Arielos Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Witam! Mój stout stoi na cichej, a ja uznałem że już trzeba się zabrać za planowanie kolejnej warki. Jako że jestem ciekaw efektów jakie dają chmiele z Nowej Zelandii, to wymyśliłem coś takiego: Warka 23L Słody: -Pale Ale Strzegom 5,4 kg -Pszeniczny jasny Bestmalz 0,4 kg -Carapils 0,6 kg -Karmelowy jasny Strzegom 150 0,3 kg Chmiele: -Pacific Gem - 25g 60min -Pacific Gem - 25g 30 min -Waimea - 20g 10min -Kohatu - 20g 5min -Wai-iti i Kohatu - po 15 g na 0min Chmieli kupuję po 50g, wszystko co zostanie wędruje na cichą Zacieranie 60 minut w 65-66°C Celuję w około 15°Blg 1. To moja druga warka z zacieraniem, poprzednio zacierałem stouta na słodko w 68°C, czy taka temperatura będzie dobra dla IPA? 2. Mogę albo kupić US-05, albo użyć gęstwy z S-04. Niby US-05 powinny być "czystsze" ale czy przy fermentacji w 15-17°C będzie jakaś różnica? Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Niby US-05 powinny być "czystsze" ale czy przy fermentacji w 15-17°C będzie jakaś różnica? różnica w odfermentowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 zostawiłbym waimea i wai-iti na cichą a resztę wrzucił na gorycz i smak kohatu moim zdaniem nic ciekawego do aromatu nie wniesie (ustawiony obok waimea i wai-iti) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) To wrzucę Kohatu na 15' i 5', a Waimea i Wai-iti na cichą Edytowane 8 Lutego 2015 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 U mnie waimea i waiiti po cichej sa takie bezplciowe... 8g/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Wywal lub zmniejsz ilość słodu karmelowego do 100 g. Sypnij na 15 min przed końcem gotowania 300 - 400 g zwykłego cukru. Piwko odfermentuje głębiej, uwydatni to aromaty chmielowe. Może również pokusić się o dodanie do zacieru gipsu piwowarskiego. O tym poczytaj na WIKI. Oczywiście na chmielenie na zimno - 50 - 100 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 rada o dodawaniu soli bez znajomości swojej wody może okazać się szkodliwa. Jeśli ma wodę węglanową i siarczanową to gips może wsypać do śmietnika. Poza tym receptura całkiem, całkiem jak na drugą warkę. reichterror 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reichterror Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 rada o dodawaniu soli bez znajomości swojej wody może okazać się szkodliwa. Jeśli ma wodę węglanową i siarczanową to gips może wsypać do śmietnika. Poza tym receptura całkiem, całkiem jak na drugą warkę. a jak z tym gipsem w taniej wodzie ze sklepu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Na taniej wodzie z marketu, powinny, choć nie muszą być podane parametry. Wpisujesz je w odpowiedni kalkulator i jak znasz się na rzeczy (a ja się nie znam), to dzięki różnym dodatkom możesz stworzyć odpowiedni profil wody pod każde piwo. Tu masz wątek, w którym w razie czego ktoś Ci powinien pomóc, ale najpierw przeczytaj wszystko co znajdziesz na temat modyfikacji wody. http://www.piwo.org/topic/14814-woda-profile-modyfikacje-odwrocona-osmoza-itp/page__st__280 reichterror 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się