ATP Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Pięknie postawiłeś chochoła. Nie od dziś wiadomo że chmielenie na zimno podnosi odczucie goryczki, ale nie ma takiej opcji że bardziej niż chmielenie na goryczkę. Azacca gości u mnie dość często bo bardzo lubię ten chmiel w piwie, sypię go dużo, w tym na zimno i przy szczepach drożdży o różnej flokulacji. Mocne podbicie goryczy po chmieleniu na zimno to praktycznie zawsze albo przetrzymanie chmielu za długo, albo zbyt słabe odfiltrowanie. Gdyby było tak jak mówisz to australijskich odmian z ogromną zawartością kohumulonu i porównywalnymi alfakwasami nikt by nie stosował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 25 minut temu, tamtomasz napisał: Jeśli ktoś będzie szukał o tym chmielu informacji myślę, że powinien mieć to na uwadze. To nie jest tak oczywiste, zależy od producenta, rocznika, pewnie sposobu przetwarzania, albo cholera wie czego, pamiętam citrę ,dałem kiedyś (pare lat temu) do kwasu na zimno (kwas kompletnie nie chmielony wcześniej) i gorycz był bardzo wyczuwalna, od 2 lat daję i goryczy nie ma praktycznie w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się