grigor51 Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Witam, jest to mój pierwszy post na tej stronie, więc proszę o wybaczenie jakiś błędów . Moja sytuacja wygląda tak: Wczoraj uwarzyłem piwo (warka nr 9), jest to coffe stout. Wszystko poszło jak z płatka Dzisiaj zaczęło fermentować, lecz gdy otworzyłem fermentor trochę się zmartwiłem, zobaczyłem dziwną pianę. Normalnie był to dość duża warstwa w miarę równa z lekkimi bąbelkami (drożdże US05). A teraz zrobiły się jakieś dziwne "pagórki", "fałdy", czy to jest zakażenie?? Wrzucę niżej zdjęcie. Proszę o waszą poradę, co to jest i czy powinienem się czegoś obawiać. Z pozdrowieniami grigor51. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 To są grzyby! dokładnie to Saccharomyces cerevisiae Powodują znikanie cukru w brzeczce, zamieniając go na alkohol i CO2! Najlepiej poczekać kilka dni, aż piana opadnie, zabutelkować i cieszyć się pysznym domowym piwem Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Swoją drogą piękny wzór - wygląda jak ciasto bezowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Piękne Grigor Masz już zdjęcie profilowe! A ogólnie wszystko w porządku czasem się zbijają w taki sposób. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigor51 Posted February 5, 2015 Author Share Posted February 5, 2015 Fajnie wygląda, ale jak potrafi nastraszyć @Lusterko87 Czyli to są normalne drożdże?? Można później użyć gęstwy z nich zrobionej?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 piękne, nie raz są piękniejsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Greenboy Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 US-05 są bezapelacyjnie gwiazdami tego forum, ile już było fotek z ich udziałem . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 kurcze,muszę i ja kiedyś zajrzeć do wiadra jak takie formy tam powstają ,ja to zamykam i do piwnicy ,nie wnikam co tam się dzieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 To są grzyby! dokładnie to Saccharomyces cerevisiae Powodują znikanie cukru w brzeczce, zamieniając go na alkohol i CO2! Najlepiej poczekać kilka dni, aż piana opadnie, zabutelkować i cieszyć się pysznym domowym piwem Wyglądają jak na pizzy pieczarki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Fajnie wygląda, ale jak potrafi nastraszyć @Lusterko87 Czyli to są normalne drożdże?? Można później użyć gęstwy z nich zrobionej?? Oczywiście że można zbierać gęstwę - jak to robić poszukaj w odpowiednim wątku na forum Witamy na forum Mam nadzieję że nie masz za złe takiego żartu Link to comment Share on other sites More sharing options...
grigor51 Posted February 5, 2015 Author Share Posted February 5, 2015 Zbierać gęstwę umiem (gdy używam drożdży z proszku wychodzi mi zawsze 1 wada- bandaż, nie wiem czemu, ale gdy użyję gęstwy to nie ma tego problemu). Po za tym może nie dużo uwarzyłem piwa (to jest moja 9 warka), ale bardzo dużo czytam na ten temat na tym forum jak i na browar.biz. Tak samo nie robię piw z gotowych receptur tylko sam próbuje coś fajnego zmajstrować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 Nie bój sie eksperymentować. Eksperymenty to jest cała przyjemność w piwowarstwie Link to comment Share on other sites More sharing options...
beu Posted February 7, 2015 Share Posted February 7, 2015 Piękny wzór, naprawdę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now