Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

warka 139

Witbier

skład

pilzneński - 3kg

pszeniczny - 2,5kg

cara - 0,1kg

płatki pszeniczne 1 kg

płatki owsiane 0,4 kg

płatki jęczmienne 0,4 kg

płatki ryżowe 0,25 kg

 

 

Zacieranie

 

40°C - 30 min. /dodanie drugiej części zacieru

65°C - 30 min.

72°C -30 min.

 

podgrzanie do 77°C

 

chmielenie/dodatki

 

fuggle- 24g 75 min.

fuggle - 20g 30 min.

saaz - 25g 10 min.

kolendra zmiażdżona 12g 12min.

kolendra zmielona 10g 6 min.

curacao 50g 15 min.

 

drożdże

WYEAST 3944 Belgian Witbier

 

gęstość początkowa 11°Blg

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :P

 

warka 137 Altbier przelana na cichą zeszło do 3°Blg

Jozefik u Ciebie te drożdże też tak szarżowały jak u Jacera?

Trudno mi to ocenić bo pomiarów na bieżąco nie dokonywałem ale wydaje mi się ze w temp. 17-18°C nieco wolniej zżerały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 140

Witbier

skład

pilzneński - 2,5kg

pszeniczny - 3,4kg

płatki jęczmienne 0,4 kg

pszenica prażona - 1,5kg

 

Zacieranie

zasyp 38°C

 

63°C - 30 min.

68°C - 20 min

72°C -20 min.

podgrzanie do 77°C

 

chmielenie/dodatki

cascade 10g - 75min.

hallertau spalt. 10g - 75 min.

east kent - 23g 30 min.

east kent - 12g 10 min

curacao 60g - 15 min.

kolendra 15g 12 min.

kolendra 10g 6 min

 

drożdże

WYEAST 3944 Belgian Witbier

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 141

Weizen

skład

pilzneński - 3,2kg

pszeniczny - 4kg

carawheat - 50g

 

 

 

Zacieranie

 

43°C - 30 min. /dodanie drugiej części zacieru

54°C - 15 min.

63°C - 30 min.

68°C - 20 min.

72°C - 20 min.

 

podgrzanie do 77°C

 

chmielenie/dodatki

 

Hallertau Spalter- 10g 75 min.

cascade - 10g 75 min.

glukoza - 500g

 

 

drożdże

Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan

 

blg 11

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.