bart3q Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Siemka. Ucząc się do egzaminu moja dziewczyna znalazła informację, o wykorzystywaniu serwatki w piwowarstwie jako woda do zacieru. Ktoś o czymś takim słyszał? Bo ja troszkę przeczytałem już, ale o tym pierwszy raz słyszę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Może jakiś dodatek do zakwaszenia,ale to jakieś dziwne by było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Z serwatki to ja ricottę robię a nie słyszałem żeby to był ser beztłuszczowy, więc decyzję pozostawię tobie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Spoko, można. Ale serwatkę odtłuszczoną i odmineralizowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 No ok, że można. Ale po co, to coś daje? Czy tylko oszczędza się wodę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tcherpaq Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Również robię ricottę z serwatki, ale przecież sera mam powiedzmy 300 gram / 10 litrów, litrę odlewam do chleba, a reszta ... Kiedyś był taki przepyszny napój z fermentowanej serwatki - Serwowit. Może coś w tym kierunku ? A może coś pomyliłem bo to dawno temu było ? A może ktoś wie jak takie coś a'la Serwowit zrobić ? Edytowane 3 Lutego 2015 przez tcherpaq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Serwowit w brązowych śmietanówkach, mniam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Własne forum warto przeszukać ;-) http://www.piwo.org/topic/5601-serwowit/?do=findComment&comment=121739 Mam zamówienie na ten specjał i chyba się zdecyduję na próby ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się