Dino Posted February 3, 2015 Share Posted February 3, 2015 (edited) Witam wszystkie piwowarki i piwowarów!Mam zaszczyt i przyjemność ogłosić, że 8.08.2015 w Olsztynie odbędzie się…III Warmiński Konkurs Piw Domowych (2015)!Organizatorem Warmińskiego KPD 2015 jest Warmińsko-Mazurski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.W tym roku zdecydowaliśmy się na następujące kategorie:- Rosanke – już po raz trzeci zagości na naszym konkursie (opis w regulaminie).- Mild – lekkie wyspiarskie piwo sesyjne (zgodnie ze specyfikacją BJCP).- PIPA – Polska interpretacja popularnego IPA. Jako piwo wyjściowe posłuży AIPA (zgodnie ze specyfikacją BJCP). Do warzenia używamy polskich surowców – przede wszystkim chmiele.- Porter Pszeniczny – Hybryda brown porteru z weissbierem (obowiązkowo drożdże do pszenicy).Celem naszego konkursu jest propagowanie piwowarstwa na terenie historycznej Warmii oraz okolic, a także promowanie kultury piwnej. Liczymy, że organizując taką imprezę przyczynimy się do integracji środowiska piwowarskiego oraz przypomnimy piwowarską historię naszych ziem.Zachęcamy wszystkich piwowarów z całej Polski do wspólnej zabawy i spróbowania swoich sił w Warmińskim Konkursie Piw Domowych 2015.Na zwycięzców czekają nagrody.Konkurs będzie włączony do pucharu PSPD.Wszelkie szczegóły i regulamin pojawią się niebawem.Dodatkowe informacje:daniel.duda@o2.plhttps://www.facebook.com/wmpspdhttp://wm.pspd.org.pl/warminski-konkurs-piw-domowych/ Edited May 28, 2015 by Dino Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted May 15, 2015 Share Posted May 15, 2015 Przydałyby się opisy kategorii, bo niedługo czas się za to brać, a tu echo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dino Posted May 15, 2015 Author Share Posted May 15, 2015 Przydałyby się opisy kategorii, bo niedługo czas się za to brać, a tu echo. W tym roku zdecydowaliśmy się na następujące kategorie: - Rosanke – już po raz trzeci zagości na naszym konkursie (opis w regulaminie). - Mild – lekkie wyspiarskie piwo sesyjne (zgodnie ze specyfikacją BJCP). - PIPA – Polska interpretacja popularnego IPA. Jako piwo wyjściowe posłuży AIPA (zgodnie ze specyfikacją BJCP). Do warzenia używamy polskich surowców – przede wszystkim chmiele. - Porter Pszeniczny – Hybryda brown porteru z weissbierem (obowiązkowo drożdże do pszenicy). Taki opis nie wystarczy? Rosanke było opisywane w poprzedniej edycji konkursu. Nic się nie zmieniło. Mild to mild (opis BJCP). PIPA to AIPA na naszych chmielach. Porter Pszeniczny to hybryda dwóch znanych stylów (BJCP). Do dzieła Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted May 15, 2015 Share Posted May 15, 2015 Porter Pszeniczny to hybryda dwóch znanych stylów (BJCP). Najbardziej niejasna jest ta hybryda. Mam wyciągnąć średnią z parametrów? Blg, barwę, ibu moglibyście podać, chyba że to tak mocno otwarta kategoria i nie ma określonych ram. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hagen Posted May 16, 2015 Share Posted May 16, 2015 Wie ktoś może czy receptura Rosanke z II edycji była udostępniana? Nie mogę znaleźć, wszędzie wyskakuje mi tylko Solipiwko... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryh Posted May 16, 2015 Share Posted May 16, 2015 Nie przypominam sobie by podawano recepturę ale co nieco można tu przeczytać: http://browarkormoran.pl/Nasze-piwa/Rosanke.html Hagen 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dino Posted May 16, 2015 Author Share Posted May 16, 2015 Porter Pszeniczny to hybryda dwóch znanych stylów (BJCP). Najbardziej niejasna jest ta hybryda. Mam wyciągnąć średnią z parametrów? Blg, barwę, ibu moglibyście podać, chyba że to tak mocno otwarta kategoria i nie ma określonych ram. Blg, IBU, barwę zaczerpnij z Brown Porteru, drożdże z pszeniczniaka. Do zasypu można użyć słodu pszenicznego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryh Posted May 16, 2015 Share Posted May 16, 2015 Sędziom też każecie czerpać z zasobów internetowych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hagen Posted May 18, 2015 Share Posted May 18, 2015 Nie przypominam sobie by podawano recepturę ale co nieco można tu przeczytać: http://browarkormoran.pl/Nasze-piwa/Rosanke.html Dzięki. Niestety zbyt okrojone do uwarzenia klona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dino Posted May 18, 2015 Author Share Posted May 18, 2015 Sędziom też każecie czerpać z zasobów internetowych? Nie. Sędziów poinformujemy osobiście o kryteriach oceny. Do końca maja podamy więcej informacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dino Posted May 18, 2015 Author Share Posted May 18, 2015 Wie ktoś może czy receptura Rosanke z II edycji była udostępniana? Nie mogę znaleźć, wszędzie wyskakuje mi tylko Solipiwko... Przepis na 23l. woda butelkowa, chyba z Lidla Zasyp: Pszeniczny - 1,3 kg Wędzony - 0,7 kg Monachijski - 1 kg Pilzeński - 0,5 kg Karmelowy jasny 100-180 EBC - 0,3 kg Owsiany - 0,5 kg Melanoidynowy 0,2 kg Zacieranie: 64°C 20min 72°C 45min 78°C filtracja Gotowanie - 60 min Chmielenie i przyprawy: Marynka granulat 30g - 55 min Lawenda 10g - 15 min Spalt Select 5g - 0 min Miód wielokwiatowy 100g - 60 min Drożdże: Safbrew S-33 Fermentacja: 15 dni (cichej brak) w temperaturze ok. 22°C Rozlew: 150g glukozy Bogdan Markocki bart3q, Hagen and ZZZabioreCiButy 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jesienny Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 Witam ! Mam pytanie odnośnie PIPA - czy ekstrakt na poziomie 18% (teoretycznie ok wg BJCP) ale IBU >100 wchodzi w grę? I drugie, czy są już jakieś wstępne terminy, ilości do przysłania? Pozdrawiam Jesienny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dino Posted May 19, 2015 Author Share Posted May 19, 2015 Ekstrakt jest ok. IBU > 100 jest ciężkie do osiągnięcia. Teoretycznie możliwe ale praktycznie rzadko osiągane, więc możesz wysyłać. Najwyżej straci punkty za zbyt intensywną goryczkę, zalegającą itp. Termin wysyłki ustalimy pewnie na koniec lipca. Pełną i pewną informację podamy do końca maja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryh Posted May 19, 2015 Share Posted May 19, 2015 (edited) Jesienny Póki nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi od organizatora to najlepiej sugeruj się parametrami EIPA wg BJCP - http://www.wiki.piwo.org/English_IPA Oczywiście priorytet to polskie surowce, zwłaszcza chmiel. Konkurs jest zapowiadany na sierpień więc jeśli nie chcesz by aromat chmielowy się zestarzał to odczekaj do czerwca. Na konkursy wysyła się zwykle 3-4 butelki 0,5 l. Mam nadzieję, że nie wchodzę z butami w czyjeś kompetencje Edited May 19, 2015 by Maryh Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dino Posted May 19, 2015 Author Share Posted May 19, 2015 Nie wchodzisz, ale mylisz AIPA nie EIPA. "- PIPA – Polska interpretacja popularnego IPA. Jako piwo wyjściowe posłuży AIPA (zgodnie ze specyfikacją BJCP). Do warzenia używamy polskich surowców – przede wszystkim chmiele." A butelek to 3szt po 500ml. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dino Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 (edited) Wszelkie szczegóły (regulamin, karta zgłoszeniowa itp.) znajdziecie tutaj: http://wm.pspd.org.pl/warminski-konkurs-piw-domowych/ Sponsorzy: Browar Kormoran, Browar Zamkowy Młyn, Browar Stara Szkoła, Ganda - sklep piwowarski, Piwo Piweczko - sklep piwowarski, Esencje Smaku - sklep piwowarski, Agraf - agencja reklamowa, Słodownia Strzegom, PolishHops, Fermentum Mobile, ... Edited May 28, 2015 by Dino Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 (edited) Gdzie dokładnie w Olsztynie odbędzie się konkurs, bo coś nie mogę znaleźć tej informacji? W planach jest tylko konkurs, czy jakieś imprezy towarzyszące? Edited May 31, 2015 by santa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dino Posted May 31, 2015 Author Share Posted May 31, 2015 Miejsce jest jeszcze nie ustalone. Nie wiadomo czy odbędzie się w tym czasie festiwal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted June 10, 2015 Share Posted June 10, 2015 Blg, IBU, barwę zaczerpnij z Brown Porteru, drożdże z pszeniczniaka. Do zasypu można użyć słodu pszenicznego. Zakres IBU dla Brown Portera to 18-35. Dość wysoko jak na drożdże pszeniczne (np. w porównaniu do dunkelweizena). Zastanawiam się, jak to ze sobą zagra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dino Posted June 10, 2015 Author Share Posted June 10, 2015 No to zrób 18 IBU - górna granica pszenicy i dolna porteru Problem solved A tak na poważnie to 20-30 IBU to żadna goryczka. Nawet jej nie poczujesz w porterze. A to, że piwo będzie na drożdżach pszenicznych to niewiele zmienia. Nie przejmowałbym się tym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
santa Posted June 10, 2015 Share Posted June 10, 2015 (edited) A tak na poważnie to 20-30 IBU to żadna goryczka. Nawet jej nie poczujesz w porterze. A to, że piwo będzie na drożdżach pszenicznych to niewiele zmienia. Nie przejmowałbym się tym. Ja to bym powiedział, że to zależy od pszeniczności tego piwa. Zależy czego oczekujecie, niewielkiego dodatku słody pszenicznego (lub jego braku, cyt. "można dodać") i użycia drożdży pszenicznych, czy może obrania kierunku jak w dunkelweizen (z bardzo dużym udziałem słodu pszenicznego). Czy dowolność? Edited June 10, 2015 by santa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dino Posted June 10, 2015 Author Share Posted June 10, 2015 A tak na poważnie to 20-30 IBU to żadna goryczka. Nawet jej nie poczujesz w porterze. A to, że piwo będzie na drożdżach pszenicznych to niewiele zmienia. Nie przejmowałbym się tym. Ja to bym powiedział, że to zależy od pszeniczności tego piwa. Zależy czego oczekujecie, niewielkiego dodatku słody pszenicznego (lub jego braku, cyt. "można dodać") i użycia drożdży pszenicznych, czy może obrania kierunku jak w dunkelweizen (z bardzo dużym udziałem słodu pszenicznego). Czy dowolność? Słód pszeniczny w tym piwie to sprawa trzeciorzędowa. Najważniejsze są akcenty porteru(ciemne słody) i piwa pszenicznego (drożdże). Słód pszeniczny może pozytywnie wpłynąć przede wszystkim na pianę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Jak będzie wyglądał rozkład jazdy? Konkurs odbywa się w ramach festiwalu, czy w tym roku festiwalu nie ma? Być może będę w przyszły weekend w Olsztynie i może bym się w to wrysował. Sam konkurs odbędzie się w sobotę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dino Posted July 30, 2015 Author Share Posted July 30, 2015 Konkurs odbędzie się 8.08.2015 w Browarze Zamkowy Młyn. Jest to konkurs zamknięty. Aczkolwiek restauracja powinna działać i browar można sobie zobaczyć. Festiwalu w tym roku niestety niema. Może za rok będzie wznowiony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 3, 2015 Share Posted August 3, 2015 Jest szansa dowiedzieć się ile piw zostało zgłoszonych w poszczególnych kategoriach? Czy to raczej wiedza tajemna ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now