zgoda Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 2.4-2.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Nie ogarniam jeszcze tych kalkulatorów rozbudowanych, póki co ten do VOL jest zrozumiały. Okej bo składam zamówienie na sprzęt i surowce. Wracam do kwestii chmielenia. Rozumiem, że łącznie 200g gotowanie + na zimno będzie ok? Kwestia jeszcze jak rozdzielić proporcje między gotowaniem a chmieleniem na zimno? Co sądzicie o czymś takim? Totalny freestyle co do cyfr. Rodzaj starałem się dobrać na zasadzie najpierw goryczkowy, potem niby uniwersalny, na końcu aromatyczny + aromatyczny na zimno. 60' chinook 50g 30' citra 50g 5' centennial 50g + na zimno 50g centennial Zastanawiam się może citre dać na 15' żeby za długo się nie gotował bo ma sporo alfa-kwasów, nie chcę 100 ibu bo o ile ja się w tym lubuję to osoby, które poczęstuje piwkiem już nie koniecznie. Ile w ogóle to może mieć ibu pi razy drzwi? edit : Jeszcze może amarillo bym dodał na zimno, w sumie to kierowałem się koncepcją adamskyego co do stworzenia piwa o bardziej owocowych nutach. Tylko wtedy zostanę z 2x25g resztek więc to chyba kiepski pomysł. To może po 25g centennial i amarillo na 5' i potem po 25 tak samo na zimno? Edytowane 20 Lutego 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Na warkę podwójną, np. 2x22 to goryczka będzie ok, ale mi w kalkulatorze wyszło 133 IBU. policz sobie goryczkę np tutaj - wystarczy wpisać ilość chmielu, ilość alfakwasów, "pellet" z listy w razie granulatu. Do tego z lity OG, powiedzmy 60. Sugeruję: 60' Chinnook 20g 20' Citra 20g 10' Citra 20g 1' Cenntenial 25g z kalkulatora jakieś 56 IBU, ale realnie na pewno większe ponieważ przy chłodzeniu też dostajemy goryczkę. Zakładam, że chłodzenie będzie w wannie, więc dojdzie pewnie z 10 IBU albo i więcej. Jeśli będziesz chłodził chłodnicą dodaj 5' do czasów chmieli na smak i aromat. Na cichą bardzo dobrze sprawdza się Amarillo. Dodaj 25-50g Amarillo + 25-50g Citra na 4-7 dni w zależności od temp chmielenia "na zimno" im niższa tym bliżej 7 dni im wyższa, np pokojowa - 4 dni. Z Amarillo i Citra otrzymasz bardzo słodki aromat, więc jeśli nie chcesz słodyczy w aromacie to sięgnij po bardziej żywiczne, leśne chmiele. Nie wiem jak koledzy wcześniej sugerowali, ale AIPA dla początkującego wg mnie powinna mieć sporo karmelu, który przykryje ewentualne błędy, a takie na pewno będą. Jakieś 0,3-0,4kg karmelowego w przedziale barwy 30 - 150 powinno się znaleźć. Ja pewnie nie jestem nawet w połowie drogi do wzorcowego AIPA. Piszecie, że to generalnie proste piwo, to ciekaw jestem jakie macie efekty. Już same czyste przefermentowanie jest trudne, nie wspomnę o odróżnieniu świeżych surowców od nieco mnie świeżych (mam na myśli chmiel). Ponadto kwestia utlenienia, które położyło mi aromat w nie jednej AIPA. No i woda. Twarda, z wysokim poziomem Magnezu kładzie każde IPA. udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 joker, dzięki za odpowiedź bo dużo wniosła w moim myśleniu, trochę mnie zmartwił ten bardzo słodki aromat, myślisz, że jak na zimno zamiast amarillo+citra dam amarillo+simcoe to powinno coś zmienić? Chłodzenie póki co niestety na balkonie bo mam tylko kabinę prysznicową. Ile można przetrzymywać chmiel gr. i w jakich warunkach? Bo zostanie mi 10g citry, 25g centennial i 25g simcoe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 200g chmielu na warkę 20l to takie sensowne minimum. Poniżej tego bym nie schodził. Sypanie Citry w okolicach 30 minuty przy takiej ilości chmielu i przy braku chłodzenia ma niewielki sens. Większość olejków odparuje, więc z aromatu Citry zostanie tyle co nic. Trzymając się 50g Chinook, 50g Citry i 100g Centenniala, zrobiłbym coś w tym stylu: 60 min - Chinook 20g 15 min - Chinook 30g 5 min - Centennial 20g flameout - Centennial 40g + Citra 20g (tą porcję sypiesz po zakończeniu gotowania, najlepiej po dodatkowym odczekaniu kilkunastu minut kiedy temp brzeczki spadnie w okolice 80°C) na zimno - Centennial 40g + Citra 30g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 A tak na marginesie, to doszedłeś już do etapu kiedy myślisz i kombinujesz za dużo. Po prostu uwarz to piwo. Jak nie jesteś pewny receptury, to skorzystaj z którejś z gotowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 (edytowane) A tak na marginesie, to doszedłeś już do etapu kiedy myślisz i kombinujesz za dużo. Po prostu uwarz to piwo. Też to odczuwam niestety tak mam, że do wszystkiego podchodzę z maksymalną dbałością o szczegóły poza tym chyba nie zniosę porażki przy pierwszym piwie, musi się nadawać do picia Jeśli mam korzystać z gotowych receptur to myślałem o tej http://www.wiki.piwo...iowski_(sziszi) nie jest skomplikowana i chmiele, które chciałem wykorzystać poza centennial, chociaż ogólnie mało tego chmielu jakoś mi się wydaje bo tylko 65g do gotowania, 20g przy chłodzeniu i 35g na zimno co daje łącznie tylko 120g co jest bardzo małą ilością w porównaniu do 200g, o których rozmawiamy. Z drugiej strony u mnie jest po prostu więcej na zimno więc może przy tym zrobiłbym podobnie. Edytowane 21 Lutego 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Haha,to ma być twoje pierwsze piwo....,zrób byle co i tak się osikasz ze szczęścia,choć będzie miało 30 wad. Jedna rzecz, kup sobie świeży chmiel,resztę dywagacji można sobie w buty wsadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Dokładnie, jak nie złapiesz infekcji to będzie na pewno do wypicia, kombinowanie z niuansami to tak jakbyś się zastanawiał czy do zupy dać pół ogórka czy 3/4 udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Ok, zrozumiałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 trochę mnie zmartwił ten bardzo słodki aromat, myślisz, że jak na zimno zamiast amarillo+citra dam amarillo+simcoe to powinno coś zmienić? Chłodzenie póki co niestety na balkonie bo mam tylko kabinę prysznicową. Tak, wg mojego gustu powinno być lepiej. Ale wybór między dobrym chmielem A i dobrym B to coś podobnego z tym ogórkiem o którym wyżej pisali koledzy Jeśli chłodzenie na balkonie to kiepsko. Przesunąłbym chmielenie i to znacznie jak pisze Adamsky. Choć ja przesunąłbym jeszcze o 5' chmielenie na smak/aromat bo taka brzeczka chłodzona powietrzem cholernie długo stygnie. Czyli goryczka: 50-60', smak/aromat 10', 1', aromat - whirlpool, czyli wsypać chmiel w momencie chłodzenia kiedy brzeczka będzie miała 70-80 st. C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 No dobra to nie będę się przejmował tym chmieleniem, zrobię z grubsza tak jak piszecie i zobaczymy co to będzie. Pojawił się inny problem. Pomieszczenie, w którym myślałem, że mam 16-17 stopni okazało się trochę cieplejsze, pewnie za sprawą rekuperacji i nawet pomimo braku ogrzewania tego pomieszczenia jest tam 18,5 stopnia, w gorszych momentach nawet 19 stopni. Czy to bardzo źle w kontekście fermentacji i leżakowania? Testuję właśnie otworzenie w tym pomieszczeniu okna na "rozszczelnienie", za kilka godzin zobaczę jaki to przyniosło efekt. Bo już zacząłem się obawiać, że muszę konstruować styropianową skrzynię z chłodzeniem. Mam nadzieję, że po rozszczelnieniu okna będzie te 17 stopni chociaż to już chyba będzie w porządku. W ostateczności jest jeszcze strych ale obawiam się, że tam może być bardziej lagerowa temperatura na obecny moment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Gdyby miało fermentować w 19, to ok. Ale jak drożdże zaczną pracować i skoczy do 22, to już gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Zrób sobie skrzynie,zawsze się przyda,w końcu temp. możne rosnąć,albo maleć,w skrzyni łatwiej o stabilność,albo przynajmniej milejsze wahania temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Dobra, po wszystkich radach doszedłem do takiego czegoś : Słód: 6kg Pale Ale Strzegom (chyba, że Waszym zdaniem warto dorzucić do np. Maris Otter od Fawcett Malsters) Drożdże: US-05 Chmiel: Chinook, Centennial, Simcoe Gotowanie: 60' - 20g Chinook 10' - 30g Chinook 0' - 30g Centennial flameout 80°C - 20g Centennial + 30g Simcoe na zimno - 50g Centennial + 20g Simcoe BLG nie mam pojęcia jakie uzyskam, będę celować w 15%. Chłodzenie na balkonie dlatego chmiel na smak i aromat wrzucam później. Czy nie za mało te 20g na goryczkę? Ilość dodawanego chmielu starałem się tak dobrać żeby nie mieć żadnych odpadów i otwartych opakowań chociaż przy Simcoe będzie to nieuniknione więc może przy Centennialu też nie będę się szczypał i jakoś wyrównam te wartości. Dalej nie wiem czy na zimno dawać luzem czy w skarpecie ale jeszcze jest na to czas. Wg. kalkulatora dla nasycenia vol 2 przy 20l piwa w 18°C powinienem dodać ~90g glukozy, z racji, że używam 6kg słodu liczę, że może wyjdzie więcej piwa niż 20l. Nie wiem jeszcze kiedy dodać chmielu na zimno, ile dni przed końcem cichej? I ile w ogóle przeznaczyć na cichą? edit : jednak chmielenie do poprawy, trochę poczytałem i chcę dodać na zimno 100g, poza tym chyba za mało na goryczkę żeby uzyskać jakieś ~60-65IBU Edytowane 22 Lutego 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Czy nie za mało te 20g na goryczkę? Kalkulator prawdę Ci powie Dalej nie wiem czy na zimno dawać luzem czy w skarpecie ale jeszcze jest na to czas. Zdecydowanie luzem - skarpeta obniży skuteczność. Nie wiem jeszcze kiedy dodać chmielu na zimno, ile dni przed końcem cichej? I ile w ogóle przeznaczyć na cichą? 100g+, na ostatnie 3-4 dni. Może pojawić się zmętnienie (warto zapoznać się z klarowaniem żelatyną albo je olać, jeśli nieprzeszkadza). Trochę mało chmielu na smak jak na moje oko - skoro nie chłodzisz, to możesz sypnąć po dawce w 15, 5 i np. 0. Może dodać tego Simcoe na 5'? Z resztą - to kwestia indywidualna, co powiwar, to inna rada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Jak ktoś chce robić sensowne piwo, to bez chłodnicy się nie obejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Chodzi o chłodnicę do chłodzenia po gotowaniu czy o lodówkę do fermentacji? Niestety chłodnica zanurzeniowa na pierwszą warkę odpada bo to jednak dodatkowe 150zł, bez których też można uwarzyć piwo. Co do lodówki to 15 minut roboty więc jak trzeba to zrobię, póki co wychodzi na to, że trzeba będzie bo zszedłem do 18 stopni, teraz próbuję co się dzieje na strychu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 obydwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Słuchaj, bez chłodnicy też uwarzysz dobre IPA, niczym się nie przejmuj. Przesuń wtedy chmielenie o 5 minut do przodu. Ja mam 3 chłodnice i czasami zimą chłodzę warkę w garażu, tak zupełnie dla jaj. Lodówka do fermentacji też jest zupełnie nie potrzebna. udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Ehh, na strychu jest 13 stopni na ten moment, w nocy pewnie schodzi niżej. Więc albo 18 stopni albo ~13 albo muszę coś zbudować do chłodzenia/grzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) Jak ktoś chce robić sensowne piwo, to bez chłodnicy się nie obejdzie. Można sobie poradzić bez problemu na początku, nie przesadzaj - jest trudniej po prostu trudniej. Oczywiście trzeba wziąć jakąś poprawkę na chmielenie (jak napisał Scooby). Poza tym można wtedy pokombinować z np. chmieleniem whirlpoolowym + hop stand - na przerwach i tak tę chłodnicę musiałbyś "wyłączyć" Ehh, na strychu jest 13 stopni na ten moment, w nocy pewnie schodzi niżej. Więc albo 18 stopni albo ~13 albo muszę coś zbudować do chłodzenia/grzania. Dla US-05 13C w otoczeniu to idealna temperatura - akurat w wiadrze będziesz miał z 15-16C. Okryj kocem fermentor i po sprawie. Ja ostatnio przesadziłem, bo wstawiłem wiadro na tych drożdżach do garażu, gdzie termometr pokazywał 10C - fermentować fermentowały, ale dosyć ospale. Najlepsze jest jednak to, że po fakcie dowiedziałem się, że termometr mi przekłamywał o 2,5C! W garażu było ok. 7,5C Pancerne są te drożdże Efekt? Diacetyl w piwie. Przestań się tak wszystkim przejmować i zacznij warzyć - inaczej nigdy tego piwa nie zrobisz Edytowane 23 Lutego 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Po prostu nie chcę odwalić kaszanki bo prawdopodobnie piwo będzie wykorzystywane do oceny organoleptycznej przez moją promotor i inne szychy w ramach czyjejś pracy inżynierskiej a już jej zapowiedziałem, że zrobię to piwo W takim razie poobserwuję jeszcze jakie są wahania temperatury na tym strychu i jeśli znacznie nie odbiegają od tych 13 stopni to jeden problem z głowy mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Ja nie mówię że się nie da. Mówię że to nie ma sensu, bo lepsze kupisz w sklepie. Szkoda czasu, wysiłku i pieniędzy, żeby robić byle co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Pewnie że da się uwarzyć bez chłodnicy, pewnie że to będzie piwo conajmniej na poziomie jakości piw z browarów rzemieślniczych, nie przejmuj się Udaar tylko warz. Browary rzemieślnicze robią 2-godzinne whirpoole po gotowaniu a potem zejdzie im godzina-2 żeby całą warkę przelać przez chłodnicę płytkową. Jak Udaar wystawi gar na balkon to po 2 godzinach warka będzire zimna także tym bym się najmniej przejmował. Warz, Udar, warz! Biniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się