Jump to content

Dziwna piana

Recommended Posts

Witam, jest to mój pierwszy post na tej stronie, więc proszę o wybaczenie jakiś błędów :D.

Moja sytuacja wygląda tak:

Wczoraj uwarzyłem piwo (warka nr 9), jest to coffe stout. Wszystko poszło jak z płatka :D Dzisiaj zaczęło fermentować, lecz gdy otworzyłem fermentor trochę się zmartwiłem, zobaczyłem dziwną pianę. Normalnie był to dość duża warstwa w miarę równa z lekkimi bąbelkami (drożdże US05). A teraz zrobiły się jakieś dziwne "pagórki", "fałdy", czy to jest zakażenie?? Wrzucę niżej zdjęcie.

Proszę o waszą poradę, co to jest i czy powinienem się czegoś obawiać.

Z pozdrowieniami grigor51.

post-11322-0-84416600-1423123561_thumb.jpg

To są grzyby! dokładnie to

Saccharomyces cerevisiae

Powodują znikanie cukru w brzeczce, zamieniając go na alkohol i CO2!

Najlepiej poczekać kilka dni, aż piana opadnie, zabutelkować i cieszyć się pysznym domowym piwem :D

To są grzyby! dokładnie to

Saccharomyces cerevisiae

Powodują znikanie cukru w brzeczce, zamieniając go na alkohol i CO2!

Najlepiej poczekać kilka dni, aż piana opadnie, zabutelkować i cieszyć się pysznym domowym piwem :D

Wyglądają jak na pizzy pieczarki :smilies:

Fajnie wygląda, ale jak potrafi nastraszyć :D

@Lusterko87

Czyli to są normalne drożdże?? Można później użyć gęstwy z nich zrobionej??

Oczywiście że można zbierać gęstwę - jak to robić poszukaj w odpowiednim wątku na forum :)

Witamy na forum :)

Mam nadzieję że nie masz za złe takiego żartu ;)

Zbierać gęstwę umiem (gdy używam drożdży z proszku wychodzi mi zawsze 1 wada- bandaż, nie wiem czemu, ale gdy użyję gęstwy to nie ma tego problemu).

Po za tym może nie dużo uwarzyłem piwa (to jest moja 9 warka), ale bardzo dużo czytam na ten temat na tym forum jak i na browar.biz. Tak samo nie robię piw z gotowych receptur tylko sam próbuje coś fajnego zmajstrować :D