panszpik Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Tym razem postaram się dołączyć do transmisji. P.S. Nie myśleliście z Jadźką o odpaleniu hangoutu na Google+? (byłaby, oprócz Waszych zagadkowo działających kamer, możliwość dwustronnej komunikacji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Tym razem postaram się dołączyć do transmisji. P.S. Nie myśleliście z Jadźką o odpaleniu hangoutu na Google+? (byłaby, oprócz Waszych zagadkowo działających kamer, możliwość dwustronnej komunikacji). Nie znam tej usługi, tam się albumy udostępnia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panszpik Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Nie, możesz odpalić obustronną komunikację przez kamerkę podpiętą do komputera/kamerkę laptopa. Taki Skype od Google, ale z tą zaletą że da się szybko i prosto odpalić konferencję z kilkoma uczestnikami, rządzić ich mikrofonami (hehehe) a całość transmisji może być z automatu zapisana na kanale na Youtube (oczywiście może być to plik prywatny). Dodatkowo poza czynnymi uczestnikami możesz całość transmitować na żywo dla gawiedzi przez YT także. Udało mi się ostatnio załapać na eksperymentalny koncert Gaby Kulki poprzez Google+ i efekty były warte odnotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 No, to bardziej działka Jejskiego z konferencjami, kamera IP to raczej nie podchodzi pod to. Na razie wystarcza GG nie zawsze jest czas żeby sobie tak popitolić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panszpik Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Zawsze można wyłaczyć swój mikrofon albo nawet nie zapraszać do czynnego udziału nikogo i traktować to jako koncert w browarze ... Zaleta samego rozwiązania jest taka, że może wszystko oglądać nieograniczona liczba widzów i nikomu się nie sypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 No, no tylko ja sprzęt który mam w garażu to tak o kamerze ani mikrofonie wbudowanym nie słyszał,a win 98 to już specjalnie i do internetu sie nie skałnia Działa za to program do odczytu temp. na porcie RS232 i Kadu. A lepszego lapka do garażu /po doświadczeniach/ nie biorę. panszpik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panszpik Opublikowano 14 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 A lepszego lapka do garażu /po doświadczeniach/ nie biorę. Trudno o lepsze uzasadnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) warka 179 Blonde IV skład pilzneński - 16kg carablonde - 0,6kg monachijski - 0,5kg płatki jęczmienne 0,4kg Zacieranie 52-zasyp, 15 min 67-68°C - 40 min. 72°C -20 min podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki 50 g (23,3%) Fuggle (5,3%) - added during boil, boiled 60 m 15 g (7,0%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 60 m 50 g (23,3%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 60 m 50 g (23,3%) sybilla (6,5%) - added during boil, boiled 15 m 50 g (23,3%) sybilla (6,5%) - added during boil, boiled 5 m 10 g Curacao - added during boil, boiled 10 min. 40g kolendra 10min. 8g pieprz guinea 10min. 0,9 kg syrop cukrowy 10min. Tonka 1szt. 10min. drożdże Wyeast Belgian Ardennes Blg początkowe 15,2 drożdże zdanow temp. 19,2C temp. ferm . 20, 20. 22 -> 02-03-2013 PRZELANE NA CICHĄ BLG 3,2 12-03-2013 chmielenie na zimno, 50g styrian, 50g EKG 27-03-2013 rozlew blg końcowe 3,2 Edytowane 28 Marca 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Skończyłem godzinkę temu, ale słyszałem że w Wolsztynie znów problemy z filtracją. Dzisiaj ponoć nerki im nie nadążają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Ten kukurydziany ekstrakt fajna rzecz, słomkowy kolor idealnie się nadał do tego piwa. Na walory smakowe poczekamy sobie jeszcze troszkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) receptura zaczerpnięta od Fidela "Browar Czerwone OKO" Belgijska IPA#38, ja nazwałbym to raczej Imperial Saison warka 180 Super Saison skład pale ale Strzegom - 7kg pale ale maris otter - 7kg pale ale optic - 2kg pale ale halcyon - 2kg monachijski - 2kg amber - 1,63kg biscuit - 1kg carablonde - 1,14kg płatki jęczmienne - 1,2kg płatki żytnie - 0,8kg płatki orkiszowe - 1,2kg Zacieranie Zasyp 66°C 66°C-69°C - 90 min. 73°C - 15 min. podgrzanie do 78°C chmielenie/dodatki Chinook - 12,5 % - 90 min -50g Brewers Gold 7,0 % - 60 min - 100g Styrian Goldings - 4,3 % - 15 min - 200g Mosaic - 11,8 % - 15 min - 100g galaxy - 17 % - 10 min 100g Wiliamette - 5,5 % - 10 min 100g Citra - 12,0 % - 5 min 135g casscade - 8,5 % - 5 min 130g syrop cukrowy - 15min. 1,5kg drożdże WLP 670 Farmhouse Blend Blg początkowe 21,3 drożdże zadano w temp. 19°C temp. ferm . 20, 20. 22 5DNI -> 18c 7DNi 02-03-2013 przelano na cichą. blg 8 12-03-2013 chmielenie na zimno, 50g styrian, 50g EKG, - fermentator 1 100g Helga fermentator 18-03-2013 chmielenie na zimno - dodano po 60g na fermentator Citry 27-03-2013 rozlew blg końcowe 5 ok 9,4% Edytowane 27 Marca 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Warzenie się skończyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Josef kiedy Ty odpoczywasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Tak Jacer skończyło, ale tak godzinkę temu Dzisiejszy zasyp chyba był największy dotychczas 27kg proporcje 1kg słodu do 2,5l wody, słabo sie przez to zacierało ale dodatkowa przerwa w temp. 73C szybko uporała się z pozostałą skrobią. Zaskakująco gładko poszło wysładzanie, musiałem wysładzać ciągle, bo ilość słodu w garze /ponad 3/4 objętości na niewiele wariantów pozwalała. Aromat ciekawy bardziej ziołowy niż cyrtusowy, coś tam dorzucimy na cichą jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Josef kiedy Ty odpoczywasz ? Przy warzeniu najchętniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Skończyłem godzinkę temu, ale słyszałem że w Wolsztynie znów problemy z filtracją. Dzisiaj ponoć nerki im nie nadążają. Nerki sprawdzone i działają bez zarzutu, kreatynina na prawidłowym poziomie, elektrolity również, a ALAT i ASPAT idealne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) ALAT i ASPAT idealne Jak ty to robisz? A GGTP? Edytowane 16 Lutego 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) ALAT i ASPAT idealne Jak ty to robisz? A GGTP? W górnej granicy Żeby nie zaśmiecać wątku, pytanie do Josefa, czy ten saison będzie piwem "Żywieckim-śniadaniowym"? Edytowane 16 Lutego 2013 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 (edytowane) Czytałem że drożdże WLP Farmhouse blend sę dobre w te klocki, ale efekt mnie zaskoczył, dziś rano piana zaczeła juz opadać i burzliwa ewidentynie ma się ku końcowi. Nie było fajerwerkow czyli czapa taka sobie, temperatura fermentacji nie za wysoka 20C, trwało to wszystko jakieś 36 godzin. Wieczorem sprawdzę jeszcze blg. edit: jednak pomiar wykazał że się grubo myliłem, blg 15 Czapa co prawda co prawda schudła z 7 do 2cm ale drożdże pracują, podwyżsżyłem temp. do 22C Przy okazji mała degustacja próbki wygląda na to że na stałe wejdzie do mojej produkcji, bo zapowiada bardzo obiecująco. Edytowane 18 Lutego 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Żeby nie zaśmiecać wątku, pytanie do Josefa, czy ten saison będzie piwem "Żywieckim-śniadaniowym"? Zabiorę wenflony i bedziemy je serwować dożylnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 (edytowane) Test FTT obiecująco zszedł do 4blg co powoduje że kręci sie przy dwucyfrowym wyniku ABV, ale jeszcze nie powiedział ostatniego słowa, nie wiem czy starczy próbki żeby sprawdzić balingomierzem bo systematyczni upijam. Edytowane 22 Lutego 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 (edytowane) Edytowane 2 Marca 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Przelałem na cichą blonde z ekstraktem kukurydzianym, barwa, smak, piana karze mi żywić nadzieje że ekstrakty wejdą na stałe do oferty WESa. Na pewno będę się nimi posiłkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 kamery online troszkę offtop, ale ten link odwołuje się do IP Twojej sieci wewnętrznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Faktycznie, już poprawiłem, dziękuję za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się