Skocz do zawartości

Azacca


Rekomendowane odpowiedzi

Pięknie postawiłeś chochoła. 

 

Nie od dziś wiadomo że chmielenie na zimno podnosi odczucie goryczki, ale nie ma takiej opcji że bardziej niż chmielenie na goryczkę. Azacca gości u mnie dość często bo bardzo lubię ten chmiel w piwie, sypię go dużo, w tym na zimno i przy szczepach drożdży o różnej flokulacji. Mocne podbicie goryczy po chmieleniu na zimno to praktycznie zawsze albo przetrzymanie chmielu za długo, albo zbyt słabe odfiltrowanie. 

 

Gdyby było tak jak mówisz to australijskich odmian z ogromną zawartością kohumulonu i porównywalnymi alfakwasami nikt by nie stosował. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, tamtomasz napisał:

Jeśli ktoś będzie szukał o tym chmielu informacji myślę, że powinien mieć to na uwadze.

To nie jest  tak oczywiste, zależy od producenta, rocznika, pewnie sposobu przetwarzania, albo cholera wie czego,

 

pamiętam citrę ,dałem kiedyś (pare lat temu) do kwasu na zimno (kwas kompletnie nie chmielony wcześniej) i gorycz był bardzo wyczuwalna, od 2 lat daję i goryczy nie ma praktycznie w ogóle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.