Jump to content

Karpaccy piwowarzy w akcji "Beczka"


WiHuRa

Recommended Posts

I edycja (2014)

http://www.piwo.org/...w-akcji-beczka/

 

----------------------------

II edycja (2015)

 

Po długich poszukiwanaich w końcu udało mi się znaleźć namiar na świeże beczki. Beczki są po winie, w większości po Tempranillo, są około miesiąc po rozlewie, zakorkowane i przywożone do Polski. Koszt beczki 225l to około 800 zł. Z racji typu beczki proponuje uwarzyć flandryjskie ale.

Szczegóły inicjatywy:

- zawiązuje się grupa chętnych do uczestnictwa - przewiduje 10 osób (tak aby finalnie wyszło po 20l na osobę finalnego produktu)
- po zebraniu grupy, składamy się na zakup beczki, przy tej cenie wychodzi 80 zł na osobę
- po zebraniu wkładów finansowych kupuje beczkę i przywożę na miejsce,
- ustalamy formę uwarzenia piwa (szczegóły poniżej),
- po wyleżakowaniu każdy odbiera swoją część wkładu pomniejszoną o 5-10% (dola dla aniołów czyt. odparowanie) czyli około 20l przy założeniu udziału około 10 osób

Zgłoszenie proszę wrzucić w tym wątku lub bezpośrednio na PW. Wszelkie inne szczegóły organizacyjne będę omówione na spotkaniu roboczym tudzież poprzez internet, po zakupie beczki, kiedy poznamy ostateczną ilość uczestników akcji.

Propozycja formy uwarzenia piwa:
Ponieważ w pierwszej edycji był z tym spory problem. koncepcja warzenia każdej z 10 osób i zlewania do beczki całkowicie odpada, piwo uwarzyć mają 1-2 osoby, najlepiej na raz (w sensie duże wybicie, kilka warek dzień po dniu) i po fermentacji od razu w jeden dzień zalać beczkę. W związku z tym będzie jeszcze zrzuta na surowce do uwarzenia, myślę że w okolicach 30-40 zł na osobę. Koszty zostanie oszacowany po zebraniu grupy i ustaleniu receptury.

Z racji takiego sposobu warzenia wszystkie osoby które będą w stanie dostarczyć keg przed rozlewem i odebrać piwo w Rzeszowie mogą brać udział w tej akcji!

Zapraszam!

 

----------------------------

III edycja (2016)

 

Kontynuujemy użycie tej samej beczki, tym razem warzymy Portera, celujemy w 20°Blg :)

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Wiesz, że torfowisko, ale raczej nie znajdziemy 10 odważnych :cool:

Marne szanse. Może jak kiedyś uda mi się znaleźć mniejszą i tańszą beczkę to temat wypali.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

1. wihura

2. quraqus

3. prucek

4. kentaki

5. marcin44

6. stolarz

7. deathhammer

8. Łukasz

9. wojen

10. ...

 

Ostało się ostatnie miejsce.

 

1. wihura

2. quraqus

3. prucek

4. kentaki

5. marcin44

6. stolarz

7. deathhammer

8. Łukasz

9. wojen

10. Ja2

 

Lista zamknięta :)

Link to comment
Share on other sites

Doba i po temacie, świetnie. Dalsze instrukcje i informacje przenoszę via email. Spodziewajacie się ich na dniach.

 

Jeśli ktoś jeszcze jest chętny niech się zgłasza, będzie lista rezerwowa, w tamtym roku w sumie wykruszyły się 4 osoby i musiałem na gwałt szukać zastępców.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Akcja wchodzi w fazę realizacji. Beczka po winie czeka. W maju warzenie a w czerwcu zlanie piwa do beczki.

 

Będzie to Flanders Red Ale.

 

8ee09f65f4d52e90184c464b7f2bf4c6.jpg

 

0ce20ff18462116fc5a7b33eeb3fe6e7.jpg

Link to comment
Share on other sites

Beczka jest z Hiszpanii. 225l, kosztowała 800 zł. Opróżniona 5 tygodni temu. Pachnie ładnie czerwonym winem.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Piwo na fermentacji (na zdjęciu około 182l, reszta w innym miejscu). Fermentacja drożdżami FM26 Belgijskie Pagórki. Beczka już czeka w zimnej piwnicy. Za około 2-3 tygodnie będziemy ją zalewać.

 

post-3232-0-69001500-1433230342_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Wczoraj beczka została zalana. Pierwsze próby smakowe za około pół roku i wtedy zapadnie decyzja co dalej. Osobiście jestem bardzo dobrej myśli.

 

Przygotowanie łoża dla beczki:

post-3232-0-56502800-1435300207_thumb.jpg

Rozlew:

post-3232-0-19125500-1435300223_thumb.jpgpost-3232-0-69855300-1435301691_thumb.jpgpost-3232-0-56023100-1435301696_thumb.jpg

Beczka pełna:

post-3232-0-38370900-1435301702_thumb.jpg

 

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

W styczniu, po pół roku leżakowania pobrana została pierwsza próbka.

 

Piwo w aromacie mocno winne, owocowe, póki co aromat belgijskich drożdży i słodu mocno przykryty przez beczkę.

W smaku również dominujący charakter beczki (winne owoce), z lekkim słodowymi akcentami w posmaku, delikatną taniną na finiszu. Kwaśności brak. Bardzo ładny czerwonawy kolor.

 

post-3232-0-91888900-1456135370_thumb.jpg

 

Beczka okazała się "czysta", brak akcentów dzikich drożdży. Będzie wykorzystana jeszcze na kilka piw stąd w planie kolejna akcja. W kwietniu warzenie a pewnie przed wakacjami zalanie beczki. Na tą chwilę wszyscy dotyczasowi uczestnicy potwierdzają udział w kolejnej edycji stąd nowego naboru nie będzie.

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Trochę sprawa się przeciągnęła ale w końcu nadchodzi ten dzień. Akcja beczka III - w sobotę, na dwóch istalacjach (wybicie 40l i 60l), postaramy się uwarzyć ponad 200l Portera, celujemy w 20°Blg.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.