Wesoly Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Witam! Pod adresem http://picasaweb.google.com/rafal.wesoly/Browar umieściłem galerię przedstawiającą poszczególne etapy budowy mojej instalacji piwnej. Aktualnie instalacja przeszła kilka drobnych modyfikacji. Chłodnica przeciwbieżna wymieniona została na 20-sto płytowy wymiennik. Wysładzanie odbywa sie przy użyciu KEGa 50l. Woda wypychana jest za pomocą CO2. Pomiar temperatury odbywa się przy pomocy cyfrowych termometrów DS18B20, zarówno w warzelni jak i podczas fermentacji. Wyniki zapisywane są do logów, które można później analizować. W przyszłości planowane jest zainstalowanie mieszadła z motoreduktorem w kadzi zaciernej. Rozważam również przeróbkę instalacji na ogrzewanie elektryczne. Fotki uporządkowane sa w kolejności chronologicznej. Zainteresowanych zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam Wesoły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Już widzę, że będę miał kilka pytań Niestety dopiero wieczorkiem pooglądam szczegółowo fotki i napisze kilka słów. Wyposażenie robie wrażenie. Gratuluję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 No udało mi się w końcu dorwać do sieci, bo ciekawi mnie bardzo kilka spraw, zwłaszcza że przymierzam się dość ostro do modyfikacji swojego sprzętu. 1) Kadż ZW Z jakiego powodu zdecydowałeś na to dolne zwężenie i dwa zawory ? 2) Kadź filtracyjna Rozumiem, że zewnętrzna ścianka i wewnętrzna wykonane są z arkusza blachy. W środku pusto ? 3) Wkład filtracyjny To mnie powaliło na kolana całkowicie Zdradź kto Ci to wykonał 4) Urządzenie do pomiaru ostatecznego stopnia odfermentowania Zaskoczyłeś mnie tym. O co chodzi ? Piszesz, że chcesz zmienić zasilanie z gazowego na elektryczne ? Z czym to jest związane, koszty, wygoda czy coś innego ? Na początek tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 27 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Kadź zacierno - warzelna nie zwęża sie na dole. Po prostu na dole nie jest ocieplona ze względu na ogrzewanie gazowe. Kotły wykonane sa ze stali KO, izolacja specjalna wełna wysokotemperaturowa, na wierzchu blacha ALU. Górny zawór służy do spuszczania rzadkiej cześci zacieru przy dekokcie. Wkład filtracyjny wykonany był na laserze CO2. Filtruje sie idealnie, ale niestety wtedy nie miałem odpowiedniej blachy i chyba wykonam drugie sito z blachy 4-5mm grubości. Nie pamiętam w tej chwili jak się nazywa ten szklany wynalazek. Ogólnie chodzi o to aby w 24h odfermentować brzeczkę w celu pomiaru głębokości odfermentowania. Niestety trochę mi się to obiło na górze i aktualnie leży gdzieś w kącie... Na ogrzewaniem elektrycznym się nadal zastanawiam. Po pierwsze trzeba mieć odpowiednie przyłącze energetyczne. W grę wchodzi płaszcz glicerynowy lub grzałki silikonowe. Z moich obliczeń wynika, ze koszt gazu i prądu będą takie same. Niestety przy gazie 3/4 energii idzie w powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Jutro jadę do teścia który ma dość duże doświadczenie z nierdzewką. Pewnie jakieś pytania dodatkowe napiszę A właśnie, bo nie zapytałem o czujniki temperatury - rozumiem, że podłączałeś go do rs232 i zostawiałeś komputer w swoim browarze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 29 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Mam w sumie dwa obwody pomiaru temperatury. Jeden i drugi na włąsnoręcznie wykonanym interfejcie RS232. Pierwszy na stałe podłączony do kompa to piwnica z tankami (wykorzystałem kabel telefoniczny, który szedł z piwnicy do domu) Drugi to warzelnia. Na czas warzenia znoszę do piwnicy starego laptopa aby mieć pomiary online. Czasami zapodaje programik, który wysyła mi SMSa jak temperatura osiągnie odpowiedni poziom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Tak czytam i oglądam w wielkim zachwycie i nasuwa mi się jedno pytanie: Robisz piwo na szarszą skale czy tylko na własne potrzeby?? Tak z ciekawości pytam, ja dopiero początkujący jestem ale takie podejście bardzo mi się podoba. By nie tylko ważyć ale i nad sprzętem pomyśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 29 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Tylko na własne potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Tylko na własne potrzeby. To niezłe potrzeby Hobbysta z Ciebie pełną gębą Podziwiam dla mnie na razie filtrator rurkowy to marzenie i wyzwanie z którym pewnie za 1-2 tygodnie się zmierzę Tak że na takie sprzęty to najwcześniej za parę lat Ale już wydzieliłem pomieszczenie w piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 1 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 Filtrator rurkowy to parę złotych i chwila roboty, a jakie udogodnienie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szanki Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 szacunek i respekt To ja ze swoim kociołkiem i fermentatorem mogę co najwyżej zupę warzyć Mniemam, że to cudeńko kilka tysiaczków kosztowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 To ja ze swoim kociołkiem i fermentatorem mogę co najwyżej zupę warzyć Błąd Możesz warzyć doskonałe piwo nawet jak masz prosty sprzęt. Nie mniej jednak tak dużych warek jak Wesoły nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szanki Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Dzięki stary, pocieszyłeś mnie, bo już w kompleksy popadałem Aczkolwiek muszę z dumą przyznać, że w sumie moją produkcję ogranicza jedynie ilość dostępnych butelek, bo czasu warzenia nie liczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2007 Pustych czy pełnych ? JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szanki Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 no nie wiadomo, że pustych. Po to mi są potrzebne aby z nich pełne zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 19 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2007 Jeżeli Ci brakuje butelek idź do skupu tam kupisz bez problemu po 25-28 gr za sztukę. Jk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m44 Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 U mnie chcą 50gr za pustą butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szanki Opublikowano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 Osobiście preferuję butelki z zamknięciem patentowym. Ciężko je zdobyć za rozsądną cenę a te które kupuję na Świebodzkim muszę intensywnie czyścić i odkażać ale w tym przypadku warto, bo koszt "pólitrówki" pustej oczywiście waha się pomiędzy 1-2 zł za sztukę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 20 Grudnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2007 A jak mam kilkaset pustych flaszek na zbyciu. Umieściłem info na browar.biz I mi to OT nie robić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Imponująca konstrukcja! Gratuluję! Bardzo podobają mi się ta wmontowane termometry. Na ile pełnią u Ciebie walor estetyczno-klimatyczny a na ile sprawdzają się w akcji (jak się mają te wskazania do wskazań czujników)? W jaki sposób je zamontowałeś? Czy są one wspawane? Czy taki termometr by się nadał - http://www.allegro.pl/item486929455_termometr_kuchenny_masarski_z_sonda.html? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się