dżazder Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) #13 Citra Berry - Piwo malinowe Wysłodziny po warce #12. 12 litrów 7 Blg poszło do gotowania: Gotowanie 60 min.: 60' - Citra - 5g 0' - Citra - 15g Po gotowaniu wlano 860 ml syropu malinowego oraz 5 litrów wody mineralnej. Otrzymałem 15 litrów brzeczki 10 Blg. Drożdże: Mangrove Jack's M10. Fermentacja w niskiej temp., około 15 stopni. ---- 2015-07-18: Piwo zabutelkowane z około 20 ml syropu malinowego oraz około 40 kapsułkami słodzika. Wyszły 24 butelki 500 ml. Odfermentowane do 2,5 Blg. Edytowane 30 Października 2017 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Zabutelkowałem #11 Rajpajaj. 29 butelek 500 ml. Waga się przełączyła kg na lbs i teraz to już sam nie wiem ile glukozy sypnąłem do refermentacji, ale zdecydowanie za mało zapewne Podczas przelewania do wiadra z kranikiem zsunął mi się druciak z wężyka, czego nie zauważyłem od razu, poleciało pełno chmielin, zawróciłem z powrotem i od nowa, trochę strat przez to zanotowałem. Same problemy z tym piwem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 (edytowane) #NAL_01 Porterówka Odpoczywając od robienia piwa planuję dziś/jutro przygotować porterówkę Skład: 6 butelek 0,33 Żywiec Porter 1 litr spirytusu 95% 0,5 kg cukru trzcinowego 2 małe cukry wanilinowe Procedura (chyba) standardowa przy tego typu trunkach: podgrzać piwo, rozmieszać cukry, ostudzić, dodać spirytus, przelać w butelki i do piwnicy Edytowane 10 Czerwca 2015 przez dzazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Lasek wanilii nie mogłeś dostać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Już po ptokach, jak to mówią Szczerze mówiąc - nie szukałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) #14 Chicago - American Brown Ale Zasyp: 5 kg - (53,8%) - Pale Ale (Strzegom) 2 kg - (21,5%) - Pale Ale (Soufflet) 0,6 kg - (6,5%) - Czekoladowy jasny (Strzegom) 0,6 kg - (6,5%) - Karmel 150 (Strzegom) 0,5 kg - (5,4%) - Biscuit (CastleMalting) 0,5 kg - (5,4%) - Brown (Thomas Fawcett) 0,1 kg - (1,1%) - Czekoladowy ciemny (Strzegom) Zacieranie: Słody wsypano do 30 litrów wody. 68° - 64° - 75 minut 75° - 10 minut Wysładzanie: xx litrów wody w temp. 80° Do gotowania poszło ponad 40 litrów brzeczki Gotowanie 60 min.: 60' - Equinox - 10g 20' - Equinox - 30g 15' - Cascade - 30g 5' - Simcoe - 30g 1' - Equinox - 30g 1' - Cascade - 30g 1' - Simcoe - 30g 0' (80°C) - Equinox - 30g 0' (80°C) - Cascade - 40g 0' (80°C) - Simcoe - 40g Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów, korekcji wodą -> 35 litrów 14 Blg. Drożdże: FM52 - 15 litrów brzeczki schłodzonej do około 18 stopni US-05 - 20 litrów brzeczki schłodzonej do około 18 stopni Zniesione do piwnicy, temp. około 16 stopni. Po starcie fermentacji, temp. na fermentorach około 20 stopni. --- 2015-09-05: Warzenie 2015-09-26: Rozlew do butelek. Partia na FM52 odfermentowała do 3,8 Blg, na US05 do 4,2 Blg. Otrzymałem 6 butelek 0,33 i 60 butelek 0,5. --- Wrażenia: piwo potrzebowało około 2-2,5 miesiąca, aby można było o nim powiedzieć, że jest jako tako udane. Wyszedł bardziej Brown IPA niż Brown Ale. Wysoka, dość agresywna goryczka, minimalnie zalegająca. Aromat chmielowy wyczuwalny dość wyraźnie. Do tego posmaki czekolady i kawy. Piwo na etapie leżakowania zdecydowanie zmieniało swój charakter - okropna, zalegająca, piekąca, popiołowa goryczka z czasem ustępowała i stawała się coraz lepsza w odbiorze. Trawiasty, ziemisty smak również z czasem ustępował. Kilka butelek zostawię na dłuższe leżakowanie. Receptura mogłaby być do powtórzenia przy zmniejszonym chmieleniu i zastąpieniu Equinoxa innym chmielem. Edytowane 30 Października 2017 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) #15 Gorzkie Życie - Black Rye IPA Zasyp: 4,95 kg - (52,1%) - Pale Ale (Strzegom) 3 kg - (31,6%) - Słód żytni (Strzegom) 0,75 kg - (7,9%) - Carafa II Special (Weyermann) 0,5 kg - (5,3%) - Pale Crystal (Fawcett) 0,3 kg - (3,2%) - Special Roast (Briess) Zacieranie: Słody Pale Ale, Żytni i Crystal wsypano do 30 litrów wody. 68° - 62° - 60 minut Wsypano słód Carafa i Special Roast. 75° - 10 minut Wysładzanie: xx litrów wody w temp. 80° Do gotowania poszło 34 litry brzeczki Gotowanie 60 min.: 60' - Iunga - 50g 30' - Galaxy - 25g 15' - Cascade - 20g 5' - Cascade - 20g 5' - Amarillo - 20g 0' - Amarillo - 20g 0' - Cascade - 20g 0' - Simcoe - 20g Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów -> 26 litrów 15 Blg. Drożdże: FM52 - 17,5 litrów brzeczki schłodzonej do około 18 stopni. Wstawione do piwnicy (temp. otoczenia: około 12-13 stopni). Safbrew Abbaye - 8,5 litrów brzeczki schłodzonej do około 20 stopni. Wstawione do przedpokoju (temp. otoczenia: około 18 stopni). --- Kalendarz: 2015-12-17: Warzenie 2015-12-28: Piwo (FM52) przeniesione do wyższej temperatury - około 20 stopni. 2016-01-02: FM52 - Przelanie na cichą fermentację (5 Blg) + 50g Vic Secret 2016-01-05: FM52 - Butelkowanie. 80g cukru do refermentacji. Pierwszy raz używałem pończochy do oddzielenia chmielin. Wyszło: 26 butelek 0,5, 9 butelek 0,3 i 3 butelki 0,25 co razem daje jakieś 16,75 litrów. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez dzazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) #16 Whisky Terror - Whisky Stout Zasyp: 3,5 kg - (45,8%) - Słód Whisky (Castle Malting) 3 kg - (39,2%) - Słód Pale Ale (Strzegom) 0,4 kg - (5,2%) - Płatki owsiane 0,25 kg - (3,3%) - Jęczmień palony (Strzegom) 0,25 kg - (3,3%) - Carafa II Special (Weyermann) 0,25 kg - (3,3%) - Pszeniczny czekoladowy (Fawcett) Zacieranie: 63,5° - 58° - 60 minut 74° - 10 minut Wysładzanie: ok. 13 litrów wody w temp. 80° Do gotowania poszło 29 litrów brzeczki 14 Brix Gotowanie 60 min.: 60' - Northdown - 50g 10' - Fuggles - 30g Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów -> 23 litry 16,2 Brix Drożdże: Gęstwa FM52 ---- Uwagi: - znowu niska wydajność - chmiel Northdown jeszcze do sprawdzenia, z paczki pachnie bardzo ładnie, ziołowo, aromat zbliżony do Simcoe --- Kalendarz: 2016-01-15: Warzenie 2016-01-16: Zadanie drożdży do brzeczki o temp. 15 stopni, temp. otoczenia: 16 stopni. 2016-02-27: Miał być rozlew. Niestety infekcja, jakiś tlenowiec, poszło w kanał. W każdym razie receptura do powtórzenia, bo odczucie posmaków "torfowych" idealnie w punkt jak dla mnie. Edytowane 30 Października 2017 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 11 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 (edytowane) #17 Saura Sonata - Session Pale Ale Skład: Brewkit Mangrove Jacks 1,8kg Pilsner Brewkit Enhancer Mangrove Jack's 1,2kg Drożdże Fermentis US-05 Chmiele na cichą: Citra 50g, Mosaic 50g, Cascade 50g Przygotowanie: Przegotowałem zawartość brewkita i ekstrakt słodowy, zmieszałem razem, dolałem wody do 20 litrów objętości. Otrzymałem 20 litrów brzeczki 10 Blg. W temp. 18 stopni zadałem uwodnione drożdże. --- Kalendarz: 2016-06-20: Warzenie i rozpoczęcie fermentacji. Fermentacja w 18 stopniach (temp. brzeczki). 2016-07-01: Zmiana temp. fermentacji - 23 stopnie. 2016-07-05: Zlanie na cichą. Dodanie chmielu. 2016-07-08: Butelkowanie z 80g cukru. Wyszło 28 butelek 0.5 i 3 butelki 0.33. Edytowane 30 Października 2017 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) #18 Żart tropików - AmericanPale Ale Zasyp: 2,7 kg - (50,9%) - Słód Pale Ale (Strzegom) 1,5 kg - (28,3%) - Słód Pilzneński (Strzegom) 0,7 kg - (13,2%) - Słód pszeniczny (Strzegom) 0,4 kg - (7,6%) - Płatki owsiane Chmiele: Sorachi Ace - 120g Dodatki: Suszone skórki cytryny: 30g Trawa cytrynowa: 20g Skórki limonki: około 9g (cienko skrojone z 3 limonek) Zacieranie: 66° - 58°: 50 minut 64° - 62°: 25 minut 77°: 10 minut Wysładzanie: ok. 13 litrów wody w temp. 80° Gotowanie 60 min.: 60' - Sorachi Ace - 10g 15' - Sorachi Ace - 20g 10' - Sorachi Ace - 20g 5' - Skórki cytryny - 30g 2' - Skórki limonki - 8g 2' - Trawa cytrynowa - 20g 2' - Sorachi Ace - 30g Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów -> 15,5 litry 14,6 Brix (14 Blg) Refermentacja - 65g cukru. Gęstość końcowa = 3,5 Blg. Zawartość alkoholu: 5,8% 18 butelek 0.5 + 16 butelek 0.3 = 13.8 litra piwa 14 Blg | 5.8 % alk. | Drożdże: Safale US-05 z paczki --- Uwagi: - studzenie na balkonie przez noc, temp. zbita do 16 stopni - łączny czas pracy: 6 godzin ---- Kalendarz: 2017-03-18: Warzenie (19:00-01:00) 2017-03-19: Zadanie drożdży (9:00) 2017-04-02: Chmiel na cichą 40g Sorachi Ace (18:00) 2017-04-06: Rozlew Edytowane 30 Października 2017 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 14 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 (edytowane) #19 Yellow Bourbon Stout - Coffee Stout Zasyp: 3,5 kg - (77,8%) - Słód Pale Ale (Maris Otter) 0,5 kg - (11,1%) - Płatki jęczmienne 0,3 kg - (6,7%) - Palone ziarno jęczmienia 0,2 kg - (4,4%) - Słód Czekoladowy Chmiele: Target - 35g Dodatki: Kawa "Yellow Burbon" z Etno Cafe Zacieranie: 70° - 60°: 70 minut - tylko słody jasne 70° - 66°: 10 minut - ze słodami ciemnymi 78°: 10 minut Wysładzanie: ok. 13 litrów wody w temp. 80° Gotowanie 60 min.: 60' - Target - 35g Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów -> 18 litrów 12,8 Brix (12,3 Blg) Przygotowanie kawy: Ze 100g kawy "Yellow Bourbon" wymoczonej przez dobę w mieszance whisky i spirytusu zrobione cold brew. Dolane na dwa dni przed rozlewem do piwa. Refermentacja - 68g cukru. Gęstość końcowa = 3,5 Blg. Zawartość alkoholu: 4,8% 31 butelek 0.5 + 4 butelek 0.3 = 16,7 litra piwa 12,3 Blg | 4,8 % alk. | 45 IBU Drożdże: Safale S-04 z paczki --- Uwagi: - studzenie na balkonie przez noc, temp. zbita do 18 stopni - łączny czas pracy: 6 godzin - przy rozlewie piwo smakowało dobrze - trochę ziemisty posmak, kawa wyczuwalna wyraźnie. --- Kalendarz: 2017-10-14: Warzenie (15:00-20:00) 2017-10-26: Pomiar gęstości: 7 Brix (pomiar refraktometrem), po przeliczeniu 3,5 Blg 2017-10-29: Przygotowanie cold brew - 2 słoiki (w sumie około 1,2 litra) 2017-11-01: Rozlew Edytowane 17 Grudnia 2017 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 29 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) #20 Reload - American Pale Ale Zasyp: 2,8 kg - (58,3%) - Słód Pilzneński (Viking Malt) 2 kg - (41,7%) - Słód Pale Ale (Viking Malt) Chmiele: Citra - 90g Mosaic - 70g Chinook - 10g Columbus - 10g Zacieranie: 67° - 61°: 45 minut 66° - 60°: 45 minut 78°: 5 minut Wysładzanie: ok. 12 litrów wody w temp. 80° Gotowanie 60 min.: 60' - Columubs - 10g 5' - Mosaic - 40g 2' - Citra - 60g 2' - Chinook - 10g Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów -> 16,5 litra 14,2 Brix (13,6 Blg) Fermentacja cicha: 4dni (30g Citra + 30g Mosaic) Refermentacja - 85g cukru. Gęstość końcowa = (8,4 Brix - pomiar refraktometrem) 4,3 Blg. Zawartość alkoholu: 5,2% 25 butelek 0.5 + 4 butelki 0.3 = 13,7 litra piwa 13,6 Blg | 5,2 % alk. | Drożdże: Danstar Nottingham z paczki --- Uwagi: 40 IBU --- Kalendarz: 2017-10-28: Zacieranie, wysładzanie (18:00-22:00) 2017-10-29: Gotowanie (9:00-11:30) 2017-10-30: Zadanie drożdży 2017-11-11: Fermentacja cicha (balkon) + chmiel (30g Citra, 30g Mosaic) 2017-11-15: Rozlew Edytowane 19 Grudnia 2017 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) #21 Blackjack - Porter Interpretacja http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/2205-porter-baltycki-deer-bear-21blg.html z lekka modyfikacją chmielenia i drożdżami górnej fermentacji. Zasyp: Słód Monachijski - 4,5kg Słód Pilzneński - 2,2kg Słód Caramunich II - 0,2kg Słód Special B - 0,15kg Słód Carafa II- 0,35kg Płatki owsiane - 0,3kg Chmiele: Marynka - 40g Lubelski - 40g Columbus - 10g Zacieranie: 63° - 40 minut 72° - 30 minut (w 15. minucie dodany słód Carafa II) 78° - 5 minut Wysładzanie: Około 10 litrów wody w temp. 80°. Po wysładzaniu około 30 litrów 16 Brix Gotowanie: Gotowanie około 120 minut. 60' - Columubs - 10g 20' - Lubelski - 40g 15' - Marynka - 40g 15' - Cukier Muscovado Dark 300g Po gotowaniu i pozbyciu się osadów: 16 litrów 21 Blg. Drożdże: Gęstwa S-04 Rozlew: 58g cukru, pomiar refraktometrem 12.5 Brix Butelki: 20x0.5l + 10x0.3l 13.3 litra | 21 Blg | 8% alk. Uwagi: - coś pomieszałem przy nalewaniu wody do gara i się zorientowałem przy wsypywaniu słodów, że stosunek wody do ziarna będzie z dobre 3,5:1 albo nawet 4:1 Kalendarz: 2017-10-31: Zacieranie, wysładzanie 2017-11-01: Gotowanie 2017-11-02: Zadanie drożdży 2017-12-13: Rozlew Edytowane 19 Grudnia 2017 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) #22 Sweet murder - Sweet Stout Interpretacja http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/732-sweet-stout-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html Zasyp: Słód Pale Ale - (71,8%) - 3,7kg Słód Czekoladowy ciemny - (6,8%) - 0,35kg Słód Karmelowy Ciemny - (7,8%) - 0,4kg Jęczmień palony - (3,9%) - 0,2kg Laktoza - (9,7%) - 0,5kg Chmiele: 27 IBU Northdown - 25g Zacieranie: 68°-59° - 60 minut 59°-68° - 10 minut 68° - 10 minut (na początku dodane słody ciemne) 68° - 78° - 10 minut 78° - 5 minut Wysładzanie: Około 15 litrów wody w temp. 80°. Po wysładzaniu około 25 litrów 12,5 Brix Gotowanie: Gotowanie około 70 minut. 60' - Northdown - 25g 15' - laktoza - 0,5kg Po gotowaniu i pozbyciu się osadów, korekcji wodą: 16 litrów 15,5 Brix. Drożdże: Paczka S-04 Rozlew: Pomiar refraktometrem: 11 Brix - 8 Brix, alk. 4.4% 58g cukru 25 butelek 0,5 + 8 butelek 0,3 = 14,9 litra Kalendarz: 2017-12-16: Zacieranie, wysładzanie, gotowanie 2017-12-17: Zadanie drożdży 2018-01-05: Rozlew Edytowane 6 Stycznia 2018 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) #23 Very sweet murder - Sweet Stout Receptura własna. Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 5.8 kg Ziarno Viking Pale Ale malt 3 kg 51.7% 80 % 5 Ziarno Strzegom Czekoladowy ciemny 0.5 kg 8.6% 68 % 1200 Ziarno Crystal II 200 0.5 kg 8.6% 71 % 200 Ziarno Milk Sugar (Lactose) 1 kg 17.2% 76.1 % 0 Ziarno Płatki owsiane 0.8 kg 13.8% 85 % 3 Chmiele: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Bramling 50 g 60 min 6 % Zacieranie: 68°-61° - 50 minut 61°-78° - 20 minut 78° - 10 minut Wysładzanie: Około 15 litrów wody w temp. 80°. Po wysładzaniu około 25 litrów 12 Brix Gotowanie: Gotowanie około 65 minut 60 min - Bramling 50g 15 min - laktoza 1kg Po gotowaniu i pozbyciu się osadów, korekcji wodą: 22 litry 15 Brix. Drożdże: Paczka S-04 Rozlew: 11,6 Brix - pomiar refraktometrem 70g cukru 27 butelek 0,5 + 3 butelki 0,4 + 7 butelek 0,3 = 16,8 litra Kalendarz: 2017-12-16: Zacieranie, wysładzanie 2017-12-17: Gotowanie, zadanie drożdży 2018-01-05: Rozlew Edytowane 6 Stycznia 2018 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 20 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) #24 The Green Night - Rice Ale Wspólny zasyp dla warek #24 i #25, różnica w drożdżach i dodatkach na fermentację cichą. SUROWCE FERMENTUJĄCE 14 BLG 5.8% ABV 4 SRM Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 12 kg Ziarno Pilzneński 10 kg 83.3% 81 % 4 Ziarno Weyermann - Carapils 0.5 kg 4.2% 78 % 4 Ziarno Rice, Flaked 1.5 kg 12.5% 70 % 2 CHMIELE 24 IBU Balans goryczy 0.42 Zbalansowane Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Columbus/Tomahawk/Zeus 20 g 60 min 15.5 % Gotowanie Centennial 40 g 10 min 10.5 % Na zimno Citra 74 g 4 dni 12 % DROŻDZE Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium Safale US-05 Ale Suche 11 g Fermentis Zacieranie: 33 litry wody 63C - 60 min podgrzewanie + 9 litrów wrzątku 76C - 10 min Wysładzanie: 28,5 litra + 18 litrów wody po wysładzaniu: 41,5 litra 18,4 Brix Gotowanie: po gotowaniu 19.5 Brix. Po korekcji wodą 38.5 litra 15.65 Brix=15 Blg ----- Warka 24: Do wiadra trafiło 19.5 litra brzeczki 15 Blg. Drożdże zadano 21 stycznia 2018 o 9:15 w temp. 15 stopni. Safale US-05 po uwodnieniu. Rozlew: Dodano herbatę Matcha (45g w zimnej wodzie). 76g cukru. Odfermentowało do 4.75 Brix (9 Brix pomiar). Zabutelkowano 35 butelek 0.5 litra 5.7 % alk. Kalendarz: 2018-01-20: Warzenie 2018-01-21: Zadanie drożdży 2018-02-09: Cicha, dodanie 34g Citry, zbicie temp. do kilku stopni. 2018-02-12: Przygotowano herbatkę. 45g Matcha + zimna woda. Wstawione do lodówki. 2018-02-13: Rozlew Edytowane 19 Października 2018 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 20 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) #25 Sakura Ale - Rice Ale Zasyp, zacieranie, gotowanie, chmielenie jak w warce #24. Po gotowaniu, pozbyciu się osadów i korekcji wodą uzyskano 19 litrów brzeczki 15 Blg (15.6 Brix). Drożdże: starter FM52 Amerykański Sen, zadane 21 stycznia o 9:10 w temp. 15 stopni. Rozlew: Dodano herbatę Sencha Sakura (105g w zimnej wodzie). 59g cukru. Odfermentowało do 3.42 Brix (8.2 Brix pomiar). Zabutelkowano 34 butelki 0.5 litra 6.4 % alk. Kalendarz: 2018-01-20: Warzenie 2018-01-21: Zadanie drożdży 2018-02-09: Cicha, zebranie gęstwy, dodanie 34g Citry, zbicie temp. do kilku stopni. 2018-02-12: Przygotowano herbatkę. 105g Sencha Sakura + zimna woda. Wstawione do lodówki. 2018-02-13: Rozlew Edytowane 19 Października 2018 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 (edytowane) #26 The Polka King - American Wheat Receptura własna. Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 5.3 kg Ziarno Pszeniczny 2.5 kg 47.2% 85 % 4 Ziarno Pilzneński 1.5 kg 28.3% 81 % 4 Ziarno Strzegom pszenica prażona 0.3 kg 5.7% 70 % 100 Ziarno Viking Pale Ale malt 1 kg 18.9% 80 % 5 Chmiele: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Columbus/Tomahawk/Zeus 10 g 60 min 15.5 % Gotowanie Amora Preta 30 g 15 min 8.4 % Gotowanie Amora Preta 30 g 5 min 8.4 % Aromat (koniec gotowania) Amora Preta 50 g 0 min 8.4 % Na zimno Amora Preta 100 g 4 dni 8.4 % Zacieranie: 68°-61° - 60 minut 61°-78° - 20 minut 78° - 10 minut Wysładzanie: Około 15 litrów wody w temp. 80°. Po wysładzaniu około 25 litrów 12 Brix Gotowanie: Gotowanie około 65 minut Po gotowaniu i pozbyciu się osadów, korekcji wodą: 17 litrów 13 Brix. Drożdże: Gęstwa FM52 Amerykański Sen Rozlew: Kalendarz: 2018-02-24: Warzenie 2018-03-12: Przelanie na cichą + 100g chmielu Amora Preta, zebrano gęstwę. 2018-03-17: Rozlew Niestety albo jakaś infekcja albo przegazowanie z niewiadomych przyczyn. Potężny gushing W smaku bardzo ok. 12,5 Blg :: 5 % alk. :: 35 IBU Edytowane 19 Października 2018 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 15 minut temu, dżazder napisał: Amora Preta Jeżyna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 No czuć jeżyną, pewnie stąd nazwa, chmiel z PolishHops, chyba jeszcze nie jest w sprzedaży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 Teraz, dżazder napisał: No czuć jeżyną, pewnie stąd nazwa, chmiel z PolishHops, chyba jeszcze nie jest w sprzedaży OK. Internety milczą, więc wiesz - nadstawiam ucha na to co napiszesz o efekcie końcowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 2 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 (edytowane) #27 ... - Lambic Receptura własna. Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 4 kg Ziarno Pilzneński 2.5 kg 62.5% 81 % 4 Ziarno Płatki pszeniczne 1.5 kg 37.5% 85 % 3 Chmiele: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Stary chmiel szyszka (Marynka/Lubelski) 60 g 65 min 1 % Zacieranie: 52° - 10 minut 65° - 60 minut 78° - 10 minut Wysładzanie: Gotowanie: Gotowanie około 2 godziny 30 miunut. Po gotowaniu 13 litrów 13,5 Brix. Drożdże: FM26 - Belgijskie pagórki - rozkręcone na mieszadle (od początku fermentacji) WLP640 Brettanomyces anomalus - rozkręcone na mieszadle (po tygodniu fermentacji) Rozlew: Notatki: Po fermentacji 8-9 litrów do balona + drożdże lambikowe.Reszta w butelki - warka #27A Kalendarz: 2018-03-03 - Warzenie 2018-03-12 - 7.5 litra poszło w balon wraz z WLP640 Brettanomyces anomalus, reszta zostawiona w wiadrze Edytowane 13 Marca 2018 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 (edytowane) #28 Ymir - American Pale Ale Warka trochę testowa na sprawdzenie możliwości, ograniczeń i wszystkiego innego związanego z pierwszym warzeniem na indukcji, nowym sprzęcie i mniejszym rozmiarem warki - docelowo miało być 10 litrów. Zasyp: Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 2.75 kg Ziarno Pilzneński 2.75 kg 100% 81 % 4 Chmiele: Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Iunga 10 g 60 min 11 % Gotowanie Citra 10 g 5 min 12 % Gotowanie Simcoe 15 g 5 min 13.2 % Aromat (koniec gotowania) Citra 20 g 0 min 12 % Aromat (koniec gotowania) Amarillo 15 g 0 min 9.5 % Na zimno Citra 15 g 4 dni 12 % Na zimno Simcoe 15 g 4 dni 13.2 % Zacieranie: 68° - 60 minut 78° - 10 minut Wysładzanie: 8 litrów wody w temp. 80 stopni Gotowanie: Gotowanie 60 minut. Po gotowaniu i pozbyciu się osadów 8 litrów 12,6 Brix. Drożdże: FM53 Voss Kveik - bez startera. Rozlew: 40g cukru | 0.5 Blg | 14 x 0.5 + 2 x 0.3 Notatki: - termometr z Biowinu ssie pałkę - temperatura przy zacieraniu spadła przez godzinę o około 5 stopni - choć nie wiem czy można ufać termometrowi - kosz do chmielenia jest w porządku, ale i tak trzeba pamiętać o oddzieleniu tej części chmielin, która się przedostanie (ok. 10-20%) - wydajność dość niska - uwzględnić przy kolejnych zasypach - na maksymalnej mocy indukcji dość duże odparowanie - ok. 3 litrów Kalendarz: 2018-10-05 - Warzenie 2018-10-20 - Ferm. cicha 2018-10-23 - Rozlew Edytowane 23 Października 2018 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 14 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 (edytowane) #29 Loki - American India Pale Ale Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 4.5 kg Ziarno Pilzneński 3.5 kg 77.8% 81 % 4 Ziarno Viking Pale Ale malt 1 kg 22.2% 80 % 5 Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Columbus/Tomahawk/Zeus 20 g 60 min 15.5 % Gotowanie Cascade 20 g 3 min 6 % Gotowanie Citra 20 g 3 min 12 % Gotowanie Simcoe 15 g 3 min 13.2 % Na zimno Simcoe 20 g 4 dni 13.2 % Na zimno Cascade 30 g 4 dni 6 % Zacieranie: 68° - 60 minut 78° - 10 minut Wysładzanie: 12,5 litra wody w temp. 80 stopni Gotowanie: Gotowanie 60 minut. Po gotowaniu i pozbyciu się osadów 12 litrów 15 Brix. Drożdże: FM53 Voss Kveik - starter 1L kręcony 3 dni na mieszadle. Rozlew: 69g cukru - 23 butelki 0.5 l. Notatki: - spora strata z gotowania, ale w wiaderko z Castoramy już więcej nie chciałem wlewać Kalendarz: 2018-10-14 - Warzenie 2018-10-28 - Fermentacja cicha 2018-11-01 - Rozlew Edytowane 1 Listopada 2018 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 19 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 (edytowane) #30 Berserker - Brown India Pale Ale Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Suma 4.25 kg Ziarno Pilzneński 3.25 kg 76.5% 81 % 4 Ziarno Brown Malt (British Chocolate) 0.25 kg 5.9% 70 % 128 Ziarno Weyermann - Carapils 0.25 kg 5.9% 78 % 4 Ziarno Biscuit Malt 0.25 kg 5.9% 79 % 45 Ziarno Briess - Dark Chocolate Malt 0.25 kg 5.9% 60 % 827 Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Iunga 20 g 60 min 11 % Gotowanie Citra 10 g 5 min 12 % Gotowanie Simcoe 10 g 5 min 13.2 % Gotowanie Amarillo 10 g 5 min 9.5 % Aromat (koniec gotowania) Citra 10 g 0 min 12 % Aromat (koniec gotowania) Simcoe 10 g 0 min 13.2 % Aromat (koniec gotowania) Amarillo 10 g 0 min 9.5 % Na zimno Citra 15 g 4 dni 12 % Na zimno Simcoe 15 g 4 dni 13.2 % Na zimno Amarillo 15 g 4 dni 9.5 % Zacieranie: 68° - 60 minut 78° - 10 minut Wysładzanie: 7,5 litra wody w temp. 80 stopni Gotowanie: Gotowanie 60 minut. Po gotowaniu i pozbyciu się osadów 12 litrów 15 Brix. Drożdże: FM53 Voss Kveik - gęstwa po #28 Rozlew: 20 butelek x 0,5 l Notatki: Kalendarz: 2018-10-19 - Warzenie 2018-11-04 - Fermentacja cicha 2018-11-08 - Rozlew Edytowane 19 Lutego 2019 przez dżazder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się