Arielos Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Witam! Mój stout stoi na cichej, a ja uznałem że już trzeba się zabrać za planowanie kolejnej warki. Jako że jestem ciekaw efektów jakie dają chmiele z Nowej Zelandii, to wymyśliłem coś takiego: Warka 23L Słody: -Pale Ale Strzegom 5,4 kg -Pszeniczny jasny Bestmalz 0,4 kg -Carapils 0,6 kg -Karmelowy jasny Strzegom 150 0,3 kg Chmiele: -Pacific Gem - 25g 60min -Pacific Gem - 25g 30 min -Waimea - 20g 10min -Kohatu - 20g 5min -Wai-iti i Kohatu - po 15 g na 0min Chmieli kupuję po 50g, wszystko co zostanie wędruje na cichą Zacieranie 60 minut w 65-66°C Celuję w około 15°Blg 1. To moja druga warka z zacieraniem, poprzednio zacierałem stouta na słodko w 68°C, czy taka temperatura będzie dobra dla IPA? 2. Mogę albo kupić US-05, albo użyć gęstwy z S-04. Niby US-05 powinny być "czystsze" ale czy przy fermentacji w 15-17°C będzie jakaś różnica? Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Niby US-05 powinny być "czystsze" ale czy przy fermentacji w 15-17°C będzie jakaś różnica? różnica w odfermentowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 zostawiłbym waimea i wai-iti na cichą a resztę wrzucił na gorycz i smak kohatu moim zdaniem nic ciekawego do aromatu nie wniesie (ustawiony obok waimea i wai-iti) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) To wrzucę Kohatu na 15' i 5', a Waimea i Wai-iti na cichą Edytowane 8 Lutego 2015 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 U mnie waimea i waiiti po cichej sa takie bezplciowe... 8g/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Wywal lub zmniejsz ilość słodu karmelowego do 100 g. Sypnij na 15 min przed końcem gotowania 300 - 400 g zwykłego cukru. Piwko odfermentuje głębiej, uwydatni to aromaty chmielowe. Może również pokusić się o dodanie do zacieru gipsu piwowarskiego. O tym poczytaj na WIKI. Oczywiście na chmielenie na zimno - 50 - 100 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 rada o dodawaniu soli bez znajomości swojej wody może okazać się szkodliwa. Jeśli ma wodę węglanową i siarczanową to gips może wsypać do śmietnika. Poza tym receptura całkiem, całkiem jak na drugą warkę. reichterror 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reichterror Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 rada o dodawaniu soli bez znajomości swojej wody może okazać się szkodliwa. Jeśli ma wodę węglanową i siarczanową to gips może wsypać do śmietnika. Poza tym receptura całkiem, całkiem jak na drugą warkę. a jak z tym gipsem w taniej wodzie ze sklepu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Na taniej wodzie z marketu, powinny, choć nie muszą być podane parametry. Wpisujesz je w odpowiedni kalkulator i jak znasz się na rzeczy (a ja się nie znam), to dzięki różnym dodatkom możesz stworzyć odpowiedni profil wody pod każde piwo. Tu masz wątek, w którym w razie czego ktoś Ci powinien pomóc, ale najpierw przeczytaj wszystko co znajdziesz na temat modyfikacji wody. http://www.piwo.org/topic/14814-woda-profile-modyfikacje-odwrocona-osmoza-itp/page__st__280 reichterror 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi