przemo70 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Co zrobiłem? :roll: No dobra, wymerdałeś dwa witki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Czym wymerdał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Testosteron Wam wiosną uderza do głowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Czym wymerdał? http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=UyVIsSCAm3g#t=311s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Czym wymerdał? Nawet nie śmiem pomyśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 i jaki efekt daje motueka w wicie na zimno ?,jutro mam plan i się zastanawiam czy dać ten chmiel,nie daje przypadkiem multiwitaminą,czyli owocami tropikalnymi ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 i jaki efekt daje motueka w wicie na zimno ?,jutro mam plan i się zastanawiam czy dać ten chmiel,nie daje przypadkiem multiwitaminą,czyli owocami tropikalnymi ?. Kwiatowy bardziej, ale ja miałem inną wersję, moja była w szyszkach i coś koło 8% alfa. Aromat jest delikatny nie taki ordynarny, nie przypomina amerykańskich odmian, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 dzięki,to zrobię na tej z tb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Witbier 159 z 05.04. na drożdżach wyeast 3463 forbiden fruit przelana na cichą, drożdże niemrawo schodziły by osiągnąc ok. 3blg. Myślę że teraz po dotlenieniu końcówkę przejedzą szybciej. Witbier 161 z 16.04 na drożdżach wyeast 3942 belgian wheat uporały się znacznie szybciej z zadaniem, blg ok. 3. Również poszło na cichą, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Ehh Josefik, wity na cichą dawać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Ehh Josefik, wity na cichą dawać... Ehh Jacek tak to bywa Po części przyczyną jest chęć zakończenia sezonu na początku maja, to są piwo w zbiornikach gdzie na start dawałem tylko aktywatory, do rozruszania. Przy gęstwach tematu nie ma i leżą tylko w jednym fermentatorze. Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) stout z warki 160 przelany na cichą, bazowałem na palonym jeczmieniu i nieco za jasne jak na moje wyszło - taki brown ale wytrawny, taka trzecia dolewka wrzątku do fusów blg 1,2o Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 stout z warki 160 przelany na cichą, bazowałem na palonym jeczmieniu i nieco za jasne jak na moje wyszło - taki brown ale wytrawny, taka trzecia dolewka wrzątku do fusów blg 1,2o Stout 160 został zakegowany, do kegów poszedł też witbier 157/159 A dziś ostatnie trzy takty sezonu na początek nowozelandzka IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 (edytowane) warka 162 NZIPA skład pilzneński - 14kg karmelowy jasny - 0,8kg cara malt 20 ebc - 0,6kg płatki żytnie - 0,4kg Zacieranie Zasyp 66°C 68-67°C - 50 min. 72°C - 15 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 20,0 g green bullet (13,2%) - added during boil, boiled 60 min 25 g Pacific Gem (12,0%) - added during boil, boiled 40 min 50 g Kohatu (5,7%) - added during boil, boiled 30 min 10 g Nelson Sauvin (14,0%) - added during boil, boiled 20 min 25 g Pacific Gem (12,0%) - added during boil, boiled 15,0 min 50 g Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 10,0 min 50 g Kohatu (5,7%) - added during boil, boiled 5 min 30 g green bullet (13,2%) - added during boil, boiled 0 min 75 g Kohatu (5,7%) - added dry to secondary fermenter 75 g Motueka (6,7%) - added dry to secondary fermenter 75 g Nelson Sauvin (14,0%) - added dry to secondary fermenter drożdże Mauribrew Ale blg początkowe 14,5 Edytowane 17 Maja 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 chmielenie/dodatki 20,0 g green bullet (13,2%) - added during boil, boiled 60 min 25 g Pacific Gem (12,0%) - added during boil, boiled 40 min 50 g Kohatu (5,7%) - added during boil, boiled 30 min 10 g Nelson Sauvin (14,0%) - added during boil, boiled 20 min 25 g Pacific Gem (12,0%) - added during boil, boiled 15,0 min 50 g Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 10,0 min 50 g Kohatu (5,7%) - added during boil, boiled 5 min 30 g green bullet (13,2%) - added during boil, boiled 0 min 50 g Kohatu (5,7%) - added dry to secondary fermenter 50 g Motueka (6,7%) - added dry to secondary fermenter 40 g Nelson Sauvin (14,0%) - added dry to secondary fermenter wow! aleś mi zaimponował.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 wow! aleś mi zaimponował.... Artysta, uprawia sztukę dla sztuki. Zwykły moczymorda nie zauważy różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 (edytowane) miało byc raz za razem ale jeszcze do pracy mnie wygonili wiec nocka się zapowiada. warka 163 weizen skład pilzneński - 7kg pszeniczny - 8kg carapils - 1kg karamel - 1kg Zacieranie 44-45°C - 100 min. 69-70°C - 30 min. 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki spalt select - 30g - 80 min. east kent - 60g - 25 min. drożdże wlp-300 wyeast 3086 wb-06 blg początkowe 13,4 rozlałem na 3 fermentatory rozcieńczając woda do ok 12 blg wlp-300 temp. brzeczki 16°C wyeast 3086 temp. brzeczki 18°C wb-06 - 14°C Edytowane 5 Maja 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 5 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 Niestety trzecia, ostatnia warka Witbier musi poczekać do jutra, bądź przynajmniej do wieczora ponieważ prawie zagotowało mi sie w garażu. Najwyższa pora kończyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 5 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 Czas założyć klimę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 (edytowane) warka 164 Witbier skład pilzneński - 6kg pale ale - 2kg pszeniczny - 2kg orkisz ziarno kleikowane - 2kg płatki ryżowe - 0,5kg płatki jęczmienne - 0,8kg płatki owsiane - 0,8kg Zacieranie Zasyp 45°C dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego 68°C - 50 min. 72°C - 10 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 20 g Perle (5,6%) - added during boil, boiled 61,0 min 50 g East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 25 min 50 g East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 5 min 80 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 10 min 60 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 5 min 30 g bitter orange peel - added during boil, boiled 10 min 30 g bitter orange peel - added during boil, boiled 0 min chmielenie na zimno - frermentacja drożdżami wyeast 3942 belgian wheat 25 g Kohatu (5,7%) - added dry to secondary fermenter 25 g Nelson Sauvin (14,0%) - added dry to secondary fermenter fermentacja wyeast 3463 forbidden fruit 25 g Motueka (6,7%) - added dry to secondary fermenter 25 g Nelson Sauvin (14,0%) - added dry to secondary fermenter drożdże wyeast 3942 belgian wheat wyeast 3463 forbidden fruit blg 11,1 Edytowane 17 Maja 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Tak więc koniec sezonu zostaje teraz najprzyjemniejsze. No chyba że ... pogoda dopisze i za twa tygodnie wykorzystam drożdże z weizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Kurcze, a ja na dobrą sprawę sezon zaczynam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Kurcze, a ja na dobrą sprawę sezon zaczynam... Ponoć ważne jest sie kończy , ja w weekend zrobiłem 280l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 hoho. Niezły wynik. A u mnie z sezonami jest pochrzanione. Warzę latem, na kajaki jeżdżę zimą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Ponoć ważne jest sie kończy , ja w weekend zrobiłem 280l brakuje mi na taką ilość piwa jakiś 4 fermentorów. A kto to wszystko wypije? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się