Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

i jaki efekt daje motueka w wicie na zimno ?,jutro mam plan i się zastanawiam czy dać ten chmiel,nie daje przypadkiem multiwitaminą,czyli owocami tropikalnymi ?.

Kwiatowy bardziej, ale ja miałem inną wersję, moja była w szyszkach i coś koło 8% alfa.

Aromat jest delikatny nie taki ordynarny, nie przypomina amerykańskich odmian,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witbier 159 z 05.04. na drożdżach wyeast 3463 forbiden fruit przelana na cichą, drożdże niemrawo schodziły by osiągnąc ok. 3blg. Myślę że teraz po dotlenieniu końcówkę przejedzą szybciej.

Witbier 161 z 16.04 na drożdżach wyeast 3942 belgian wheat uporały się znacznie szybciej z zadaniem, blg ok. 3. Również poszło na cichą,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ehh Josefik, wity na cichą dawać...

 

 

Ehh Jacek tak to bywa :) Po części przyczyną jest chęć zakończenia sezonu na początku maja, to są piwo w zbiornikach gdzie na start dawałem tylko aktywatory, do rozruszania. Przy gęstwach tematu nie ma i leżą tylko w jednym fermentatorze.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

stout z warki 160 przelany na cichą, bazowałem na palonym jeczmieniu i nieco za jasne jak na moje wyszło - taki brown

ale wytrawny, taka trzecia dolewka wrzątku do fusów ;)

blg 1,2o

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

stout z warki 160 przelany na cichą, bazowałem na palonym jeczmieniu i nieco za jasne jak na moje wyszło - taki brown

ale wytrawny, taka trzecia dolewka wrzątku do fusów ;)

blg 1,2o

 

Stout 160 został zakegowany, do kegów poszedł też witbier 157/159

A dziś ostatnie trzy takty sezonu na początek nowozelandzka IPA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 162

NZIPA

 

skład

pilzneński - 14kg

karmelowy jasny - 0,8kg

cara malt 20 ebc - 0,6kg

płatki żytnie - 0,4kg

 

 

 

 

Zacieranie

Zasyp 66°C

 

68-67°C - 50 min.

72°C - 15 min.

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

20,0 g green bullet (13,2%) - added during boil, boiled 60 min

25 g Pacific Gem (12,0%) - added during boil, boiled 40 min

50 g Kohatu (5,7%) - added during boil, boiled 30 min

10 g Nelson Sauvin (14,0%) - added during boil, boiled 20 min

25 g Pacific Gem (12,0%) - added during boil, boiled 15,0 min

50 g Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 10,0 min

50 g Kohatu (5,7%) - added during boil, boiled 5 min

30 g green bullet (13,2%) - added during boil, boiled 0 min

75 g Kohatu (5,7%) - added dry to secondary fermenter

75 g Motueka (6,7%) - added dry to secondary fermenter

75 g Nelson Sauvin (14,0%) - added dry to secondary fermenter

 

 

drożdże

Mauribrew Ale

blg początkowe 14,5

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chmielenie/dodatki

20,0 g green bullet (13,2%) - added during boil, boiled 60 min

25 g Pacific Gem (12,0%) - added during boil, boiled 40 min

50 g Kohatu (5,7%) - added during boil, boiled 30 min

10 g Nelson Sauvin (14,0%) - added during boil, boiled 20 min

25 g Pacific Gem (12,0%) - added during boil, boiled 15,0 min

50 g Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 10,0 min

50 g Kohatu (5,7%) - added during boil, boiled 5 min

30 g green bullet (13,2%) - added during boil, boiled 0 min

50 g Kohatu (5,7%) - added dry to secondary fermenter

50 g Motueka (6,7%) - added dry to secondary fermenter

40 g Nelson Sauvin (14,0%) - added dry to secondary fermenter

wow! aleś mi zaimponował....

:beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

miało byc raz za razem ale jeszcze do pracy mnie wygonili wiec nocka się zapowiada.

 

warka 163

weizen

 

skład

pilzneński - 7kg

pszeniczny - 8kg

carapils - 1kg

karamel - 1kg

 

 

Zacieranie

44-45°C - 100 min.

69-70°C - 30 min.

72°C - 30 min.

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

spalt select - 30g - 80 min.

east kent - 60g - 25 min.

 

drożdże

wlp-300

wyeast 3086

wb-06

 

blg początkowe 13,4 rozlałem na 3 fermentatory rozcieńczając woda do ok 12 blg

wlp-300 temp. brzeczki 16°C

wyeast 3086 temp. brzeczki 18°C

wb-06 - 14°C

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 164

Witbier

 

skład

pilzneński - 6kg

pale ale - 2kg

pszeniczny - 2kg

orkisz ziarno kleikowane - 2kg

płatki ryżowe - 0,5kg

płatki jęczmienne - 0,8kg

płatki owsiane - 0,8kg

 

 

 

Zacieranie

Zasyp 45°C

dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego

68°C - 50 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

20 g Perle (5,6%) - added during boil, boiled 61,0 min

50 g East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 25 min

50 g East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 5 min

80 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 10 min

60 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 5 min

30 g bitter orange peel - added during boil, boiled 10 min

30 g bitter orange peel - added during boil, boiled 0 min

 

chmielenie na zimno - frermentacja drożdżami wyeast 3942 belgian wheat

25 g Kohatu (5,7%) - added dry to secondary fermenter

25 g Nelson Sauvin (14,0%) - added dry to secondary fermenter

 

fermentacja wyeast 3463 forbidden fruit

25 g Motueka (6,7%) - added dry to secondary fermenter

25 g Nelson Sauvin (14,0%) - added dry to secondary fermenter

 

drożdże

wyeast 3942 belgian wheat

wyeast 3463 forbidden fruit

 

blg 11,1

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.