mateuszkozak34 Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Witam. Chciałbym zasięgnąć porady, u bardziej doświadczonych. Planuję zrobić swoją pierwszą warkę z zacieraniem, wybrałem sobie gotowy zestaw słodów, wybór padł na milk stouta. Zestaw jest na 10 litrów: - Strzegom słód pale ale - 1,5 kg - Strzegom słód pilzneński - 0,5 kg - Strzegom jęczmień prażony - 0,15 kg - Strzegom słód czekoladowy ciemny- 0,2 kg - Strzegom słód barwiący - 0,15 - płatki owsiane błyskawiczne - 0,2kg - laktoza - 0,25 kg - Chmiel goryczkowy Pilgrim (UK) - 20g Kupiłbym dwa takie i zrobił 20 litrów, tylko tu zaczyna się problem, czy wystarczy mi do zatarcia tego 16 litrowy garnek? Maksymalnie takim dysponuję. Kolejne pytanie, to czy będą do tego się nadawać drożdże gozdawy Pure Ale Yeast 7? Takimi dysponuję, więc nie musiałbym nic kombinować, ponadto za jakiś tydzień mógłbym zebrać gęstwę, a warzenie stouta zacznę warzyć za około 2 tygodnie. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Jak masz garnek 16 l to 20 tam nie zrobisz chyba, że partial mash. Drożdże się nadają w niskich temperaturach dają czysty profil, ale gęstwa lepsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 W 16l garnku to trudna sprawa, może kup 2 kg słodu pale ale, od 500g do 1000g słodów palonych (500g na 10l to całkiem sporo), paczkę 500g płatków i 500g laktozy, zatrzyj w garnku i dodaj ekstrakt słodowy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszkozak34 Posted February 19, 2015 Author Share Posted February 19, 2015 (edited) No właśnie też brałem pod uwagę taką opcję, żeby zatrzeć część, tak jak napisałeś powyżej i dodać do tego ekstrakt. W sumie to miałem też w pierwszym poście to napisać czy nie byłoby to lepszym rozwiązaniem. heh. Tak się składa, że mam ciemny ekstrakt słodowy z browpolu, więc chyba się nada? co do garnka to niestety na razie taki musi zostać, na przyszłość mam plan zakupić sobie jakiś około 30 litrów, ale to jak napisałem, późniejszy plan, ten na razie musi starczyć. edit. To mam jeszcze jedno pytanie, żeby już nie zakładać nowego tematu. Ile mógłbym zrobić litrów w takim 16 litrowym garnku z zacieraniem, żeby nie dodawać np ekstraktów itp? Może póki mam ten garnek, to właśnie zrobię tylko z zacieraniem i tyle np 10 litrów piwka. Co radzicie? Edited February 19, 2015 by mateuszkozak34 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 W 16 litrowym zrobisz bez problemu 15 litrów piwa, przy metodzie hgb, lub 11-12 bez rozcięczania. Alternatywa to chmielenie na 2 gary. Link to comment Share on other sites More sharing options...
polsyn Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Jak sam zaczynałem warzyć to też miałem mały garnek ~18L, 20L piwo robiłem spokojnie. Wystarczy, że normalnie zatrzesz w tej 16L, przefiltrujesz, wysłodzisz i zapełnisz 16L, reszte dasz do innego mniejszego garnka i nachmielisz proporcjonalnie mniej albo normalnie do większego całość chmielu i laktozy, jak baling się nie zgodzi to możesz rozcieńczyć albo nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now