bart3q Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Siemka. Ucząc się do egzaminu moja dziewczyna znalazła informację, o wykorzystywaniu serwatki w piwowarstwie jako woda do zacieru. Ktoś o czymś takim słyszał? Bo ja troszkę przeczytałem już, ale o tym pierwszy raz słyszę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Może jakiś dodatek do zakwaszenia,ale to jakieś dziwne by było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Z serwatki to ja ricottę robię a nie słyszałem żeby to był ser beztłuszczowy, więc decyzję pozostawię tobie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Spoko, można. Ale serwatkę odtłuszczoną i odmineralizowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 No ok, że można. Ale po co, to coś daje? Czy tylko oszczędza się wodę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tcherpaq Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Również robię ricottę z serwatki, ale przecież sera mam powiedzmy 300 gram / 10 litrów, litrę odlewam do chleba, a reszta ... Kiedyś był taki przepyszny napój z fermentowanej serwatki - Serwowit. Może coś w tym kierunku ? A może coś pomyliłem bo to dawno temu było ? A może ktoś wie jak takie coś a'la Serwowit zrobić ? Edytowane 3 Lutego 2015 przez tcherpaq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Serwowit w brązowych śmietanówkach, mniam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Własne forum warto przeszukać ;-) http://www.piwo.org/topic/5601-serwowit/?do=findComment&comment=121739 Mam zamówienie na ten specjał i chyba się zdecyduję na próby ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi