Pun kOmora Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Racja. Sorry ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Racja. Sorry ;-) Spoko pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Nie wiem czy ktoś pisał o tym ale teraz zauważyłem że gdy wybrałem swój przepis i dałem "uwarz to" przeszedłem przez zacieranie i teraz mam gotowanie, mam pole gęstości przed gotowaniem ale nie mam możliwości wprowadzenia ile litrów poszło do gotowania tylko program podaje to co wyszło z receptury. Miło by było jak by można było samodzielnie wprowadzić tam wartość jaką rzeczywiście uzyskaliśmy lub możliwość korekty tego co program podaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Jeszcze może nie teraz, ale czuję, że za jakiś czas mi będzie brakować filtra po stylach we własnych przepisach Ewentualnie w publicznych przepisach filtr po autorze też by rozwiązał sprawę, przynajmniej dla przepisów publicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Nie wiem czy ktoś pisał o tym ale teraz zauważyłem że gdy wybrałem swój przepis i dałem "uwarz to" przeszedłem przez zacieranie i teraz mam gotowanie, mam pole gęstości przed gotowaniem ale nie mam możliwości wprowadzenia ile litrów poszło do gotowania tylko program podaje to co wyszło z receptury. Miło by było jak by można było samodzielnie wprowadzić tam wartość jaką rzeczywiście uzyskaliśmy lub możliwość korekty tego co program podaje.Ten sam problem miałem dosłownie przed godziną. Wypadało by to poprawic;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Nie wiem czy ktoś pisał o tym ale teraz zauważyłem że gdy wybrałem swój przepis i dałem "uwarz to" przeszedłem przez zacieranie i teraz mam gotowanie, mam pole gęstości przed gotowaniem ale nie mam możliwości wprowadzenia ile litrów poszło do gotowania tylko program podaje to co wyszło z receptury. Miło by było jak by można było samodzielnie wprowadzić tam wartość jaką rzeczywiście uzyskaliśmy lub możliwość korekty tego co program podaje. Spora część modułu warzenia będzie zmieniona, między innymi to co napisałeś Jeszcze może nie teraz, ale czuję, że za jakiś czas mi będzie brakować filtra po stylach we własnych przepisach Ewentualnie w publicznych przepisach filtr po autorze też by rozwiązał sprawę, przynajmniej dla przepisów publicznych. Nie ma prawy, dodamy ten sam filtr w przepisach użytkownika Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Zalogowałem się do aplikacji po dłuższej przerwie, przeklikałem wszystkie kroki i stwierdziłem duży progress, więc spróbuję uwarzyć najbliższą warkę w Brewness. Zatrzymałem się dłużej na kroku butelkowania - czy musi to działać tak, że trzeba wpisać poziom nagazowania? Mnie niestety jednostki vol zbyt wiele póki co jeszcze nie mówią - wiem co to znaczy, ale jeszcze nie czuję jak się to przekłada w praktyce w piwie. Wolałbym opcjonalne działanie odwrotne: wpisać ile dałem cukru, a program mi poda jakie będzie nagazowanie. Teraz muszę tak długo manipulować nagazowaniem aż wyświetli mi się ile dałem cukru. Przy okazji: skąd się bierze potrzeba ilości wody do rozpuszczenia surowca? Ja daję zawsze mniej, tego też mi program nie pozwala zmienić. Co do kalkulatorów to pomocny byłby przelicznik dla pomiarów refraktometrem fermentującej brzeczki - to jest przydatna rzecz w aplikacjach piwowarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Zalogowałem się do aplikacji po dłuższej przerwie, przeklikałem wszystkie kroki i stwierdziłem duży progress, więc spróbuję uwarzyć najbliższą warkę w Brewness. Pracujemy nad kolejnymi zmianami, będzie jeszcze lepiej Zatrzymałem się dłużej na kroku butelkowania - czy musi to działać tak, że trzeba wpisać poziom nagazowania? Mnie niestety jednostki vol zbyt wiele póki co jeszcze nie mówią - wiem co to znaczy, ale jeszcze nie czuję jak się to przekłada w praktyce w piwie. Wolałbym opcjonalne działanie odwrotne: wpisać ile dałem cukru, a program mi poda jakie będzie nagazowanie. Teraz muszę tak długo manipulować nagazowaniem aż wyświetli mi się ile dałem cukru. Wydawało mi się, że robienie tego jak jest obecnie ma faktycznie sens, bo w informacjach o stylu są zazwyczaj widełki nagazowania. Pomyślę, jak można by było to zrobić w dwie strony. Na pewno w niedalekiej przyszłości pojawi się informacją o poziomie nasycenia dla wybranego stylu, to powinno ułatwić sprawę. Przy okazji: skąd się bierze potrzeba ilości wody do rozpuszczenia surowca? Ja daję zawsze mniej, tego też mi program nie pozwala zmienić. To jest ilość proponowana przez nas, ale faktycznie można by dać użytkownikowi możliwość zmiany Co do kalkulatorów to pomocny byłby przelicznik dla pomiarów refraktometrem fermentującej brzeczki - to jest przydatna rzecz w aplikacjach piwowarskich. Będzie na pewno Dzięki za opnie i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Wolałbym opcjonalne działanie odwrotne: wpisać ile dałem cukru, a program mi poda jakie będzie nagazowanie. Teraz muszę tak długo manipulować nagazowaniem aż wyświetli mi się ile dałem cukru.z tym, że z punktu widzenia piwowara - nie ma to sensu. to tak jakbym wsypał cokolwiek do kotła i powiedz mi jaki styl wyjdzie. dodatkowo takie podejście - sypne sobie i zobaczymy jakie będę miał nagazowanie to pierwszy krok do granatów. Przy okazji: skąd się bierze potrzeba ilości wody do rozpuszczenia surowca? Ja daję zawsze mniej, tego też mi program nie pozwala zmienić.chodzi o to, że jak wlewasz syrop cukrowy o innym ekstrakcie niż blg początkowe Twojego piwa, to zmieniasz jego parametry (m.in. blg początkowe i alkohol). nie jest to duża zmiana, ale "sztuka" nakazuje lać syrop o takim samym blg. oczywiście możesz się do tego nie stosować ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Nie zgadzam się do końca. Sypię 3g na butelkę (z tego na pewno nie będzie granatów), później oceniam czy odpowiada mi nagazowanie, a z brewness dowiaduję się ile to vol ucząc się operować tą jednostką. Do tego Brewness traktuję jak notatnik/historię - teraz to wszystko zapisuję w arkuszu excela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Nie zgadzam się do końca. Sypię 3g na butelkę (z tego na pewno nie będzie granatów), później oceniam czy odpowiada mi nagazowanie, a z brewness dowiaduję się ile to vol ucząc się operować tą jednostką. Do tego Brewness traktuję jak notatnik/historię - teraz to wszystko zapisuję w arkuszu excela. z tym, że ilość cukru zależy również od temperatury fermentacji piwa. ucząc się od tej strony nie robisz tego najefektywniej. a dodatkowo - wcześniej czy później przejdziesz na nagazowanie i robienie tego mechanizmu nie ma większego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Po reinstalacji systemu wyparowały mi dane do logowania a panel odzyskiwania hasła nie działa. Jak żyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2015 Po reinstalacji systemu wyparowały mi dane do logowania a panel odzyskiwania hasła nie działa. Jak żyć? Właśnie sprawdziłem na swoim koncie i mail z resetem hasła przyszedł. Sprawdź folder SPAM na skrzynce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 w związku z tym, ze coraz częściej mam pytanie o kaloryczność poszczególnego piwa - postanowiłem umieszczać tą daną na etykiecie. no i pomyślałem, że jest do równie dobry bajer do programu ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 dobry bajer no i tu się z Tobą zgadzam - "bajer" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) Dla mnie bajer, a dla niektórych śmierć i życie :-D Takie czasy. Sama wartość bez laboratorium tak samo wiarygodna jak ibu czy alkohol. ;-) Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 w związku z tym, ze coraz częściej mam pytanie o kaloryczność poszczególnego piwa - postanowiłem umieszczać tą daną na etykiecie. no i pomyślałem, że jest do równie dobry bajer do programu ;-) Spoko, pojawi się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abra Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Jak jest z wydajnością warzelni w porównaniu do Brewtarget? (Tam miałem 80-82 %) Czy zmiana tego parametru ma na coś wpływ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Jak jest z wydajnością warzelni w porównaniu do Brewtarget? (Tam miałem 80-82 %) Czy zmiana tego parametru ma na coś wpływ? Szczerze mówiąc to nie wiem jak to jest w porównaniu z Brewtarget ale u nas domyślna wartość wydajności zacieru to 80%, którą możesz swobodnie sterować. W planach jest też wyliczanie wydajności na podstawie rzeczywistych rezultatów ale to za moment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abra Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 którą możesz swobodnie sterować zmieniałem ten parametr ale nie widać było zmian gęstości brzeczki nastawnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Ale zmieniasz to w przepisie? Zobacz na załączniki poniżej, przy zmianie wydajności zacieru z 80 na 70 gęstość nastawna zmieniła się o 2BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abra Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 już teraz doszedłem gdzie - wydajność zacieru, nie warzelni - dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 4 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Hejka, coś nie tak jest z obliczeniami. Bawiłem się chwilę stratami i mam takie absurdalne wyniki. Przy stratach 15% na gotowaniu i następnie 5% na fermentacji, powinienem mieć do nastawienia 24L/95%/85% = 29,7L a tu mam 41... Rozmiar warki 24 L Oczekiwana ilość gotowego piwa 5 % Straty podczas chmielenia i fermentacji 25.2 L Rozmiar warki ze stratami 60 min Czas gotowania 15 %/h Szybkość odparowywania 41.4 L Ilość gotowanej brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewness Opublikowano 4 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 Hejka, coś nie tak jest z obliczeniami. Bawiłem się chwilę stratami i mam takie absurdalne wyniki. Przy stratach 15% na gotowaniu i następnie 5% na fermentacji, powinienem mieć do nastawienia 24L/95%/85% = 29,7L a tu mam 41... Rozmiar warki 24 L Oczekiwana ilość gotowego piwa 5 % Straty podczas chmielenia i fermentacji 25.2 L Rozmiar warki ze stratami 60 min Czas gotowania 15 %/h Szybkość odparowywania 41.4 L Ilość gotowanej brzeczki Bardzo dziwne, bo dodałem przepis na takich samych parametrach i mam prawidłowe wyniki. Zrób jak możesz Ctrl+R albo Ctrl+F5 bo możliwe, że Twoja przeglądarka zachowała sobie stare pliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 4 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2015 teraz tego nie zrobię - korzystam z innego komputera (rano był służbowy). i program zapamiętał. i nawet przeniósł do opcji 'uwarz'. teraz warzę, wiec nie mam czasu się bawić, ale podkreślam, że bawiłem się chwilę wydajnosciami (zmieniałem na jakieś absurdalne, bo coś mi nie grało) i zauważyłem, że potrafi tak zostać. lamersko mówiąc: zabrakło gdzieś odświeżenia obliczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się