Belzebub Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 (edytowane) Co do ułożenia się smaków to bym się z Tobą zgodził Edit : zapomniałem dopisać tekstu ... A czemu byś sie nie zgodził ? Edytowane 11 Lutego 2010 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Co do ułożenia się smaków to bym się z Tobą zgodził Edit : zapomniałem dopisać tekstu ... A czemu byś sie nie zgodził ? Napisałem ZGODZIŁ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Co do ułożenia się smaków to bym się z Tobą zgodził Edit : zapomniałem dopisać tekstu ... A czemu byś sie nie zgodził ? Napisałem ZGODZIŁ Przecież wiem to własnie chciałem napisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Pako dolej tej wody, nic się nie powinno stać złego No to już dźwigam d...ko i idę przelewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Ja w takich sytuacjach robię po prostu rzadszy roztwór cukru/glukozy przy butelkowaniu (zamiast cukier rozpuszczać w 0,5 l. rozpuszczam w 2,3 l. na przykład) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Ja w takich sytuacjach robię po prostu rzadszy roztwór cukru/glukozy przy butelkowaniu (zamiast cukier rozpuszczać w 0,5 l. rozpuszczam w 2,3 l. na przykład) Też niezły pomysł, lecz piwo już przelane z dodatkiem 2 L wody mineralnej Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Nikt jeszcze nie podał najważniejszego, jak zatrzeć to piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Zrobiłem to tak, acz niekoniecznie musi być super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 a ja zrobiłem monachijskie tak: http://www.piwo.org/forum/p31265-25-11-2009-21-34-32.html#p31265 dzisiaj otworzyłem, po 6 tyg od butelkowanie i smakuje jak noteckie jasne:) no nie wiem czy to jest monachijskie piwo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 smakuje jak noteckie jasne:) No to by była rewelacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 12 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 smakuje jak noteckie jasne:) No to by była rewelacja zastanawiając się to mogłem mniej więcej utrafić w recepturę chociaż pewnie słodu pszenicznego nie używają, ale słód pilzneński, chmiel jest pewnie ten sam no i drożdże pewnie mamy inne no nie wiem dzisiaj kupie noteckie i porównam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gen.Jomini Opublikowano 20 Maja Udostępnij Opublikowano 20 Maja Witam Kolega coder wspomniał o dodaniu "kilku gram chlorku wapnia" do wody - cudem dzisiaj dostałem ten chlorek a tylko jutro mogę uwarzyć piwko. Pytanie ile tych gram dodać, 5-6 ? Dokładnego składu wody nie znam, wiem, że jest dośc twarda ale zmodyfikowałem do 10 st. niemieckich - wg. tego przepisu https://wkpd.waw.pl/munich-helles-receptura-1-miejsce-41-pkt-krystian-sarna/. PH wody też ustalam na właściwym poziomie, także został tylko ten chlorek.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja 14 godzin temu, gen.Jomini napisał(a): Dokładnego składu wody nie znam, wiem, że jest dośc twarda ale zmodyfikowałem do 10 st. niemieckich - wg. tego przepisu Jak zmodyfikowałeś wodę skoro nie znasz jej składu? Wygotowaleś i zlałeś znad osadu, aby obniżyć twardość? 14 godzin temu, gen.Jomini napisał(a): Kolega coder wspomniał o dodaniu "kilku gram chlorku wapnia" do wody - cudem dzisiaj dostałem ten chlorek a tylko jutro mogę uwarzyć piwko. Pytanie ile tych gram dodać, 5-6 ? Musisz znać proporcje chlorków do siarczanów. Przewaga chlorków podbija słodowość. Stąd powyższa rada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gen.Jomini Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja można sobie kupić https://filtrdodomu.pl/woda/akcesoria/testery-jakosci-wody/tester-twardosci-supreme Nie znam proporcji, dałem 6gr na 20l wody, czy pomoże nie wiem ale raczej też nie zaszkodzi. Dzwoniłem, do sanepidu u siebie i bede jutro wiedział ile takie badanie wody kosztuje - na zawartość siarczanów i chlorków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 21 Maja Udostępnij Opublikowano 21 Maja Kup sobie test akwarystyczny. Zmierzysz i twardość ogólna i węglanową. Wodociągi pewnie jakiś bieda profil wody udostępniają. Weźmiesz z niego co jest. Plus twardość ogólna i węglanową. Z wzorów na wiki obliczysz zawartość wapnia i magnezu. Jak wodociągi podają chlorki lub siarczany to jesteś w domu. Resztę kalkulatorem np brewersfriend, aby zawartość jonów dodatnich i ujemnych się zgadzała. Nie trzeba robić badań za kilka stów. Ja miałem tylko chlorki (udostępnili jak wysłałem maila) i pH. Nie trzeba być super dokładnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gen.Jomini Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja "Browar to nie apteka..." i tego się trzymam. Niestety w dostępnym profilu wody tylko info, że sumaryczna ilośc wapnia i magnezu to 243mg/l, i tyle. Ale koszt zbadania twardości, i zawartości chlorków i siarczanów to 150zł - jak dla mnie nie ma tragedii. Każdy dąży do zrobienia piwa jak najlepszego, więc jestem ciekaw, czy modyfikując wodę pod dany styl można faktycznie poprawić "jakość" -piwo lepsze w smaku, zapachu... Ale jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 22 Maja Udostępnij Opublikowano 22 Maja 6 godzin temu, gen.Jomini napisał(a): że sumaryczna ilośc wapnia i magnezu to 243mg/l, To mocno twarda. Sporo wyżej niż 10dH. Bliżej 27dH. Dobra do piw ciemnych. 6 godzin temu, gen.Jomini napisał(a): Każdy dąży do zrobienia piwa jak najlepszego, więc jestem ciekaw, czy modyfikując wodę pod dany styl można faktycznie poprawić "jakość" -piwo lepsze w smaku, zapachu... Ale jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz. Ja polecam modyfikacje, ale dopiero po tym jak masz kontrolę fermentacji opanowaną. Przeskok w jakości nie jest duży, ale dla dobrych sensoryków wyczuwalny. Za to przy skopanej fermentacji modyfikacja wody nic nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gen.Jomini Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja Mam 3 lodówki, nawet zrobienie pilsa latem to żaden problem - odrobiłem lekcje z fermentacji dolniaków, więc tutaj jest wszystko pod kontrolą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gen.Jomini Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja A wodę filtruję w dzbanku brita, więc mogę regulować twardośc wody do żądanych parametrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2 godziny temu, gen.Jomini napisał(a): A wodę filtruję w dzbanku brita, więc mogę regulować twardośc wody do żądanych parametrów Tym dzbankiem regulujesz twardość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gen.Jomini Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja (edytowane) Mieszam wodę z kranu, twardośc 21dH z wodą z filtra 2-3dH w odpowiedznich proporcjach. Żeby uzyskać, tak jak przy tym hellesie, np. 10dH, zmieszałem 12l wody miękkiej z 9l wody twardej i wyszło mi około 10dH. Mogę uzyskać w ten sposób różny stopień twardości wody. Ale to trzeba sobie popróbować, ja już wiem, jakie mam dobrać proporcje, w zależności jaką wodę chcę mieć. Albo wiem np, że po 15 - 16 dniach od założenia filtra mam wodę o twardości 10dH, a po miesiącu w okolicach 18dH, a po 7 dniach 5dH. Wynika to z zużycia filtra węglowego i słabszej filtracji z biegiem czasu. Edytowane 24 Maja przez gen.Jomini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 25 Maja Udostępnij Opublikowano 25 Maja 11 godzin temu, gen.Jomini napisał(a): Wynika to z zużycia filtra węglowego Wkład węglowy nie zmniejsza twardości wody. Jeżeli uzyskujesz taki efekt, to zapewne dlatego, że masz filtr który dodatkowo (oprócz węgla) ma taką funkcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Maja Udostępnij Opublikowano 25 Maja Jak odfiltrowuje węglan wapnia to nie obniża twardości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gen.Jomini Opublikowano 27 Maja Udostępnij Opublikowano 27 Maja Właśnie doczytałem, że takie filtry posiadają jeszcze żywicę jonowymienną (?) i to ona filtruje związki wapnia i magnezu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 27 Maja Udostępnij Opublikowano 27 Maja Tak. Jak sama nazwa wskazuje, coś zabiera i coś oddaje. Pewnie sód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się