WiHuRa Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 (edited) I edycja (2014) http://www.piwo.org/...w-akcji-beczka/ ---------------------------- II edycja (2015) Po długich poszukiwanaich w końcu udało mi się znaleźć namiar na świeże beczki. Beczki są po winie, w większości po Tempranillo, są około miesiąc po rozlewie, zakorkowane i przywożone do Polski. Koszt beczki 225l to około 800 zł. Z racji typu beczki proponuje uwarzyć flandryjskie ale.Szczegóły inicjatywy:- zawiązuje się grupa chętnych do uczestnictwa - przewiduje 10 osób (tak aby finalnie wyszło po 20l na osobę finalnego produktu)- po zebraniu grupy, składamy się na zakup beczki, przy tej cenie wychodzi 80 zł na osobę- po zebraniu wkładów finansowych kupuje beczkę i przywożę na miejsce,- ustalamy formę uwarzenia piwa (szczegóły poniżej),- po wyleżakowaniu każdy odbiera swoją część wkładu pomniejszoną o 5-10% (dola dla aniołów czyt. odparowanie) czyli około 20l przy założeniu udziału około 10 osóbZgłoszenie proszę wrzucić w tym wątku lub bezpośrednio na PW. Wszelkie inne szczegóły organizacyjne będę omówione na spotkaniu roboczym tudzież poprzez internet, po zakupie beczki, kiedy poznamy ostateczną ilość uczestników akcji.Propozycja formy uwarzenia piwa:Ponieważ w pierwszej edycji był z tym spory problem. koncepcja warzenia każdej z 10 osób i zlewania do beczki całkowicie odpada, piwo uwarzyć mają 1-2 osoby, najlepiej na raz (w sensie duże wybicie, kilka warek dzień po dniu) i po fermentacji od razu w jeden dzień zalać beczkę. W związku z tym będzie jeszcze zrzuta na surowce do uwarzenia, myślę że w okolicach 30-40 zł na osobę. Koszty zostanie oszacowany po zebraniu grupy i ustaleniu receptury.Z racji takiego sposobu warzenia wszystkie osoby które będą w stanie dostarczyć keg przed rozlewem i odebrać piwo w Rzeszowie mogą brać udział w tej akcji!Zapraszam! ---------------------------- III edycja (2016) Kontynuujemy użycie tej samej beczki, tym razem warzymy Portera, celujemy w 20°Blg Edited July 7, 2016 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 17, 2015 Author Share Posted February 17, 2015 (edited) 1. wihura 2. quraqus 3. prucek 4. kentaki 5. .. Edited February 17, 2015 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin44 Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 (edited) 1. wihura 2. quraqus 3. prucek 4. kentaki 5. marcin44 6. .. Edited February 17, 2015 by Marcin44 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Nie obawiasz się Wojtek, że po tym piwie beczka będzie już tylko na lambiki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stolarz Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 1. wihura 2. quraqus 3. prucek 4. kentaki 5. marcin44 6. stolarz Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 17, 2015 Author Share Posted February 17, 2015 Nie obawiasz się Wojtek, że po tym piwie beczka będzie już tylko na lambiki? Tak. Dlatego myślałem o szczepie W3522. A co byś proponował do takiej beczki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 17, 2015 Author Share Posted February 17, 2015 (edited) 1. wihura 2. quraqus 3. prucek 4. kentaki 5. marcin44 6. stolarz 7. deathhammer Edited February 17, 2015 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Wiesz, że torfowisko, ale raczej nie znajdziemy 10 odważnych Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 17, 2015 Author Share Posted February 17, 2015 8. Łukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 17, 2015 Author Share Posted February 17, 2015 (edited) Wiesz, że torfowisko, ale raczej nie znajdziemy 10 odważnych Marne szanse. Może jak kiedyś uda mi się znaleźć mniejszą i tańszą beczkę to temat wypali. Edited February 18, 2015 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojen Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Wstępnie się piszę. 9.wojen Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 17, 2015 Author Share Posted February 17, 2015 1. wihura 2. quraqus 3. prucek 4. kentaki 5. marcin44 6. stolarz 7. deathhammer 8. Łukasz 9. wojen 10. ... Ostało się ostatnie miejsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 A może PSPD współfinansuje nam beczkę? Bo czemuż by nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 Jedziesz na walne, może warto poruszyć kwestie takich inicjatyw. Wydają kasę na puchary, zbieracze kurzu, coraz mniej mi się to podoba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 17, 2015 Author Share Posted February 17, 2015 (edited) Pewnie. Zobaczymy co się da zrobić. Edited February 18, 2015 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
ja2 Posted February 17, 2015 Share Posted February 17, 2015 1. wihura 2. quraqus 3. prucek 4. kentaki 5. marcin44 6. stolarz 7. deathhammer 8. Łukasz 9. wojen 10. ... Ostało się ostatnie miejsce. 1. wihura 2. quraqus 3. prucek 4. kentaki 5. marcin44 6. stolarz 7. deathhammer 8. Łukasz 9. wojen 10. Ja2 Lista zamknięta Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 18, 2015 Author Share Posted February 18, 2015 (edited) Doba i po temacie, świetnie. Dalsze instrukcje i informacje przenoszę via email. Spodziewajacie się ich na dniach. Jeśli ktoś jeszcze jest chętny niech się zgłasza, będzie lista rezerwowa, w tamtym roku w sumie wykruszyły się 4 osoby i musiałem na gwałt szukać zastępców. Edited February 18, 2015 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted May 1, 2015 Author Share Posted May 1, 2015 Akcja wchodzi w fazę realizacji. Beczka po winie czeka. W maju warzenie a w czerwcu zlanie piwa do beczki. Będzie to Flanders Red Ale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted May 1, 2015 Share Posted May 1, 2015 Skąd beczka i ile? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted May 1, 2015 Author Share Posted May 1, 2015 (edited) Beczka jest z Hiszpanii. 225l, kosztowała 800 zł. Opróżniona 5 tygodni temu. Pachnie ładnie czerwonym winem. Edited May 1, 2015 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted June 2, 2015 Author Share Posted June 2, 2015 Piwo na fermentacji (na zdjęciu około 182l, reszta w innym miejscu). Fermentacja drożdżami FM26 Belgijskie Pagórki. Beczka już czeka w zimnej piwnicy. Za około 2-3 tygodnie będziemy ją zalewać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted June 26, 2015 Author Share Posted June 26, 2015 (edited) Wczoraj beczka została zalana. Pierwsze próby smakowe za około pół roku i wtedy zapadnie decyzja co dalej. Osobiście jestem bardzo dobrej myśli. Przygotowanie łoża dla beczki: Rozlew: Beczka pełna: Edited June 26, 2015 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojen Posted June 26, 2015 Share Posted June 26, 2015 Inspekcja wnętrza beczki Zdjęcia ze środka Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted February 22, 2016 Author Share Posted February 22, 2016 (edited) W styczniu, po pół roku leżakowania pobrana została pierwsza próbka. Piwo w aromacie mocno winne, owocowe, póki co aromat belgijskich drożdży i słodu mocno przykryty przez beczkę. W smaku również dominujący charakter beczki (winne owoce), z lekkim słodowymi akcentami w posmaku, delikatną taniną na finiszu. Kwaśności brak. Bardzo ładny czerwonawy kolor. Beczka okazała się "czysta", brak akcentów dzikich drożdży. Będzie wykorzystana jeszcze na kilka piw stąd w planie kolejna akcja. W kwietniu warzenie a pewnie przed wakacjami zalanie beczki. Na tą chwilę wszyscy dotyczasowi uczestnicy potwierdzają udział w kolejnej edycji stąd nowego naboru nie będzie. Edited February 22, 2016 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted May 11, 2016 Author Share Posted May 11, 2016 Trochę sprawa się przeciągnęła ale w końcu nadchodzi ten dzień. Akcja beczka III - w sobotę, na dwóch istalacjach (wybicie 40l i 60l), postaramy się uwarzyć ponad 200l Portera, celujemy w 20°Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now