mateuszkozak34 Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Witam. Chciałbym zasięgnąć porady, u bardziej doświadczonych. Planuję zrobić swoją pierwszą warkę z zacieraniem, wybrałem sobie gotowy zestaw słodów, wybór padł na milk stouta. Zestaw jest na 10 litrów: - Strzegom słód pale ale - 1,5 kg - Strzegom słód pilzneński - 0,5 kg - Strzegom jęczmień prażony - 0,15 kg - Strzegom słód czekoladowy ciemny- 0,2 kg - Strzegom słód barwiący - 0,15 - płatki owsiane błyskawiczne - 0,2kg - laktoza - 0,25 kg - Chmiel goryczkowy Pilgrim (UK) - 20g Kupiłbym dwa takie i zrobił 20 litrów, tylko tu zaczyna się problem, czy wystarczy mi do zatarcia tego 16 litrowy garnek? Maksymalnie takim dysponuję. Kolejne pytanie, to czy będą do tego się nadawać drożdże gozdawy Pure Ale Yeast 7? Takimi dysponuję, więc nie musiałbym nic kombinować, ponadto za jakiś tydzień mógłbym zebrać gęstwę, a warzenie stouta zacznę warzyć za około 2 tygodnie. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Jak masz garnek 16 l to 20 tam nie zrobisz chyba, że partial mash. Drożdże się nadają w niskich temperaturach dają czysty profil, ale gęstwa lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 W 16l garnku to trudna sprawa, może kup 2 kg słodu pale ale, od 500g do 1000g słodów palonych (500g na 10l to całkiem sporo), paczkę 500g płatków i 500g laktozy, zatrzyj w garnku i dodaj ekstrakt słodowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszkozak34 Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) No właśnie też brałem pod uwagę taką opcję, żeby zatrzeć część, tak jak napisałeś powyżej i dodać do tego ekstrakt. W sumie to miałem też w pierwszym poście to napisać czy nie byłoby to lepszym rozwiązaniem. heh. Tak się składa, że mam ciemny ekstrakt słodowy z browpolu, więc chyba się nada? co do garnka to niestety na razie taki musi zostać, na przyszłość mam plan zakupić sobie jakiś około 30 litrów, ale to jak napisałem, późniejszy plan, ten na razie musi starczyć. edit. To mam jeszcze jedno pytanie, żeby już nie zakładać nowego tematu. Ile mógłbym zrobić litrów w takim 16 litrowym garnku z zacieraniem, żeby nie dodawać np ekstraktów itp? Może póki mam ten garnek, to właśnie zrobię tylko z zacieraniem i tyle np 10 litrów piwka. Co radzicie? Edytowane 19 Lutego 2015 przez mateuszkozak34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 W 16 litrowym zrobisz bez problemu 15 litrów piwa, przy metodzie hgb, lub 11-12 bez rozcięczania. Alternatywa to chmielenie na 2 gary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsyn Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Jak sam zaczynałem warzyć to też miałem mały garnek ~18L, 20L piwo robiłem spokojnie. Wystarczy, że normalnie zatrzesz w tej 16L, przefiltrujesz, wysłodzisz i zapełnisz 16L, reszte dasz do innego mniejszego garnka i nachmielisz proporcjonalnie mniej albo normalnie do większego całość chmielu i laktozy, jak baling się nie zgodzi to możesz rozcieńczyć albo nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się