Skocz do zawartości

Karpaccy piwowarzy w akcji "Beczka"


WiHuRa

Rekomendowane odpowiedzi

I edycja (2014)

http://www.piwo.org/...w-akcji-beczka/

 

----------------------------

II edycja (2015)

 

Po długich poszukiwanaich w końcu udało mi się znaleźć namiar na świeże beczki. Beczki są po winie, w większości po Tempranillo, są około miesiąc po rozlewie, zakorkowane i przywożone do Polski. Koszt beczki 225l to około 800 zł. Z racji typu beczki proponuje uwarzyć flandryjskie ale.

Szczegóły inicjatywy:

- zawiązuje się grupa chętnych do uczestnictwa - przewiduje 10 osób (tak aby finalnie wyszło po 20l na osobę finalnego produktu)
- po zebraniu grupy, składamy się na zakup beczki, przy tej cenie wychodzi 80 zł na osobę
- po zebraniu wkładów finansowych kupuje beczkę i przywożę na miejsce,
- ustalamy formę uwarzenia piwa (szczegóły poniżej),
- po wyleżakowaniu każdy odbiera swoją część wkładu pomniejszoną o 5-10% (dola dla aniołów czyt. odparowanie) czyli około 20l przy założeniu udziału około 10 osób

Zgłoszenie proszę wrzucić w tym wątku lub bezpośrednio na PW. Wszelkie inne szczegóły organizacyjne będę omówione na spotkaniu roboczym tudzież poprzez internet, po zakupie beczki, kiedy poznamy ostateczną ilość uczestników akcji.

Propozycja formy uwarzenia piwa:
Ponieważ w pierwszej edycji był z tym spory problem. koncepcja warzenia każdej z 10 osób i zlewania do beczki całkowicie odpada, piwo uwarzyć mają 1-2 osoby, najlepiej na raz (w sensie duże wybicie, kilka warek dzień po dniu) i po fermentacji od razu w jeden dzień zalać beczkę. W związku z tym będzie jeszcze zrzuta na surowce do uwarzenia, myślę że w okolicach 30-40 zł na osobę. Koszty zostanie oszacowany po zebraniu grupy i ustaleniu receptury.

Z racji takiego sposobu warzenia wszystkie osoby które będą w stanie dostarczyć keg przed rozlewem i odebrać piwo w Rzeszowie mogą brać udział w tej akcji!

Zapraszam!

 

----------------------------

III edycja (2016)

 

Kontynuujemy użycie tej samej beczki, tym razem warzymy Portera, celujemy w 20°Blg :)

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, że torfowisko, ale raczej nie znajdziemy 10 odważnych :cool:

Marne szanse. Może jak kiedyś uda mi się znaleźć mniejszą i tańszą beczkę to temat wypali.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. wihura

2. quraqus

3. prucek

4. kentaki

5. marcin44

6. stolarz

7. deathhammer

8. Łukasz

9. wojen

10. ...

 

Ostało się ostatnie miejsce.

 

1. wihura

2. quraqus

3. prucek

4. kentaki

5. marcin44

6. stolarz

7. deathhammer

8. Łukasz

9. wojen

10. Ja2

 

Lista zamknięta :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Doba i po temacie, świetnie. Dalsze instrukcje i informacje przenoszę via email. Spodziewajacie się ich na dniach.

 

Jeśli ktoś jeszcze jest chętny niech się zgłasza, będzie lista rezerwowa, w tamtym roku w sumie wykruszyły się 4 osoby i musiałem na gwałt szukać zastępców.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Wczoraj beczka została zalana. Pierwsze próby smakowe za około pół roku i wtedy zapadnie decyzja co dalej. Osobiście jestem bardzo dobrej myśli.

 

Przygotowanie łoża dla beczki:

post-3232-0-56502800-1435300207_thumb.jpg

Rozlew:

post-3232-0-19125500-1435300223_thumb.jpgpost-3232-0-69855300-1435301691_thumb.jpgpost-3232-0-56023100-1435301696_thumb.jpg

Beczka pełna:

post-3232-0-38370900-1435301702_thumb.jpg

 

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

W styczniu, po pół roku leżakowania pobrana została pierwsza próbka.

 

Piwo w aromacie mocno winne, owocowe, póki co aromat belgijskich drożdży i słodu mocno przykryty przez beczkę.

W smaku również dominujący charakter beczki (winne owoce), z lekkim słodowymi akcentami w posmaku, delikatną taniną na finiszu. Kwaśności brak. Bardzo ładny czerwonawy kolor.

 

post-3232-0-91888900-1456135370_thumb.jpg

 

Beczka okazała się "czysta", brak akcentów dzikich drożdży. Będzie wykorzystana jeszcze na kilka piw stąd w planie kolejna akcja. W kwietniu warzenie a pewnie przed wakacjami zalanie beczki. Na tą chwilę wszyscy dotyczasowi uczestnicy potwierdzają udział w kolejnej edycji stąd nowego naboru nie będzie.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.