fiolka1305 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Witam, Potrzebuje informacji na temat mikrobrowarów. Chodzi mi o konkretne ilosci produkowanego piwa zeby browar nazwac juz mikrobrowarem. Czy pod pojeciem mikrobrowaru mozemy okreslic tez np browar restauracyjny czy np. jest to inne okreslenie browaru rzemieslniczego. Bardzo prosze o odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Nie ma rozróżnienia w polskim prawie na browary rzemieślnicze. Otwierając mały browar musisz spełnić te same warunki co zakład w Warce. Jednakże produkując mniejsze ilości masz zniżkę na akcyzie. Pojawił się także zapis, całkiem niejasny, pozwalający na ominięcie dezycji środowiskowej. Szukaj w googlach, to nie boli, albo bezpośrednio w Ministerstwie Finansów, i w MŚ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiolka1305 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Szukalam w googlach ale z miezernym skutkiem... Bo mam za zadanie zrobic projekt takiego mikrobrowaru tylko tak mysle.. Bo nie jest okreslone czy to ma byc browar restauracyjny czy poprostu mniejszy browar gdzie produkcja bedzie mniejsza niz w przemysłowym ale piwo bedzie butelkowane itd. Ale chyba pojecia mikrobrowar odnosi sie do tego i do tego. Przynajmiej tak mi sie wydaje.. ; / wiec tu chyba ode mnie zalezy tylko czy wykorzystam jakąs gotowa instalacje powiedzmy do 1000hl i zrobie b. restauracyjny czy ten inny... no takie wlasnie dylematy mam Edytowane 20 Stycznia 2015 przez fiolka1305 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Szukalam w googlach ale z miezernym skutkiem... Bo mam za zadanie zrobic projekt takiego mikrobrowaru tylko tak mysle.. Bo nie jest okreslone czy to ma byc browar restauracyjny czy poprostu mniejszy browar gdzie produkcja bedzie mniejsza niz w przemysłowym ale piwo bedzie butelkowane itd. Ale chyba pojecia mikrobrowar odnosi sie do tego i do tego. Przynajmiej tak mi sie wydaje.. ; / wiec tu chyba ode mnie zalezy tylko czy wykorzystam jakąs gotowa instalacje powiedzmy do 1000hl i zrobie b. restauracyjny czy ten inny... no takie wlasnie dylematy mam Robisz projekt browaru i nie wiesz czy to ma być browar restauracyjny, czy browar do produkcji piwa gdzie będzie piwo butelkowane ? Na twoim miejscu spotkałbym się z inwestorem, i omówił pewnie szczegóły. Skoro nie jesteś pewna, o co kaman. Obyś później nie miała czarnego kotka w worku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Możemy uznać, ze mikrobrowar ma warzelnię 5 do 20 hl. Poniżej tego to będzie nanobrowar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Jakie to studia? Budownictwo czy architektura? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiolka1305 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Tu nie ma żadnego inwestora ... prace pisze o tym mam z góry dany temat, fundusz nieograniczony ;D czy moj projekt bedzie oplacalny czy nie to sie nie dowiem.. no moze jesli sama kiedys otworze musze zrobic wstepne kalkulacje rysunek tylko wlasnie nie wiem czy dobrze zrobilam... poszlam bardziej w strone browaru restauracyjnego gdzie piwo warzone jest na oczach klientow, reszta procesu odbywa sie w innym pomieszczeniu...produkcja 1000hl rocznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiolka1305 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Jakie to studia? Budownictwo czy architektura? technologia zywnosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 aa czyli sama technologia produkcji, bez pomieszczeń itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiolka1305 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) aa czyli sama technologia produkcji, bez pomieszczeń itp? pomieszczenia tez... ale rysunek nie jest jakis na poziomie takim jak na budownictwie... poprostu zaznaczone co gdzie jest, odpowiednia skala i glowne elementy narysowane rowniez w skali czyli wedlug schematu technologicznego warzelnia itd zuzycie energii, scieki .. wszystko musi byc Edytowane 20 Stycznia 2015 przez fiolka1305 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Tu nie ma żadnego inwestora ... prace pisze o tym mam z góry dany temat, fundusz nieograniczony ;D czy moj projekt bedzie oplacalny czy nie to sie nie dowiem.. no moze jesli sama kiedys otworze musze zrobic wstepne kalkulacje rysunek tylko wlasnie nie wiem czy dobrze zrobilam... poszlam bardziej w strone browaru restauracyjnego gdzie piwo warzone jest na oczach klientow, reszta procesu odbywa sie w innym pomieszczeniu...produkcja 1000hl rocznie. Nie wiem jak z roczną produkcją, ale tak jest w browarze widawa, warzelnia na widoku,a leżaki w pomieszczeniu obok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 aa czyli sama technologia produkcji, bez pomieszczeń itp? pomieszczenia tez... ale rysunek nie jest jakis na poziomie takim jak na budownictwie... poprostu zaznaczone co gdzie jest, odpowiednia skala i glowne elementy narysowane rowniez w skali czyli wedlug schematu technologicznego warzelnia itd zuzycie energii, scieki .. wszystko musi byc Część przydatnych informacji znajdziesz w książce W.Kunze "Technologia piwa i słodu" od strony 603 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Wpisz w YouTube "Browar restauracyjny" i będziesz miała mnóstwo rozwiązań i podpowiedzi a co do kwestii prawnych google w 15-20 sec można znaleźć info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fiolka1305 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 aa czyli sama technologia produkcji, bez pomieszczeń itp? pomieszczenia tez... ale rysunek nie jest jakis na poziomie takim jak na budownictwie... poprostu zaznaczone co gdzie jest, odpowiednia skala i glowne elementy narysowane rowniez w skali czyli wedlug schematu technologicznego warzelnia itd zuzycie energii, scieki .. wszystko musi byc Część przydatnych informacji znajdziesz w książce W.Kunze "Technologia piwa i słodu" od strony 603 juz mam ksiązeczke, tego potrzebowalam dziekuje bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Możemy uznać, ze mikrobrowar ma warzelnię 5 do 20 hl. Poniżej tego to będzie nanobrowar. Wiem, że ma to marginalne znaczenie... Na Ukrainie (i pewnie innych krajach) otwiera się browary restauracyjne/wyszynkowe (minibrowary) z warzelniami poniżej 5 hl, np. od 1 do 3 hl stawiane przez Heidrich Schulz i nie są to wyjątki jak u nas. Te od 3 do 10 nazywają mikrobrowarami. Nie licząc najmniejszych (2,5 hl) Kaspara większość dostawców w Polsce nie oferuje mniejszych niż 3 hl, aczkolwiek na zamówienie mogą zrobić. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się