udarr Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Jak dla mnie cały czas błędnie przyjmujesz, że twój przypadek jest wyjątkowy i z jakiegoś powodu różni się od wszystkich innych. Uwierz mi, ogólne zasady stosują się również w twoim przypadku. Na zimno chmielimy jak fermentacja się zakończy i piwo stoi na cichej. Tak samo kalkulator wysycenia dla ciebie zadziała tak samo jak dla innych i jeśli ci wyszło 100g glukozy, to pewnie właśnie tyle musisz sypnąć żeby mieć 2.1 vol. Wyjątkowy to nie ale to moje pierwsze warzenie i wolę na tyle ile mogę upewnić się co do każdej czynności, którą wykonuję, przypuszczam, że przy drugiej warce będę mieć znacznie mniej pytań. Po prostu ktoś wcześniej pisał, że od wyniku w kalkulatorze odejmuje 10% więc zapytałem czy wskazania kalkulatora są Waszym zdaniem ok Jutro pójdę kupić jakąś sporą strzykawkę bo tak chyba będzie mi najłatwiej pobrać próbkę. U mnie sprawdza się strzykawka 100ml i cewnik urologiczny Foleya Ch 16 Powiedzcie mi jeszcze czy 100g glukozy wedle wskazań kalkulatora będzie zgodnie z Waszą praktyką odpowiednią ilością surowca na 20l piwa do refermentacji w butelce? Będę celować w vol 2.1 dla tego AIPA. Kalkulator surowca do refermantacji http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.htmlpomoże Tobie najlepiej. Nie znamy parametrów Twojego piwa (temperatura fermentacji) i Twoich preferencji, więc trudno coś doradzić, jednak te 100g glukozy wydaje się być dobrą ilością. ok dzięki, właśnie z tego kalkulatora korzystałem edit : znowu coś mi cytowanie nie wchodzi eh Edytowane 9 Marca 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) 11 dni pracy drożdży i zeszło z 16 do 3,5blg. Także myślę, że fermentuje całkiem przyzwoicie. Za 3 dni sprawdzę czy jeszcze coś spadnie, jeśli nie to wrzucam chmiel na kilka dni, potem zastanowię się nad klarowaniem żelatyną, chyba, że do tego czasu trochę samo się sklaruje aczkolwiek nie wydaje mi się biorąc pod uwagę, że niedługo wrzucę tam jeszcze 100g chmielowego granulatu to raczej będzie jeszcze bardziej mętne. Edytowane 10 Marca 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 potem zastanowię się nad klarowaniem żelatyną, a po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 potem zastanowię się nad klarowaniem żelatyną, a po co? Póki co piwo jest bardzo mętne (prawie jak pszeniczne), wiem, że nie jest to żadna zbrodnia ale chciałbym by było odrobinę bardziej klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 chciałbym by było odrobinę bardziej klarowne to daj mu czas na to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Co by nie zakładać nowego tematu to zapytam tutaj bo i tak sporo wyjadaczy zagląda do piaskownicy. Jutro jadę po surowce do kolejnego piwa. Zdecydowałem się na Hefe-Weizen. Chciałbym by ktoś się przyjrzał i napisał czy wszystko w porządku oraz pomógł z chmieleniem. Metodę zacierania jak i drożdże dobrałem z pomocą bloga Dori, surowce samodzielnie na podstawie receptur konkursowych. Surowce Słód pszeniczny 3kg Słód pilzneński 2kg Carahell 0,25kg Chmiel Lubelski - myślałem o szyszkach Drożdże Mauribrew Weiss Zacieranie wrzucam słody do wody 46° 20' 44° 45' 63° 20' 72° 2' 78° Chmielenie moja koncepcja to 30g szyszek na 60' i kolejne 30g szyszek na 30', może być czy więcej na goryczke i/lub aromat? Edytowane 11 Marca 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 nie jestem wyjadaczem, ale jeśli chodzi o chmielenie to 30g chmielu na 60 minut da całkiem przyjemny efekt. Ja w pszenicznym dawałem 25g na 4,5kg słodów i było ekstra. Nie wiadomo też ile alfakwasów ma ten Twój chmiel. Mój był akurat Perle 7% AA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Ten ma podobno 3% a-k (lubelski 2014) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robler Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Przy chmieleniu szyszką radziłbym chmielić w woreczku muślinowym lub pończosze bo dekatnacja wężykiem z nad szyszki to jakaś masakra potem jest. HoppyFlowers 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Przy chmieleniu szyszką radziłbym chmielić w woreczku muślinowym lub pończosze bo dekatnacja wężykiem z nad szyszki to jakaś masakra potem jest. Katalizator załatwia problem. Kto tam zerknie niech da Sławkowi + (10+ Mu się należy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Właśnie zastanawiam się nad szyszką. Zbiór był w 2014, nie wiem dokładnie kiedy w każdym razie minęło już trochę czasu, kilka miesięcy, czytałem, że w ciągu roku szyszka potrafi utracić d0 40% właściwości goryczkowych i jeszcze więcej aromatycznych (jak piszę coś źle to proszę poprawcie mnie), także okres nawet kilku miesięcy nie pozostaje bez znaczenia w stosunku do właściwości szyszki. Nie dosyć, że ma tylko 3% AA to jeszcze spora cześć wyparowała. Za to chmiel w granulacie charakteryzuje się 75% wolniejszą utratą właściwości przy trochę wyższej zawartości AA. Powinienem się tym przejmować czy to szczegóły i kupić szyszkę, ewentualnie dodać jej więcej? Jeśli tak to ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) nie ma jednej reguły. dużo zależy od warunków przechowywania od samego zbioru (a i tu pewnie było paru pośredników). nie znasz pełnej historii chemielu - przestań się stresować bo i tak nic nie osiągniesz. zamów co uważasz. jak szyszkę, to włóż jakieś 15% więcej. szczególnie, że to pierwsze piwo... Edytowane 12 Marca 2015 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się