Hitchhiker Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Mam szybkie pytanie. Wiadomo, że piwo nie lubi światła i z tego powodu lepiej używać ciemnych butelek. Czy podobna zasada dotyczy też pojemników fermentacyjnych i czy używanie przeźroczystych wiader fermentacyjnych lub szklanych balonów ma wpływ na piwo w porównaniu do nieprzeźroczystych/mlecznych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Wiele osób na forum używa przeźroczystych fermentorów w tym i ja. Jeśli nie będziesz wystawiał tego na słońce to nic się nie stanie. fan_s-c 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitchhiker Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Jednym słowem jak się ich nie wystawia na parapet do słoneczka to też i specjalnie chować ich w piwnicy czy owijać niczym nie trzeba ? U mnie fermentatory stoją w pokoju i nie są narażone na to, żeby słońce świeciło bezpośrednio na nie ale sam pokój ma dzienne światło normalnie Edytowane 2 Lutego 2015 przez Hitchhiker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Moim zdaniem do cichej fermentacji najlepsze są szklane balony, ważne żeby nie stały na parapecie południowego okna W razie gdyby do fermentora docierało bezpośrednio światło słoneczne trzeba je osłonić choćby papierem, czy kocem (dowolną tkaniną właściwie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Ja wolę dmuchać na zimne jak inni i przykrywam czymś balon/przeźroczysty fermentor. Edytowane 2 Lutego 2015 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Ja fermentuje głównie w lodówce, a jeśli zdarzy się, że piwo stawiam luzem w pokoju, w przezroczystym fermentorze, to na wszelki wypadek zawsze jest czymś owinięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 U mnie stoją pod północnym oknem, więc zawsze w cieniu, choć światło odbite dociera to nigdy bezpośrodnio, nigdy nie przykrywałem i nie zauważyłem niepokojących zmian z tego powodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Ja tam się nie znam, ale wydaje mi się, ze skoro zwykłe fermentory są zrobione z polipropylenu (PP) i nie przepuszczają promieni UV, to przezroczyste też nie powinny. Też są z PP. Przepuszczają światło, ale nie promienie UV. Tak mi się wydaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Ja mam przezroczyste i z braku miejsca muszą stać w kuchni pod stołem. Padają na fermentory promienie słoneczne ale jakoś się tym nie przejmowałem (chociaż może powinienem?). Jak dotąd jakiegoś super negatywnego wpływu nie odczułem, ale może jakbym je czymś osłonił to nagle piwo byłoby jeszcze lepsze? Kto wie... Ale ja lubie widzieć co się dzieje w fermentorze więc nie osłaniam Większość czasu i tak jest tam cień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Ja teraz jak robiłem lagera i akurat jak na złość było w miarę ciepło to postawiłem go przy uchylonym oknem w piwnicy ale ubrałem w starą kurtkę by osłonić przed słońcem. A taki przeźroczysty plastikowy fermentor to chyba fajna sprawa. Ja mam 2 wiadra i 25l szklany z szerokim wejściem do cichej. Ale szlak mnie trafia jak muszę z niego zlać bo wiecznie wężyk mi się kręci w środku.... masakra. Widziałem gdzie taką rurę do wina muszę to wypróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Wychodze z założenia, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Na burzliwej i tak stawiam w pudle styropianowym, ale po wyjęciu wole osłonić kocem, nie zaszkodzi a po co ryzykować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Zamierzam kupić przezroczysty fermentor, żeby móc obserwować proces fermentacji. Z uwagi na to, że wkładam fermentor do pudła styropianowego z wkładami chłodzącymi otwieranego od góry to zależałoby mi również na przezroczystej pokrywie, żebym mógł podejrzeć zawartość od góry. Niestety właściwie żaden sklep nie oferuje przezroczystej pokrywy, wszyscy mają tylko białe. Co jest tego powodem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Przezroczyste swego czasu bardzo pękały przy otwieraniu i sklepy wymieniły je na białe bo miały sporo reklamacji z tego powodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się