kopyr Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 A czytałeś o jakim piwie mowa? To nie jest 12tka' date=' tylko porter 24°Blg.[/quote']Pils 24°Blg ? Bałagan się zrobił, temat jest o Pilsie. Nie czytam zawsze wszystkiego Ale kolega pytał o porter 24°. Jak nie czytasz, to nie odpowiadaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Ale kolega pytał o porter 24°. Jak nie czytasz, to nie odpowiadaj. Już milknę, trochę zmęczony jestem konstancinami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Ale kolega pytał o porter 24°. Jak nie czytasz' date=' to nie odpowiadaj. [/quote']Już milknę, trochę zmęczony jestem konstancinami O tej porze ? No nieźle Jacuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Obecnie piwo ma 4' date='5°Blg[/b'] . Użyłem drożdży W 34/70.Co z nagazowaniem? Jeszcze spokojnie czekać? Przenieść piwo na kilka dni do domu? Otworzyć butelki i dodac nowe drożdże?Dziękuję za podpowiedź. Oj będą granaty. Nic nie rób, i sprawdzaj co jakiś czas, piwo po kilku miesiącach będzie uciekać z butelki, a nawet może je rozsadzać. Jak bardzo chce się pić, to przenieś z 6 but. w 15°C i po 10 dniach oznacz je i z powrotem do piwnicy. Po 4 kolejnych dniach powinny być dobre do picia. Trochę mnie przestraszyłeś tymi granatami. Dzisiaj piwo ma trzy miesiące od zabutelkowania. Jest na gazowane idealnie .Piana leży na piwie do końca konsumpcji w kuflu. Ostatnio nawet skoczyła temperatura w piwnicy i jest OK. Pozdrawiam i dziekuję za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Witam Nie chcę zaśmiecać forum szybkim wątkiem, więc podepnę się do tego starego tematu Fermentuję Pilsnera z zestawu BA, piwo z 12BLG spadło już do 4BLG (po 10dni fermentacji). Czy zlać je już na cichą fermentację, czy poczekać aż spadnie do 2stopni? Planowałem zlać je jutro i potrzymać na cichej 2 tygodnie, żeby się wyklarowało. Czy cicha może być w temp fermentacji czyli 10-12stopni, a może jest to niezalecane? Ostatnie pytanie to przerwa diacetylowa. Bardzo mało ludzi o niej pisze, więc robić ją? Jeżeli tak, to na czym ona polega, kiedy co i jak? Dzisiaj mierzyłem BLG i próbowałem piwa, jest po prostu świetne! Wyczuwam w smaku miód/kwiaty, to troche dziwne bo chyba świadczy o za wysokiej temperaturze fermentacji (piwnica, 12st nie przekroczyło bo codziennie sprawdzałem) ale piwko i tak jest pyszne. Więc konkretnie - co z przerwą diacetylową? Pozdrawiam Maciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) 10 dni i 4 Blg to w sam raz, żeby przeprowadzić przerwę diacetylową. Chodzi o to, żeby w piwie było jeszcze wystarczająco dużo żywotnych drożdży. Dlatego przeprowadza się ją pod koniec burzliwej. Polega to na podniesieniu temperatury do ok 14°C i przetrzymaniu jeszcze kilka dni. Na pewno zejdzie Ci jeszcze trochę. Cichą najlepiej prowadzić w temperaturach niższych niż burzliwą, w praktyce mało kto ma takie możliwości, więc nie przejmuj się i trzymaj w tej samej temperaturze. Pośpiech nie jest wskazany, dwa tygodnie cichej to minimum. Edytowane 26 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Ok, zanim dostałem odpowiedź, trafiłem na post Kopyra, który przeprowadzał taką przerwę i przeniosłem piwo do pomieszczenia z 15stopniami. Ile tam ma stać? Założyłem, że 36 godzin wystarczy, czyli pojutrze rano bym je przeniósł na stół w piwnicy w celu stabilizacji i dzień później zlanie na cichą. Może tak być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Prawidłowo. Co prawda warto jeszcze zmierzyć, ale ogólne założenie jest dobre. Edytowane 26 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Zmierzyć co? Blg? Do ilu powinno spaść zanim skończę przerwę? Nie bardzo zrozumiałem Twojego posta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Tak, zmierzyć Blg. Powinno przestać spadać. Może spaść do trzech, ale może i do dwóch. Po prostu daj drożdżom szansę na skończenie pracy zanim przelejesz na cichą. Edytowane 26 Marca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Ok, tak jak myślałem. A czy taka przerwa może zepsuć smak piwa? Załóżmy jeżeli BLG będzie spadać powoli i potrzymałbym to piwo ciut dłużej w wysokiej temperaturze? Są to przecież dolniaki. Druga sprawa to obawa, że znowu muszę zajrzeć do balona i wpuścić tam menzurkę na nitce(używam szklanych dymionów). Pozdrawiam i idę oglądać kabaret ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek 05 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Witam serdecznie mam pytanie odnośnie pilsa którego pierwszy raz uwarzylem w niedziele. 24l 13 BLG,drożdże Bohemian Lager starter 1L krecony 48h,czy fermentacja burzliwa przebiega bardzo wolno,wiadro stoi w lodówce w temp.9°C. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez Krzysiek 05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 No i? Wiele już o tym napisano w internetach - nie bulka - co zrobić ?. Starter robiłeś w pokojowej temp. Zadałeś go pewnie do schłodzonej brzeczki. Drożdze tego nie lubią, muszą sie przystosować, ale wcześniej się namnażają bo jest tlen, i wtedy nie bulka, poczekaj. Możesz podnieść temp do 11-12 na dzień dwa aby im ułatwić żywot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 W dniu 10.12.2020 o 11:49, Krzysiek 05 napisał: fermentacja burzliwa przebiega bardzo wolno,wiadro stoi w lodówce w temp.9°C. Drożdże dolnej fermentacji tak mają że burzliwa przebiega mało burzliwie. Widać pianę na powierzchni, drożdże namnożone. Jednak 24 litry i 13 BLG to mało drożdży miałeś i też mogło przez to się ślimaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek 05 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 Dzięki, miało być 21l i 12 BLG ale wyszło mi więcej, że słodów mep@ale wychodzi mi dużo mniej jak ze słodu pilzneńskiego weyerman. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek 05 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2020 (edytowane) 14 godzin temu, skybert napisał: No i? Wiele już o tym napisano w internetach - nie bulka - co zrobić ?. Starter robiłeś w pokojowej temp. Zadałeś go pewnie do schłodzonej brzeczki. Drożdze tego nie lubią, muszą sie przystosować, ale wcześniej się namnażają bo jest tlen, i wtedy nie bulka, poczekaj. Możesz podnieść temp do 11-12 na dzień dwa aby im ułatwić żywot. Starter robiony tak jak piszesz w temp.pokojowej nó bo jak inaczej ale 2h przed zadaniem włożony do lodówki. Edytowane 12 Grudnia 2020 przez Krzysiek 05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się