jacer Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zaraz doniesiemy do opieki społecznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Wszystko się zgadza oprócz chronologii. Mały browar mały "basen", większy browar większy basen. Za dwa lata to ogródka braknie ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 I tego się trzymaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 josefik przesympatyczna ta fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Fakt, fotka urocza. To jest piwowarskie wychowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Piwowarskie wychowanie tak tak oczywiście ,ale stare przysłowie pszczół mówi. Czym skorupka za młodu nasiąknie...., Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Piwowarskie wychowanie tak tak oczywiście ,ale stare przysłowie pszczół mówi.Czym skorupka za młodu nasiąknie...., ... i w wieku dojrzewania nie będzie miała problemów z cerą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 (edytowane) warka 120 Germański Pils skład: pilzneński - 8kg monachijski I - 0,5kg carapils - 0,5kg Zacieranie 38°C - zasyp 64°C - 60 min. podgrzanie do 76°C chmielenie/dodatki hallertau spalt - 90g 80 min. hallertau trad - 30g 15 min. saaz - 30g 15min saaz - 20g 1 min. mech 15 nin drożdże wlp 820 wyszło ok 13 blg Edytowane 8 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Zły dzień, padł czujnik od sterownika zacieranie było nieco inne bo zanim przeszedłem na " ręczne" sterowanie to zacier ok. 60 min zamiast w 64 stał w ~ 60°C . Zrobiłem jeszcze przerwę 64°C - 15min. próba jodowa negatywna będzie jeszcze podgrzanie do 76°C. Ale nie poddaje się i drugą warkę robię na półautomacie tzn. regulatorze z termostatem. Będzie scottish ale na drożdżach Wyeast 1728, docelowo miały być WLP 028 Edynburg ... ale nie ruszyły w starterze przez 4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Och tak to jest z techniką. Mi w grudniu też padł dymogenerator i musiałem ręcznie wędzić na starej beczce. Niby nic, ale zamiast 6 godzin 2 dni po 10 godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Ano tak bywa Janku. W sumie u mnie banalna sprawa - kabelki się pourywały ale luty są na tyle precyzyjne i delikatne ze moja lutownica wraz ze mną nie daje rady. Dziś już nie mam siły na drugie warzenie, szkockie ale rozpocznę jutro rankiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 (edytowane) warka 121 Szkockie ale skład: lager - 3kg pale ale - 3kg monachijski I - 0,5kg crystal 120 - 0,3kg cara 20 - 0,3kg carapils - 1,3kg carafa special - 0,2 czekoladowy 0,05kg kawowy 0,02kg black - 0,1kg Zacieranie 68°C - 60 min. podgrzanie do 76°C chmielenie/dodatki saaz - 10g 60 min. styrian - 60g 60 min. drożdże blg początkowe 10 wyeast 1728 Edytowane 19 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Warka 118 Fest Oktober z dn 23.12.2010 - 14 dni burzliwej i 2 dni w temperaturze 18-19°C rozpoczyna lagerowanie. zeszło do 3blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 (edytowane) warka 117 Belgian GSA zabutelkowana zeszło do blg końcowe ok. 4,2 alk. 8,2% warka 119 Tmave po 13 dnach burzliwej /°C 10°C / + 2 dni w temp. 19°C rozpoczyna lagerowanie jeżeli tak to można nazwać Beczki wystawione na zewnątrz /temp. ok 7°C / czekają na powrót zimy. Edytowane 15 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 (edytowane) warka 122 Wiedeński lager skład: wiedński - 4kg pilzneński - 3,5kg monachijski I - 1kg crystal malt 120 - 0,3kg cara munich II - 0,25kg Zacieranie 38°C - zasyp 66°C - 60 min. podgrzanie do 76°C chmielenie/dodatki hallertau trad - 50g 90 min hallertau trad - 20g 30 min hallertau spalt - 20g 15min hallertau spalt - 20g 1min mech 15 min drożdże wlp 885 blg początkowe 13 Edytowane 19 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Szkockie ale przelane na cichą blg 3,1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 (edytowane) Warka 120 Germański pils po 8 dniach burzliwej i 2 dniach w temp. 19° Blg rozpoczyna lagerowanie, blg ok. 2° Edytowane 18 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 w temp. 19° Blg rozpoczyna lagerowanie ale masz w piwnicy gęste powietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 (edytowane) nie mam piwnicy ale te dwa dni fermentator stał w domku nie był szczelnie przykryty. i dochodziły zapaszki - szczerze mówiąc lubię się tym inhalować. Edytowane 18 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 nie mam piwnicy Masz, tylko twoja piwnica ma gęstość gleby. 2°C osiągasz w skrzyni, na dworze czy inny sposób - zaczynam kombinować co u mnie zrobić. Aha, mam drożdże dla Ciebie, muszę się tylko wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 2°C to od jutra jak obiecane ochłodzenie przyjdzie średnia temperatura z zeszłego tygodnia to 5°C beczki stały na zewnątrz. Jutro coś machnę od rana, jeśli ranek zacznie się spokojnie. Możemy się spotkać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Przed południem ma przyjechać klient. Zobaczę jak szybko się uwinę i przyniosę drożdżaki przy okazji wyjścia z psem na spacer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 (edytowane) warka 123 American IPA skład: pilzneński - 2kg pale ale - 4kg lager - 5 kg monachijski I - 0,5kg crystal malt 145 - 0,3kg cara - 0,27kg amber - 0,25kg meladoninowy - 0,25 Zacieranie 55°C - 20 min. 66-67°C - 90 min. podgrzanie do 76°C chmielenie/dodatki nugget- 30g 60 min galena - 30g 30 min mech 15 min simcoe - 40g 10min mount hood - 30g 4min drożdże Wyeast 1056 blg 16 Edytowane 25 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Jutro warzymy Rysia start około 14.00 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 (edytowane) warka 124 R I S słody pilzneński - 6kg lager - 2 kg bohemski -2kg pale ale - 2kg monachijski I - 1kg amber - 1kg crystal malt 145 - 0,2kg amber - 1kg brown - 0,15kg edit płatki jęczmienne - 0,4kg black - 0,12kg chocolate - 0,3kg jęczmień palony - 0,7kg carafa special II - 0,3kg kawowy - 0,7kg Zacieranie 55°C - 20 min. 69°C - 90 min. podgrzanie do 76°C chmielenie/dodatki perle 90g 70 min. aurora 20g 45 min. amarillo 20g 45 min mech 15g - 15 min. fuggle - 50g 15min mount hood - 20g 0min drożdże wyeast 1728 Edytowane 22 Stycznia 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się