Jump to content

08.08.2015 III Warmiński KPD (Olsztyn)


Dino

Recommended Posts

Witam wszystkie piwowarki i piwowarów!

Mam zaszczyt i przyjemność ogłosić, że 8.08.2015 w Olsztynie odbędzie się…
III Warmiński Konkurs Piw Domowych (2015)!
Organizatorem Warmińskiego KPD 2015 jest Warmińsko-Mazurski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

W tym roku zdecydowaliśmy się na następujące kategorie:
- Rosanke – już po raz trzeci zagości na naszym konkursie (opis w regulaminie).
- Mild – lekkie wyspiarskie piwo sesyjne (zgodnie ze specyfikacją BJCP).
- PIPA Polska interpretacja popularnego IPA. Jako piwo wyjściowe posłuży AIPA (zgodnie ze specyfikacją BJCP). Do warzenia używamy polskich surowców – przede wszystkim chmiele.
- Porter Pszeniczny – Hybryda brown porteru z weissbierem (obowiązkowo drożdże do pszenicy).

Celem naszego konkursu jest propagowanie piwowarstwa na terenie historycznej Warmii oraz okolic, a także promowanie kultury piwnej. Liczymy, że organizując taką imprezę przyczynimy się do integracji środowiska piwowarskiego oraz przypomnimy piwowarską historię naszych ziem.
Zachęcamy wszystkich piwowarów z całej Polski do wspólnej zabawy i spróbowania swoich sił w Warmińskim Konkursie Piw Domowych 2015.
Na zwycięzców czekają nagrody.
Konkurs będzie włączony do pucharu PSPD.

Wszelkie szczegóły i regulamin pojawią się niebawem.
Dodatkowe informacje:
daniel.duda@o2.pl
https://www.facebook.com/wmpspd
http://wm.pspd.org.pl/warminski-konkurs-piw-domowych/

Edited by Dino
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Przydałyby się opisy kategorii, bo niedługo czas się za to brać, a tu echo.

W tym roku zdecydowaliśmy się na następujące kategorie:

- Rosanke – już po raz trzeci zagości na naszym konkursie (opis w regulaminie).

- Mild – lekkie wyspiarskie piwo sesyjne (zgodnie ze specyfikacją BJCP).

- PIPA Polska interpretacja popularnego IPA. Jako piwo wyjściowe posłuży AIPA (zgodnie ze specyfikacją BJCP). Do warzenia używamy polskich surowców – przede wszystkim chmiele.

- Porter Pszeniczny – Hybryda brown porteru z weissbierem (obowiązkowo drożdże do pszenicy).

 

Taki opis nie wystarczy? Rosanke było opisywane w poprzedniej edycji konkursu. Nic się nie zmieniło. Mild to mild (opis BJCP). PIPA to AIPA na naszych chmielach. Porter Pszeniczny to hybryda dwóch znanych stylów (BJCP). Do dzieła :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Porter Pszeniczny to hybryda dwóch znanych stylów (BJCP).

Najbardziej niejasna jest ta hybryda. Mam wyciągnąć średnią z parametrów? ;) Blg, barwę, ibu moglibyście podać, chyba że to tak mocno otwarta kategoria i nie ma określonych ram.

Link to comment
Share on other sites

 

Porter Pszeniczny to hybryda dwóch znanych stylów (BJCP).

Najbardziej niejasna jest ta hybryda. Mam wyciągnąć średnią z parametrów? ;) Blg, barwę, ibu moglibyście podać, chyba że to tak mocno otwarta kategoria i nie ma określonych ram.

 

Blg, IBU, barwę zaczerpnij z Brown Porteru, drożdże z pszeniczniaka. Do zasypu można użyć słodu pszenicznego.

Link to comment
Share on other sites

Sędziom też każecie czerpać z zasobów internetowych?

Nie. Sędziów poinformujemy osobiście o kryteriach oceny. Do końca maja podamy więcej informacji.

Link to comment
Share on other sites

Wie ktoś może czy receptura Rosanke z II edycji była udostępniana? Nie mogę znaleźć, wszędzie wyskakuje mi tylko Solipiwko...

Przepis na 23l.

 woda butelkowa, chyba z Lidla

 

 Zasyp:

 Pszeniczny - 1,3 kg

 Wędzony - 0,7 kg

 Monachijski - 1 kg

 Pilzeński - 0,5 kg

 Karmelowy jasny 100-180 EBC - 0,3 kg

 Owsiany - 0,5 kg

 Melanoidynowy 0,2 kg

 

 Zacieranie:

 64°C 20min

 72°C 45min

 78°C filtracja

 

 Gotowanie - 60 min

 Chmielenie i przyprawy:

 Marynka granulat 30g - 55 min

 Lawenda 10g - 15 min

 Spalt Select 5g - 0 min

 Miód wielokwiatowy 100g - 60 min

 

 Drożdże:

 Safbrew S-33

 

 Fermentacja:

 15 dni (cichej brak) w temperaturze ok. 22°C

 

 Rozlew:

 150g glukozy

 

 Bogdan Markocki

Link to comment
Share on other sites

Witam !

 

Mam pytanie odnośnie PIPA - czy ekstrakt na poziomie 18% (teoretycznie ok wg BJCP) ale IBU >100 wchodzi w grę?

I drugie, czy są już jakieś wstępne terminy, ilości do przysłania?

 

Pozdrawiam

Jesienny

Link to comment
Share on other sites

Ekstrakt jest ok. IBU > 100 jest ciężkie do osiągnięcia. Teoretycznie możliwe ale praktycznie rzadko osiągane, więc możesz wysyłać. Najwyżej straci punkty za zbyt intensywną goryczkę, zalegającą itp.  Termin wysyłki ustalimy pewnie na koniec lipca. Pełną i pewną informację podamy do końca maja.

Link to comment
Share on other sites

Jesienny

Póki nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi od organizatora to najlepiej sugeruj się parametrami EIPA wg BJCP - http://www.wiki.piwo.org/English_IPA

Oczywiście priorytet to polskie surowce, zwłaszcza chmiel.

Konkurs jest zapowiadany na sierpień więc jeśli nie chcesz by aromat chmielowy się zestarzał to odczekaj do czerwca.

Na konkursy wysyła się zwykle 3-4 butelki 0,5 l.

Mam nadzieję, że nie wchodzę z butami w czyjeś kompetencje :)

Edited by Maryh
Link to comment
Share on other sites

Nie wchodzisz, ale mylisz :)  AIPA nie EIPA.

"- PIPA Polska interpretacja popularnego IPA. Jako piwo wyjściowe posłuży AIPA (zgodnie ze specyfikacją BJCP). Do warzenia używamy polskich surowców – przede wszystkim chmiele."

A butelek to 3szt po 500ml.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wszelkie szczegóły (regulamin, karta zgłoszeniowa itp.) znajdziecie tutaj:

http://wm.pspd.org.pl/warminski-konkurs-piw-domowych/

Sponsorzy: Browar Kormoran, Browar Zamkowy Młyn, Browar Stara Szkoła, Ganda - sklep piwowarski, Piwo Piweczko - sklep piwowarski, Esencje Smaku - sklep piwowarski, Agraf - agencja reklamowa, Słodownia Strzegom, PolishHops, Fermentum Mobile, ...

Edited by Dino
Link to comment
Share on other sites

Gdzie dokładnie w Olsztynie odbędzie się konkurs, bo coś nie mogę znaleźć tej informacji? W planach jest tylko konkurs, czy jakieś imprezy towarzyszące? :)

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

 

Blg, IBU, barwę zaczerpnij z Brown Porteru, drożdże z pszeniczniaka. Do zasypu można użyć słodu pszenicznego.

Zakres IBU dla Brown Portera to 18-35. Dość wysoko jak na drożdże pszeniczne (np. w porównaniu do dunkelweizena). Zastanawiam się, jak to ze sobą zagra.

Link to comment
Share on other sites

No to zrób 18 IBU - górna granica pszenicy i dolna porteru :) Problem solved :)

A tak na poważnie to 20-30 IBU to żadna goryczka. Nawet jej nie poczujesz w porterze.

A to, że piwo będzie na drożdżach pszenicznych to niewiele zmienia. Nie przejmowałbym się tym. 

Link to comment
Share on other sites

A tak na poważnie to 20-30 IBU to żadna goryczka. Nawet jej nie poczujesz w porterze.

A to, że piwo będzie na drożdżach pszenicznych to niewiele zmienia. Nie przejmowałbym się tym. 

Ja to bym powiedział, że to zależy od pszeniczności tego piwa. Zależy czego oczekujecie, niewielkiego dodatku słody pszenicznego (lub jego braku, cyt. "można dodać") i użycia drożdży pszenicznych, czy może obrania kierunku jak w dunkelweizen (z bardzo dużym udziałem słodu pszenicznego). Czy dowolność? :)

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

 

A tak na poważnie to 20-30 IBU to żadna goryczka. Nawet jej nie poczujesz w porterze.

A to, że piwo będzie na drożdżach pszenicznych to niewiele zmienia. Nie przejmowałbym się tym. 

Ja to bym powiedział, że to zależy od pszeniczności tego piwa. Zależy czego oczekujecie, niewielkiego dodatku słody pszenicznego (lub jego braku, cyt. "można dodać") i użycia drożdży pszenicznych, czy może obrania kierunku jak w dunkelweizen (z bardzo dużym udziałem słodu pszenicznego). Czy dowolność? :)

 

Słód pszeniczny w tym piwie to sprawa trzeciorzędowa. Najważniejsze są akcenty porteru(ciemne słody) i piwa pszenicznego (drożdże). Słód pszeniczny może pozytywnie wpłynąć przede wszystkim na pianę.    

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jak będzie wyglądał rozkład jazdy?

Konkurs odbywa się w ramach festiwalu, czy w tym roku festiwalu nie ma?

Być może będę w przyszły weekend w Olsztynie i może bym się w to wrysował.

Sam konkurs odbędzie się w sobotę?

Link to comment
Share on other sites

Konkurs odbędzie się 8.08.2015 w Browarze Zamkowy Młyn. Jest to konkurs zamknięty. Aczkolwiek restauracja powinna działać i browar można sobie zobaczyć. Festiwalu w tym roku niestety niema. Może za rok będzie wznowiony. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.