kilis Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Jak to się nie namnożą. No takto. Ilu ludzi zmieści się na 50m2? 5000 da radę? Tych drożdży w 11g jest na prawdę dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Nie bijcie jak coś pokręciłem . Drożdże się namnożą, ale przy jakieś wartości tyle samo drożdży będzie umierało co powstawało (faza równowagi). Taa, a wcześniej jest faza pobudzenia, faza opóźniona, przyrostu i zwolniona. Wszystko prawda, tylko nijak ma się to do tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Jak to się nie namnożą. No takto. Ilu ludzi zmieści się na 50m2? 5000 da radę? Tych drożdży w 11g jest na prawdę dużo. To zapodaj producenta drożdży suchych, które nawet po uwodnieniu zajmą od razu bez namnażania całą objętość kolby (2l). Wtedy przerzucam się od razu na tego producenta, szkoda czasu na startery będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Takie znasz? http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/06/SFA_US05_PL.pdf W paczce jest ok. 6,9*10^10 komórek drożdży. Drożdże rozmnażają się do poziomu 1*10^7 no maks 1*10^8 komórek na ml. Cała kolba to 2000 ml czyli po wrzuceniu sucharów uzyskuje się poziom 3,45*10^7 komórek na ml. Praktycznie maksymalny poziom. Przy takim poziomie i braku żarcia (ekstrakt starteru wciągną szybko) od razu pójdą spać. P.S. do poziomu 10^8 komórek na ml drożdże rozmnażały mi się w laboratorium w warunkach tlenowych (pożywka dla drożdży cały czas napowietrzana na wytrząsarce) w cieplarce temperaturze 25°C. Edytowane 25 Lutego 2015 przez Biniu BuDeX, alechanted, adamsky i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 szkoda czasu na startery będzie Na takie jak ty chcesz robić szkoda. Po co bez sensu mieszać drożdże. Dzięki Biniu za obliczenia. Dawno to kiedyś liczyłem, ile razy można przedstawiać dowody. Starter robi się z małej liości, najczęściej płynnych drożdży. A jak chcesz się bawić to weź sobie suchary, uwodnij 0,2g i mieszaj 4 stopniowo do 3l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) W paczce jest ok. 6,9*10^10 komórek drożdży. A jest to ilość gwarantowana, jest duże prawdopodobieństwo, że jest ich tam 20*10^9 jak już ktoś wcześniej wspomniał. Zresztą zwykły kalkulator do drożdży też daje odpowiedź na te dywagacje. Edytka: przestrzelone miliardy poprawiłem. Edytowane 26 Lutego 2015 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) Fajnie się tu posługujecie różnicami ilości drożdży o rząd, ale z tego co zauważyłem to często jest dylemat: dać jedną saszetkę suchych czy dwie" a nie "dać jedną saszetkę suchych czy 10" np ten kalkulator: http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/#cells_per_gram Dla standardowej warki (12blg, 20l) i ilości suchych (11.5g, nawet zakładając 20mld/g komórek) mamy 230 mld komórek (0.88mln/ml/plato) a po rozmnożeniu na litrowym mieszadle 9 blg mamy 314mld (1,3mln/ml/plato) więc mamy ten 50% przyrost ilości drożdży, co np na lagera wygląda już dużo fajniej. Ale faktycznie, nie korzystając z mieszadła efekt gęstości hodowli jest już osiągnięty i nic nowego nam się nie namnoży. Ale już korzystając z kolby 2l i nie korzystając z mieszadła tak samo osiągamy ok 320 mld komórek (1,3mln/ml/plato). A kolega wyżej pisał o starterze 2l. Nie wspominając o wstawieniu go na mieszadło (517mld komórek, 2mln/ml/plato). Przy okazji dostajemy drożdże uwodnione, świeżo rozruszane, wg mnie mogę szybciej zając się fermentacją. To co napisałem to tylko teoria poparta wyżej wymienionym kalkulatorem, praktyki aż takiej dużej nie mam. Edytowane 26 Lutego 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Nie wiem jak tam ten kalkulator, ale w dwóch litrach drożdże z paczki sucharów nie będą zwiększać ilości żywych komórek na ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Nie wiem jak tam ten kalkulator, ale w dwóch litrach drożdże z paczki sucharów nie będą zwiększać ilości żywych komórek na ml. Może baterie padają w kalkulatorku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Kalkulatory, liczące przyrostom masy drożdży, są głupie (przynajmniej te, o których wiem) i nie uwzględniają maksymalnej gęstości drożdży jako bariery wzrostu. Tam nie zależy, czy zaczynasz propagować od 1 komórki czy od 10^10, zawsze przyrośnie CI ilości proporcjonalna do ilości pożywienia w starterze. Podsumowując, Bieniu ma rację, taki starter da tylko osłabienie drożdży, nie ich namnożenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Akurat w tym kalkulatorze jak mamy za mały starter wyskakuje komunikat : Starter does not create enough yeast cells. Increase starter size, change aeration technique, or do another step. Dlatego się nim sugerowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Masz za mały starter = przy danej technice napowietrzania/mieszania jest za mało cukru do wytworzenia potrzebnej biomasy. Moim zdaniem nie mówi to zupełnie nic o tym, czy jest zaimplementowany ogranicznik na gęstość komórek drożdżowych (a moim zdaniem nie ma) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciejAdamski Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Na temat drożdży nie będę się mądrzył, bo nie wiem. Zastanawia mnie inna sprawa. Ten, dodany przez Ciebie, kilogram cukru. Zrobiłem podobnie. No może miałem trochę mniej ekstraktów, bo 3,5 kilograma a nie 4,1 jak Ty, i na podniesienie blg dodałem kilo cukru. Piwo tak waliło bimbrem, że prawie nie nadawało się do picia. Na zasadzie "żeby się nie zmarnowało" rozdałem je znajomym żurom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 @@MaciejAdamski, jaka temperatura fermentacji? Przy dodatku cukru podobno warto ją dodatkowo obniżyć względem tego co się zwykle robi. (podobno, bo ja nie mam doświadczenia w tej kwestii) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się