Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Piwowarskie wychowanie tak tak oczywiście ,ale stare przysłowie pszczół mówi.

Czym skorupka za młodu nasiąknie...., :P

... i w wieku dojrzewania nie będzie miała problemów z cerą. :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 120

Germański Pils

 

skład:

 

pilzneński - 8kg

monachijski I - 0,5kg

carapils - 0,5kg

 

Zacieranie

 

 

38°C - zasyp

64°C - 60 min.

podgrzanie do 76°C

 

 

chmielenie/dodatki

 

hallertau spalt - 90g 80 min.

hallertau trad - 30g 15 min.

saaz - 30g 15min

saaz - 20g 1 min.

mech 15 nin

 

drożdże

wlp 820

 

wyszło ok 13 blg

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zły dzień, padł czujnik od sterownika zacieranie było nieco inne bo zanim przeszedłem na " ręczne" sterowanie to zacier ok. 60 min zamiast w 64 stał w ~ 60°C .

Zrobiłem jeszcze przerwę 64°C - 15min. próba jodowa negatywna będzie jeszcze podgrzanie do 76°C.

Ale nie poddaje się i drugą warkę robię na półautomacie tzn. regulatorze z termostatem.

Będzie scottish ale na drożdżach Wyeast 1728, docelowo miały być WLP 028 Edynburg ... ale nie ruszyły w starterze przez 4 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ano tak bywa Janku. W sumie u mnie banalna sprawa - kabelki się pourywały ale luty są na tyle precyzyjne i delikatne ze moja lutownica wraz ze mną nie daje rady.

 

Dziś już nie mam siły na drugie warzenie, szkockie ale rozpocznę jutro rankiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 121

Szkockie ale

 

skład:

 

lager - 3kg

pale ale - 3kg

monachijski I - 0,5kg

crystal 120 - 0,3kg

cara 20 - 0,3kg

carapils - 1,3kg

carafa special - 0,2

czekoladowy 0,05kg

kawowy 0,02kg

black - 0,1kg

 

Zacieranie

 

68°C - 60 min.

podgrzanie do 76°C

 

 

chmielenie/dodatki

 

saaz - 10g 60 min.

styrian - 60g 60 min.

 

 

 

drożdże

 

blg początkowe 10

wyeast 1728

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 117 Belgian GSA zabutelkowana zeszło do blg końcowe ok. 4,2 alk. 8,2%

warka 119 Tmave po 13 dnach burzliwej /°C 10°C / + 2 dni w temp. 19°C rozpoczyna lagerowanie jeżeli tak to można nazwać

Beczki wystawione na zewnątrz /temp. ok 7°C / czekają na powrót zimy.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 122

Wiedeński lager

 

skład:

wiedński - 4kg

pilzneński - 3,5kg

monachijski I - 1kg

crystal malt 120 - 0,3kg

cara munich II - 0,25kg

 

 

Zacieranie

 

 

38°C - zasyp

66°C - 60 min.

podgrzanie do 76°C

 

 

chmielenie/dodatki

 

hallertau trad - 50g 90 min

hallertau trad - 20g 30 min

 

hallertau spalt - 20g 15min

hallertau spalt - 20g 1min

mech 15 min

 

drożdże

wlp 885

 

blg początkowe 13

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie mam piwnicy :)

ale te dwa dni fermentator stał w domku nie był szczelnie przykryty. i dochodziły zapaszki - szczerze mówiąc lubię się tym inhalować. :)

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie mam piwnicy :)

Masz, tylko twoja piwnica ma gęstość gleby. :)

2°C osiągasz w skrzyni, na dworze czy inny sposób - zaczynam kombinować co u mnie zrobić.

 

Aha, mam drożdże dla Ciebie, muszę się tylko wybrać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2°C to od jutra jak obiecane ochłodzenie przyjdzie :) średnia temperatura z zeszłego tygodnia to 5°C

beczki stały na zewnątrz.

Jutro coś machnę od rana, jeśli ranek zacznie się spokojnie. Możemy się spotkać. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 123

American IPA

 

skład:

pilzneński - 2kg

pale ale - 4kg

lager - 5 kg

monachijski I - 0,5kg

crystal malt 145 - 0,3kg

cara - 0,27kg

amber - 0,25kg

meladoninowy - 0,25

 

 

Zacieranie

 

 

55°C - 20 min.

66-67°C - 90 min.

podgrzanie do 76°C

 

 

chmielenie/dodatki

 

nugget- 30g 60 min

galena - 30g 30 min

 

mech 15 min

simcoe - 40g 10min

mount hood - 30g 4min

 

 

drożdże

Wyeast 1056

blg 16

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 124

R I S

 

słody

pilzneński - 6kg

lager - 2 kg

bohemski -2kg

pale ale - 2kg

monachijski I - 1kg

amber - 1kg

crystal malt 145 - 0,2kg

amber - 1kg

brown - 0,15kg

edit

płatki jęczmienne - 0,4kg

 

 

black - 0,12kg

chocolate - 0,3kg

jęczmień palony - 0,7kg

carafa special II - 0,3kg

kawowy - 0,7kg

 

Zacieranie

55°C - 20 min.

69°C - 90 min.

podgrzanie do 76°C

 

chmielenie/dodatki

perle 90g 70 min.

aurora 20g 45 min.

amarillo 20g 45 min

 

mech 15g - 15 min.

fuggle - 50g 15min

mount hood - 20g 0min

 

 

drożdże

wyeast 1728

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.