grigor51 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Witam, jest to mój pierwszy post na tej stronie, więc proszę o wybaczenie jakiś błędów . Moja sytuacja wygląda tak: Wczoraj uwarzyłem piwo (warka nr 9), jest to coffe stout. Wszystko poszło jak z płatka Dzisiaj zaczęło fermentować, lecz gdy otworzyłem fermentor trochę się zmartwiłem, zobaczyłem dziwną pianę. Normalnie był to dość duża warstwa w miarę równa z lekkimi bąbelkami (drożdże US05). A teraz zrobiły się jakieś dziwne "pagórki", "fałdy", czy to jest zakażenie?? Wrzucę niżej zdjęcie. Proszę o waszą poradę, co to jest i czy powinienem się czegoś obawiać. Z pozdrowieniami grigor51. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 To są grzyby! dokładnie to Saccharomyces cerevisiae Powodują znikanie cukru w brzeczce, zamieniając go na alkohol i CO2! Najlepiej poczekać kilka dni, aż piana opadnie, zabutelkować i cieszyć się pysznym domowym piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Swoją drogą piękny wzór - wygląda jak ciasto bezowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Piękne Grigor Masz już zdjęcie profilowe! A ogólnie wszystko w porządku czasem się zbijają w taki sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Fajnie wygląda, ale jak potrafi nastraszyć @Lusterko87 Czyli to są normalne drożdże?? Można później użyć gęstwy z nich zrobionej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 piękne, nie raz są piękniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenboy Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 US-05 są bezapelacyjnie gwiazdami tego forum, ile już było fotek z ich udziałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 kurcze,muszę i ja kiedyś zajrzeć do wiadra jak takie formy tam powstają ,ja to zamykam i do piwnicy ,nie wnikam co tam się dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 To są grzyby! dokładnie to Saccharomyces cerevisiae Powodują znikanie cukru w brzeczce, zamieniając go na alkohol i CO2! Najlepiej poczekać kilka dni, aż piana opadnie, zabutelkować i cieszyć się pysznym domowym piwem Wyglądają jak na pizzy pieczarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Fajnie wygląda, ale jak potrafi nastraszyć @Lusterko87 Czyli to są normalne drożdże?? Można później użyć gęstwy z nich zrobionej?? Oczywiście że można zbierać gęstwę - jak to robić poszukaj w odpowiednim wątku na forum Witamy na forum Mam nadzieję że nie masz za złe takiego żartu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Zbierać gęstwę umiem (gdy używam drożdży z proszku wychodzi mi zawsze 1 wada- bandaż, nie wiem czemu, ale gdy użyję gęstwy to nie ma tego problemu). Po za tym może nie dużo uwarzyłem piwa (to jest moja 9 warka), ale bardzo dużo czytam na ten temat na tym forum jak i na browar.biz. Tak samo nie robię piw z gotowych receptur tylko sam próbuje coś fajnego zmajstrować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Nie bój sie eksperymentować. Eksperymenty to jest cała przyjemność w piwowarstwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Piękny wzór, naprawdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się