ValenciaPoland Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Witajcie. Jako że keg to dość droga inwestycja, a minikegi nie cieszą się najlepszą opinią, myślałem o jakiejś taniej alternatywie dla tychże. Czy skorzystanie z takich karnisterów: http://allegro.pl/karnister-pojemnik-na-wode-30l-z-kranem-nowy-i5065529322.html ma jakikolwiek sens? Oczywiście pomijając zapach plastiku (zakładając że nie jest to śmierdząca chińszczyzna). Karnister ma kranik, więc przelewanie piwka do szkła/kubków powinno być proste. Pomijam również niepodważalny fakt profanacji domowego trunku Pozdrawiam, ValenciaPoland Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Kolega zerknie na ten wątek. http://www.piwo.org/topic/13722-polypin-czyli-wyszynk-z-kanisterka/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 KANISTER. Tam nie ma R :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ValenciaPoland Posted February 19, 2015 Author Share Posted February 19, 2015 @pepek84 Cóż, jeśli ceną jest nienagazowane piwo, to chyba spasuję Domyślam się, że nie ma w takim razie innego sposobu na rozlew piwa domowego niż butelki i kegi? @amorph Przepraszam, pisałem będąc już mocno zmęczony i zasugerowałem się literówką w aukcji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 tańszą (?) alternatywa jest keg petainer ,można dostać za darmo bez problemu ,niby są jednorazowe alee.... polak potrafi jak wiadomo Link to comment Share on other sites More sharing options...
pe1 Posted February 25, 2015 Share Posted February 25, 2015 óż, jeśli ceną jest nienagazowane piwo, to chyba spasuję Domyślam się, że nie ma w takim razie innego sposobu na rozlew piwa domowego niż butelki i kegi? Sposobów na trochę większe objętości jest kilka, najtańszy i najszybszy to: kupujesz sok jabłkowy 5L w opakowaniu bag-in-box z kranikiem. Z soku możesz zrobić cydr, a opakowanie sobie umyj i napełnij piwem, tylko nie przesadź z refermentacją bo będziesz musiał często spuszczać nadmiar gazu jak bardzo napuchnie (2g na 1L powinno być ok). Jak napełnić taki bag-in-box? 1. Musisz czymś zablokować kranik w pozycji otwartej, ja znalazłem taką metalową kształtkę 'U' z rozstawem około 0.5cm, która wchodzi pod skrzydełka kranika, a z drugiej strony opiera się na obudowie. 2. Na wylot kranika możesz dać albo bezpośrednio wężyk, albo coś co utrzyma ten wężyk na wylocie (ja dałem gumowy korek z biowinu który sztywno wchodzi na wylot, z drugiej strony korka można wcisnąć wężyk i można lać piwo) 3. Napełniony worek wkładasz do oryginalnego pudełkaj, żeby było wygodniej serwować. 4. Czekasz aż się nagazuje jakiś tydzień, w tym czasie możesz sprawdzić kilka razy czy nie jest za mocno napompowane, ewentualnie spuścić trochę gazu. 5. To co powyżej robiłem dla 'ale' dla którego nie przeszkadzało mi mało gazu. Nie sprawdzałem jak duże nagazowanie może wytrzymać taki worek po soku. Szagi's 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 25, 2015 Share Posted February 25, 2015 (edited) Pamiętam w latach dzieciństwa napoje w woreczkach foliowych. Rękaw foliowy, zgrzewareczka , słomka i heja Może woreczek strunowy? Edited February 25, 2015 by anteks FurioSan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 25, 2015 Share Posted February 25, 2015 Pamiętam w latach dzieciństwa napoje w woreczkach foliowych. Rękaw foliowy, zgrzewareczka , słomka i heja Może woreczek strunowy? Faktycznie napoje bez gazu były w woreczkach. Co do tematu to wg mnie szkoda czasu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pe1 Posted February 26, 2015 Share Posted February 26, 2015 Może woreczek strunowy? Może Ci się to wydać dziwne ale na zachodzie temat bag-in-box to jest część piwnego biznesu, a sprzedają w tym nie tylko piwo bo i cydr i wino. Możesz też zakupić torebki do własnych wyrobów w najróżniejszych rozmiarach, nalewaki i wszystko co Ci jest potrzebne. Jak masz jakieś pytania w temacie to pytaj śmiało (byle nie o woreczki strunowe , zrobiłem kilka warek w czymś takim i mniej więcej wiem jakie są plusy i minusy Link to comment Share on other sites More sharing options...
br.an.tr Posted June 10, 2015 Share Posted June 10, 2015 (edited) Mam parę karnistów 5l po wodzie demineralizowanej maja tylko takie oznaczenie pehd lub hdpe. Nie mają oznaczeń "nóż i widelec". Chcę przechowywać podpiwek itp w nich ? Te napoje będę przechowywać krótko około dwa tygodnie . Można użyć tych karnistów ? P.S Piwa nie będę przechowywać. Edited June 10, 2015 by br.an.tr Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 10, 2015 Share Posted June 10, 2015 To ze hdpe to nic nie mowi, mogą być w tym różne domieszki/utwardzacze/kolorowacze/ które nie do końca być zdrowe. Do tego niektóre są nie rozpuszczalne w wodzie, ale alkoholu czy tłuszczach juz tak... nikt Ci tu nie powie "jest ok, trzymaj". Jak chcesz to na swoje ryzyko - ja nie polecam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now