wachol Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Witam serdecznie, zafascynowany tematem piwowarstwa domowego postanowiłem spróbować swoich sił w tym temacie. Zakupiłem zestaw surowców na Pale Ale 12oBLG oraz drożdże Safale S-04, 2 tyg. temu uwarzyłem pierwsze piwo zgodnie z instrukcją i utknąłem. Mianowicie, fermentacja burzliwa trwała 7 dni w temp. 22-23oC, drożdże zjadły w tym czasie 8oBLG, czyli piwo miało 4blg i przelałem je na cichą fermentację, która przebiegała w temp 18-19oC. Dziś mija 7 dzień cichej fermentacji, piwo ma 3,5oBLG, więc drożdże nie wiele podziałały przez ten czas i wygląda jak na załączonych fotkach. Pytanie co z tym robić? Według instrukcji powinienem je już butelkować lecz jest strasznie mętne i smakuje chmielem i drożdżami. Nie wiem co mam zrobić? Mam je jeszcze zostawić w balonie aż się wyklaruje czy może butelkować i czekać aż się wyklaruje w butelkach, o ile to w ogóle nastąpi. Proszę, poradźcie co z tym zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Jak masz możliwość to przenieś gdzieś gdzie jest zimno, najlepiej do lodówki. Szybciej się wyklaruje;) Tylko wcześniej musisz być pewny, że fermentacja się skończyła, czyli Blg nie spada na przestrzeni kilku dni. W butelkach też się wyklaruje w razie czego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianMal Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Jak masz możliwość to przenieś gdzieś gdzie jest zimno, najlepiej do lodówki. Szybciej się wyklaruje;) Tylko wcześniej musisz być pewny, że fermentacja się skończyła, czyli Blg nie spada na przestrzeni kilku dni. W butelkach też się wyklaruje w razie czego. Możesz też korzystając z aktualnej aury (tzn ok 2 stopnie C) wystawić do sklarowania na balkon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 wystawić do sklarowania na balkon. i bez osłony od słoneczka zrobić sobie wytwórnię skunksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wachol Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Witam wszystkich, dzięki za odpowiedzi, piwko wczoraj wyniosłem do garażu, słońce mu raczej nie zagraża i temp. też poniżej zera nie spada więc powinno być ok. Nurtuje mnie jednak pytanie ile czasu powinno stać w tym garażu i czy faktycznie się wyklaruje, a w zasadzie chodzi o ten drożdżowy posmak, który mógłby być mniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Pamiętaj, że jeśli fermentacja się nie skończyła, a ty wyniosłeś do zimnego to będą problemy! Potrzymaj minimum tydzień, jeśli Cię nic nie goni to zostaw na 2 powinno się wyklarować. Z resztą jest w balonie, więc możesz doglądać. Smak powinien zanikać z czasem. Po miesiącu w butelkach nie powinno już być tego zapachu/smaku. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianMal Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) wystawić do sklarowania na balkon. i bez osłony od słoneczka zrobić sobie wytwórnię skunksa No ok nie wspomniałem o osłonie od słońca bo wydawało mi się to oczywiste (mój balon do domowego wina ma plastikową "obudowę"). Mój błąd. Sorry. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez DamianMal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się