Jump to content

Siatka do chmielin czyli mój nowy filtr :)

GB...

Recommended Posts

Gotuję w emalii 35 litrów. Przelewam potem zasysając paszczą do pojemnika Jokey 38litrów (po rant), chłodzę i potem przez kranik prosto do fermentora. Nie potrzeba wirów, gazików, sitek, pieluszek, dekantacji i innych zabiegów. Jeszcze chciałbym uniknąć zasysania paszczą, wrzątek jest nieciekawy :smilies:

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Zamiast zasysania paszczą możesz nalać kranówki/mineralki do wężyka, czystość mikrobiologiczna chyba większa. :P

Sławek, dziękuję za prosty ale genialny pomysł. Paszcza nigdy już nie będzie narażona na kontakt z wrzątkiem :) + (szkoda, że nie mogę dać 10 bo zasłużyłeś)

• 1 month later...

Jak masz małe dziecko, to pewnie masz i takie bardzo długie i wąskie strzykawki do podawania leków. Ja taką wkładam w wężyk, zasysam, łamię wężyk, zębami wyciągam strzykawkę i dalej to już chyba jasne. Zero kontaktu paszczy z cieczą i wężykiem. Taki ustnik :)

Zdjęcie:
SAM_3156.jpg

• 5 months later...

Hmm... Kiedyś, na samym początku zanurzałem cały wężyk poza końcowymi 10-cioma cm-trami, zatykałem wylot palcem i zdecydowanie lecz nie za gwaltownie wyciągałem go do pustego baniaka uważając by koniec ssący nie wyskoczył i puszczłem palec. Resztą zajmowała się grawitacja... :D

• 3 months later...

Druciak wrócił do swojego zastosowania a w jego miejsce zastosowałem siatkę z kwasówki 300 micro. Wygląda niestety paskudnie ale nie design jest ważny lecz działanie. Działa rewelacyjnie a co najistotniejsze czyszczenie jest bezproblemowe.

post-6562-0-82178700-1456657608_thumb.jpg

Następnym etapem będzie poprawa chłodzenia, myślę kupić płytowy wymiennik ciepła ale na razie parę lat temu kupiona chłodniczka za 30 zetów działa :)