Skocz do zawartości

Monachijskie Jasne (Munich Helles)


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

Ja w takich sytuacjach robię po prostu rzadszy roztwór cukru/glukozy przy butelkowaniu (zamiast cukier rozpuszczać w 0,5 l. rozpuszczam w 2,3 l. na przykład) :)

Też niezły pomysł, lecz piwo już przelane z dodatkiem 2 L wody mineralnej :)

 

Dzięki za odpowiedzi :smilies::)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

smakuje jak noteckie jasne:)

No to by była rewelacja :lol:

zastanawiając się to mogłem mniej więcej utrafić w recepturę:)

chociaż pewnie słodu pszenicznego nie używają, ale słód pilzneński, chmiel jest pewnie ten sam

no i drożdże pewnie mamy inne

no nie wiem dzisiaj kupie noteckie i porównam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 14 lat później...

Witam

Kolega coder wspomniał o dodaniu "kilku gram chlorku wapnia" do wody - cudem dzisiaj dostałem ten chlorek a tylko jutro mogę uwarzyć piwko. Pytanie ile tych gram dodać, 5-6 ?

Dokładnego składu wody nie znam, wiem, że jest dośc twarda ale zmodyfikowałem do 10 st. niemieckich - wg. tego przepisu https://wkpd.waw.pl/munich-helles-receptura-1-miejsce-41-pkt-krystian-sarna/.

PH wody też ustalam na właściwym poziomie, także został tylko ten chlorek....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, gen.Jomini napisał(a):

Dokładnego składu wody nie znam, wiem, że jest dośc twarda ale zmodyfikowałem do 10 st. niemieckich - wg. tego przepisu

Jak zmodyfikowałeś wodę skoro nie znasz jej składu? Wygotowaleś i zlałeś znad osadu, aby obniżyć twardość?

14 godzin temu, gen.Jomini napisał(a):

Kolega coder wspomniał o dodaniu "kilku gram chlorku wapnia" do wody - cudem dzisiaj dostałem ten chlorek a tylko jutro mogę uwarzyć piwko. Pytanie ile tych gram dodać, 5-6 ?

Musisz znać proporcje chlorków do siarczanów. Przewaga chlorków podbija słodowość. Stąd powyższa rada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

można sobie kupić  https://filtrdodomu.pl/woda/akcesoria/testery-jakosci-wody/tester-twardosci-supreme

Nie znam proporcji, dałem 6gr na 20l wody, czy pomoże nie wiem ale raczej też nie zaszkodzi.

Dzwoniłem, do sanepidu u siebie i bede jutro wiedział ile takie badanie wody kosztuje - na zawartość siarczanów i chlorków

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kup sobie test akwarystyczny. Zmierzysz i twardość ogólna i węglanową. Wodociągi pewnie jakiś bieda profil wody udostępniają. Weźmiesz z niego co jest. Plus twardość ogólna i węglanową. Z wzorów na wiki obliczysz zawartość wapnia i magnezu. Jak wodociągi podają chlorki lub siarczany to jesteś w domu. Resztę kalkulatorem np brewersfriend, aby zawartość jonów dodatnich i ujemnych się zgadzała. Nie trzeba robić badań za kilka stów. Ja miałem tylko chlorki (udostępnili jak wysłałem maila) i pH. Nie trzeba być super dokładnym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Browar to nie apteka..." i tego się trzymam.

Niestety w dostępnym profilu wody tylko info, że sumaryczna ilośc wapnia i magnezu to 243mg/l,  i tyle.

Ale koszt zbadania twardości, i zawartości chlorków i siarczanów to 150zł - jak dla mnie nie ma tragedii.

Każdy dąży do zrobienia piwa jak najlepszego, więc jestem ciekaw, czy modyfikując wodę pod dany styl można faktycznie poprawić "jakość" -piwo  lepsze w smaku, zapachu...

Ale jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, gen.Jomini napisał(a):

że sumaryczna ilośc wapnia i magnezu to 243mg/l,

To mocno twarda. Sporo wyżej niż 10dH. Bliżej 27dH. Dobra do piw ciemnych.

 

6 godzin temu, gen.Jomini napisał(a):

Każdy dąży do zrobienia piwa jak najlepszego, więc jestem ciekaw, czy modyfikując wodę pod dany styl można faktycznie poprawić "jakość" -piwo  lepsze w smaku, zapachu...

Ale jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz.

Ja polecam modyfikacje, ale dopiero po tym jak masz kontrolę fermentacji opanowaną. Przeskok w jakości nie jest duży, ale dla dobrych sensoryków wyczuwalny. Za to przy skopanej fermentacji modyfikacja wody nic nie da.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mieszam wodę z kranu, twardośc 21dH z wodą z filtra 2-3dH w odpowiedznich proporcjach. Żeby uzyskać, tak jak przy tym hellesie, np. 10dH, zmieszałem 12l wody miękkiej z 9l wody twardej i wyszło mi około 10dH. Mogę uzyskać w ten sposób różny stopień twardości wody.

Ale to trzeba sobie popróbować, ja już wiem, jakie mam dobrać proporcje, w zależności jaką wodę chcę mieć.

Albo wiem np, że po 15 - 16 dniach od założenia filtra mam wodę o twardości 10dH, a po miesiącu w okolicach 18dH, a po 7 dniach 5dH. Wynika to z zużycia filtra węglowego i słabszej filtracji z biegiem czasu.

 

Edytowane przez gen.Jomini
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, gen.Jomini napisał(a):

Wynika to z zużycia filtra węglowego

Wkład węglowy nie zmniejsza twardości wody. Jeżeli uzyskujesz taki efekt, to zapewne dlatego, że masz filtr który dodatkowo (oprócz węgla) ma taką funkcję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.