grigor51 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Witam, jest to mój pierwszy post na tej stronie, więc proszę o wybaczenie jakiś błędów . Moja sytuacja wygląda tak: Wczoraj uwarzyłem piwo (warka nr 9), jest to coffe stout. Wszystko poszło jak z płatka Dzisiaj zaczęło fermentować, lecz gdy otworzyłem fermentor trochę się zmartwiłem, zobaczyłem dziwną pianę. Normalnie był to dość duża warstwa w miarę równa z lekkimi bąbelkami (drożdże US05). A teraz zrobiły się jakieś dziwne "pagórki", "fałdy", czy to jest zakażenie?? Wrzucę niżej zdjęcie. Proszę o waszą poradę, co to jest i czy powinienem się czegoś obawiać. Z pozdrowieniami grigor51. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 To są grzyby! dokładnie to Saccharomyces cerevisiae Powodują znikanie cukru w brzeczce, zamieniając go na alkohol i CO2! Najlepiej poczekać kilka dni, aż piana opadnie, zabutelkować i cieszyć się pysznym domowym piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Swoją drogą piękny wzór - wygląda jak ciasto bezowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Piękne Grigor Masz już zdjęcie profilowe! A ogólnie wszystko w porządku czasem się zbijają w taki sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Fajnie wygląda, ale jak potrafi nastraszyć @Lusterko87 Czyli to są normalne drożdże?? Można później użyć gęstwy z nich zrobionej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 piękne, nie raz są piękniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenboy Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 US-05 są bezapelacyjnie gwiazdami tego forum, ile już było fotek z ich udziałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 kurcze,muszę i ja kiedyś zajrzeć do wiadra jak takie formy tam powstają ,ja to zamykam i do piwnicy ,nie wnikam co tam się dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 To są grzyby! dokładnie to Saccharomyces cerevisiae Powodują znikanie cukru w brzeczce, zamieniając go na alkohol i CO2! Najlepiej poczekać kilka dni, aż piana opadnie, zabutelkować i cieszyć się pysznym domowym piwem Wyglądają jak na pizzy pieczarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Fajnie wygląda, ale jak potrafi nastraszyć @Lusterko87 Czyli to są normalne drożdże?? Można później użyć gęstwy z nich zrobionej?? Oczywiście że można zbierać gęstwę - jak to robić poszukaj w odpowiednim wątku na forum Witamy na forum Mam nadzieję że nie masz za złe takiego żartu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Zbierać gęstwę umiem (gdy używam drożdży z proszku wychodzi mi zawsze 1 wada- bandaż, nie wiem czemu, ale gdy użyję gęstwy to nie ma tego problemu). Po za tym może nie dużo uwarzyłem piwa (to jest moja 9 warka), ale bardzo dużo czytam na ten temat na tym forum jak i na browar.biz. Tak samo nie robię piw z gotowych receptur tylko sam próbuje coś fajnego zmajstrować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Nie bój sie eksperymentować. Eksperymenty to jest cała przyjemność w piwowarstwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Piękny wzór, naprawdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi