Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem postaram się dołączyć do transmisji.

P.S. Nie myśleliście z Jadźką o odpaleniu hangoutu na Google+? (byłaby, oprócz Waszych zagadkowo działających kamer, możliwość dwustronnej komunikacji).

 

Nie znam tej usługi, tam się albumy udostępnia ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, możesz odpalić obustronną komunikację przez kamerkę podpiętą do komputera/kamerkę laptopa. Taki Skype od Google, ale z tą zaletą że da się szybko i prosto odpalić konferencję z kilkoma uczestnikami, rządzić ich mikrofonami (hehehe) a całość transmisji może być z automatu zapisana na kanale na Youtube (oczywiście może być to plik prywatny). Dodatkowo poza czynnymi uczestnikami możesz całość transmitować na żywo dla gawiedzi przez YT także.

 

Udało mi się ostatnio załapać na eksperymentalny koncert Gaby Kulki poprzez Google+ i efekty były warte odnotowania ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, no tylko ja sprzęt który mam w garażu to tak o kamerze ani mikrofonie wbudowanym nie słyszał,a win 98 to już specjalnie i do internetu sie nie skałnia ;)

Działa za to program do odczytu temp. na porcie RS232 i Kadu. A lepszego lapka do garażu /po doświadczeniach/ nie biorę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 179

Blonde IV

 

skład

pilzneński - 16kg

carablonde - 0,6kg

monachijski - 0,5kg

płatki jęczmienne 0,4kg

 

 

Zacieranie

52-zasyp, 15 min

67-68°C - 40 min.

72°C -20 min

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

 

50 g (23,3%) Fuggle (5,3%) - added during boil, boiled 60 m

15 g (7,0%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 60 m

50 g (23,3%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 60 m

50 g (23,3%) sybilla (6,5%) - added during boil, boiled 15 m

50 g (23,3%) sybilla (6,5%) - added during boil, boiled 5 m

 

10 g Curacao - added during boil, boiled 10 min.

40g kolendra 10min.

​8g pieprz guinea 10min.

0,9 kg syrop cukrowy 10min.

Tonka 1szt. 10min.

 

 

drożdże

Wyeast Belgian Ardennes

 

Blg początkowe 15,2 drożdże zdanow temp. 19,2C

temp. ferm . 20, 20. 22 ->

02-03-2013 PRZELANE NA CICHĄ BLG 3,2

12-03-2013 chmielenie na zimno, 50g styrian, 50g EKG

27-03-2013 rozlew blg końcowe 3,2

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

receptura zaczerpnięta od Fidela "Browar Czerwone OKO" Belgijska IPA#38, ja nazwałbym to raczej Imperial Saison ;)

 

warka 180

Super Saison

 

skład

pale ale Strzegom - 7kg

pale ale maris otter - 7kg

pale ale optic - 2kg

pale ale halcyon - 2kg

monachijski - 2kg

amber - 1,63kg

biscuit - 1kg

carablonde - 1,14kg

płatki jęczmienne - 1,2kg

płatki żytnie - 0,8kg

płatki orkiszowe - 1,2kg

 

 

 

Zacieranie

Zasyp 66°C

66°C-69°C - 90 min.

73°C - 15 min.

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

Chinook - 12,5 % - 90 min -50g

Brewers Gold 7,0 % - 60 min - 100g

Styrian Goldings - 4,3 % - 15 min - 200g

Mosaic - 11,8 % - 15 min - 100g

galaxy - 17 % - 10 min 100g

Wiliamette - 5,5 % - 10 min 100g

Citra - 12,0 % - 5 min 135g

casscade - 8,5 % - 5 min 130g

syrop cukrowy - 15min. 1,5kg

 

drożdże

WLP 670 Farmhouse Blend

 

Blg początkowe 21,3 drożdże zadano w temp. 19°C

temp. ferm . 20, 20. 22 5DNI -> 18c 7DNi

02-03-2013 przelano na cichą. blg 8

12-03-2013 chmielenie na zimno, 50g styrian, 50g EKG, - fermentator 1

100g Helga fermentator

18-03-2013 chmielenie na zimno - dodano po 60g na fermentator Citry

27-03-2013 rozlew blg końcowe 5 ok 9,4%

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak Jacer skończyło, ale tak godzinkę temu :)

 

Dzisiejszy zasyp chyba był największy dotychczas 27kg

proporcje 1kg słodu do 2,5l wody, słabo sie przez to zacierało ale dodatkowa przerwa w temp. 73C szybko uporała się z pozostałą skrobią.

Zaskakująco gładko poszło wysładzanie, musiałem wysładzać ciągle, bo ilość słodu w garze /ponad 3/4 objętości na niewiele wariantów pozwalała.

Aromat ciekawy bardziej ziołowy niż cyrtusowy, coś tam dorzucimy na cichą jeszcze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skończyłem godzinkę temu, ale słyszałem że w Wolsztynie znów problemy z filtracją.

Dzisiaj ponoć nerki im nie nadążają. ;)

Nerki sprawdzone i działają bez zarzutu, kreatynina na prawidłowym poziomie, elektrolity również, a ALAT i ASPAT idealne ;):beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ALAT i ASPAT idealne

Jak ty to robisz? :smilies: A GGTP? :smilies:

W górnej granicy ;)

Żeby nie zaśmiecać wątku, pytanie do Josefa, czy ten saison będzie piwem "Żywieckim-śniadaniowym"?

Edytowane przez przemo70
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytałem że drożdże WLP Farmhouse blend sę dobre w te klocki, ale efekt mnie zaskoczył, dziś rano piana zaczeła juz opadać i burzliwa ewidentynie ma się ku końcowi. Nie było fajerwerkow czyli czapa taka sobie, temperatura fermentacji nie za wysoka 20C, trwało to wszystko jakieś 36 godzin. Wieczorem sprawdzę jeszcze blg.

 

edit: jednak pomiar wykazał że się grubo myliłem, blg 15 :)

Czapa co prawda co prawda schudła z 7 do 2cm ale drożdże pracują, podwyżsżyłem temp. do 22C

Przy okazji mała degustacja próbki wygląda na to że na stałe wejdzie do mojej produkcji, bo zapowiada bardzo obiecująco.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Test FTT obiecująco zszedł do 4blg co powoduje że kręci sie przy dwucyfrowym wyniku ABV, ale jeszcze nie powiedział ostatniego słowa, nie wiem czy starczy próbki żeby sprawdzić balingomierzem bo systematyczni upijam. ;)

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.