Bergie Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 Od dłuższego czasu wypiekam chleb i piernik z młótem, w różnych wariantach, zawsze się udają i odbiorcom smakują. Teraz zastanawiam się nad eksperymentem, w którym w pierniku obok przypraw korzennych wystąpiłyby... chmieliny Mam po Citrze, odłożone do słoiczka - wydaje mi się, że cytrusowość może się fajnie komponować z klasycznymi przyprawami piernikowymi, tak jak często się dodaje skórkę od pomarańczy. Może ktoś z Was używał chmielu/chmielin w roli niepiwowarskiej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4jk Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 Niektórzy pieką ciasta z dodatkiem innych konopiowatych, więc może warto spróbować Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 To zależny ile tego dasz, jak przesadzisz, to to będzie ohydnie gorzkie,zrobiłem kiedyś jakieś ciasto na gęstwie i wyszło niejadalne, pies to zjadł. A ciastka z konopiami w smaku są raczej nie za fajne . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 Od dłuższego czasu wypiekam chleb i piernik z młótem, w różnych wariantach, zawsze się udają i odbiorcom smakują. Teraz zastanawiam się nad eksperymentem, w którym w pierniku obok przypraw korzennych wystąpiłyby... chmieliny Mam po Citrze, odłożone do słoiczka - wydaje mi się, że cytrusowość może się fajnie komponować z klasycznymi przyprawami piernikowymi, tak jak często się dodaje skórkę od pomarańczy. Może ktoś z Was używał chmielu/chmielin w roli niepiwowarskiej? Ja także używałem gęstwy po jakimś mocniej chmielonym piwie, m.in. do pizzy i chleba i ciasto było niesmaczne - gorzkie. Podejrzewam, że chmiel wniósłby jeszcze więcej goryczki i piernik mógłby być niejadalny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 Pizza na gęstwie jest super. 2 do 4 łyżeczek gęstwy, trochę wody i ok 2 łyżeczki cukru, przykryć i ostawić w ciepłe miejsce. Po około 1h lub krócej ciasto jest gotowe do wyrabiania. Nie czuć piwem i innych zapachów nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 To zależy ile tego dasz i po jakiej gęstwie(jak po jakieś srajpie to będzie gorzkie),tak czy tak,jest to bez sensu,bo drożdże piekarskie są do pizzy a piwne do piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 9, 2015 Share Posted February 9, 2015 To zależy ile tego dasz i po jakiej gęstwie(jak po jakieś srajpie to będzie gorzkie),tak czy tak,jest to bez sensu,bo drożdże piekarskie są do pizzy a piwne do piwa. ok. Nie wnikam dalej. Po zebraniu gęstwy z wędzonki czarnej w sobotę upieczemy pizzę (mniam) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bergie Posted February 9, 2015 Author Share Posted February 9, 2015 To zależny ile tego dasz, jak przesadzisz, to to będzie ohydnie gorzkie,zrobiłem kiedyś jakieś ciasto na gęstwie i wyszło niejadalne, pies to zjadł. Nie, nie, na samych chmielinach - po gotowaniu. Z gęstwy to ja nastawiam zakwasy do chleba, rosną jak pieruny jasne siarczyste No nic, dzięki za komentarze, wypróbuję i dam znać o efektach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
girgi Posted February 10, 2015 Share Posted February 10, 2015 Nie, nie, na samych chmielinach - po gotowaniu. Z gęstwy to ja nastawiam zakwasy do chleba, rosną jak pieruny jasne siarczyste No nic, dzięki za komentarze, wypróbuję i dam znać o efektach. A mógłbys kolego trochę wiecej o tym? Kiedyś piekłem chleb na zakwasie własnej roboty ale wychodzil średnio... Podziel się prosze wiedza jak uzuskac puszysty, wyrośniety bochenek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bergie Posted February 10, 2015 Author Share Posted February 10, 2015 A mógłbys kolego trochę wiecej o tym? MogłAbym Przepisów na pieczywo na zakwasie fruwa w internetach mnóstwo, ale polecę jeden taki, do którego lubię wracać - na zakwasie piwnym i z dodatkiem piwa: http://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-piwnym/ Można na tej stronce poczytać też o samym wytwarzaniu zakwasu. Zakwasy często nastawiam używając niewielkiej ilości gęstwy, np. 30-50 g dodawane pierwszego (i tylko pierwszego, dalej byłoby już przesadą) dnia do mieszanki mąki żytniej i wody. Ewentualnie pierwszego dnia dodaję do zakwasu zamiast wody ostatnie 50 ml + osad z dna z piw domowych/rzemieślniczych. Obecnie już któryś miesiąc reprodukuję zakwas, który wyhodowałam na resztce pintowego Roggenbiera, jest bardzo żywotny. W ogóle zakwasy to ciekawa rzecz, taki lambic piekarnictwa - nic innego jak dzikie drożdże/spontaniczna fermentacja. Można też hodować sobie kolejne pokolenia jak w przypadku drożdży płynnych No, i oczywiście zawsze do chleba wędruje młóto (daję jakieś 250 g na 1 kg mąki). Porcjuję je sobie i mrożę, można śmiało korzystać przez kilka miesięcy. Z takich ogólnych porad to dobrze jest pamiętać, że chleb na zakwasie potrzebuje więcej czasu na wyrośnięcie przed pieczeniem (daję 2, a czasem nawet i 3 h). Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted February 11, 2015 Share Posted February 11, 2015 (edited) To zależny ile tego dasz, jak przesadzisz, to to będzie ohydnie gorzkie,zrobiłem kiedyś jakieś ciasto na gęstwie i wyszło niejadalne, pies to zjadł. A ciastka z konopiami w smaku są raczej nie za fajne . Kiedyś próbowałem utylizować gęstwę po burzliwej (bez zimnego chmielenia) do chleba i był niejadalnie gorzki, nie mam psa, nie pamiętam czy gołębie i wrony to chciały Skąd wiesz że mówił o ciastkach z konopiami, może miał na myśli pokrzywy A konopne mogą być pyszne, trzeba umieć zrobić PS i nie było to IPA tylko raczej pszeniczniak ale dla mnie 30-40 IBU to górny poziom Edited February 11, 2015 by mimazy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now