Jump to content

Chłodnica miedziana - HOME MADE

Recommended Posts

Cześć Wszystkim,

Jak już wcześniej wspominałem - kompletuję sprzęt. Poniżej chłodnica własnej roboty.

1. Rurka miedziana 10m FI-8mm stąd http://autogaz-marke...dziana-fi8.html (taniej niż na alledrogo). Dzień po zamówieniu przybył kurier z dostawą.

2. Pozbycie się otuliny (skalpel daje radę na fest)

pierwsza obróbka

3. Zwijanie rurki. Użyłem garnka o średnicy 20cm. Rurka nie była niczym wypełniana (żadnego piasku czy innych) i formowała się dokładnie tak jak chciałem.

Nawijanie rury

4. Do usztywnienia chłodnicy użyłem drutu miedzianego.

5. Gotowy wyrób.

Chłodnica 1

Chłodnica

6. Na zdjęciach brakuje jeszcze węży doprowadzających wodę oraz króćca do podłączenia pod kran bo się suszą po próbie szczelności, która nomen omen przebiegła pomyślnie :D

W takim razie różnica nie warta kupna miedzi :D roboty tyle samo... a może i mniej(brak otuliny, choć akurat ona schodzi w kilka sekund), a powierzchnia wymiany na 10m jest większa, pomijam już dyskusje o samej miedzi i jej utrzymaniu, o tym akurat już było.

• 2 months later...

A wie ktoś może jak z takiej rurki przejść na gwint 1/2 cala?

Do tej pory zakładałem wężyk silikonowy 8mm, ale teraz chciałbym coś zmienić.

A wie ktoś może jak z takiej rurki przejść na gwint 1/2 cala? Do tej pory zakładałem wężyk silikonowy 8mm, ale teraz chciałbym coś zmienić.

Szukaj czegoś takiego co się nazywa 'złącze/mufa zaciskana conex'. Uzywa sie tego w solarach. A wygląda to tak jak tutaj (oczywiście szukaj pod swoje wymiary).

Może znalazł ktoś taką samozaciskową mufę: 8mm na 1/4'' gdzieś w ofercie?

Jedyne gdzie znalazłem to tutaj:

http://www.pswtradesuppliers.co.uk/pl/products.php?product=mufa-zaciskowa-conex-GW-8mmx1%7B47%7D4

Ale tam przesyłka jest "drogawa" w porównaniu do wartości towaru :/

Hej,

Ja to połączyłem wężem igielitowym a końcówkę zdobyłem rozkuwając wąż z oplotu z potrzebnym rozmiarem gwintu. Jak będę w domu to wrzucę kilka zdjęć.

Rozumiem o co Ci chodzi i też o tym myślałem, ale nie znalazłem wężyka z oplotem na gwincie 1/4'' - przynajmniej w okolicy.

Poza tym potrzebuję mieć możliwość szybkiego (łatwego) wpięcia i wypięcia wężyka, a do tego jak najmniejszego gabarytowo. Wiec jest tu potrzeba zastosowania szybkozłaczki, mam takie małe na gwincie 1/4 cala i teraz szukam jak to zgrabnie "wpiąć" na chłodnicę.

Takiego CONEXA mógł bym nawet zalutować na chłodnicy (ten pierścień zaciskający) i w niego wkręcić moją szybkozłaczkę. Było by to proste szybkie i zgrabne. I ewentualnie szybkie w demontażu w razie potrzeby.

proponuje poszukać takich złączek

Mam właśnie tego typu złączki ale z gwintem 1/4 na drugim końcu. Złączka nałożona na rurkę chłodnicy nie uszczelnia mi się na 100 procent, więc nie do końca ufał bym takiemu połączeniu, a połączeniu (szczelności) muszę ufać w tym wypadku.

Wąż ogrodowy, zacisk cybantami, i szybkozłączki ogrodowe - mają podłączenie do gwintów kranów cal, pół i ćwierć.

Owszem. Ale nie są to złączki małe i poręczne, a o to mi chodzi jak wspomniałem.

Po co kombinować? 3mx3,5zl za 2 wężyki z marketu +2 opaski zaciskowe za 3zł. Nic nie przecieka więc chyba jest jak powinno.

Nie :) Jak pisałem wyżej powinno być to łatwo i szybko "odpinalne" Opcję z zaciskanym wężykiem na opaski przerobiłem.

Przerobiłem też już złączki od chłodzenia wodnego w kompie - wężyk zaciskany nakrętką. Pozostawiłem takie w innym miejscu a tu szukam własnie innego rozwiązania. Szybko wpiąć - nawet jedną ręką. szybko wypiąć...

Na dużej "chłodnicy do gara" mam zaciśnięte opaskami i jest git. Tu szukam czegoś innego właśnie :)