biervorkoster Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Proponuje podawać piwa, które będą wyznacznikiem konkretnych wad. Moje typy na masło to: 1. Lubuskie Jasne (Witnica) 2. Jasne (Gniewosz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Może mało pije takich piw ale chyba te wady nie są zawsze powtarzalne. Takie Lubuskie Jasne zawsze ma diacetyl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Może mało pije takich piw ale chyba te wady nie są zawsze powtarzalne. Takie Lubuskie Jasne zawsze ma diacetyl? Może nie, ale w Gniewoszu, który kupuje dla butelek 0,3 jest obecny cały czas. Może pils = masło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Nie no co Ty, dobry pils nie ma masła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Ten temat to antyreklama. Pojawią się teksty typu: to ma syfka a to jest mniam. Przyszłość to kłódeczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 http://www.piwo.org/topic/4961-przygotowywanie-wad-piwa/ http://www.piwo.org/topic/1367-przyrzadzanie-treningowych-probek-zapachowych/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Ten temat to antyreklama. Pojawią się teksty typu: to ma syfka a to jest mniam. Przyszłość to kłódeczka Nie widzę tu żadnej antyreklamy, piwa które stale mają określone wady i to w sensownej ilości byłyby bardzo dobre do dokształcania sensorycznego, bo kosztują dużo mniej niż próbki wad Edytowane 20 Lutego 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 W Lubuskim jest zawsze masło. Oni chyba to specjalnie robią. Raciborskie to z reguły idealny przedstawiciel żelaza. A tak poza tym to ciężko coś wybrać, bo nie ma powtarzalności. Kilka warek temu trafiłem Ciechana Lagerowe, który był najlepszym przedstawicielem aldehydu jakiego spotkałem, ale innym razem nie było to już tak wyraźne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Podejrzewam że mało kto kliknął w linki które wkleiłem, więc pozwolę sobie przekleić te posty... Poproszono mnie, żebym napisał co wiem o przygotowywaniu próbek zapachowych do rozpoznawania wad piwa, więc przepiszę co napisano w Radical Brewing; to niepełna lista zapachów i czasem zawiera materiały dostepne tylko w USA, ale potraktujmy jako punkt wyjścia:aldehyd octowy - "zielone jabłuszko", niedokończona fermentacja : cukierek Jolly Rancher ropuszczony w piwieoctowy (infekcja) - 2-3 łyżeczki octu do kufla piwaserowy (utleniony chmiel) - powąchać ser limburgerchlorofenol - zanieczyszczenie wybielinką, "apteka" - powąchać stary plaster - przylepiecdiacetyl - użyć maślany zapach do ciasta, 1-4 krople do kuflaDMS - dodać troche soku z puszki kukurydzy do kuflautlenienie - kupić najstarsze piwo koncernowe w brązowej butelce jakie znajdziemy na półce w supermarkeciekozi pot (infekcja) - brak substytutufenolowy - rózne rodzaje - powąchać kabel elektryczny; miód rozcieńczony 1:4 wodą; goździkiskunksowy - postawić lager w zielonej butelce na godzinkę w pełnym słońcurozpuszczalnikowy (fuzle, estry robione w wysokiej temp) - kilka kropli zmywacza do paznokci do kufla Często opisujemy jakieś wady i niedoskonałości naszych piw.Zdaża mi się, że niektórych nie jestem w stanie wyraźnie wyczuć, bądz zidentyfikowaćNie jestem w stanie określić czy jest to z tego powodu, że jestem zbyt mało czuły na te boźdzce czyPo prostu nie umiem ich rozróżnić. Tego ostatniego wydaje mi się, że można się nauczyć,zatem pozostaje przygotowanie próbki piwa w ten sposób by zasymulować daną wadęno i w dokumentacji do przygotować do egzaminu BJCP znalazłem coś takiego:Tabeka podaje sposób przygotowania wady na butelkę 355ml. Przyprawy i substancje stałe należyrozpuścić w wódce .Kwaśny - kwas mlekowy - 0.4ml (1/3 łyżeczka roztworu, 1/8 łyżeczki kwasu mlekowego z 3/8 łyżeczki destylowanej wody)Kwaśny - ocet spirytusowy - 3/4 łyżeczkiGorzki - izomeryzowany ekstrakt chmielowy - 1 albo 2 krople, do smakuSłodki - cuker stołowy - 1/4 łyżeczka rozpuszczona w 1/2 łyżeczce wodyŚciągający - tanina winogonowa - 2 łyżeczki roztworu, 1/8 łyżeczki taniny w 5 łyżkach wodyFenolowy - chloroseptic - 0.4ml (1/3 łyżeczka roztworu, 1/8 łyżeczka Chloroseptic + 3/8 łyżeczki wody)Goździkowy - roztwór z goździkół - przygotuj roztwór z 8 goździków zanużonych w 88ml piwa, tak przygotowany roztór dodaj do przygotowywanego piwa do uzyskanie odpowiedniego smaku(około 4 łyżeczki)Siarkowy - pirosiarczyn porasu - Przygotuj roztwór jednej tabletki rozpuszczonej w 88ml piwa i dodaj roztwór do przygotowywanego piwa (około 1/2 łyżeczk)* osoby z astmą i alergiami nie powinni tego piwa próbowaćAlkoholowy - etanol - 2 łyżeczki (zwiększa ilość alkoholu o 2.7%) można również użyć 3 łyżeczki wódki.Sherry - wytrawne sherry - 3/4 łyżeczkiOrzechowy (nutty) - ekstrakt migdałowy - 0.1ml (1/8 łyżeczki rozworu przygotowanego z 1/8 łyżeczki ektractu migadłowego i 5/8 łyżeczki destylowanej wody)papierowy/nieświeży - - należy otworzyć butelkę, którą po napowietrzeniu zamykamy i przetrzymujemy w temperaturze 37 °C albo więcej przez kilka dni.winny - białe wino - dodajemy 2 Łyżki winadwuacetyl - ekstrakt maślany - dodajemy 4-5 kropliestrowy - ekstrakt bananowy - 6-7 kroplinasłoneczniony - - piwo w zielomej butelce należy przetrzymać na słońcu przez 1-3 dniTo tyle co znalazłem w tym temacie. Może komuś kiedyś się też przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Z tymi 'estrowymi' to takie naciągane. Wszystko zależy o jakie estry nam chodzi, a przecież tych jest mnóstwo. Tak samo ze zmywaczem do paznokci - być może w ten sposób uzyskamy rozpuszczalnikowy aromat octanu etylu, ale z pewnością nie fuzlowy aromat alkoholi wyższych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Większość lagerów/pilsów z małych czeskich browarów ma diacetyl. Tak ma być. Także piwa z Greifenklau z Bambergu mają masło i ich piwa dla mnie są wzorcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się