Mapak Opublikowano 30 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgodnie z zapowiedziami, w piątek została wrzucona poprawka związana z wydajnością. Przeliczyliśmy ją również na nowo dla starych warek Wszystko działa! brewness i luki161 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 A co z poprawką ilości blg przy stratach z gotowania? Cały czas o tym pamiętam ale okazało się, że tam jest trochę więcej problemów niż na początku sądziłem. Temat na pewno będzie podjęty I jak, udało się podjąc temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 30 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 A co z poprawką ilości blg przy stratach z gotowania? Cały czas o tym pamiętam ale okazało się, że tam jest trochę więcej problemów niż na początku sądziłem. Temat na pewno będzie podjęty I jak, udało się podjąc temat? Niestety ale temat utknął w miejscu z powodu mojej niedyspozycji zdrowotnej, ale już wracam do siebie po operacji i daję swoją głowę, że na początku kwietnia zostanie to zrobione. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Rozważam wersję pro i chciałbym poznać wasze opinie jak odmieniło się wasze warzenie po zakupie wersji pro?Czy ktoś może wie co się dzieje z przepisami zmienionymi tylko dla warki po tym jak pro wygaśnie? Trochę się martwię, że skoro nie ma opcji podania karty kredytowej to zapomnę odnowić i mi zniknie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Z punktu widzenia informatyka to dane na pewno nie znikną. Po prostu nie będziesz miał do nich dostępu. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Rozważam wersję pro i chciałbym poznać wasze opinie jak odmieniło się wasze warzenie po zakupie wersji pro? Czy ktoś może wie co się dzieje z przepisami zmienionymi tylko dla warki po tym jak pro wygaśnie? Trochę się martwię, że skoro nie ma opcji podania karty kredytowej to zapomnę odnowić i mi zniknie wszystko. Pytałem o to na fb jakiś czas temu (jak załapałem się na darmowe pro). Wszystko zostaje jak było, ale jeśli po wygaśnięciu pro zmienisz status przepisu z prywatnego na publiczny, to nie będziesz go mógł przywrócić bez odnowienia subskrypcji. brewness, Marcin Wojtczuk i szwagier 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Petee Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Po dłuższym korzystaniu z kalkulatorów już prawie nie wchodzę na inne strony, żeby coś przeliczać. Brakuje tylko jednego - prostego przeliczania OG na BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Mi brakuje aby w warce można było wpisywać dane w brix z refraktometru. Aby samo konwertowalo na blg i robiło przeliczenia przy wpisywaniu brix po fermentacji. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Popieram poprzednika redlum, to jedno z podstawowych pól które powinny w tym miejscu być Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Po dłuższym korzystaniu z kalkulatorów już prawie nie wchodzę na inne strony, żeby coś przeliczać. Brakuje tylko jednego - prostego przeliczania OG na BLG Bardzo prosty temat, zrobimy to na pewno Mi brakuje aby w warce można było wpisywać dane w brix z refraktometru. Aby samo konwertowalo na blg i robiło przeliczenia przy wpisywaniu brix po fermentacji. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Popieram poprzednika redlum, to jedno z podstawowych pól które powinny w tym miejscu być Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka To również jest do zrobienia, jeszcze nie wiem jak to zrobimy w interfejsie ale na pewno się pojawi Enethion i redlum 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Proponuję po prostu obok okienko i wpisujemy albo w blg albo w brix :-) Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lutek82 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ja bym jeszcze dodał do przepisów i warek opcję wpisywania temperatury w jakiej jest prowadzona fermentacja i ewentualne lagerowanie. Choć w tym przypadku dobrze by było jeszcze dodać czas trwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Proponuję po prostu obok okienko i wpisujemy albo w blg albo w brix :-) Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka Spoko, przemyślę to Ja bym jeszcze dodał do przepisów i warek opcję wpisywania temperatury w jakiej jest prowadzona fermentacja i ewentualne lagerowanie. Choć w tym przypadku dobrze by było jeszcze dodać czas trwania. W warce jest to dostępne jako przebieg fermentacji. W przepisie faktycznie warto też to dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 A sprawa, o którą ja suszę głowę? Kurczę jest to naprawdę dość istotny czynnik przy gotowaniu, jak obliczam straty z gotowania (głównie chmieliny) to zmienia się cały czas to blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 A sprawa, o którą ja suszę głowę? Kurczę jest to naprawdę dość istotny czynnik przy gotowaniu, jak obliczam straty z gotowania (głównie chmieliny) to zmienia się cały czas to blg. Ale to zostało zrobione w ostatnim updacie teraz przy zmianie strat z gotowania BLG przed gotowaniem zmienia się proporcjonalnie do tego jaką ilość gotujemy, jeśli zupełnie nie braliśmy tego pod uwagę to nagle blg przed gotowaniem byłoby większe niż nastawne które uwzględnia wszystkie straty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) @@brewnessWprowadźcie, proszę, filtrowanie wg kryteriów konkretnej kolumny np. nazwa wg alfabetu, gęstość od największej do najmniejszej itd.Ułatwi to zdecydowanie przeglądanie i wyszukiwanie receptur, list, etc Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez Igorrodz Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 I wasz program źle podaje kolor, wg receptury którą ustaliłem na waszym portalu powinno być 6.7SRM a wyszło ciemniej - https://www.facebook.com/BrowarDomowyWolnosc/posts/458262544506113 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 (edytowane) @@brewness Wprowadźcie, proszę, filtrowanie wg kryteriów konkretnej kolumny np. nazwa wg alfabetu, gęstość od największej do najmniejszej itd. Ułatwi to zdecydowanie przeglądanie i wyszukiwanie receptur, list, etc filtrowanie_001.png filtrowanie_002.png Masz na myśli sortowanie? Mamy to zrobione obecnie nad tabelą ale i tak da się zrobić I wasz program źle podaje kolor, wg receptury którą ustaliłem na waszym portalu powinno być 6.7SRM a wyszło ciemniej - https://www.facebook.com/BrowarDomowyWolnosc/posts/458262544506113 Podaj link do receptury to będę mógł to lepiej ocenić. Jeśli chodzi o różnice pomiędzy naszymi wyliczeniami a tymi z innych programów to trzeba by dokładnie porównać objętości dla jakich jest to liczone. EDIT: Wbiłem te zasyp do brewtargeta i kolor wyszedł identyczny jak u nas. Moim zdaniem skarmelizowało się z kotle i dlatego gotowe piwo jest ciemniejsze niż to co wyliczone. Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez brewness Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Masz na myśli sortowanie? Tak tak, dokładnie to. Podaj link do receptury https://brewness.com/pl/recipe/009-igor-s-belgian-pale-ale-poprawione/view skarmelizowało się z kotle W smaku czuć słodkość ale taką słodową, trochę jakby od cukrów z brzeczki przed fermentacją, a nie jakby od karmelu. To jednak subiektywne odczucie, każdy może mieć inne. Niemniej wygląda, że moje piwo jest w stylu, bursztynowe - wg opisu powinno mieć od 8 SRM, i tyle chyba realnie ma.http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Pale_Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Masz na myśli sortowanie? Tak tak, dokładnie to. Podaj link do receptury https://brewness.com/pl/recipe/009-igor-s-belgian-pale-ale-poprawione/view skarmelizowało się z kotle W smaku czuć słodkość ale taką słodową, trochę jakby od cukrów z brzeczki przed fermentacją, a nie jakby od karmelu. To jednak subiektywne odczucie, każdy może mieć inne. Niemniej wygląda, że moje piwo jest w stylu, bursztynowe - wg opisu powinno mieć od 8 SRM, i tyle chyba realnie ma. http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Pale_Ale Wg tego co pisał jeden kolega na facebooku, to beersmith wyliczył bardzo podobną barwę do tego co wyszło u nas (różnica 1EBC, czyli w zasadzie pomijalna). BTW. jeśli chodzi o realną ocenę barwy i porównanie jej z tym co zostało wyliczone trzeba by ją oceniać w jakimś przewężeniu np. szkło hamburg ma takie, bo w tak szerokim szkle jak wrzuciłeś do posta będzie zdecydowanie przekłamana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majzel Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Witam. Chciałem zapytać o wodę do wysladzania...na moje oko program podaje zanizona wartość, np. " Wysladzac do objętości 32l. Użyj 9l wody", pozdrawiam Ł.N. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Witam. Chciałem zapytać o wodę do wysladzania...na moje oko program podaje zanizona wartość, np. " Wysladzac do objętości 32l. Użyj 9l wody", pozdrawiam Ł.N. Proszę o podanie konkretnego przepisu to będę mógł się odnieść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Proponuję nie brać wyliczeń programów piwowarskich bardzo dosłownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 (edytowane) @@brewness1) Powracam z moją propozycją odnośnie sortowania według kolumn, jest szansa na jej realizację? Kiedy?2) Druga sprawa to podawanie koloru piwa - podajecie kolor ziarna wg EBC a kolor piwa wg SRM. Czy nie moglibyście tego ujednolicić i obok koloru piwa w SRM podawać też w EBC?3) trzecia wreszcie sprawa - w kolumnach jest nazwa, gęstość, rozmiar, styl, ibu, srm - dodajcie również abv aby od razu było wiadomo jaką "moc" ma dane piwo z przepisu co dla niektórych jest ważne gdy szukają lekkiego bądź sesyjnego piwa w danym stylu.Z góry dzięki. Edytowane 2 Czerwca 2017 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 @@brewness 1) Powracam z moją propozycją odnośnie sortowania według kolumn, jest szansa na jej realizację? Kiedy? Czeka na swoją kolej, na pewno to zrobimy. 2) Druga sprawa to podawanie koloru piwa - podajecie kolor ziarna wg EBC a kolor piwa wg SRM. Czy nie moglibyście tego ujednolicić i obok koloru piwa w SRM podawać też w EBC? Możliwość zmiany jednostki koloru piwa jest dostępna w profilu. 3) trzecia wreszcie sprawa - w kolumnach jest nazwa, gęstość, rozmiar, styl, ibu, srm - dodajcie również abv aby od razu było wiadomo jaką "moc" ma dane piwo z przepisu co dla niektórych jest ważne gdy szukają lekkiego bądź sesyjnego piwa w danym stylu. Jak najbardziej jest to do zrobienia. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się