GB... Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 (edited) Zmodyfikowałem druciaka. w sobotę testowałem, działa b.dobrze Edited February 28, 2016 by GB... szymcio, zasada, e-prezes and 1 other 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
the_doctor Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 W pierwszym momencie pomyślałem, że to bateria 4,5V:)(zdjęcie 2) Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 Na jakim etapie jest ta filtracja? Osadów gorących i chmielin? To dodatkowa kadź, bo nie sądzę byś w tej gotował? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 6, 2015 Author Share Posted February 6, 2015 Gotuję w emalii 35 litrów. Przelewam potem zasysając paszczą do pojemnika Jokey 38litrów (po rant), chłodzę i potem przez kranik prosto do fermentora. Nie potrzeba wirów, gazików, sitek, pieluszek, dekantacji i innych zabiegów. Jeszcze chciałbym uniknąć zasysania paszczą, wrzątek jest nieciekawy Abelard Park 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 (edited) Zamiast zasysania paszczą możesz nalać kranówki/mineralki do wężyka, czystość mikrobiologiczna chyba większa. Edited February 23, 2015 by Sławek GB... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 8, 2015 Author Share Posted March 8, 2015 Zamiast zasysania paszczą możesz nalać kranówki/mineralki do wężyka, czystość mikrobiologiczna chyba większa. Sławek, dziękuję za prosty ale genialny pomysł. Paszcza nigdy już nie będzie narażona na kontakt z wrzątkiem + (szkoda, że nie mogę dać 10 bo zasłużyłeś) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrzon Posted March 15, 2015 Share Posted March 15, 2015 (edited) ... w złym miejscu odpowiedź Edited March 15, 2015 by Mrzon Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymcio Posted May 13, 2015 Share Posted May 13, 2015 W jaki sposób przymocowujesz 'pudełko' do pojemnika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted May 13, 2015 Author Share Posted May 13, 2015 Wewnątrz jest rurka ponacinana i wciśnięta w zaworek razem z drucikami . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted May 15, 2015 Share Posted May 15, 2015 Jak masz małe dziecko, to pewnie masz i takie bardzo długie i wąskie strzykawki do podawania leków. Ja taką wkładam w wężyk, zasysam, łamię wężyk, zębami wyciągam strzykawkę i dalej to już chyba jasne. Zero kontaktu paszczy z cieczą i wężykiem. Taki ustnik Zdjęcie: FurioSan and rabbek 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted May 15, 2015 Share Posted May 15, 2015 kasztan masz punkcik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted May 15, 2015 Share Posted May 15, 2015 Dzięki chłopaki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted May 15, 2015 Author Share Posted May 15, 2015 Sławek już załatwił temat, lejek w wężyk i uzupełnienie płynu a potem grawitacja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr_Kasztan Posted May 16, 2015 Share Posted May 16, 2015 Nie watpie, ze to dobra metoda, ale nie mam lejka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Singer Posted November 9, 2015 Share Posted November 9, 2015 Hmm... Kiedyś, na samym początku zanurzałem cały wężyk poza końcowymi 10-cioma cm-trami, zatykałem wylot palcem i zdecydowanie lecz nie za gwaltownie wyciągałem go do pustego baniaka uważając by koniec ssący nie wyskoczył i puszczłem palec. Resztą zajmowała się grawitacja... profik 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 28, 2016 Author Share Posted February 28, 2016 Druciak wrócił do swojego zastosowania a w jego miejsce zastosowałem siatkę z kwasówki 300 micro. Wygląda niestety paskudnie ale nie design jest ważny lecz działanie. Działa rewelacyjnie a co najistotniejsze czyszczenie jest bezproblemowe. Następnym etapem będzie poprawa chłodzenia, myślę kupić płytowy wymiennik ciepła ale na razie parę lat temu kupiona chłodniczka za 30 zetów działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
HerrOs Posted February 28, 2016 Share Posted February 28, 2016 (edited) Teraz to już prawie typowy hop stopper wyszedł Good Job. Edited February 28, 2016 by HerrOs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts