bart3q Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 Siemka. Ucząc się do egzaminu moja dziewczyna znalazła informację, o wykorzystywaniu serwatki w piwowarstwie jako woda do zacieru. Ktoś o czymś takim słyszał? Bo ja troszkę przeczytałem już, ale o tym pierwszy raz słyszę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 Może jakiś dodatek do zakwaszenia,ale to jakieś dziwne by było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 Z serwatki to ja ricottę robię a nie słyszałem żeby to był ser beztłuszczowy, więc decyzję pozostawię tobie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ray Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 Spoko, można. Ale serwatkę odtłuszczoną i odmineralizowaną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 2, 2015 Author Share Posted February 2, 2015 No ok, że można. Ale po co, to coś daje? Czy tylko oszczędza się wodę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tcherpaq Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 (edited) Również robię ricottę z serwatki, ale przecież sera mam powiedzmy 300 gram / 10 litrów, litrę odlewam do chleba, a reszta ... Kiedyś był taki przepyszny napój z fermentowanej serwatki - Serwowit. Może coś w tym kierunku ? A może coś pomyliłem bo to dawno temu było ? A może ktoś wie jak takie coś a'la Serwowit zrobić ? Edited February 3, 2015 by tcherpaq Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Serwowit w brązowych śmietanówkach, mniam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 Własne forum warto przeszukać ;-) http://www.piwo.org/topic/5601-serwowit/?do=findComment&comment=121739 Mam zamówienie na ten specjał i chyba się zdecyduję na próby ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now