015 Author Share Posted January 20, 2015 Jakie to studia? Budownictwo czy architektura? technologia zywnosci Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 aa czyli sama technologia produkcji, bez pomieszczeń itp? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiolka1305 Posted January 20, 2015 Author Share Posted January 20, 2015 (edited) aa czyli sama technologia produkcji, bez pomieszczeń itp? pomieszczenia tez... ale rysunek nie jest jakis na poziomie takim jak na budownictwie... poprostu zaznaczone co gdzie jest, odpowiednia skala i glowne elementy narysowane rowniez w skali czyli wedlug schematu technologicznego warzelnia itd zuzycie energii, scieki .. wszystko musi byc Edited January 20, 2015 by fiolka1305 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Tu nie ma żadnego inwestora ... prace pisze o tym mam z góry dany temat, fundusz nieograniczony ;D czy moj projekt bedzie oplacalny czy nie to sie nie dowiem.. no moze jesli sama kiedys otworze musze zrobic wstepne kalkulacje rysunek tylko wlasnie nie wiem czy dobrze zrobilam... poszlam bardziej w strone browaru restauracyjnego gdzie piwo warzone jest na oczach klientow, reszta procesu odbywa sie w innym pomieszczeniu...produkcja 1000hl rocznie. Nie wiem jak z roczną produkcją, ale tak jest w browarze widawa, warzelnia na widoku,a leżaki w pomieszczeniu obok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 aa czyli sama technologia produkcji, bez pomieszczeń itp? pomieszczenia tez... ale rysunek nie jest jakis na poziomie takim jak na budownictwie... poprostu zaznaczone co gdzie jest, odpowiednia skala i glowne elementy narysowane rowniez w skali czyli wedlug schematu technologicznego warzelnia itd zuzycie energii, scieki .. wszystko musi byc Część przydatnych informacji znajdziesz w książce W.Kunze "Technologia piwa i słodu" od strony 603 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted January 20, 2015 Share Posted January 20, 2015 Wpisz w YouTube "Browar restauracyjny" i będziesz miała mnóstwo rozwiązań i podpowiedzi a co do kwestii prawnych google w 15-20 sec można znaleźć info Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiolka1305 Posted January 20, 2015 Author Share Posted January 20, 2015 aa czyli sama technologia produkcji, bez pomieszczeń itp? pomieszczenia tez... ale rysunek nie jest jakis na poziomie takim jak na budownictwie... poprostu zaznaczone co gdzie jest, odpowiednia skala i glowne elementy narysowane rowniez w skali czyli wedlug schematu technologicznego warzelnia itd zuzycie energii, scieki .. wszystko musi byc Część przydatnych informacji znajdziesz w książce W.Kunze "Technologia piwa i słodu" od strony 603 juz mam ksiązeczke, tego potrzebowalam dziekuje bardzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted January 21, 2015 Share Posted January 21, 2015 (edited) Możemy uznać, ze mikrobrowar ma warzelnię 5 do 20 hl. Poniżej tego to będzie nanobrowar. Wiem, że ma to marginalne znaczenie... Na Ukrainie (i pewnie innych krajach) otwiera się browary restauracyjne/wyszynkowe (minibrowary) z warzelniami poniżej 5 hl, np. od 1 do 3 hl stawiane przez Heidrich Schulz i nie są to wyjątki jak u nas. Te od 3 do 10 nazywają mikrobrowarami. Nie licząc najmniejszych (2,5 hl) Kaspara większość dostawców w Polsce nie oferuje mniejszych niż 3 hl, aczkolwiek na zamówienie mogą zrobić. Edited January 21, 2015 by e-prezes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now