Jump to content

Pierwsza warka, co dalej robić


Recommended Posts

Witam serdecznie,

zafascynowany tematem piwowarstwa domowego postanowiłem spróbować swoich sił w tym temacie.

Zakupiłem zestaw surowców na Pale Ale 12oBLG oraz drożdże Safale S-04, 2 tyg. temu uwarzyłem pierwsze piwo zgodnie z instrukcją i utknąłem.

Mianowicie, fermentacja burzliwa trwała 7 dni w temp. 22-23oC, drożdże zjadły w tym czasie 8oBLG, czyli piwo miało 4blg i przelałem je na cichą fermentację,

która przebiegała w temp 18-19oC.

Dziś mija 7 dzień cichej fermentacji, piwo ma 3,5oBLG, więc drożdże nie wiele podziałały przez ten czas i wygląda jak na załączonych fotkach.

Pytanie co z tym robić? Według instrukcji powinienem je już butelkować lecz jest strasznie mętne i smakuje chmielem i drożdżami.

Nie wiem co mam zrobić? Mam je jeszcze zostawić w balonie aż się wyklaruje czy może butelkować i czekać aż się wyklaruje w butelkach, o ile to w ogóle nastąpi.

Proszę, poradźcie co z tym zrobić.

post-10824-0-76513700-1422122633_thumb.jpg

post-10824-0-77436300-1422122649_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jak masz możliwość to przenieś gdzieś gdzie jest zimno, najlepiej do lodówki. Szybciej się wyklaruje;) Tylko wcześniej musisz być pewny, że fermentacja się skończyła, czyli Blg nie spada na przestrzeni kilku dni. W butelkach też się wyklaruje w razie czego.

Link to comment
Share on other sites

Jak masz możliwość to przenieś gdzieś gdzie jest zimno, najlepiej do lodówki. Szybciej się wyklaruje;) Tylko wcześniej musisz być pewny, że fermentacja się skończyła, czyli Blg nie spada na przestrzeni kilku dni. W butelkach też się wyklaruje w razie czego.

 

Możesz też korzystając z aktualnej aury (tzn ok 2 stopnie C) wystawić do sklarowania na balkon.

Link to comment
Share on other sites

Witam wszystkich,

dzięki za odpowiedzi, piwko wczoraj wyniosłem do garażu, słońce mu raczej nie zagraża i temp. też poniżej zera nie spada więc powinno być ok.

Nurtuje mnie jednak pytanie ile czasu powinno stać w tym garażu i czy faktycznie się wyklaruje, a w zasadzie chodzi o ten drożdżowy posmak, który mógłby być mniejszy

Link to comment
Share on other sites

Pamiętaj, że jeśli fermentacja się nie skończyła, a ty wyniosłeś do zimnego to będą problemy! Potrzymaj minimum tydzień, jeśli Cię nic nie goni to zostaw na 2 powinno się wyklarować. Z resztą jest w balonie, więc możesz doglądać. Smak powinien zanikać z czasem. Po miesiącu w butelkach nie powinno już być tego zapachu/smaku.

Edited by Gąska
Link to comment
Share on other sites

wystawić do sklarowania na balkon.

i bez osłony od słoneczka zrobić sobie wytwórnię skunksa :)

 

No ok nie wspomniałem o osłonie od słońca bo wydawało mi się to oczywiste (mój balon do domowego wina ma plastikową "obudowę"). Mój błąd. Sorry.

Edited by DamianMal
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.