krzysiek9999 Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Czy jest gdzieś do kupienia słód jęczmienny wędzony dębem? Wszędzie jest tylko pszeniczny, a jęczmienny wędzony bukiem, wiśnią czy też torfem, a dębem nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Zawsze możesz sam uwędzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Zawsze możesz sam uwędzić. Prawdopodobnie kiedyś przez kogoś gdzieś były robione testy i raczej dąb jest nieodpowiedni do jęczmienia. Podczas wędzenia jęczmienia nie używam dębu, do pszenicy tylko nim. Testu nie wykonam bo mi szkoda czasu i materiałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 A Steinbach nie jest wędzony dębem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 wędziłem dębem słód pale ale i monachijski do tego obydwa były śrutowane, stosowałem metodę zrobienia żaru z drewna bukowego i dosypywałem trocin tak żeby się tylko dymiło, a nie było ognia, temp w wędzarni 20-30 stopni Celsjusza piwo moim zdaniem wyszło bardzo dobre, mogą się wypowiedzieć Ci co mieli okazję próbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Pewnie pletę głupoty ale czy wędzony Bestmalz nie jest czasem wędzony dębem? Bo efekt wędzenia bardziej ogniskowy niż szynkowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 No właśnie o to mi chodzi - o ognisko, a nie szynkę w piwie. A dlaczego dąb ma być nieodpowiedni do jęczmienia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 No właśnie o to mi chodzi - o ognisko, a nie szynkę w piwie. A dlaczego dąb ma być nieodpowiedni do jęczmienia? Zrób test i daj znać. Mam teraz na dosuszaniu pszenicę (dąb) oraz jęczmień (buk) i powiem Ci oba pachną bardzo fajnie. Temat typu: czemu koło jest okrągłe , pamiętaj daj znać po wędzeniu. Skoro już jest takie pytanie to i ja zadam swoje: czy można uwędzić żyto? (czym, jak, itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się