dziedzicpruski Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 napisz później jaki efekt,też kupiłem ten chmiel i jestem ciekaw co to jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) Sam jestem ciekaw jaki będzie efekt, ale ogólnie bardzo mi podchodzą te nowozelandzkie chmiele. Dziś do kegów i butelek poszła AIPA. warka 156 z dn. 06-03-2012 blg 14,7 -> 1,6 alk. 7,2% Jacera patent z lakierem się sprawdził, po polakierowaniu nie trzeba czyścić wcale, pomijając przepłukanie rynny okapowej. Użyłem lakieru UV modelarskiego. Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) warka 159 Witbier skład pilzneński - 4,7kg pale ale - 2,2kg pszeniczny - 2,2kg orkisz ziarno kleikowane - 2kg pszenica ziarno kleikowane - 2kg płatki orkiszowe - 1,6kg płatki ryżowe - 0,5kg płatki jęczmienne - 0,5kg Zacieranie Zasyp 45°C dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego 48°C - 15 min. 67°C - 40 min. 72°C - 10 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 35 g Hallertau Hersbrucker (3,5%) - added during boil, boiled 60 m 20 g Nelson sauvin (11,9%) - added during boil, boiled 60 m 50g Saaz (4%) - added during boil, boiled 30m 20g Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 5 m 20g Geen bullet (13,2%) - 0 min. 30 g nasiona kolendry - added during boil, boiled 15 m 35g nasiona kolendry - added during boil, boiled 5 m skórki z 3 pomarańczy - added during boil, boiled 5m drożdże wlp-400 wyeast 3463 forbiden fruit blg 11,1 Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) blg 11,1 kleikowanie i mocno modyfikowany słód jednak robi różnicę, do tego roku nie dało sie zatrzeć witbiera w temp. 67C w 40 min. Trzeba było podnosić w górę, teraz ta przerwa to tylko formalność. Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Jakie masz teraz wybicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Witam z tymi ilościami kolendry wszystko w porządku? 265g to chyba strasznie dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Witam z tymi ilościami kolendry wszystko w porządku? 265g to chyba strasznie dużo Tak masz rację miało być 30g, dzięki za czujność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Jakie masz teraz wybicie? Zależy jaka warka, ile chmielu coś pomiędzy 88-96l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 warka 158 Dry Stout przelana na cichą blg początkowe 12,7/11 -> 1,7/2,1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) warka 160 Dry Stout skład pilzneński - 5kg pale ale - 5kg monachijski 1,1 jęczmień palony - 2kg pale czekoladowy - 0,5kg kawowy - 0,14kg owsiany - 0,5kg płatki jęczmienne błyskawiczne - 2,4kg Zacieranie 66°C - 90 min. edit zapomnialiałem dosypać palonego olśnienie przyszło przy 73°C więc dodatkowa przerwa 72°C - 10 min podgrzanie do 77°C chmielenie/dodatki bramling cross 7% - 100g - 60 min. east kent - 5,1% - 150g - 30 min. Drożdże Wyeast 1084 blg 12,5 Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Pozdrowienia dla akrobatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Pozdrowienia dla akrobatki A dziękuję roznosi nieco młodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 stworzyłem potwora, testowałem warkę 147 i udało mi się jakoś ten kryzys przetrwać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) Koniec warzenia blg 12,4 w niedzielę jeszcze jakiś witbir popełniony zostanie. Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Warka 158 dry stout zlana do kegów blg końcowe 1,2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Warka 158 dry stout zlana do kegów blg końcowe 1,2 Ale żarły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Jak dry to dry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) warka 161 Witbier skład pilzneński - 4kg pale ale - 3kg pszeniczny - 1,1kg owsiany - 0,5kg orkisz ziarno kleikowane - 3kg pszenica ziarno prażone - 2kg płatki ryżowe - 0,6kg płatki jęczmienne - 1,2kg Zacieranie Zasyp 45°C dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego 49°C - 15 min. 67°C - 50 min. 72°C - 10 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 15 g Nelson Sauvin (11,9%) - added during boil, boiled 60 min 15 g geen bullet (13,2%) - added during boil, boiled 60 min 20 g Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 15 min 40 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 15 min 45 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 5 min 60 g skórka pomarańczy 40g, skórka cytryny 10g, curacao 10g - added during boil, boiled 15 min 10 g Nelson Sauvin (11,9%) - added during boil, boiled 1 min 10 g geen bullet (13,2%) - added during boil, boiled 1 min 10 g Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 1 min 50g motueka 6,7 - na zimno 3 dni przed rozlewem 12g summit - na zimno 3 dni przed rozlewem drożdże wlp-400 wyeast 3942 belgian wheat blg początkowe 11,1 Edytowane 9 Maja 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Skończyłem kupażować Witka, zmieszana została część warki 157 i 159. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 josef mógłbyś opisywać bardziej po polski ?? chętnie spróbuję tego witka , domniemam że to na konkurs hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Głupio mu było napisać, że zerżnął dwa witki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Wymieszałem dwie warki bo jedna z nich była za goryczkowa. Witek przede wszystkim do wypicia poszedł w 1l butelki nie na konkurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Wymieszałem dwie warki bo jedna z nich była za goryczkowa. Witek przede wszystkim do wypicia poszedł w 1l butelki nie na konkurs. Pety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Głupio mu było napisać, że zerżnął dwa witki Co zrobiłem? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Pety? Nie, butelki z krachlą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się