Jump to content

Wytrzymałe butelki

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie - nastawiłem lambic i za jakiś czas (jakiś rok :-) ) będę potrzebował mocnych butelek, więc powoli zacznę je już zbierać. Które z komercyjnych piw ma mocne butelki co by ich nie porozrywało jak sobie już lambic będzie dojrzewał? Najlepiej 0.3L.

Czy Ktoś kiedyś widział może dostępne w jakimś sklepie małe szampanówki (widziałem w sklepie szampany właśnie w butelkach 0.33L, ale źródła samych butelek nie znalazłem, niestety, a perspektywa wybicia kilkudziesięciu szampanów, co prawda małych, ale zawsze, trochę mnie przeraża, bo osobiście nie przepadam za tym trunkiem.....).

Miłego dnia

M

Edited by martinezms

jeśli mnie pamięć nie myli to szampanówki mają wytrzymywać ciśnienie 20atm? korkuje się je tym i tym.

edit: "Klasyczna butelka szampana ma pojemność 75 cl. Jest wykonana z grubszego niż butelki od innych win szkła – aby wytrzymać ciśnienie gazu rzędu 6 atmosfer. Z tej samej przyczyny dno butelki jest mocno wklęsłe."

Edited by jaras

grolsch

Czy to żart? . Najgorsze butelki z krachlą ale szkoda wyrzucić.

nie większy niż niektóre twoje tematy i posty.

tak, używam do lambików butelek po grolschu - są ze szkła o odpowiedniej grubości, maja zapięcie patentowe, są darmowe no i zielone - nie pomylą się z niczym innym...

Przegazuj (bum) kilka piw w tych butelkach to zobaczysz krachlę leżącą obok. Są kulawe i tyle w temacie. Butelki z browaru Amber też są mizerne.

Edited by GB...

po co mam przekazywać butelki i komu oraz jaki ma to związek z tym, że krachlę zobaczę obok?

jeżeli nie potrafisz sie posługiwać takimi butelkami to wcale nie świadczy o ich złej jakości

Hej,

Celuję jakoś w 2.5-2.8 v/v CO2. Mój niepokój pojawił się w związku z tym, że gdzieś przeczytałem, że sugeruje się mocne butelki do lambików. Tak się po prostu zastanowiłem.

Pomysł z kontaktem z knajpą gdzie mają lambik - super - popytam w wolnej chwili.

Czy ktoś się orientuje, czy lambik wypchnąłby korek z butelki (taki jak do wina)? Czy lepiej korki do szampana?

Te butelki z linku z innego postu (tutaj) kupię jak nie nazbieram lambikowych. A mam już pomysł na ich etykietę i ogólny design :-)

Miłego dnia

M

wypchnie, a przynajmniej bym się tego spodziewał.

Te butelki z linku z innego postu (tutaj) kupię jak nie nazbieram lambikowych

i pewnie będą ładnie strzelać, jako że raczej nie są pomyślane o napojach gazowanych

Edited by jaras