mat Posted February 1, 2015 Share Posted February 1, 2015 (edited) Kraj pochodzenia: USA Odmiana: uniwersalna Średnia zawartość alfakwasów: 14 - 15 % Krótki opis: Origin: Washington, USA. The hop formerly known as #483 from the American Dwarf Hop Association, Azacca™ is new to BSG for 2014. It is named for the Haitian god of agriculture. Usage: Excellent aromatic qualities make Azacca™ a go-to hop for late and dry hop additions in a variety of styles, although its high myrcene fraction has already made it a favorite of IPA brewers. Shows well as a single hop in a simple grist. Aroma & Flavor Characteristics: Intense and tropical. Sustained impressions of citrus and very ripe mango, with notes of orchard fruit (pears, apples) and pine needles throughout. Edited February 1, 2015 by mat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted February 1, 2015 Share Posted February 1, 2015 Tak jest w tb opisana: Posiada silne właściwości aromatyczne. Nadaje wyraźne odczucie owoców tropikalnych , zwłaszcza dojrzałego mango. W tle pojawiają się nuty gruszki, jabłka i moreli. Próbował ktoś już tego chmielu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted February 1, 2015 Author Share Posted February 1, 2015 (edited) Wczoraj popełniłem Red AIPA 15,5 blg Single Hop właśnie na tym chmielu. Jestem bardzo ciekaw jaki da efekt. Opnie przyjaciół zza oceanu na jego temat są bardzo obiecujące. Edited February 1, 2015 by mat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted February 1, 2015 Share Posted February 1, 2015 (edited) Odmiana: uniwersalna Średnia zawartość alfakwasów: 14 - 15 % Dziwna klasyfikacja. Goryczkowa, raczej, to jest odmiana. Edited February 1, 2015 by fidoangel Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted February 1, 2015 Share Posted February 1, 2015 Odmiana: uniwersalna Średnia zawartość alfakwasów: 14 - 15 % Dziwna klasyfikacja. Goryczkowa, raczej, to jest odmiana. to hophędzi piszą.... dla normalnych to będzie goryczkowa odmiana Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuwar71 Posted February 1, 2015 Share Posted February 1, 2015 Klasyfikacja chmieli jest już trochę inna niż 30 lat temu panowie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted February 1, 2015 Share Posted February 1, 2015 (edited) "A jak tak to spoko", aromatyczny Magnum, już wiem o co chodzi Lubelski zupełnie się nie łapie jako chmiel w takiej klasyfikacji... Edited February 1, 2015 by fidoangel Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 Odmiana "uniwersalna" po prostu cechuje się tym, że można jej z powodzeniem używać na goryczkę i aromat. Poza tym apelowałbym żeby minimalizować ilość postów o niczym w wątkach z charakterystyką chmielu. Posty typu "kupiłem ale jeszcze nie używałem" albo przekomarzanie się w sprawie klasyfikacji odmian goryczkowych / uniwersalnych niewiele wnoszą. HoppyFlowers and Cichus 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted February 2, 2015 Author Share Posted February 2, 2015 (edited) Widzę ,ze amap i szuwar i adamsky zrozumieli. Edited February 2, 2015 by mat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 (edited) Rozróżnia się dwa rodzaje chmielu: chmiel goryczkowy oraz chmiel aromatyczny. Klasyfikacja opiera się na zawartości i proporcjach między zawartością żywic nadających piwu goryczkę ("- i $-kwasy) oraz olejków eterycznych nadających piwu aromat. (prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, dr inż. Jan Tomasik) Nic sie nie zmieniło, taka jest ciągle klasyfikacja chmielu. I faktycznie warto ograniczyc posty w niemerytoryczne Edited February 2, 2015 by fidoangel Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 Pół forum trzeba by do spamu przenieść i cenzurę prewencyjną dla udzielających z dupy rad teoretyków . Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted February 18, 2015 Author Share Posted February 18, 2015 Wczoraj przy rozlewie Red AIPA spróbowałem młodego piwa. Azzaca jest genialna. Świetny aromat owoców tropikalnych, gruszki oraz jabłka (nie zielone, dojrzałem świeże jabłko z sadu ). Goryczka bardzo przyjemna, gładka, nie zalegająca. W smaku również gruszka, jabłko oraz owoce tropikalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilkor Posted March 1, 2015 Share Posted March 1, 2015 Czy ktoś może jeszcze próbował tego chmielu? Jeszcze jakieś opinie Mat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 2, 2015 Author Share Posted March 2, 2015 Jak piwo doleżakuje to dorzucę recenzję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubS Posted March 2, 2015 Share Posted March 2, 2015 Czy ktoś może jeszcze próbował tego chmielu? Jeszcze jakieś opinie Mat? Rok temu zamowilem troche z Yakima Valley skuszony 'cytrusowo-owocowa' charakterystyka i niestety sie rozczarowalem. Chmiel okreslony wtedy jako eksperymentalny wniosl mniej smakow/aromatow do APA niz np. Apollo. Wilkor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 3, 2015 Author Share Posted March 3, 2015 (edited) Wczoraj spilem moja red siła sh azacca. Bardzo przyjemny aromat owocowy , raczej tropikalny plus lekkie jabłko z gruszką. Do tego dochodzi przyjemna żywicznosc. Bardzo fajny chmiel. Bym zapomniał o goryczce. Również przyjemna, nie zalegajaca. Edited March 3, 2015 by mat Wilkor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted March 3, 2015 Share Posted March 3, 2015 A jak wygląda sprawa z intensywnością aromatu? Jak w amerykańcach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 3, 2015 Author Share Posted March 3, 2015 Azacca jest amerykańska. Jednakże nie tak intensywna jak np. Simcoe. I zdecydowanie nie daje cytrusowego profilu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilkor Posted March 4, 2015 Share Posted March 4, 2015 Wielkie dzięki. Planuje właśnie 2 IPA i szukam jakiegoś ciekawego chmielu który pasowałby np. do Galaxy. Wszelkie opinie od praktyków mi się przydadzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 5, 2015 Author Share Posted March 5, 2015 Pamiętaj żeby użyć odpowiednio mniej Galaxy. Nie dawaj 1 :1. Jest bardzo intensywny, może przytłumić cały aromat Azacc'i. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nachmieldalacz Posted November 27, 2015 Share Posted November 27, 2015 Właśnie piję butelkowane 10 dni temu piwo, chmielone na smak, aromat i zimno Azaccą (w sumie 200g/20 litrów) i jest dobrze. Bardzo słodki aromat i smak zdecydowanie w kierunku owoców tropikalnych, to dojrzałe mango podawane w opisie jest chyba dobrym deskryptorem. Fajny chmiel Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek1200 Posted March 11, 2019 Share Posted March 11, 2019 Stoję właśnie nad wyborem jakiegoś intensywnego chmielu na tropiki... odświeżam deczko temat, bo natknąłem się na azaccę, którą miałem okazję degustować w kilku rzemieślniczych piwkach, ale nie były to single hopy, więc też stu procentowej pewności nie mam, że to od tego chmielu poszedł smak. myślicie, że na tropiki będzie naintensywniejszy ten chmiel? Ktoś więcej próbował ? Polecicie na goryczkę, aromat i na zimno? Z jakim innym chmielem będzie pasował, żeby czuć dodatkowo cytrusy? Bo single hop to za mało będzie na azacce. Citra pewnie byłaby najlepsza? Ewentualnie galaxy? Co sądzicie? Też myślę należałoby odświeżyć alfy, bo teraz przy azacce podaje się 11-12, a nie 14-15 także zmieniają profil goryczkowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ogoun Posted March 12, 2019 Share Posted March 12, 2019 22 godziny temu, sebek1200 napisał: Stoję właśnie nad wyborem jakiegoś intensywnego chmielu na tropiki... odświeżam deczko temat, bo natknąłem się na azaccę, którą miałem okazję degustować w kilku rzemieślniczych piwkach, ale nie były to single hopy, więc też stu procentowej pewności nie mam, że to od tego chmielu poszedł smak. myślicie, że na tropiki będzie naintensywniejszy ten chmiel? Ktoś więcej próbował ? Polecicie na goryczkę, aromat i na zimno? Z jakim innym chmielem będzie pasował, żeby czuć dodatkowo cytrusy? Bo single hop to za mało będzie na azacce. Citra pewnie byłaby najlepsza? Ewentualnie galaxy? Co sądzicie? Też myślę należałoby odświeżyć alfy, bo teraz przy azacce podaje się 11-12, a nie 14-15 także zmieniają profil goryczkowy. Ja tam w Azacce cytrusów nie wyczuwam. Mając w pamięci aromatycznego single hopa od Doctora Brew, popełniłem niedawno czerwonego ejla na tym chmielu. Jeszcze leżakuje sobie w piwnicy, ale jeśli wierzyć próbce zapowiada się jak zakładałem, czyli słodko, bardzo owocowo, w moim odczuciu głównie mango, truskawka, jakieś morele, trochę przypraw/ziół w tle. Intensywność aromatu dobra, 100g/20l podzielone pomiędzy koniec gotowania a chichą (ze skąpstwa na goryczkę dałem CTZ) dało wyraźny, lecz nie przytłaczający aromat. Pewnie mogłem dać nieco więcej, ale za oceanem donoszą, że w zbyt dużych ilościach zalatuje naftą/olejem. Dałbyś przykłady, gdzie spotkałeś Azzace w kombinacjach? Też ciekaw jestem jak to się miesza z innymi chmielami bez popadnia w słodką multiwitaminę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek1200 Posted March 13, 2019 Share Posted March 13, 2019 (edited) Azacce próbowałem w kilku ale za cholere nie mogę sobie przypomnieć w jakich... pamiętam tylko w piwojadzie single tropical smoothie, ale tu ma pulpe owocową więc smak stąd zapewne, chociaż różnie z tym bywa. W tym piwie azacca w towarzystwie galaxy i citry. Ja celuję raczej w piwa bez pulpy. Edited March 13, 2019 by sebek1200 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATP Posted April 23, 2020 Share Posted April 23, 2020 12 godzin temu, tamtomasz napisał: Bardzo fajny chmiel. Ananas raczej w tle, zanim się ułoży na pierwszym planie jest czerwony grejpfrut. Dodawanie na dry hopping to bardzo zły pomysł moim zdaniem, bo nadaje piwu goryczy. Zrobiłem kilka single hopów z tym chmielem i goryczka z dry hopu jest większa niż po dodaniu go na 60 minut gotowania. To w takim wypadku zrobiłeś coś źle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now