josefik Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Cała impreza przebiegała fajnie do gotowania, 50l brzeczki zostało podzielone tak aby uzyskać 25l weizenbocka o gęstości 17 blg i 25l dunkelweizena o gęstości ok 12blg, Schodki zaczęły się w czasie gotowania, odparowanie potężne przy takiej małej ilości w garnku, dolewałem na koniec kranówy, jak po gotowaniu zobaczyłem ile w tym 100l garnku zostało, to szczerze mówiąc czasem przy takiej AIPIA czy IIPA więcej do kanał u wylewam Tak więc dolałem po 5l wody do każdego fermentatora. Ustabilizowałem blg na właściwym poziomie, zadałem starterem wlp 300 na oba piwa. No i te fermentatory 30l przezroczyste, fajne są, szkoda że takie małe. Z drugiej strony takie małe ilości, bo szkoda do kegów pakować piwo które u mnie na pewno postałoby dłużej niż kilka miesięcy tym bardziej że kegów wolnych na razie, specjalnie nie mam . Zostały w sumie 3 takty /warzenia/ do końca sezonu . Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Dziś przy pięknej pogodzie uwarzymy kolejnego witbiera, asystentka rozłożona na leżaku łapie pierwszą opaleniznę, nie będziemy jej przeszkadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) warka 186 Witbier v.2.2013 skład pilzneński - 7,5kg pszeniczny - 4,15kg mąka ryżowa - 1kg płatki jęczmienne - 3kg mąka ryżowa - 1kg płatki owsiane 0,5kg Zacieranie Zasyp 45°C 48°C - 15 min. 67°C - 40 min. 72°C - 10 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 50 g (33,3%) Fuggles (4,5%) - added during boil, boiled 60 m 25 g (17,9%) Styrian Goldings (4,3%) - added during boil, boiled 15,0 m 50 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 15 m 50 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 5 m 20 g Orange Peel - added during boil 20 g bitter orange peel - added during boil, boiled 10 m 40 g Lemon peel (dried) - added during boil, boiled 10 m 75 g (53,6%) Styrian Goldings (4,3%) - added during boil, boiled 3 m drożdże wyeast 3463 forbiden fruit WLP 400 Belgian Wit blg początkowe 11,5 Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) warka 187 Witbier v.3.2013 skład pilzneński - 7kg pszeniczny - 1kg orkisz ziarno kleikowane - 1,5kg płatki orkiszowe - 1,6kg płatki jęczmienne - 2,8kg mąka ryżowa - 1kg płatki owsiane 0,8kg płatki jaglane 0,4kg Zacieranie Zasyp 49°C dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego, mąki ryżowej, płatków pszenicznych 48°C - 15 min. 67°C - 40 min. 72°C - 10 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 50 g (45,5%) Palisade™ (7,7%) - added during boil, boiled 60 m 25 g (27,3%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 15,0 m 50 g (27,3%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil 0m 50 g kolendra - added during boil, boiled 15 m 50 g kolendra - added during boil, boiled 5 m 60 g suszona skórka cytryny 15 m skórka świeżych pomarańczy /2,5 szt./ - added during boil, boiled 15 m drożdże s-33 danstar belle saison wlp 400 blg początkowe 12,5 19-05-2013 rozlew, blg końcowe s33 2,6, belle saison 0,3, wlp400 1,7 Edytowane 19 Maja 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Ja dzisiaj też kręcę właśnie Wita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Ja dzisiaj też kręcę właśnie Wita No ja już skończyłem, jutro saison na warsztacie czaras3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 (edytowane) warka 188 Saison skład pilzneński - 7,5kg monachijski I - 5kg pszeniczny - 3,7kg Karmelowy jasny 1,3kg płatki jęczmienne - 1,2kg Zacieranie 48°C - zasyp 52°C - 10 min 67°C - 30 min. 72°C - 20 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 100 g (33,3%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 70 m 50 g (16,7%) Tettnanger (5,5%) - added during boil, boiled 60 m 50 g (16,7%) Tettnanger (5,5%) - added during boil, boiled 15 m pożywka DAP 5g - 15min cukier muscvado - 100g - 15 min świeża skórka pomarańczy /6 szt/ - 15 min. 100 g (33,3%) East Kent Goldings (5.00%) - added during boil, boiled 0 m drożdże WLP 568 Belgian saison blend Wyeast 3711 French Saison blg początkowe 13,9 20-05-2013 rozlew blg końcowe wlp 568 2,4 , french saison 1,2. Edytowane 20 Maja 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Jednak okazuje się że to jeszcze nie koniec , w przyszłym tygodniu kolejny test suchych drożdży w Witku /brewferm blanche i t58/. No i repeta saisona, ale to już na prawdę koniec . U mnie pierwsze muszki już przyleciały trochę później od bocianów ale pogoda ich nie rozpieszcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Chyba Panie żeś z uwagą pogodę śledził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 No pogoda nie zniechęca, ale najważniejsze że jest w co lać - po ostatnim zasileniu kegami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 No tak, nie sztuka uwarzyć, ale w co wlać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Jutro Witbier wersja 4.2013 a w zasadzie tych wersji będzie więcej z racji różnorodności drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 sekretarka ma urlop, że sam zapowiadasz warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 (edytowane) odkąd ciśnienie trzyma ale przysyła czasem zdjęcia z podróży. Edytowane 7 Maja 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaciej6 Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 eeeeeeee noooooo do pracy niech sekretareczka wraca a nie w podróżach się szlaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) warka 189 Witbier v.4.2013 skład pilzneński - 7kg pszeniczny - 1,3kg orkisz ziarno kleikowane - 3kg płatki jęczmienne - 3,6kg mąka ryżowa - 1kg płatki owsiane 0,8kg Zacieranie Zasyp 49°C dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego, mąki ryżowej, 48°C - 15 min. 67°C - 40 min. 72°C - 10 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 85 g (43,6%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 60 m 30 g (15,4%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 15,0 m 80 g (41,0%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil 40 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 15 m 40 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 5 m 100 g Lemon peel (dried) - added during boil, boiled 15 m 100 g Orange Peel (dried) - added during boil, boiled 15 m drożdże brewferm blanche fermentis T-58 WLP 400 blg początkowe 10,3 22-05-2013 rozlew blanche 2,6blg , t58 2,5blg , wlp400 1,8 Edytowane 22 Maja 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) Brak czasu i pospiech przyczyną katastrof, piwo samo się nie zrobi, na początek skleikowałem tak zboże /musiałem wyjechać/, a wyjazd się przeciągnął 2.5h - wyszła z tego papka-galaretka i wiedziałem że przy filtracji będzie ciężko . Za to zacieranie idealnie 30 na 50% zasypu niesłodowanego w 67C uważam za dobry wynik. No i stało się , zostawiłem otwarte zawory /jak szczeniak/ od gara warzelnego i znów wyjechałem. 30l brzeczki przedniej poszło do kanału, teraz walczę żeby coś do fermentatorów wlać. Na szczęście założyłem że ma być 14blg, teraz ucieszę się jak wyjdzie 11 w "trochę" mniejszej objętości. Edytowane 8 Maja 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 A na koniec treber rozsypany na podjeździe z dziurawego worka. Ole! Wyszło nadspodziewanie dużo,różnica około 10l-12l na minus jednak blg mówi za siebie 10,3 będzie prawie harcerskie na te upały co to ich pewnie nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 te Wity ostatnio jakąś złą pasą owiane, mój ze środy zeszłego tyg filtrowałem ręcznie:P P.S aż musiałem sprawdzić co to treber:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 P.S aż musiałem sprawdzić co to treber:P A widzisz, a to tak po naszemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Od jakiegoś czasu jestem zdania, że w maju to już o warzeniu trzeba zapomnieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Jak to zapomnieć, ja dopiero się rozkręcam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Użytkownik Przemczysław dnia 08 maj 2013 - 19:55 napisał P.S aż musiałem sprawdzić co to treber:P A widzisz, a to tak po naszemu Sam sprawdzałem , ale po niemiecku wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 P.S aż musiałem sprawdzić co to treber:P A widzisz, a to tak po naszemu Sam sprawdzałem , ale po niemiecku wyszło Tłumacz gogle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się