Dino Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Witam wszystkie piwowarki i piwowarów!Mam zaszczyt i przyjemność ogłosić, że 8.08.2015 w Olsztynie odbędzie się…III Warmiński Konkurs Piw Domowych (2015)!Organizatorem Warmińskiego KPD 2015 jest Warmińsko-Mazurski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.W tym roku zdecydowaliśmy się na następujące kategorie:- Rosanke – już po raz trzeci zagości na naszym konkursie (opis w regulaminie).- Mild – lekkie wyspiarskie piwo sesyjne (zgodnie ze specyfikacją BJCP).- PIPA – Polska interpretacja popularnego IPA. Jako piwo wyjściowe posłuży AIPA (zgodnie ze specyfikacją BJCP). Do warzenia używamy polskich surowców – przede wszystkim chmiele.- Porter Pszeniczny – Hybryda brown porteru z weissbierem (obowiązkowo drożdże do pszenicy).Celem naszego konkursu jest propagowanie piwowarstwa na terenie historycznej Warmii oraz okolic, a także promowanie kultury piwnej. Liczymy, że organizując taką imprezę przyczynimy się do integracji środowiska piwowarskiego oraz przypomnimy piwowarską historię naszych ziem.Zachęcamy wszystkich piwowarów z całej Polski do wspólnej zabawy i spróbowania swoich sił w Warmińskim Konkursie Piw Domowych 2015.Na zwycięzców czekają nagrody.Konkurs będzie włączony do pucharu PSPD.Wszelkie szczegóły i regulamin pojawią się niebawem.Dodatkowe informacje:daniel.duda@o2.plhttps://www.facebook.com/wmpspdhttp://wm.pspd.org.pl/warminski-konkurs-piw-domowych/ Edytowane 28 Maja 2015 przez Dino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Przydałyby się opisy kategorii, bo niedługo czas się za to brać, a tu echo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Przydałyby się opisy kategorii, bo niedługo czas się za to brać, a tu echo. W tym roku zdecydowaliśmy się na następujące kategorie: - Rosanke – już po raz trzeci zagości na naszym konkursie (opis w regulaminie). - Mild – lekkie wyspiarskie piwo sesyjne (zgodnie ze specyfikacją BJCP). - PIPA – Polska interpretacja popularnego IPA. Jako piwo wyjściowe posłuży AIPA (zgodnie ze specyfikacją BJCP). Do warzenia używamy polskich surowców – przede wszystkim chmiele. - Porter Pszeniczny – Hybryda brown porteru z weissbierem (obowiązkowo drożdże do pszenicy). Taki opis nie wystarczy? Rosanke było opisywane w poprzedniej edycji konkursu. Nic się nie zmieniło. Mild to mild (opis BJCP). PIPA to AIPA na naszych chmielach. Porter Pszeniczny to hybryda dwóch znanych stylów (BJCP). Do dzieła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Porter Pszeniczny to hybryda dwóch znanych stylów (BJCP). Najbardziej niejasna jest ta hybryda. Mam wyciągnąć średnią z parametrów? Blg, barwę, ibu moglibyście podać, chyba że to tak mocno otwarta kategoria i nie ma określonych ram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hagen Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Wie ktoś może czy receptura Rosanke z II edycji była udostępniana? Nie mogę znaleźć, wszędzie wyskakuje mi tylko Solipiwko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Nie przypominam sobie by podawano recepturę ale co nieco można tu przeczytać: http://browarkormoran.pl/Nasze-piwa/Rosanke.html Hagen 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Porter Pszeniczny to hybryda dwóch znanych stylów (BJCP). Najbardziej niejasna jest ta hybryda. Mam wyciągnąć średnią z parametrów? Blg, barwę, ibu moglibyście podać, chyba że to tak mocno otwarta kategoria i nie ma określonych ram. Blg, IBU, barwę zaczerpnij z Brown Porteru, drożdże z pszeniczniaka. Do zasypu można użyć słodu pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 16 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 Sędziom też każecie czerpać z zasobów internetowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hagen Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Nie przypominam sobie by podawano recepturę ale co nieco można tu przeczytać: http://browarkormoran.pl/Nasze-piwa/Rosanke.html Dzięki. Niestety zbyt okrojone do uwarzenia klona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Sędziom też każecie czerpać z zasobów internetowych? Nie. Sędziów poinformujemy osobiście o kryteriach oceny. Do końca maja podamy więcej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Wie ktoś może czy receptura Rosanke z II edycji była udostępniana? Nie mogę znaleźć, wszędzie wyskakuje mi tylko Solipiwko... Przepis na 23l. woda butelkowa, chyba z Lidla Zasyp: Pszeniczny - 1,3 kg Wędzony - 0,7 kg Monachijski - 1 kg Pilzeński - 0,5 kg Karmelowy jasny 100-180 EBC - 0,3 kg Owsiany - 0,5 kg Melanoidynowy 0,2 kg Zacieranie: 64°C 20min 72°C 45min 78°C filtracja Gotowanie - 60 min Chmielenie i przyprawy: Marynka granulat 30g - 55 min Lawenda 10g - 15 min Spalt Select 5g - 0 min Miód wielokwiatowy 100g - 60 min Drożdże: Safbrew S-33 Fermentacja: 15 dni (cichej brak) w temperaturze ok. 22°C Rozlew: 150g glukozy Bogdan Markocki Hagen, ZZZabioreCiButy i bart3q 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jesienny Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Witam ! Mam pytanie odnośnie PIPA - czy ekstrakt na poziomie 18% (teoretycznie ok wg BJCP) ale IBU >100 wchodzi w grę? I drugie, czy są już jakieś wstępne terminy, ilości do przysłania? Pozdrawiam Jesienny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Ekstrakt jest ok. IBU > 100 jest ciężkie do osiągnięcia. Teoretycznie możliwe ale praktycznie rzadko osiągane, więc możesz wysyłać. Najwyżej straci punkty za zbyt intensywną goryczkę, zalegającą itp. Termin wysyłki ustalimy pewnie na koniec lipca. Pełną i pewną informację podamy do końca maja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 (edytowane) Jesienny Póki nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi od organizatora to najlepiej sugeruj się parametrami EIPA wg BJCP - http://www.wiki.piwo.org/English_IPA Oczywiście priorytet to polskie surowce, zwłaszcza chmiel. Konkurs jest zapowiadany na sierpień więc jeśli nie chcesz by aromat chmielowy się zestarzał to odczekaj do czerwca. Na konkursy wysyła się zwykle 3-4 butelki 0,5 l. Mam nadzieję, że nie wchodzę z butami w czyjeś kompetencje Edytowane 19 Maja 2015 przez Maryh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Nie wchodzisz, ale mylisz AIPA nie EIPA. "- PIPA – Polska interpretacja popularnego IPA. Jako piwo wyjściowe posłuży AIPA (zgodnie ze specyfikacją BJCP). Do warzenia używamy polskich surowców – przede wszystkim chmiele." A butelek to 3szt po 500ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) Wszelkie szczegóły (regulamin, karta zgłoszeniowa itp.) znajdziecie tutaj: http://wm.pspd.org.pl/warminski-konkurs-piw-domowych/ Sponsorzy: Browar Kormoran, Browar Zamkowy Młyn, Browar Stara Szkoła, Ganda - sklep piwowarski, Piwo Piweczko - sklep piwowarski, Esencje Smaku - sklep piwowarski, Agraf - agencja reklamowa, Słodownia Strzegom, PolishHops, Fermentum Mobile, ... Edytowane 28 Maja 2015 przez Dino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Gdzie dokładnie w Olsztynie odbędzie się konkurs, bo coś nie mogę znaleźć tej informacji? W planach jest tylko konkurs, czy jakieś imprezy towarzyszące? Edytowane 31 Maja 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Miejsce jest jeszcze nie ustalone. Nie wiadomo czy odbędzie się w tym czasie festiwal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Blg, IBU, barwę zaczerpnij z Brown Porteru, drożdże z pszeniczniaka. Do zasypu można użyć słodu pszenicznego. Zakres IBU dla Brown Portera to 18-35. Dość wysoko jak na drożdże pszeniczne (np. w porównaniu do dunkelweizena). Zastanawiam się, jak to ze sobą zagra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 No to zrób 18 IBU - górna granica pszenicy i dolna porteru Problem solved A tak na poważnie to 20-30 IBU to żadna goryczka. Nawet jej nie poczujesz w porterze. A to, że piwo będzie na drożdżach pszenicznych to niewiele zmienia. Nie przejmowałbym się tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 (edytowane) A tak na poważnie to 20-30 IBU to żadna goryczka. Nawet jej nie poczujesz w porterze. A to, że piwo będzie na drożdżach pszenicznych to niewiele zmienia. Nie przejmowałbym się tym. Ja to bym powiedział, że to zależy od pszeniczności tego piwa. Zależy czego oczekujecie, niewielkiego dodatku słody pszenicznego (lub jego braku, cyt. "można dodać") i użycia drożdży pszenicznych, czy może obrania kierunku jak w dunkelweizen (z bardzo dużym udziałem słodu pszenicznego). Czy dowolność? Edytowane 10 Czerwca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 A tak na poważnie to 20-30 IBU to żadna goryczka. Nawet jej nie poczujesz w porterze. A to, że piwo będzie na drożdżach pszenicznych to niewiele zmienia. Nie przejmowałbym się tym. Ja to bym powiedział, że to zależy od pszeniczności tego piwa. Zależy czego oczekujecie, niewielkiego dodatku słody pszenicznego (lub jego braku, cyt. "można dodać") i użycia drożdży pszenicznych, czy może obrania kierunku jak w dunkelweizen (z bardzo dużym udziałem słodu pszenicznego). Czy dowolność? Słód pszeniczny w tym piwie to sprawa trzeciorzędowa. Najważniejsze są akcenty porteru(ciemne słody) i piwa pszenicznego (drożdże). Słód pszeniczny może pozytywnie wpłynąć przede wszystkim na pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Jak będzie wyglądał rozkład jazdy? Konkurs odbywa się w ramach festiwalu, czy w tym roku festiwalu nie ma? Być może będę w przyszły weekend w Olsztynie i może bym się w to wrysował. Sam konkurs odbędzie się w sobotę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dino Opublikowano 30 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Konkurs odbędzie się 8.08.2015 w Browarze Zamkowy Młyn. Jest to konkurs zamknięty. Aczkolwiek restauracja powinna działać i browar można sobie zobaczyć. Festiwalu w tym roku niestety niema. Może za rok będzie wznowiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Jest szansa dowiedzieć się ile piw zostało zgłoszonych w poszczególnych kategoriach? Czy to raczej wiedza tajemna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się