Jump to content

Azacca


Recommended Posts

Kraj pochodzenia: USA

Odmiana: uniwersalna

Średnia zawartość alfakwasów: 14 - 15 %

Krótki opis:

 

Origin: Washington, USA. The hop formerly known as #483 from the American Dwarf Hop Association, Azacca™ is new to BSG for 2014. It is named for the Haitian god of agriculture.

 

Usage: Excellent aromatic qualities make Azacca™ a go-to hop for late and dry hop additions in a variety of styles, although its high myrcene fraction has already made it a favorite of IPA brewers. Shows well as a single hop in a simple grist.

 

Aroma & Flavor Characteristics: Intense and tropical. Sustained impressions of citrus and very ripe mango, with notes of orchard fruit (pears, apples) and pine needles throughout.

Edited by mat
Link to comment
Share on other sites

Wczoraj popełniłem Red AIPA 15,5 blg Single Hop właśnie na tym chmielu. Jestem bardzo ciekaw jaki da efekt. Opnie przyjaciół zza oceanu na jego temat są bardzo obiecujące.

Edited by mat
Link to comment
Share on other sites

Guest pitupitu

Odmiana: uniwersalna

Średnia zawartość alfakwasów: 14 - 15 %

 

Dziwna klasyfikacja. Goryczkowa, raczej, to jest odmiana.

Edited by fidoangel
Link to comment
Share on other sites

Odmiana: uniwersalna

Średnia zawartość alfakwasów: 14 - 15 %

 

Dziwna klasyfikacja. Goryczkowa, raczej, to jest odmiana.

to hophędzi piszą.... dla normalnych to będzie goryczkowa odmiana :)

Link to comment
Share on other sites

Guest pitupitu

"A jak tak to spoko", aromatyczny Magnum, już wiem o co chodzi ;)

Lubelski zupełnie się nie łapie jako chmiel w takiej klasyfikacji...

Edited by fidoangel
Link to comment
Share on other sites

Odmiana "uniwersalna" po prostu cechuje się tym, że można jej z powodzeniem używać na goryczkę i aromat.

 

Poza tym apelowałbym żeby minimalizować ilość postów o niczym w wątkach z charakterystyką chmielu. Posty typu "kupiłem ale jeszcze nie używałem" albo przekomarzanie się w sprawie klasyfikacji odmian goryczkowych / uniwersalnych niewiele wnoszą. :)

Link to comment
Share on other sites

Guest pitupitu
Rozróżnia się dwa rodzaje chmielu: chmiel goryczkowy oraz chmiel aromatyczny. Klasyfikacja opiera się na zawartości i proporcjach między zawartością żywic nadających piwu goryczkę ("- i $-kwasy) oraz olejków eterycznych nadających piwu aromat.

(prof. dr hab. Andrzej Babuchowski, dr inż. Jan Tomasik)

 

Nic sie nie zmieniło, taka jest ciągle klasyfikacja chmielu.

I faktycznie warto ograniczyc posty w niemerytoryczne :roll:

Edited by fidoangel
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Wczoraj przy rozlewie Red AIPA spróbowałem młodego piwa. Azzaca jest genialna. Świetny aromat owoców tropikalnych, gruszki oraz jabłka (nie zielone, dojrzałem świeże jabłko z sadu :)).

Goryczka bardzo przyjemna, gładka, nie zalegająca. W smaku również gruszka, jabłko oraz owoce tropikalne.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Czy ktoś może jeszcze próbował tego chmielu? Jeszcze jakieś opinie Mat? 

 

Rok temu zamowilem troche z Yakima Valley skuszony 'cytrusowo-owocowa' charakterystyka i niestety sie rozczarowalem.

Chmiel okreslony wtedy jako eksperymentalny wniosl mniej smakow/aromatow do APA niz np. Apollo.

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj spilem moja red siła sh azacca. Bardzo przyjemny aromat owocowy , raczej tropikalny plus lekkie jabłko z gruszką. Do tego dochodzi przyjemna żywicznosc. Bardzo fajny chmiel. Bym zapomniał o goryczce. Również przyjemna, nie zalegajaca.

Edited by mat
Link to comment
Share on other sites

Azacca jest amerykańska. Jednakże nie tak intensywna jak np. Simcoe. I zdecydowanie nie daje cytrusowego profilu.

Link to comment
Share on other sites

Wielkie dzięki. Planuje właśnie 2 IPA i szukam jakiegoś ciekawego chmielu który pasowałby np. do Galaxy. Wszelkie opinie od praktyków mi się przydadzą :)

Link to comment
Share on other sites

Pamiętaj żeby użyć odpowiednio mniej Galaxy. Nie dawaj 1 :1. Jest bardzo intensywny, może przytłumić cały aromat Azacc'i.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Właśnie piję butelkowane 10 dni temu piwo, chmielone na smak, aromat i zimno Azaccą (w sumie 200g/20 litrów) i jest dobrze. Bardzo słodki aromat i smak zdecydowanie w kierunku owoców tropikalnych, to dojrzałe mango podawane w opisie jest chyba dobrym deskryptorem. Fajny chmiel :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Stoję właśnie nad wyborem jakiegoś intensywnego chmielu na tropiki... odświeżam deczko temat, bo natknąłem się na azaccę, którą miałem okazję degustować w kilku rzemieślniczych piwkach, ale nie były to single hopy, więc też stu procentowej pewności nie mam, że to od tego chmielu poszedł smak.

 

myślicie, że na tropiki będzie naintensywniejszy ten chmiel? Ktoś więcej próbował :) ? Polecicie na goryczkę, aromat i na zimno? Z jakim innym chmielem będzie pasował, żeby czuć dodatkowo cytrusy? Bo single hop to za mało będzie na azacce. Citra pewnie byłaby najlepsza? Ewentualnie galaxy? Co sądzicie?

 

Też myślę należałoby odświeżyć alfy, bo teraz przy azacce podaje się 11-12, a nie 14-15 :) także zmieniają profil goryczkowy. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

22 godziny temu, sebek1200 napisał:

Stoję właśnie nad wyborem jakiegoś intensywnego chmielu na tropiki... odświeżam deczko temat, bo natknąłem się na azaccę, którą miałem okazję degustować w kilku rzemieślniczych piwkach, ale nie były to single hopy, więc też stu procentowej pewności nie mam, że to od tego chmielu poszedł smak.

 

myślicie, że na tropiki będzie naintensywniejszy ten chmiel? Ktoś więcej próbował :) ? Polecicie na goryczkę, aromat i na zimno? Z jakim innym chmielem będzie pasował, żeby czuć dodatkowo cytrusy? Bo single hop to za mało będzie na azacce. Citra pewnie byłaby najlepsza? Ewentualnie galaxy? Co sądzicie?

 

Też myślę należałoby odświeżyć alfy, bo teraz przy azacce podaje się 11-12, a nie 14-15 :) także zmieniają profil goryczkowy. 

Ja tam w Azacce cytrusów nie wyczuwam. Mając w pamięci aromatycznego single hopa od Doctora Brew, popełniłem niedawno czerwonego ejla na tym chmielu. Jeszcze leżakuje sobie w piwnicy, ale jeśli wierzyć próbce zapowiada się jak zakładałem, czyli słodko, bardzo owocowo, w moim odczuciu głównie mango, truskawka, jakieś morele, trochę przypraw/ziół w tle. Intensywność aromatu dobra, 100g/20l podzielone pomiędzy koniec gotowania a chichą (ze skąpstwa na goryczkę dałem CTZ) dało wyraźny, lecz nie przytłaczający aromat. Pewnie mogłem dać nieco więcej, ale za oceanem donoszą, że w zbyt dużych ilościach zalatuje naftą/olejem.


Dałbyś przykłady, gdzie spotkałeś Azzace w kombinacjach? Też ciekaw jestem jak to się miesza z innymi chmielami bez popadnia w słodką multiwitaminę.

Link to comment
Share on other sites

Azacce próbowałem w kilku ale za cholere nie mogę sobie przypomnieć w jakich... pamiętam tylko w piwojadzie single tropical smoothie, ale tu ma pulpe owocową więc smak stąd zapewne, chociaż różnie z tym bywa. W tym piwie azacca w towarzystwie galaxy i citry. Ja celuję raczej w piwa bez pulpy.

Edited by sebek1200
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
12 godzin temu, tamtomasz napisał:

Bardzo fajny chmiel. Ananas raczej w tle, zanim się ułoży na pierwszym planie jest czerwony grejpfrut.

 

Dodawanie na dry hopping to bardzo zły pomysł moim zdaniem, bo nadaje piwu goryczy. Zrobiłem kilka single hopów z tym chmielem i goryczka z dry hopu jest większa niż po dodaniu go na 60 minut gotowania.

To w takim wypadku zrobiłeś coś źle. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.